icon

Pôrod v Amerike - skúsenosti

wiky729
6. dec 2013

Ahojte mamicky, mate niektora skusenosti s porodom v USA? Prisla som tu na prazdniy a neplanovane som tu otehotnela. Vsetci v USA mi radia, aby som porodila tu kvoli americkemu obcianstvu pre maleho a vsetci doma v SR mi zase radia, aby som prisla domov rodit, ze budem potrebovat pomoc po porode a tu v USA mam len priatela a 2 kamaratky, s ktorymi som tu pricestovala. Som z toho uz zmatena... ☹ ☹ ☹ .

tova
12. dec 2013

@verca99 niektorym statom z juh. ameriky nechavaju deti v usa a ich deportuju lebo mali taky problem, ze v dospelosti americke deti prisli do usa uplne bez vzdelania Rovno na benefity a samozrejme stat to stalo viac $$. Ked mozu ich umiestnuju v usa s legalnymi pribuznimi ked nemaju, tak aj daju na adopciu. Tam ide naozaj o socialne pripady kde ani rodicia nie su vzdelany.

verca99
12. dec 2013

@tova maju social security?

zuzana0203
12. dec 2013

Toto je dolezite, aby deti nemohli oddelit od matky, tohto sa teta velmi bala. Tak jej to poviem, snad bude spokojnejsia......... A to je tiez super, ak by mohli ist na sk s doprovodom letusiek......... Ale teraz su deti este male, snad neskor ked trochu podrastu by sa to dalo zrealizovat
Velmi ma prekvapilo to, ze nelegalni mozu normalne fungovat. Lebo aj sesternica to tak opisuje, ale teta jej velmi neverila ked to tvrdila, myslela si, ze si vymysla
Ten dom kde byvaju nie je velky, preto sa mi ta cena zdala privysoka, ale kedze oni ziju v "lepsej" oblasti, tak to asi preto
@tova
@verca99

verca99
12. dec 2013

@tova pozri sa my nemame nic ani vodicak ani social security len moj priatel pati dane a kedze sa nezdanuje min.z 20000 dolarov tak nemozme kupit nic lebo on tak pozeral aby nemusel vela platit

verca99
12. dec 2013

@tova tak nam povedali v banke ale ked chces kupit dom tak dane za dom su tu nenormalne vysoke a to neratam mesacne splatky

verca99
12. dec 2013

@verca99 smeradi ze mame na podnajom a ze maly ma tu zdravotnu poistku lebo by sme sa zosaleli vsetko platit je to bieda ked jeden robi z ceka do ceka ideme

tova
12. dec 2013

@verca99 niekedy pred 15r. sa dalo aj nelegalnym vybavit SS tak maju, niektorym staci len tax #,

verca99
12. dec 2013

@tova to bolo niekedy ale odkedy bol teroristicky utok na ameriku co spadli tie dvojicky tak sa vela veci zmenilo a tak je to aj stym napr. Ked nemas green card alebo nie si obyvatel no prote nie si tu legalne tak si ani vodicak nemozes predlzit

slniecko77
12. dec 2013

..skutocne velmi zaujimave informacie, velmi som nevedela ako to v USA funguje co sa tyka nelegalnych obyvatelov, myslela som, ze ich deportuju aj za prekrocenie rychlosti, vedela som, ze nacierno sa da pracovat, len som nevedela, ze sa daju odvadzat dane..o zdr.poistkach som mala ake-take info. Popravde neviem si predstavit zit niekde nelegalne, popripade nemat zdr.poistku..preto by som sa obavala zit v USA, kvoli zdr.poisteniu...nepokryje vsetko a potom sa nedoplatis 😖 kazdopadne zaujimavy system.
Niekto tu spominal, ze od roku 2015 (myslim) musi mat kazdy obcan USA zdr.poistenie, nezamestnanym, detom atd. ho bude platit stat? Bude pokryvat vsetky choroby, nehody ako napr. na Slovensku, v UK atd.?
Dik za odpoved 🙂

tova
12. dec 2013

@verca99 ja viem kolko su poplatky za dom, my vlastnime, a nielen to, stale treba nieco prerabat, opravovat.

tova
12. dec 2013

@verca99 v urcitych statoch si aj nelegal moze spravit usa vodicak.

verca99
12. dec 2013

@tova vies ked mas ss tak mozes aj lietadlom aj dom kupit ale traz to sprisnili aj tie poistky mestke co ludia zneuzivali maju zobrat a uz to nebude ale teraz vysiel zakon ze ti kt.su tu nelegalne si mozu zrobit vodicak s rozdielom farby a cestovat mozes len napr.ja som z ilinois takze len po ilinois

verca99
12. dec 2013

@tova to moze ale v chicago to nebolo teraz to uzakonili

warholette
12. dec 2013

@verca99 a to sa ti tu oplati byt? v ilegalne, bez prace, bez penazi, bez poistenia, bez vodicaku, bez social security? co chces robit o pat rokov? o desat? o dvadsat?

tova
12. dec 2013

@slniecko77 nelegal si moze kupit sukromnu zdravotnu poistku. Nezamestnany mozu mat poistku od statu (resp. manzel/ka ktora pracuje moze mat rodinnu poistku ktora pokryva aj nezamestnaneho manzela a deti) deti mozu maj aj statnu bud zadarmo alebo za poplatok, zalezi od prijmu rodiny resp. sukromnu poistku. Ano pokryva vsetky chorby, nehody, kozmeticke operacie a nepotrebne veci nie.

verca99
12. dec 2013

@slniecko77 a to nevies ze moj priatel si tu zlomil nohu v pete mal v pete 9 skrutiek a dve operacie suma cez 100 000$ ale v praci mal poistenie ale kolko sme sa naprosili a po pravnikoch aby to zaplatili a o odskodnom ani nehovorim priatel dodnes kriva a 2 skrutki ma v nohe stale

verca99
12. dec 2013

@tova ale znova to stoji peniaze a nepokryva to vsetko a my sme radi ze mame napodnajom nie to na poistku a este doma musime platit do zdravotnej a tam vela penazi ide

tova
12. dec 2013

@verca99 ale ked cestujes lietadlom SS nekontroluju. Kupa domu/bytu neni problem bez SS ale skor pozicka. Za hotovost si mozes kupit dom aj bez SS. Vela cudzincov si v usa kupi dom aj bez SS. O obmedzeni kde mozu jazdit nelagalny som necitala ze len v state ktory ho vydal. Mozno to plati len pre Ill, Tie nemocnicne poistky co ponukaju su obycajne charitativne takze tam legalizaciu nekontrolovali, no mzno sa to zmenilo.

verca99
12. dec 2013

@warholette za tych 8 rokov sme dost usetrili takze uz mame kupeni pozemokna dom este take dva roky lebo obama spominal ze mozno daju nelegalnym papiere ak ano tak budeme legalne ak nie pojdeme domov a postavime domcek mame usetrene

slniecko77
12. dec 2013

@tova
@verca99 dakujem za odpoved 😉
Fakt si neviem predstavit byt nepoistena, a to som zdravy bezproblemovy jedinec, ale clovek nevie co sa moze stat. Co som mala take info, vraj su rozne poistky, niektore kryju to, ine ono, a ked nekryju napr. hemofiliu a dieta sa narodi s touto diagnozou tak je problem a nedoplatis sa 😒
No a 100 000$ je veru dost 😕 to je na splacanie na cely zivot.
Aby sme si fozumeli, nechcem ist zit do USA 😀 mne staci momentalne UK 😉
A neviete ako to bude s tym "povinnym" zdr.poistenim od roku 2015?

slniecko77
12. dec 2013

@verca99 vela stastia 🙂

tova
12. dec 2013

@verca99 vela zamestnancov sa snazi z toho vykrutit hlavne ked sa jedna o nelegalneho, obycajne nelegalny sa nechce/boja sudit oni to vedia. aj ked nelegalni maju uplne rovnake pravo sa sudit.

verca99
12. dec 2013

@tova to jeriskantne cestovat lietadlom a zas tolko penazi neman v hotovosti aby som tu dom kupila

verca99
12. dec 2013

@slniecko77 neviem zatial uvidime ako to bude

tova
12. dec 2013

@slniecko77 to nie od 2015 ale 2014 = obamacare. prave obamacare nariadil poistovanam ze musia dat poistku aj ludom s chorobou doteraz poistovne si vyberali klientov, mohli zamietnut niekomu poistku lebo mal historiu problemov so srdcom, cukrovku a ine tazsie choroby. co sa tyka byt bez poistky doteraz bolo tak ze s akutnym pripadom sa islo do nemocnice tam musia ostetrit. Ked pacient nic nevlastni, dom, auto, bank. ucet nemaju mu co zobrat odpisu si to do staraty, ale ak spalca aj z tych 100,000 po napr. $40 mesacne sa to pocita ze spolupracuje s nemocniciou a bude tak splacat kym sa to nevyrvna ale po urcitom case si to aj tak odpocitaju do straty a vac uz neposielaju bills. Su kliniky ktore osetruju podla prijmu, ked niekto zaraba malo osetria pod $100.

tova
12. dec 2013

@verca99 vo vasom pripade dost riskantne, pre slobodneho co aj tak sa chce po case vratit na sk, je to jedno. Poznam ludi co tak cestovali a nebol problem.

verca99
12. dec 2013

@tova no moj priatel sa nechce vratit a nemame sa ani kde s priatelovou mamu nevychadzam dobre zije v bytovke a ze by nam dala jednu izbu ale co 3 ludia v jednej izbe ziadna vyhra a zas u nasich nemanekde lebo mam sestru doma este a nemali by sme vobec sukromie

slniecko77
13. dec 2013

@tova no presne take som mala info, ze si poistovne vyberali podla anamnezy a pod. 😖 popravde sa mi ten system nepozdaval a nevzbudzoval velku doveru, bol to cisty biznis..teraz sa mi to zda lepsie "obamacare" 😉 mozno preto, ze som z Europy a je to tu normalne, lebo minimum statov vo svete ma podobny system zdr.poistenia ako USA. Viem, ze mnoho americanov bolo proti Obamovej reforme, obzvlast v tejto dobe ked je kriza. Ale ked tak dokazu fungovat aj ine vyspele staty ako Kanada, UK, Francuzsko atd. nevidim dovod preco by to neslo aj v USA 🙂

tova
13. dec 2013

@slniecko77 v UK a Kanade neni boh vie ake zdravotnictvo. Pozri v UK rodia len porodne asistentky nie dr, pocas tehu, idu raz na utz a na druhy den po porode domov. v usa sa ludia obavaju ze bude vela ludi so statnou poistkou ktora dr. preplaca polovicu co sukromne , bude nedostatok lekarov a kvalita starostlivosti klesne, dr. nebudu mat cas na vsetkych pacientov, niektori napr. podnikatelia (muz a zena =2 osoby) doteraz mohli mat poistku so zlavou akoze skupinovu, obamacare to nepovoluje musia byt viac ako 2 zamestnanci oni teraz musia platit raz tolko za 2 samostatne osoby. zatial si vybavilo obamacare poistku len 1/3 ludi a to hlavne ti, ktory mali zdrav. problemy a nemohli dotraz dostat sukromnu.obamacare poistky nie su najlacnejsie su od $100 az po par stovak na osobu mesacne.

sisaka
13. dec 2013

@tova v Kanade nie je bohvieake zdravotnictvo? Nuz, ako povies ...

slniecko77
13. dec 2013

@tova myslim, ze by ti par dievcat oponovalo, ze v Kanade, Uk atd. nie je bohvieake zdravotnictvo 😉 to na uvod.
Neviem ci si zazila zdravotnictvo v UK na vlastnej kozi ked si dovolis hodnotit. Taktiez neviem kde si zobrala, ze sa pocas tehotenstva v UK robi len jeden ultrazvuk, je to hlupost. Podla guidelines sa robia dva ultrazvuky pocas tehotenstva, napr. mne ich robili tri zo zdr. dovodov, pokial je potrebne robi sa ich viac. To, ze rodia midwives je vec ich rozhodnutia, midwives su univerzitne vzdelane porodne asistentky, v pripade potreby zavolaju lekara. Tiez by som podla porodnictva neposudzovala cele zdravotnictvo v UK, je to prilis trufale.
No a co sa tyka zdr. starostlivosti v USA, nezazila som ju na vlastnej kozi, nedovolim si sudit. Viem, ze lekari maju spickove platy, najvyssie vo svete a to presne z dovodu sukromnych poistiek..zrejme sa to bude casom menit. A tiez napr. viem, ze v USA je velmi vysoky pocet cisarskych rezov oproti svetovemu priemeru, tak to tiez o niecom svedci 😉
Co sa tyka zdr. poistenia v USA, mne sa nepozdava ich system poistenia, ze si poistovne vyberaju ''zdravych'' pacientov resp. menej narocnych, nie je poisteny kazdy..ako som uz napisala som zvyknuta na europsky resp. svetovy standart, ze poisteny je uplne kazdy v krajine, predsa len lepsi pocit istoty. Minimalne v tomto je mi je Kanada sympatickejsia 😉