Pôrod v Břeclave

pufa
30. máj 2013

Milé mamičky a cakatelky, kedže nemám odvahu rodiť v Bratislave, uvazujem nad pôrodom v Breclavi. Mám o tejto porodnici sprostredkovane pozitívne informácie, ale nepoznám nikoho kto by tam rodil alebo to mal v pláne. Na konikovi som tiež nenašla žiadne info. Budem rada ak sa od vás dozviem podrobnejšie informácie. Chystám sa tam osobne až začiatkom júla.

maktub77
4. jún 2013

Ahojte mamicky a cakatelky! Tiez uvazujem o Breclave (navstevu planujem cez leto), som vo faze zbieranie co najviac informacii aj ohladne bratislavskych porodnic. Zaroven hladam spriaznene duse ktore sa zaujimaju vylucne o normalny fiziologicky porod bez akehokolvek lekarskeho zasahu (vynimkou by bolo jedine ohorzenie zivota matky a dietata), porodit prirodzene, slobodne. Ak by sa tu nasli Zeny ktore maju podobny zaujem, ozvite sa prosim, rada by som si vymenila informacie a zaroven si myslim ak nas je viac podari sa nam postupne docielit iste zmeny aj u nas na SR ktore su v inych krajinach uz bezne. Nezavhrla som porod este uplne v BA. Pekny den zelam

majusqwa
20. okt 2013

@pufa
@maktub77 rodili ste nakoniec v breclave? ja som rodila dceru na kramaroch a pre druhe zvazujem tiez breclav...

dulkagabulka
21. okt 2013

pozývam vás na FB skupinu OZ Ženské kruhy, sú tam mamičky, ktoré majú skúsenosti so zahraničnými pôrodnicami
ak chcete porodit naozaj prirodzene, voľte Hainburg a jednu konkretnu PA 😉
prípadne VYškov

diankak
25. nov 2013

Dobrý deň, aj ja uvažujem nad Břeclavou, nakoľko Hainburg je príliš drahý a Břeclav máme od domu cca pol hodinu. Bratislavské pôrodnice (a všeobecne slovenské) úplne vylučujem. Aj ja by som privítala viac info od mamičiek, ktoré tam rodili....

kiki68
25. nov 2013
mateson
9. dec 2013

@diankak ani Koch? Myslím, že teď by to vyšlo finančne celkem stejně. Já jsem tam rodila v 2004 a platili jsme mám dojem 21500Sk. Tehdy to bylo čerstvě soukromé. Zvažovali jsme Břeclav ,protože odtud pocházím, ale do Kochu jsem chodila od začátku těhu takže proto.

diankak
9. dec 2013

@mateson ahoj, no koch som zvažovala aj ja, ale tiež nepodporujú výber polohy pri pôrode, taktiež miera epiziotómií je tam stále veľmi vysoká, a v súčasnosti na SR platí nový zákon, že moja poisťovňa ten pôrod musí preplatiť, pričom Koch ti nikto nepreplatí. Ešte som začala zvažovať Vyškov, je to len o kúsok ďalej a tiež podporujú prirodzený pôrod, asi ešte viac ako v Břeclave.

mateson
9. dec 2013

@diankak tak to som nevedela, že to preplatia. Tak potom nie je o čom. V Břeclavi si za chvilku, to je fakt. Ja mám rekord, 15 min z MA. Ale to už je dávno, dnes už by som to nedala 😉 Ja som bola v Kochu nadmieru spokojná.

diankak
9. dec 2013

@mateson 15 min??? aký kaskadér 🙂 no uvidíme, rodíme až v júni, zatiaľ zvažujem Břeclav a Vyškov, uvidíme ako dopadnú obhliadky cca v 7 mesiaci sa až chystám.

maktub77
30. dec 2013

Ahojte, zial ja som nakoniec Vyskov nestihla kedze som porodila na Kramaroch necakane v 35TT, vsetko v poriadku, porord poloprirodzeny ☹((. Vo Vyskove som bola osobne aj v Breclave a podla toho ja by som uricte sal do Vyskova, snad druhykrat ak bude, uz vyjde 🙂), Drzim palce buducim mamickam.

zuzzzzzka
24. jan 2014

@diankak ahoj mozem sa opytat ci nasa positovna preplaca aj Vyskov? Manzel mi zistoval, ze union preplaca Breclav...ale Vyskov nevie...

diankak
24. jan 2014

@zuzzzzzka pokial viem vyskov nie je sukromna nemocnica a podla noveho zakona by mala kazda poistovna preplatit do vysky na SR takze ja predpokladam ze preplaca aj vyskov

zuzzzzzka
24. jan 2014

@diankak dakujem..

alexandra2222
21. jún 2014

Je tu niekto,kto rodil v breclave?

natalushka
24. jún 2014

Ahoj..tak ja sa do Breclavskej porodnice chystam..vlastne ma ani ina nenapadla..kedze tam pracujem🙂a svokra je tam na gynde..takze snad budu na mna dobri🙂 ak mate nejake otazky,pytajte sa..snad budem vediet odpovedat 🙂

saimaa
16. júl 2014

Do vody sa tam rodiť nedá? Vaňu tuším majú, ale asi nie na porody....?

dominika911
5. aug 2014

@saimaa
@natalushka bambulky, odkedy treba chodit na prehladky do Breclavi? A na akom cisle sa treba objednat, viete nejake konkretne sumy,ktore zaplatime pri porode?

andywandy
6. aug 2014

My sme boli pozriet v Brne a je to tam skvele. A vyhoda je, ze je to velka nemocnica s plnohodnotnou starostlivostou o novorodencov, keby nahodou bol nejaky problem. Konkretne to bol Obilny trh a pristup neuveritelny, sme si pripadali ze sme prisli z tretieho sveta tam...

jeromeklapkajerome
24. aug 2014

ahojte tak ja sa chcem podelit so svojou skusenostou z porodnice v breclavi. Rodila som tam zaciatkom juna, som maximalne spokojna a prebiehalo to takto:
Ked som zacala uvazovat nad porodnicami hned ma napadla breclav,kedze byvam len 25 kilometrov od nej. Ale nevedela som ako sa to hradi tak som tuto moznost zavrhla. Mala som potom na vyber 2 moznosti: Skalica alebo Kramare. Skalicu som vylucila hned,kedze v hodnoteni porodnic na Slovensku obsadila "krasne " posledne miesto a myslela som, ze skoncim na kramaroch. Mala som ale obavy, moj prvy porod bol dost rychly a od nas do BA je to cca 60 km, hoci po dialnici. Potom som si zacala citat kadejake fora,ze ako to tam vlastne prebieha a nadobudla som dojem (mozno mylny), ze ked si neprichystam aspon 600 EUR,tak budem rodit niekde na chodbe s nejakym vystresovanym praktikantom a to som si nevedela dost dobre predstavit.
A potom som narazila na informaciu, v ktorej stalo,ze od 1.10 2013 sa aj zahranicne porody (planovane, v EU) preplacaju do vysky porodu na Slovensku.
Tak som zavolala na poistovnu do Senice, ci mi to preplatia a povedali ze hej v sume teda toho porodu na SVK, Zavolala som do Breclavi ci ma zoberu a oni ze hej ziadny problem.
Potom to uz islo vsetko hladko.Najskor sme sa zucastnili predporodneho kurzu, ktore sa tam konaju kazdy tusim prvy alebo druhy utorok v mesiaci, to si uz presne nepamatam,treba tam zavolat. Kurz viedol doktor Bambas, ktory ma na konikovi aj negativne ohlasy,ale podla mna je to perfektny doktor so svojskym pristupom,ktory mne uplne vyhovoval. Od 36 tt som chodila do breclavi v stvrtok rano na prehliadky a monitor.(Trosku sa cudovali preco sa o mn nestara moj gynekolog ale nemocnica,oni to tam maju trochu inak). Prisli sme na 8,nikdy sme nemuseli cakat, ak tam nebola ina zena manzel mohol byt pri mne aj na monitore aj na vysetreni. mala som termin planovany na 20.6,ale rodila som 8.6. Do porodnice sme dorazili o stvrt na tri rano. Rodiaca som tam bola sama,hned v prijmacej izbe som sa prezliekla do erarnych siat a sla som na monitor a vysetrenie. Prijmala ma primarka, doktorka Bambasova, ktora mala sluzbu. Kedze som uz mala riadne rozbehnute kontrakcie po polhodine mi dali klistyr a potom som sa mohla slobodne pohybovat,co som aj vyuzila. Je tam taka velka chodba a po nej som presla v tu noc asi kilometer. Na izbe bola fitlopta aj na tej som sa dost nahopsala.Kedze som mala kontrakcie dost bolestive a kvoli problemom s platnickami som nemola poziadat o epiduralku(ktora je mimochodom v breclavi zadarmo a ani manzel pri porode nic neplati), tak som sla este do horucej vane na pol hodinku. Ja som bola v obycajnej ale je tam aj nadstandardna porodna sala s vanou na izbe a obyvacku vedla. Ja som to mala cez chodbu,ale kedze som tam bola sama a bolesti boli brutalne, bolo mi to jedno. Po navrate z vane, som prisla na izbu a Branko bol za 20 minut na svete. Polohu som si mohla vybrat,ja som zvolila polosed. cely cas bola na blizku porodna asistentka,ktora ma obcas prisla skontrolovat a asi 4 krat mi este robili monitor,dokonca aj vo vani. Pri samotnom porode boli 2 asistentky a detska sestra a ked uz islo do tuheho (poslednych 10 minut) ,zavolali aj sluzbukonajucu lekarku(dr. bambasova).Epizotomiu mi nerobili hoci som hovorila,ze mi to nevadi(pri prvom synovi mi robili a bolo to v pohode) a samezrejme ze som sa dotrhala,takze ma potom este pol hodinu zasivali,co bolelo dost. Maleho mi hned po narodeni polozili na prsia a chvilu nechali,tak sme vyskusali hned aj prisatie sa,potom ho vzali do vedlajsej miestnosti na vysetrenie. Tam s nimi isiel aj manzel a cely cas bol pri malom. To vysetrenie trvalo asi 5 minut,maleho tam aj obliekli a priniesli naspat,znovu sme skusili prisatie. Potom som na tej sale este vyse 2 hodiny lezala aj s manzelom a s malym a zhruba kazdu pol hodinu sme znova skusili prilozit. Po tych 2 hodinach mi priniesli ranajky a bielu kavu,co mi velmi dobre padlo lebo som od vecera nic nejedla.
Nasledne nas previezli na sestonedelie a tam som stravila dalsie 3 dni.Tam to bolo takisto super na obrovskej izbe sme boli 2 ,kupelna, zachod 2metre od izby, vsetko zrekonstruovane, ciste, utulne. Veci pre maleho,ale aj vlozky a nocne kosele nam dali tam a kazde rano sa pytali, ci nieco nepotrebujeme.Sestricky,lekari,lekarky vsetci zlati a ochotni. Mna pustili o den skor, kedze sme boli obaja v poriadku a maly pekne papal,ze hned zacall priberat. Ako samoplatvca som to uvitala.
Moj nazor na breclavsku porodnicu? Maximalna spokojnost. Nejako som sa tu rozpisala,ale keby som pred porodom nasla takyto text bola by som rada,lebo som sa obcas aj bala,ci som urobila dobre.

A este financne vyrovnanie. Pri odchode z porodnice sme zaplatili 704 Eur.Platili sme kartou, ucetr bol v KC ale uz presne neviem sumu. Po dvoch mesiacoch od ziadosti na refundaciu nam predvcerom poslali 689 eur. Cize nas to cele vyslo cca na15 Eur.

ivuska_3
6. nov 2014

@jeromeklapkajerome dakujem ti za tento detailny popis 🙂 tiez sa tam chystam rodit a tymto si ma v tom rozhodnuti len utvrdila 🙂

lucia_ma
17. dec 2014

@ivuska_3 ahoj tiez rozmyslam nad Breclavom a som uz takmer rozhodnuta teda zvazujem kramare a Breclav - jedine coho sa ja bojim je to, ze keby bola nejaka komplikacia tak babetko odtial prevazaju do Brno.. a na Kramaroch maju vsetko potrebne vybavenie.. ty to nevidis ako problem? zvazujem aj Brno ale to sa mi zda dost daleko..

lauricka
17. dec 2014

@lucia_ma podla toho, preco vyhladavas tieto porodnice. Ak chces prirodzeny porod s minimom zasahov a v klude, tak este lepsie ako Breclav, su Vyskov a Kyjov. Co sa tyka prevozu problematickeho alebo patologickeho novorodenca na specialne vybavene oddelenie, tak ano, hrozi prevoz do Brna. V Bratislave je najlepsie vybavena nemocnica pre takychto novorodencov Antolska v Petrzalke a moze sa Ti stat, ze Ti tam takeho novorodenca prevezu aj z Kramarov.

ivuska_3
17. dec 2014

@lucia_ma ahoj, je pravda, ze je tam to riziko, ale aj ako pise lauricka aj z kramarov prevazaju. uz som sa rozhdla, tak uz to nechcem menit takto na poslednu chvilu.. Ty mas kedy termin?

jeromeklapkajerome
18. dec 2014

ahojte,,

tak po dlhsej dobe sa opat ozyvam. Myslim,ze som svoju skusenost opisala dost podrobne,aby ste sa dokazali rozhodnut,ale mojim prvym a najrozhodujucejsim dovdom porodu v breclavi,bolo,ze som to mala najblizsie zo vsetkych moznych porodnic. Ak by som zila v bratislave,zrejme by som rodila tam,pretoze ako som pisala, oba moje porody boli relativne rychle (7 a 6 hodin od odtecenia vody).
Vsetko ostatne bol skvely bonus.

Co sa tyka zasahov do priebehu porodu, neviem dost dobre,co tym myslite, pretoze niekto vas musi vysetrit, monitorovat a nakoniec odrodit.
Ak myslite podanie oxytocinu,to mi nerobili,lebo to nebolo potrebne,ale kludne mohla nast situacia,ze by to potrebne bolo.V tomto som plne doverovala por. asistentkam,boli zlate a evidentne vedeli co robia. Dalsia vec epizotomia,ako som tiez pisala teraz mi ju nerobili,hoci som doktorke povedala,ze kludne mozu a nakoniec som sa dotrhala. Po porode som mala problem si 2 mesiace sadnut hoci pri prvom synovi,kde mi epi robili a nikto sa nepytal ci moze som mala ranu krasne zhojenu za 10 dni.Tam ide o to,to mi potom vysvetlil moj gynekolog po sestonedeli, ze chirurg urobi cisty rez,ktory sa krasne zhoji,zatialco pri ntrhnuti sa tie ranky urobia nepravidelne aj von aj vnutri a hoji sa to horsie.

Co sa tyka prevozu pri komplokaciach, je pravda,ze sa prevaza do brna, na druhej strane je brnenska porodnica najmodernejsia a najlepsia v ramci hodnotenia stredoeuropskeho priestoru,predpokladam ze pri vaznom stave sa prevaza vrtulnikom,ale ruku do ohna za to nedam.
Stat sa moze kedykolvek cokolvek.

Este jedna rada, to mi tiez hovril moj gynekolog, v pripade akychkolvek komplikacii,silnych kontrakcii alebo pred ukoncenim 36tt, upalovat do porodnice,ktora je najblizsie.Takze sa mozete kludne chystat do breclavi,chodit tam na kontroly a ak mate cas tak ist aj na porod,v pripade hocijakych problemov do najblizsej porodnice sup sup. zobrat vas musia vsade.

posledna vec, v pripade navstevy breclavskej porodnice si pripravte 5 kc na parkovanie.🙂

Same dobre rozhodnutia prajem🙂

lucia_ma
18. dec 2014

ahojte dakujem za nazori 🙂 ja uz sama neviem ako sa rozhodnut-keby som vedela aky priebeh bude mat ten moj porod 🙂 no na kramaroch maju prave dobre vybavene novorodenecke aj jisku..a je to velke rozdiel ked sa nieco vazne deje ze babo lezi blizko na jiske akoze ze ho prevezu hodinu daleko a nevies co sa deje..hmm ja mam pocit ze aj na tyx kramarox by mol mozny prirodzeny porod-s porodnym planom atd..my smetamboli uz osobne pozriet a nie je to take hrozne a vela zien aj xvali..ale aktam bude plno a nejaky zly doktor moze to dopadnut aj uplne inak..kazda zena to hodnoti inak-ked ide vsetko hladko tak sa jej paci kdekolvek..

lucia_ma
18. dec 2014

@jeromeklapkajerome ahoj mozem sa este spytat..ze keby si xcela tak by ti babo nexali natebe po porode vkuse?to robia tak aj na kramarox ze nexaju na xvilu ale potom beru na vysetrenia, ono to ma prave zmysel ked nexaju babo na tebe stale (2hod vkuse)-robi sa to tak aj v zahranici.. a este ako si bola spokojna so starostlivostou na sestonedeli? pomahali ti pri kojeni atd?
a este k tomu nastrihu ono v podstate by to mal ten doktor odhadnut-teda nestrihat pausalne ale ani ta nenexat rotrhnut..

jeromeklapkajerome
18. dec 2014

ahoj lucia_ma

Neviem ci uz nejake deti mas alebo nie,ono toje dost tazke vysvetlovat mamicke ktora este namala v rukach novorodenca,ten bonding je super vec ale babu sa musia urobit urcite vysetrenia hned po porode(musia mu vysat nostek,pusu, meraju apgar skore a kvapkaju nieco do ociciek atd.) Tieto ukony sa urcite lepsie robia v priestore na to urcenom. Mne prilozili maleho na chvilu ale ja som rozhodla ze uz ho mozu vysetrit,cele to trvalo 5 minut a manzel isiel vsade s doktorom,takze maleho sme ani na sekundu nespustili z oci.okrem ineho ho aj trojmo oanacili, a priniesli uz v perinke. Manipulacia s novorodencom bez perinky a s nou,to su 2 absolutne odlisne veci.Okrem toho,ho mal na rukach hlavne manzel,ja som nespala celu noc,tak som podriemavala.Keby ta aj s malym zamotali do plachty nemohol by ho drzat manzel. A inac novorodenca je velmi jednoduche podchladit. Ak ti ide vylozene o toto,budes musiet na slovensku velmi patrat,kym objavis porodnicu,kde to robia na 2 a viac hodin,skus obvolat nejae lepsie porodnice.

To natrhnutie nedavam za vinu nikomu, jednoducho sa to stalo,ku koncu u mna to bol velmi rychly priebeh,strasne silno som tlacila,uz som ani doktorku nepocuvala,kedy ano,kedy nie. Ja to tu uvadzam len kvoli tomu ze netreba epizotomiu nijako demonizovat,obcas naozaj pomoze aj ulahci porod.

Este spat k bondingu,myslim ze s oboma detmi mame uplne fantasticky vztah,ziadne psychycke traumy nemaju aj napriek tomu,ze som ich mala na kozi iba 5 minut.

Na sestonedeli som bola spokojna aj som to tu uz pisala. Sestricky sa snazili pomahat s kojenim,ale moja osobna skusenost bola,ze som sa naucila kojit babo poriadne az doma,tam ide hlavne o to aby babo priberalo. Na druhy den dostal maly aj glukoku zo striekacky,lebo mi este nenabehlo mlieko a stale sme prikladali az sa nakoniec krasne rozkojil a po troch dnoch nas pustili.

lucia_ma
19. dec 2014

@jeromeklapkajerome dakujem za odpoved..ono podstata bondingu v niecom spociva citala som o tom studie-ved preto sa to zacalo robit nie len aby sa babo upokojilo..ved preve ze na sr to necakam..v UK sa vsetky vysetrenia bezne robia na mamicke babo je zakryte na nej..aleto by bolo na dlhsie..tu sa vela veci zlahcuje a kym to bude u nas normalne este pretecie vela vody.. ale preto z mojho pohladu stale som si neni ista ci je naozaj taky velky rozdiel rodit v breclave alb na sr.. to je to co stale vaham..
ale dakujem za tvoje skusenosti!

katkag2
13. jan 2015

@jeromeklapkajerome Mozem sa opytat, kedze tiez zvazujem Breclav, otecko bol pocas porodu kde? A to myslim od zaciatku porodu. Standard u nas je, ze otecko na chodbe za dverami a mamina sa trapi sama vnutri niekolko hodin, az kym sa nejde na porodnu salu a otecko sa zucastnuje porodu na poslednych 20-60 min, cize na 'tlacenie'. Ako to bolo v Breclavi?
A potom taka vseobecnejsia otazka na celkovy pristup - pytaju sa, vysvetluju, komunikuju? Alebo pride lekar povie, ze treba urobit nieco a maminy sa nikto ani nespyta ani nevysvetli, len rovno urobia zakrok? Neviem, ci budete na tuto druhu cast vediet odpovedat, kedze sa zda, ze ste mali pekny porod bez zasahov 🙂
Dakujem velmi pekne.

jeromeklapkajerome
14. jan 2015

@katkag2
Ahoj,manzel bol so mnou po cely cas,uz od prichodu az kym ma isiel odsikovat na sestonedelie, v br. sa ide po svojich, ak si sposobila, manzel mi niesol veci a sestricka tlacila vozik s babom. Mne sa tam pacilo, ze po porode bol manzel aj pri vsetkych vysetreniach vo vysetrovacej miestnosti drzal maleho za rucku kym ho vysetrovali a obliekli.potom ho mal cele tie dve aj viacej hodin na rukach,lebo ja som si potrebovala oddychnut.

k druhej otazke: asi ano,ale ja som sa vela nepytala,len som chcela aby uz bolo babo von a tak som rolbila vsetko co mi kazali,ale v podstate ani toho vela nebolo. Hned ako som prisla na vstupny monitor kym som cakala,tak prisla porodna asistentka a vyrobila pre mna porodny plan.
Uz som to tu spominala,neviem presne co sa mysli tymi zasahmi ale vsetko co so mnou robili podla mna spadalo do normalneho priebehu porodu a o epi a klystire som tu uz tiez pisala.

Precpac ze to tu davam,len drobna reakcia na luciu _ma. V UK rodili moje dve spoluziacky obe odrodili za vyraznej pomoci vsetkych dostupnych liekov na urychlenie porodu, babo im normalne vysetrili na stole a obliekli a po 12 hodinach hajde domov.Takze tak.🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre