icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

kristinafifi
31. okt 2013

@gojka prosim???? robis si srandu? vy nedavate nic, co si matka nepraje? hanba ta este nefackuje za tieto klamstva? ty si jedna amoralna klamarka bez chrbtovej kosti. "Velebnosti du blejt!"

dulkagabulka
31. okt 2013

@kristinafifi možno sa situacia sa naozaj zmenila jemne k lepšiemu odvtedy čo si rodila, možno sa začali pýtať a nedávajú nič čo si matka nepraje 😉...aj keď informácie, ktoré som dostala ja, tomu zatiaš nenasvedčujú 😒 ..pre mna je velmi zvláštne hovoriť s niekým, kto sa díva na ten istý jav a pritom nevidí to čo vidím ja, ale budiš.
..@gojka je jedna z mála PA, ktoré tu hovoria svoj názor....aj ked sa jej pohlad nezhoduje s tým našim, bolo by fajn, keby sme sa tu neosočovali...

dulkagabulka
31. okt 2013

na ilustráciu jeden príbeh z nemenovanej pôrodnice, v ktorej zrejme robi gojka:

rodičku sprevádzala jej priateľka, ktorá je mimochodom vyštudovaná PA s praxou v zahraničí, vo svojej práci okrem iného samozrejme vyhodnocuje CTG záznamy ...nepovedala, že je PA, povedala, že je iba priateľka...

rodička , požadujúca pôrod bez zásahov, bola od začiatku vystavená veľmi ponižujúcemu správaniu, robili si posmech z kurzu, ktorým sa prirpavovala na pôrod, vraj na kurzy treba chodit k nim, kritizovali všetky jej požiadavky....hned na to ju priputali na CTG...lekárka chodila a konštatovala, že záznam CTG je zlý , dieťa sa má zle a preto treba pichnúť lieky a pôrod urýchlit...PA-kamoška sa nestačila diviť, lebo CTG bolo bez jedinej chybičky, čo aj rodičke povedala...kedže sa toto opakovalo v pravidlených intervaloch, rodička nátlak lekárky- autority nezniesla a súhlasila potom s amniotómiou a aj ostatnými zásahmi..žena napokon skončila v lahu na chrbáte s vyviazanými nohami s riadeným tlačením pretkávaným posmelovaním pána doktora,že " ak nebude dobre tlačit, dieťa vyberú kliešťami"...PA-kamoška videla hrádzu ako sa pekne rozvíja a povedala lekárke: " Ale nebudete strihať, že?"...Na to lekárka posmešným tonom povedala: " Čo VY laici si prečítate na internete..." a STRIHLA... dieťa po narodení odniesli, napriek kriku ženy, aby jej ho nechali..priniesli ho oblečené...najlepšie prišlo nakoniec, kedy PA- kamoška odchádzala a pán doktor ju na chodbe oslovil , vraj: " Ale sme ju dobre postrašili tými kliešťami, že?? To zaberie na každú!!"..

PA- kamoška si myslela že sa pozvracia...doteraz má z toho pôrodu traumu nielen matka, ale aj ona sama..povedala, že je šťastná, že nerobí v slovenskej pôrodnici...

tak ja neviem, možno sa odvtedy veci zmenili, ale zatiaľ nepoznám ženu, ktorá by v tejto ani hociktorej slov. pôrodnici porodila naozaj prirodzene

kristinafifi
31. okt 2013

ok, takze ja som bola na Antolskej posledna, ktorej sa dostalo zleho zaobchadzania zo strany personalu, od 1.11.2011 Vam tam daju "modre z neba", vela stastia 🙂, s pripadnymi reklamaciami sa prosim obracajte na gojku

gojka
31. okt 2013

kristinafifi. Verte, že mi nestojite za ten čas, čo Vám tu napíšem. Ale dosť bolo urážok, osočovania a nedá mi nereagovať. Vy ste naozaj chorý človek, ktorý by mal navštíviť cvokáreň a potom patológiu / ako ste to odporúčali mne/. Kto ste a čo ste, že si dovolujete takto písať, ste človek, ktorý potrebuje ozaj pomoc viacerých medicínských odvetví. Já si vyprosím, aby ste vy / niktoš/ pre mňa, písala veci, ktoré píšete, Na šťastie sme sa nevideli a veľmi dúfam, že ani nestretneme. Vaše vyjadrenia na moju osobu, s ktorou ste sa nestretli, sú nenormálne, choré a myslím, si že potrebujú odbornú pomoc. Nejdem strašiť, a viac reagovať na Vás nebudem, ale sú veci, ktoré sa dajú riešiť aj na iných miestach. Tak ako Vy možno viete kto som, ja si tiež viem zistiť kto ste a odkiaľ, kde ste rodila a ostatné problémy pri pôrode, ktoré opisujete. Ja som Vám neublížila, tak neubližujte ani Vy mne. Liečte sa vy , ja to chvalabohu nepotrebujem.

kristinafifi
31. okt 2013

kto som , odkial som, kde som rodila a ake pripadne problemy nastali pri porode ako pises, si vies zistit, ale dovol. aby som ti pripomenula, ze si viazana profesionalnou mlcanlivostou a ak tu nieco o mne napises, budes si niest trestno-pravnu zodpovednost. Pekny vecer gojka!

ivanka.7
31. okt 2013

@dulkagabulka http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe... len tolko k tvojej poznamke "ale zatiaľ nepoznám ženu, ktorá by v tejto ani hociktorej slov. pôrodnici porodila naozaj prirodzene" 🙂 cim netvrdim, ze tym padom je vsetko vyriesene, ked tu mame jeden takyto pribeh)

danjelca
31. okt 2013

@ivanka.7 toto bol kásny pôrod???ved to bo,l samý boj://

dulkagabulka
1. nov 2013

@danjelca suhlasim...ten pribeh ma zavadzajuci nazov...na zaciatku sa nam zdalo, ze to bolo uzasne, ako to ta zena ustala....bohuzial, bol to jeden boj a bolo to nasilie za nasilim....od prijmu az po sestonedelie...takto zdravy porod nevyzera...bolo pri nej par dobrych ludi , ostatni konali tie typy nasilia o ktorych vravi nasa sprava

dulkagabulka
1. nov 2013

@ivanka.7 prirodzene znamena v mieri a s laskavou a repšektujucou starostlivosťou...a to u nas zatial naozaj neide

doktor Odent vravi , že pôrod je dej, ktoremu sa neda "pomahať", najdôležitejšou ulohou sprievodnej osoby je rodičku NERUSIT

ak si prečitaš všetky pribehy na našej stranke, tak naozaj prirodzene budu iba zo zahraničia, alebo z domu..bohužial..ak si prečitaš- príbehy napr. ten Rodila som zdravo... alebo Boris alebo Ako sa arodilo naše tretie dieťatko ..vo všetkych najdeš prvky nerešpektu a nasilia....v niektorych pribehoch to ženy dokazali pomenovat a povedať, že to bolo zle, alebo sa tomu vymedzit.....trebars pribeh MUDr. Krišofovičovej...v inych to nerozpoznavaju a stretli sme sa s pribehmi, tie sme ani neuverejnili, kde žena v jednej vete krasne popisovala nasilie -napriklad ako jej zobrali dieta napriek tomu, ze to mala od podpisane od primara neonatologie a dieta bolo zdrave a ako jej sestrička pichla neželany oxytocin a rychlo schovala striekačku, mysliac si, ze si to rodičia nevšimli, hovorila ako jej to robilo zle a druha poplovica vety bolo ospravedlnovanie toho nasilia a dokonca vyjadrena vdaka zdravotnikom....taka akoby schizofrenia trochu....my totižto dokažeme trpiet tzv. Štokholmským syndrómom...
často si z takeho porodu odnesieme " len" neurčity zly pocit...nevieme pomenovať, čo nam vadilo, čo nam ubližilo...dokument z Harvardskej univerzity o nasili pri porode nam otvoril oči..a dal meno tomu" neurčitemu zlemu pocitu"

ivanka.7
1. nov 2013

@danjelca
@dulkagabulka kazdy to vnima inak; ano chapem, vsade su stare struktury a treba s nimi bojovat, len vravim, ze sa da porodit aj prirodzene. Ano, je smutne, ze sa to robi cez prsty a napriek mnohym ludom na tych oddeleniach, ale na tychto pribehoch vidno, ze existuju aj ludia, ktori chapu prirodzene porody.
Ja v tom pribehu vidim podla mna to hlavne - silu zeny rozhodnutu porodit nejakym sposobom, co sa jej podarilo a za to ju obdivujem. Na Slovensku. Netvrdim, ze takto je to jedine spravne, ale ze je to cesta.

dulkagabulka
1. nov 2013

@ivanka.7 prave preto sme pribeh uverejnili..lebo z neho ide sila zeny .Danku poznam osobne a viem,ze pred pôrodom mala naštudované tolko , že som si myslela, že ona je PA..fakt.....ale to čo prežila nie je prirodzeny pôrod.. ☹
nemôžeme to tak nazvat...a ja naozaj nepoznam ani jednu jedinu zenu, ktorej by v Sk pôrodnici bolo dopriate porodit PRIRODZENE bez akejkolvek formy nerešpektu či nasilia...naozaj...a to som už čitala či počula pribehov, o ktorych si ženy mysleli, že porodili prirodzene habadej...a ked opisali dopodrobna, čo sa tam dialo, bolo mi jasne, ze to prirodzene nebolo..
nevravim,ze sa nemaju zo svojich pôrodov tešit... to nie...len ich nemôžu nazyvat prirodzenymi...lebo takymi neboli..

danjelca
1. nov 2013

@dulkagabulka to e syndrom toho že ked sa narodí zdravé dieťa tak si to ženy nechcu kaziť zlými spomienkami...pochopitelné...chcu mat dobrý zážitok a tak si ospravedlnia tie veci čo neboli O.K

vejula
1. nov 2013

@danjelca
@dulkagabulka no ja som sice nemala idelany pôrod a plne si to uvedomujem. no napriek všetkému je to pre mna priam zazrak, že sa mi podarilo porodiť vaginalne v Slovenskej nemocnici. Zhoda nahod, aj trošku podpichnuta mnou samou (kedže som akosi naschval zabudla doma určite papiere, kde sa uvadzala hmotnosť mojej bambulky), šťastie že mi nerobili pred pôrodom Ultrazvuk. Pre mna je to proste nadej, že to všetko môže byť na buduce ešte trošku inak, ale hlavne že mam tu nadej. KEby som už druhy krat skončila na cisarskom, nadej by sice uplne nezlyhala, ale jednoznačne moja vychodisková pozicia by bola neporovnatelne horšia.
No chcela som tym vlastne povedať len tolko, že všetky moje ignorované požiadavky a nepríjemne veci su sice faktom, pre mna však ostava môj druhý pôrod vyhrou.

danjelca
1. nov 2013

@vejula ja som mala tiež prvý cs-poloha KP a nepostupujúci, odtečená plodovka..nenabehnuté kontrakcie po 24 hod.
Ale teší ma že po sc sa nevyvoláva neurýchluje a asi to bde nadalší krát smer hainburg🙂

dulkagabulka
1. nov 2013

@vejula to si pis, ze vyhrou aj bol..tvoja sila je uzasna a pribeh inspirujuci 😉

vejula
1. nov 2013

@danjelca no mne s polutovania hodnym vyrazom v tvari na začiatku lekar oznamil, že mi nemôže dať epidural kedže som mala prvu sekciu 😎 😀 Môj muž odmietal so mnou behať za hranice - nemohol si vziať dovolenku na viac ako den, takže mi neostavalo nič ine ako dufať, že to zvladnem na Slovensku.

vejula
1. nov 2013
danjelca
1. nov 2013

@vejula 😀 asi nechápali ako sa ty z toho NE epidurálu tešíš🙂

kristinafifi
1. nov 2013

@danjelca pises, ze po sc sa nevyvolava, neurychluje....mam za sebou vaginalny porod po cisarskom a bol urychlovany oxytocinom, prasknutim plodovych obalov a pri tlaceni som si zazila aj skakanie po bruchu /porod bol fyziologicky/

danjelca
1. nov 2013

@kristinafifi fíha....a to kde? po kolkým mes. od sc si rodila? To ma mrzí tak toto je už absolutna nezodpovednosť:/

dulkagabulka
1. nov 2013

@danjelca bohuzial, bezny jav

bubulka722
1. nov 2013

@dulkagabulka Môžem potvrdiť. Faktom je to, že mne sa len vďaka veľkému boju a dlhodobej príprave po papierovej stránke podarilo porodiť úplne prirodzene. Po fyzickej stránke sa mi naozaj podarilo vyhnúť sa všetkým tým rutinným šialenstvám, po psychickej stránke však môj pôrod vôbec prirodzený nebol.
Po pôrode som musela po celý čas riešiť hulvátsky prístup lekárky z novorodeneckého. Sestry bola tiež jedna banda, ktorú keď som si dovolila neposlúchať ako poslušný pes, mala som čo robiť s vysokou mierou arogancie. Ako si toto môže dovoliť personál, ktorý tam je pre rodičku a dieťa, NIE rodička a dieťa pre nich???

dulkagabulka
2. nov 2013

prva sprava z Belgicka, z konferencie PA, Marta Gal, ktora uz roky zije v zahranici, preto je jej slovencina trosku ina 🙂 nam napisala>
Dnes som bola s Ivou na internacionalnej Konferencii porodnych babic - den plny workshopov, ludia cestuju 1000-ce kilometrov aby stretli vazene osobnosti naturalnych porodov. Dnes som bola na dvoch workshopoch - dieta v satke. V jednom prave zeny z post totalitnych krajin plakali skrz tu zufalu situaciu v porodniciach. Plno vyspelych krajin je uz dost dalej vo vyvoji - ale vybojovali si to zeny sami. Nie, nie je spravne invazivne porodnictvo, priviazane nohy, koritnackina poloha na chrbte, strihanie hradze, oxytociny alebo ine medikacie. S toho su len velke komplikacie a strach. Stretla som Autorku orgasmickeho Porodu Debry Pascali Bonaro a spravili sme krasne video interview on nasom bezpolestnom domacom porode http://orgasmicbirth.com/birth-stories/marta-pr...

mimochodom, Marta nie je prva,ktora vravi, ze PA v vychodneho bloku na tejto konferencii placu...vzdy placu...lebo az ked vidia a pocuju na vlastnej kozi co je normalne, naozaj precitnu...a prestanu obhajovat invazivne porodnictvo, ako to robi momentalne vasina nasich PA

dulkagabulka
4. nov 2013

Ako sa vydarila nasa akcia v spolupraci s porodnou asistentkou p. Anastáziou Furmanovou v Banskej Bystrici:
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/ako-bolo/item/2...

hallie
5. nov 2013

@dulkagabulka kristepane, až mi zle prišlo ☹
no, ja som včera nadhodila tému prirodzený pôrod pred lekárom, ktorého som si chcela zazmluvniť. ale už asi nechcem. okrem toho, že ma vyslovene odhováral od duly, opakoval, že nevie, načo mi tam bude a naznačil mi, že nemocnica s tým má problém, označil za prirodzený pôrod ten s nástrihom a epidurálkou. do včerajšieho dňa som sa úprimne tešila na pôrod, teraz rozdýchavam nie preto, že by som z neho dostala strach, ale preto, že som pochopila, že u nás to bude naozaj boj a nejde mi do hlavy, prečo ženu pôrodom strašia práve lekári, ktorí jej majú pomôcť.
priznám sa, pod vplyvom hormónov som si doma aj poplakala. ale odmietam upustiť z požiadavky rodiť s dulou, dnes to s ňou predebatujem a ak mi povie, s ktorým konkrétnym lekárom a nemocnicou má dobré skúsenosti, budem zrejme rodiť tam. ja si nenechám z pôrodu urobiť traumu.
pre mňa to bol fakt šok, pána doktora uznávam, má povesť špičkového odborníka, je scestovaný a skúsený. doteraz sme s ním boli aj s mužom veľmi spokojní, a tak som nečakala, že sa stretnem s nepochopením. ale na slovensku to je očividne tak... stále uznávam, že je skvelý odborník, aj chápem jeho postoj, ale zrejme to nebude cesta pre mňa.

dulkagabulka
5. nov 2013

@hallie z čoho ti prišlo zle?
odpoved na to strašenie nájdeš možno aj tu...Zuna- pekný film mladej dokumentaristky Márie Martiniakovej /natočila i film Obchod zo strachom/

https://vimeo.com/77536744
hallie
5. nov 2013

@dulkagabulka prepáč, neskôr mi došlo, že nie je jasné, na čo reagujem 😀. z toho opisu pôrodu, pri ktorom bola zahraničná PA. pri tých kliešťoch som sa až roztriasla. ja som v stave zúfalstva najväčšieho, neviem, či fakt neskončím v brne, veľa nádejí vkladám do dnešného stretnutia s dulou, verím, že nájdeme spoločne cestu a upokojí ma. večer som preplakala a od rána ma to ťaží.

dulkagabulka
5. nov 2013

@hallie chod do Vyškova...maš to z BA celkom blizko...a dobru šancu porodit prirodzene ..a uplne najsamlepšie by bolo do toho Hainburgu..už to preplaca poistovna