Prirodzený pôrod alebo pôrod doma
velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?
@dulkagabulka muz si dal podmienku, ze nemocnica musi byt vybavena na krizove situacie so mnou i babatkom. Ziadny orevoz. A ja suhlasim. Takze v zahranici pripada do uvahy iba Brno. No, preplaca, ale nie do plnej vysky, nie?
@hallie citim velky strach ...ak si zdrava a tvoje babatko je zdrave a bude v dobrom postaveni a nebudeš počas tehotenstva a pôrodu uzivat žiadne (!!!) lieky (špecialne nie magnezium napriklad) a porod bude prirodzeny, bez zasahov a liekov, skákaní po bruchu, polohy na pôrodom lôžku, riadeneho tlačenia atd, je velmi maly predpoklad, že budeš potrebovat intenzivnu starostlivost ty alebo tvoje babatko...ak by sa počas tehotenstva vyskytli nejake problemy, či už u teba či babatka, potom môžeš uvažovat o takom pracovisku... 😉
miesto na pôrod si vyber podla svojho pocitu 😀 kde sa ty budeš citit bezpečne...
v Brne rodila tato baba http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
poistovna preplaca do výšky, aku by platila tu
@hallie zle som napisala svoje prve slova ...nie ze citim velky strach..ale citim ,ze ty mas velky strach...
skus si zohnat knihu Aby porod nebolel, napisala ju Lucie Suchý Groverová 😵
Stale sledujem tuto temu... normalne ma to sem taha, mam pocit, ze budem musiet porodit este jedno dieta, aby sa vsetko dorovnalo a "opravilo" v mojej psychike. A to mozem povedat, ze kazdy dalsi z mojich 3 porodov bol stale prirodzenejsi, hoci aj ten posledny nebol to prave orechove. @ivanka.7 ten porod mi prisiel horsi ako moj, vyslovene stresovy. Ja mam 37r, nenechala som si personal skakat po hlave, k tomu poslednemu porodu som sa vyslovene chystala psychicky, nebala som sa, prave naopak, tesila som sa, mala som dobru naladu a na zaciatku kontrakcii som tancovala a spievala, a predsa nespominam na svoj porod ako na bezoblacnu radostnu udalost... a prirodzeny bol len tak "v ramci moznosti", cize cim viac nad tym rozmyslam, tym mi je jasnejsie, ze vlastne nebol...
A napadli mi dve veci, iste sa to da dohladat, ale ked ste tu, budete urcite vediet, napr. @dulkagabulka 🙂
Ako a rodi bez riadeneho tlacenia? Teda, co to presne znamena?
Jedna moja kamoska porodila cestou do porodnice v aute, v podstate chcela vydrzat 😀 ale nestihla, takze asi sa da porodit aj takmer bez tlacenia. Bez riadeneho tlacenia znamena, ze zena tlaci ked sa jej samej ziada? Ja som naposledy tlacila ovela menej, slabsie ako v predoslych porodoch, naschval, prave aby som to spomalila a aby som sa nepotrhala, ked ma uz nestrihali. Pri prvych dvoch porodoch som sa zaprela, dala som do toho vsetko, dieta zo mna vystrelilo a mna potom hodinu sili (aj napriek nastrihu - ale prave preto?).
A druha vec, ako sa riesia poranenia hradze pri domacom porode? Teda co sa spravi s tou trhlinou, kto ju zasiva, ak sa zasiva, kedy, ako?
Dakujem velmi pekne za odpovede 🙂
@zitaje
riadene tlačenie je to, ked žena tlačí vtedy,ked jej to povie personál /zvyčajne,ked zistia,že je žena otvorena na 10/ a tak, ako povie personál- to znamená klasické - hlboký nádych, hlava na hrud, tlačím čo to dá, teda o 106 😀
neriadené tlačenie je také, že žena tlačí vtedy, ked to cíti ona /zvyčajne to prichádza tak, že najskôr začne pritlačovat na vrchole kontrakcie krátkymi zatlačeniami/ a tak ako to cíti ona- ženy pri neriadenom tlačení tlačia viacerými kratšími zatlačeniami za jednu kontrakciu-ak to porovnávame s riadeným tlačením...
tu o tom píše napr. Prof. Rockenschaub
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...
čo sa týka natrhnutia,
-1/ak žena tlačí v polohe, ktorú si sama vyberie /poloha na pôrodom lôžku s vyloženými nohami je práve tá,kde je hrádza najviac napnutá a preto je vačší predpoklad, že sa poraní, skús si priložit dlan na hrádzu a skúšaj pocitom,v akej polohe je najviac napnutá a budeš prekvapená,ked prídeš do tej polohy, v akej rodíme/
-2/ neriadeným tlačením- pri ktorom má hrádza viac času na postupné pomalé uvolnovanie
je menší predpoklad poranenia...ak vznikne a je malé, dá sa ošetriť doma..ak je vačšie, ženám ho ošetria v pôrodnici...v zahraničí úplne normálne, u nás mojej priateľke /prišlo k poraneniu,lebo maličký mal rúčku pri hlavičke a PA stihla prist až po narodení babatka/ pán doktor v takejto situácii povedal: " Keď ste taká hrdinka, že ste rodili doma, neumrtvím vám to" - a šil jej rozsiahle poranenie zaživa...za trest ☹
schválne som sa pýtala zahraničných PA o tom, aké % poranení 3.stupna mali pri domácich pôrodoch..vyšlo mi to 0,05%...ony ale odvádzajú iba prirodzené pôrody, zdravých žien a zdravých deti,., preto sa to nedá paušálne použiť na všetky pôrody...v pripade pôrodníc je WHO odporúčané % epiziotómií do 10% , čo dosahuju iba zahraničné pôrodnice...v našich kludne nájdeš aj také, čo majú 96%
@zitaje ja som rodila sama doma a ziadne pokyny o tom, ako a kedy tlacit mi nechybali. Ani som vobec nijako netlacila, pri prirodzenom porode sa dieta vytlaca kontrakciou maternice a nie brusnymi svalmi, netreba sa do toho nijako vedome zapajat. Tlacenie brusnymi svalmi posobi zlym smerom, tym sposobuje poranenia hradze a ine komplikacie, spotrebuva kyslik ktory je v tom case potrebny pre babatko... Ak rodis prirodzene, bez tlacenia a v dobrej polohe, tak riziko zraneni je minimalne, tazsie zranenia, ktore by skutocne potrebovali sitie, sa prakticky nevyskytuju. Ak by bolo treba, vacsinou sa rodi s PA a ta je vybavena na zasitie (aj v nemocnici zasivaju casto PA), pripadne ak by to bolo velmi zle, da sa presunut do porodnice kvoli zasitiu.
@zitaje
pri neriadenom tlačení žena vôbec netlačí vedomo...to sama maternica ejekčnou činnosťou vypudí babatko
aj takto môže vyzerat neriadené "tlačenie"
@dulkagabulka
@quaxi
velmi pekne vam dakujem 😵 , aj za linky.
Mne je jasne, ze pri psravnej polohe je pravdepodobnost poraaneni neporovnatelne mensia, islo mi o ten pripad, ked predsa nahodou... ale vidim, ze ta je to ozaj tak, ze tej nahode sa da viac-menej zabranit vhodnou polohou.
A s tym tlacenim je to teda tak ako som si myslela, ze vlastne netreba nejak extra tlacit...
@quaxi ako si vedela, ze uz ste vo finale? Teda ze uz ide babo von?
Ja som teraz pri poslednom porode mala pocit, ze som dostala pokyn "mozete tlacit" skor, nez sa mi ziadalo, ja som cakala, ze to este chvilu potrva. Ono v tej porodnici je zena svojim sposobom rada, ked uz konecne moze tlacit, t.j. uz to cele utrpenie konci - i ked ako vravim, ja som bola plna sil, dobre naladena, len s pohyblivostou som mala problem (nejake polohy). Pri domacom porode si take asi tym padom nemala, vsak?
Hm, vidim, ze sa musim stretnut s nejakou zenou, co rodila doma a prebrat to, este kym mam svoj porod jasne v pamati 🙂
@zitaje pri prirodzenom pôrode žena nedostáva pokyny "už môžete tlačit" - tlačí kedy sa jej chce a tak,ako sa jej chce 😉, resp. iba sa uvolni a necha maternicu nech si robi čo chce-ako na tom videu
@zitaje uplne na konci sa nahle kontrakcie velmi zintenzivnili, praskla mi voda a uz som citila ze dieta ide dolu, takze to bolo jasne. Ono ked uz ide von, tak sa to neda nevsimnut 😀 Tazko sa mi hybalo, lebo som uz vlastne nemala ziadne prestavky medzi kontrakciami, a pocas kontrakcii sa takmer nedalo pohnut, ale este som zvladla zaujat dobru polohu, ktora mi vyhovovala a ostatne slo proste samo, uplne mimo mna.
@quaxi mozno hlupa otazka 😅 ty si vobec netlacila? Ja som pri porode nejak " zle" tlacila, naopak, maleho som vtlacala spat....fakt si neviem predstavit ako netlacit a baby vyjde samo. Pre upresnenie, ja som rodila v UK a nikto mi nehovoril ako tlacit a kedy. Len ked uz som tlacila hodinu a 40 minut tak ma upozornili, ze je baby v strese a mal by ist co najskor von a zacali rozbalovat set na epiziotomiu, tak som sa zlakla, ze maly bol na dve zatlacenia vonku...
@dulkagabulka k tomu tlačeniu... Neviem či som nejaka divna, ale keby bolo na mne tak tlačim stale 😅 teda počas celej kontrakcie. KEd som tlačila absolutne nič ma nebolelo ani ma to nevyčerpavalo nič... Horšie bolo, ked mi povedali aby som ešte netlačila, to boli obrovské bolesti.
@vejula áno, aj to môže byt verzia neriadeneho tlačenia- že žena tlači stale 😉 ak je to v sulade s jej pocitmi, je to ok..tak napriklad tlačila Zuzka http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
@vejula tam to začalo to tými krátkymi zatlačeniami na vrchole kontrakcie - a postupne prešlo do suvisleho tlačenia
@dulkagabulka užasny pribeh 🙂 😀
@dulkagabulka no ja som až do konca nemala suvislu kontrakciu, u mna to bolo tak, že kym som citila bolesť do vtedy som tlačila, lebo vtedy ma to nebolelo. Takže akonahle som zacitila že začina kontrakcia začala som tlačiť aby sa ta bolesť stratila, ked som dotlačila a citila som, že to ešte boli, tak som znovu tlačila.. a tak sa to opakovalo až dovtedy, kedy už kontrakcie prešla, bolesť som necitila, akonahle som zas zacitila bolesť zas som začala. Podla mna je to tlačenie uplna pohodička oproti tomu pred tym
@stormie @dulkagabulka, no tak zistila som to, stormie mala pravdu, ak to ma byt uplne legalne treba ten doklad, citujem pana z policie:
Dobrý deň, na Vašu otázku ohľadne vystavenia cestovného dokladu na cestu domov pre dieťa narodené v zahraničí uvádzame, že v takom prípade je rodič povinný požiadať na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí - v prípade Rakúska to je Veľvyslanectvo SR vo Viedni o vystavenie náhradného cestovného dokladu pre dieťa. Uvedená skutočnosť je ustanovená v § 12 zákona č. 647/2007 Z. z. o cestovných dokladoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
@vejula chápem ako to myslíš.. 😀
@dulkagabulka ja strach nemám, má ho môj muž ☹ ale dnes som hovorila s dulou zuzkou, je úžasná a zbožňujem ju, povedala, že sa pokúsime strach toho môjho nejako odbúrať. 🙂
@hallie Zuzka B?
@zitaje mlj už má pocit, že som si niečo nereálne vysnívala a teraz sa toho držím. ale budem sa!
@dulkagabulka áno. je úžasná 🙂
@slniecko77 nie, vobec som netlacila, ani mi to na um nestihlo prist 😀 ja som len uzasnuto vnimala, ako sa to vsetko robi nejako samo, mimo mojho vedomia. Ale porod bez tlacenia zazilo vela zien, napr. mam kamosku, ktorej lekar povedal v porodnici ze este nema tlacit, a ona mu na to uplne uvolnene hovori Ok, tak zatial netlacim - a kym to hovorila, dieta (4,3kg) vyklzlo von. Su dokonca zdokumentovane pripady ked tehotna upadla do komy a prirodzenou cestou porodila dieta, samozrejme taka zena nie je schopna pouzit nijaky sval, okrem hladkeho svalstva, ktore sa neovlada vedome (to je aj maternica). Ale ak napr. zena brala v tehotenstve magnezium, ma oslabene svaly a vtedy to nemusi fungovat.
@quaxi dakujem za odpoved 😉 no nabuduce by som chcela vyskusat, ale musim si o tom casom viac nastudovat. A nemala si vacsie bolesti? V akej polohe si rodila?
@hallie
@zitaje môj zas je absolutne proti tomu aby som rodila doma. Ako bojovať s lekarmi sa ešte da, ale s vlastnym manželom? Navyše lekar podla mna nema právo za mna a moje dieťa rozhodovať, kdež to u manžela, teda otca dieťaťa to až tak nevidim, PRedsa to dieťa je aj jeho a preto si myslim, žeaj jeho nazor treba brať do uvahy.
@slniecko77 bolesti boli samozrejme velke, ale neviem to porovnat, lebo pri prvom som mala epiduralku. A praveze v case tlacenia som uz bolest vobec nevnimala. Rodila som v klaku akoby na styroch, ale ruky som mala oprete o kreslo, potom som sa onho oprela hornou polkou tela, aby som mohla rukami zachytit babatko.

@hallie ešte niečo k tvojim slovam, že hladaš lekara a porodnicu, v ktorej budeš moct prirodzene porodit...s lekarom prirodzene neporodiš v žiadnej pôrodnici..to jedine s PA 😉