icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

luciferkax
28. jún 2012

@vierka75 v popradskej nemocnici sú super sestričy a ochotný lekári, rodila som tam síce sekciou o tri mesiace skôr, ale o všetkom, čo mi šli robiť, ma informovali všetko mi krásne vysvetlili, sesstričky, ochotné... naozaj, zdravie dieťatka je prvoradé

vierka75
autor
1. júl 2012

@lucon dakujem..ale ano...vies ja som si uvedomila ze zalezi na mne ako si ten porod uzijem a ked budu problemy tak ich budem musiet riesit tak ci tak....a ja nechcem robit vedu z niecoho co nie je..ved ide o mna a babatko..porodili uz aj v incyh podmienkach a zalezi na mamicke ako sa z babatkom spoji po porode..a ja sa uz s mojim spajam aj teraz..verim ze vsetko bude v poriadku..dakujem

vierka75
autor
1. júl 2012

@luciferkax tak to mas velku pravdu..a ja to beriem tiez tak..zdravie je na dovsetko...zle dni mozu mat aj sestricky..hlavne aby sa postarali o moje dietatko ..dakujem

magdal1
9. júl 2012

2.cast krstu knihy Aby porod nebolel http://www.cestyksobe.cz/krest-knihy-aby-porod-...

porody do vody aj za ucasti delfinov...
http://www.cestyksobe.cz/porody-s-delfiny-ad1004/

lucon
7. sep 2012

@vierka75 Ahoj 🙂 tak predpokladam, ze babatko je uz na svete,...chces nam povedat, ako sa Ti co podarilo dosiahnut podla svojich predstav?

marrien
15. sep 2012

@jayajaya ahoj, nepodarilo sa mi najst tu skupinu "Porod inak", alebo je uz zrusena? Ty si rodila sama, alebo s asistenciou? Tiez sa zaujimam o porod doma, po svojej prvej skusenosti s porodom v nemocnici pred 4 mesiacmi. Bola som klasicka doverciva a naivna prvorodicka, ktora si priala mat co najprirodzenejsi porod a myslela som si, ze polozenie na brucho, samoprisatie, a nepretrzity kontakt s babatkom su samozrejme veci. Slepo som doverovala personalu, ze vsetko, co robi ma svoje opodstatnenie a je to to najlepsie. Spatne som sa dozvedela, ze nebol dovod rodit predcasne, kvoli comu mi vlastne aplikovali oxytocin, kedze prirodzene kontrakcie som nedostala, bez slova ma nastrihli, priviazali nohy ako telnej kravicke a babatko po porode som videla sekundu, kym ho nedali zohrievat sa na termolozko (aby mu nebola zima). Na izbu som ho dostala na treti den, kvoli nizkemu glykemickemu indexu (ked je clovek hladny)......a mne pritom vzacne kolostrum vytekalo prudom a oni ho tam krmili glukozou. Vdaka tomuto vsetkemu mam z tohto porodu celozivotnu traumu a moj dalsi porod urcite nebude prebiehat v porodnici. Naviac od narodenia doteraz ma syncek problemy so spankom a aj vdaka tomu je nekludny...netvrdim, ze je to na 100% sposobene porodom (tym, ze sa narodil, nie kedy bol on pripraveny, ale preto, ze sa proste nejaky lekar rozhodol, tym, ze nam aplikovali tolko oxytocinu, 3-dnovym odlucenim...), ale davam tomu velku sancu. Cez den nezaspi inde ako na mne v satke, a aj ked uz zaspi po niekolkominutovom vzlykani, ze nevie zaspat, tak sa casto zobudi po 20 minutach s placom, ze este chce spat a nevie.

aliza
15. sep 2012

@marrien ahojcek. Presne viem, o com pises, dcerku som rodila presne tak ako ty, do bodky a tiez som si povedala, ze nikdy viac takto rodit nechcem. Nastastie sme odisli do zahranicia a tam nebol problem rodit prirodzene. Ale co som chcela, asi ten porod naozaj suvisi s tym, ze sa dietatko potom tazsie adaptuje. aj moja dcerka bola velmi uplakane, nepokojne babo, nosila som ju vylucne v satke 6 mesiacov a to cely den, bez prestavky, mimo moju naruc revala o ratu. A tiez nevedela dlhsie spat a so zaspavanim sme sa trapili az do 4 rokov!
Velmi prajem zenam na SK, aby si vybojovali zmenu v porodnictve, zasluzia si to, budem im drzat vsetky palce! staci otvorit porodny dom, nech maju zeny na vyber.

marrien
15. sep 2012

@aliza ahoj. Tak "ma potesilo", ze v tom nie som sama a ze to necitim sama takto. Najviac sa obavam, ci tento neklud a rozculovanie nebude mat vplyv na jeho psychicky vyvoj, ci sa to neodrazi v jeho povahe. Ty uz mas viacrocnu skusenost, tak to vies skor zhodnotit. Myslis, ze sa to na dcerke nejako podpisalo? Teda osobne si myslim, ze to ako sa clovek narodi ho ovplyvni na cely zivot, len neviem, do akej miery. Preto mam sama voci sebe velke vycitky, ze som to dopustila. A este odporucam vsetkym cakatelkam, hlavne prvorodickam, ktore su len strasene okolim, kedze v nasej spolocnosti sa porod spaja so slovom bolest, pozriet tento dokumentarny film:

https://www.youtube.com/watch?v=86KhFGqkBrM

. Aby im dodal odvahu, ze porod moze byt ozaj nadherny, dostojny zazitok.

moon1979
15. sep 2012

Ahojte baby, nedá mi nereagovať, aj keď možno sa mnohým z Vás môj príspevok páčiť nebude ... ale ... predsa napíšem a berte to ako názor 🙂
Ja a môj prvý pôrod ... to bol jeden horor, na ktorý nezabudnem asi do konci života, ale aj napriek tomu som sa druhýkrát dala na tehotenstvo a aj napriek tomu určite nebudem riskovať pôrod mimo nemocnice, pretože nikdy nemôžte vedieť, ako sa to skomplikuje a v sekunde môžte zostať v ohrození ako vy tak aj bábo ...

Je predsa niekoľko nemocníc na SVK, kde to už z ďaleka nefunguje ako v obycajnej pôrodnici, kde berú pacientky ako kus ... (nevyjadrim sa ...) Ja radsej pocestujem za dobrou pôrodnicou, ktora ma len pozitivne referencie, ale riskovat pôrod doma urcite nebudem. Ak ste z vacsej dialky da sa dohodnut o hospitalizacii par dni predtym, alebo existuju uz aj apartmany nemocnicne, kde vas ubytuju a do pôrodnice mate len na skok ... len sa treba informovat a komunikovat s primarom ...

ale dobre si zvážte, či vám to riziko stojí za to ... áno, môžte si povedať, že poznáte x prípadov, kedy sa nič nestalo, ale náhoda je blbec ako sa hovorí ...

marrien
15. sep 2012

@moon1979 Nemyslim, ze som rodila v obycajnej nemocnici. Bola to sukromna nemocnica Kosice-Saca, ktora je oznacena ako Baby Friendly Hospital. Ale zial nepostupuje podla danych principov. Nehovoriac o zakladnych nevedomostiach o dojceni (nepravdivych informacii), ktore poskytuju a tym zbytocne deptaju zeny. Nemyslim si, ze na SK existuje dobra porodnica, su len menej alebo viac zle. Keby som si mala vybrat (co myslim, ze je zakladne pravo zeny), chcela by som rodit doma, avsak za pritomnosti porodnej asistentky (aby to nebolo riskantne a tak ako je to uplne bezne vo viacerych vyspelych statoch). Na slovensku to maju porodne asistentky zakazane. Este ani v tejto intimnej zalezitosti my zeny nemame moznost volby. Tak co je lepsie? Dovolit, aby zeny, ktore chcu mohli rodit s porodnou asistentkou na to vyskolenou doma alebo riskovat, ze viac zien bude ozaj riskovat a budu rodit doma len same? A na druhej strane, ked hovorime o riskovani, myslim, ze kazdy vo svojom okoli pozna niekolko pripadov, kde lekar nieco zbabral, ci uz nevedomostou, nedoslednostou, lahostajnostou (nehovorim len o porodoch, ale vseobecne o medicinskej starostlivosti).

modrofuzik11
15. sep 2012

ja by som na porod doma nemala odvahu. v martine v nemocnici, kde som rodila, bol velmi prijemny a profesionalny team. mala som naozaj dobry pocit, ze som v dobrych rukach a ze keby sa cokolvek stalo, tak sa o mna postaraju. co ked sa stane, ze babatko nebude chciet ist von a budu ti musiet robit cisarsky? a tych nastrah je tam omnoho viac. aby si neohrozila tak ako seba tak aj dieta, odporucam ti ist rodit do nemocnice.

moon1979
15. sep 2012

@marrien
mala si možnosť a stále aj máš podať podnet na UNICEF na prehodnotenie udelenia titulu BFH ... mnoho pôrodníc získalo tento titul pred x rokmi, vtedy to možno tak ešte fungovalo ... treba sa sťažovať, keď sa nikto nesťažuje tak to potom aj v našom zdravotníctve vyzera :(

je tu vela diskusii o pôrodniciach, najviac k prirodzenému pôrodu čo mám načítané sa približuje banská štiavnica ... treba len veľa čítať, pýtať sa, navštíviť pôrodnicu, veľa veľa sa pýtať, veď sú pôrodnice, kde pôrodný plán akceptujú a samozrejme sledovať aj reakcie iných rodičiek na dané pôrodnice. Nemyslím si, že názory, ktoré mamičky uvádzajú sú klamstvo či už hovoríme o negatívnych alebo pozitívnych zážitkoch ... treba len hladať 🙂

marrien
15. sep 2012

Ja mam toho uz tiez vela nacitaneho a napocuteho. Aj niekolko pribehov o prirodzenych porodoch, ktore prebiehali skoro tak, ako bol porodny plan. Avsak stale to bol boj, zena napriek tomu, ze to mala vo svojom plane, ze po narodeni, ak k tomu nebude dovod, dieta bude vysetrene na jej tele (co mimochodom nariaduje aj usmernenie Ministerstva zdravotnictva) to musela niekolko krat zopakovat krivo zazerajucej novorodeneckej lekarke. A porod a nasledne udalosti predsa nemaju byt bojom. Ako sa rodi s takym pocitom, ze porodny plan nerespektuju a zena musi striehnut na kazdy ukon?

aliza
15. sep 2012

@marrien to ti neviem povedat, dcera je narocna doteraz, aj velky nervak, ale ja som nemala dobre ani tehotenstvo, teda bolo v poriadku po fyzickej stranke, ale riesila som vaznu krizu vo vztahu, mala som depky, vela som plakala a tak, takze asi vsetko dokopy 😢. Maleho som rodila v porodnom dome, len s porodnou babicou, ktora za cely cas nepovedala ani slovo 😀, porodila som si ho uplne sama (tak som to chcela) a bol to uzasny zazitok, najkrajsi v zivote, uplne dokonaly, ako len priroda moze byt. A syn je uplne iny, sice velmi zivy, ale take stastne, spokojne dieta, uz od narodenia. Prvy polrok ani nezaplakal. Ci to je len rozdielnostou povah, alebo sa na tom podpisal porod, to neviem isto, ale som stastna, ze som ho mohla priviest na svet tak, ako som citila, ze je spravne. Nemala som vobec strach, doverovala som sebe, ze to zvladnem a keby nieco, vedla cez chodbu bola hned nemocnica. Rodila som do vody, maleho som si sama vytiahla z vody a drzala a drzala.....ani neviem ako dlho 🙂, pupocnik dotepal, placenta vysla prirodzene a ked som vysla z vane, maly bol stale so mnou, len rychle vysetrenie, aj to predo mnou, nikde ho nebrali. A hned na to vsetok personal zmizol z izby a mohli sme si to vychutnavat, dokedy sme len chceli. Boli sme stale spolu bez jedineho oddelenia, vsetky vysetrenia sa konali u nas v izbe a na druhy den som isla domov. Bola som plna energie, ako keby som ani nerodila. Ja uz som tu o tom parkrat pisala 😉, tak snad mi prepacia, ze sa opakujem. Netreba sa bat prirodzeneho porodu, omnoho riskantnejsi je ten nemocnicny so vsetkymi tymi zbytocnymi zasahmi. Ano, zeny si myslia spravne, ze lekari zachranuju lebo oni naozaj zachranaju, ale iba to, co pokaslali svojim zbytocnym zasahom. Bez zasahov to ide naozaj lepsie, rychlejsie a bezproblemovejsie, len nase zeny si uz vobec neveria, su naockovane gynekologmi, ze bez lekara nie su schopne porodit. A to je strasne. Najviac komplikacii je prave pri nemocnicnych porodoch, preco asi? Uz len pri tej sprostej polohe v pololahu je dokazane, ze porodne cesty su zuzene na 30%, tak nech sa mamicky potom necuduju, ze maju tazke porody, ze dlho rodia a ze sa deti zasekavaju a pod.

lilitela
15. sep 2012

@moon1979
@marrien
Nechcem nikoho odradit, naopak, bola by som rada, keby sa zeny branili voci tomu co sa im deje. ja sama som podala podnet na odobratie titulu BFH Kramarom. Dieta mi po porode neprilozili a bolo tam aj viac veci, ktore neprebehli tak, ako by mali. Dostala som odpoved, ze situaciu presetrili, a porodne asistentky vypovedali, ze mi dieta prilozili, dokonca 2x, ale ono sa neprisalo. Nechapem, ako moze niekto takto chladnokrvne klamat. Ja som tam mala aj manzela, je moj svedok, ale predpokladam, ze ony by si to tiez navzajom dosvedcili. Popreli vsetko, na co som sa stazovala, napisali to tak, ze som si to snad vymyslela. Dokonca ma obvinili, ze za vzniknute problemy si mozem sama, pretoze som nepocuvala rady personalu. Vsetko je to loz. Praveze som naivne pocuvala kazde ich slovo a verila som im. Na zaver dodali, ze na ZAKLADE VYPOVEDE ZAMESTNANCOV povazuju moj podnet za neopodstatneny. keby aspon pripustili, ze je to tvrdenie proti tvrdeniu a neda sa teda dojst k zaveru, a ze situaciu budu nadalej monitorovat. Nie, vykryli si absolutne chrbat. Moja znama tam rodila pred nedavnom, a dieta jej neprilozili. Takze sa nic nezmenilo. Preco aj, ked si tak polahky vykryli chrbat?

sissmiss
15. sep 2012

@marrien to dokonca nariaduje min.zdr???? A kde sa to dodrzuje???? No pekne sme v prdeli ked na politickej urovni je to nariadene, dr o tom recnia ako to chapu, ale prax je skutek utek....
Babenky, chcem sa spytat niektorej ktora rodila bez dr...Tlacili ste? Alebo ste nechali maternicu aby svojimi stahmi vytlacila babo von. Lebo na videach prirodzenych porodov tie zeny nejako netlacia, skor len spracovavaju kontrakcie...Ale chcela by som vediet ci to je naozaj tak, ci to niekto realne zazil. Mne slubili polozenie na brucho, prestrihnutie pupocnika az neskor, neoddelenie od babatka, cakanie na placentu...nic nedodrzali. Keby som nebola do poslednej chvile doma, mozno aj nieco dodzubu, nastastie som si pockala a aspon z toho mam dobry pocit, ze JA za seba som to zvladla, ze moje telo je silne. Ale nevydobyla som si tam nic pre dieta 😔

marrien
15. sep 2012

@aliza krasne, az mam zimomriavky. Presne takto si predstavujem idealny porod. Takto prirodzeny porod nie je ziadny vymysel, ci vystrelok. Je to obycajna potreba zeny, ktora sa v nasom state neda uspokojit.

marrien
15. sep 2012

@lilitela presne tak. Stazovat, sudit sa s takymi velkymi instituciami je vopred prehraty boj, zial. (aj ked aj ja som mala taku myslienku).

aliza
15. sep 2012

@sissmiss ahojcek, ano, je to tak, ja som netlacila, len 'spracovavala' kontrakcie, ako si pisala. Dokonca, ked isla von hlavicka, tak ma ta porodna asistentka zastavila, ze nemam tlacit (to bola jej jedina veta pocas celeho porodu) a naozaj, hlavicka sa prerezala von uplne sama. Ja som to tak aj citila, ze nemam tlacit. Ono je zaujimave, ze pri tom prirodzenom porode ide vsetko same, nic nemusis robit na silu, telo ta same vedie, aj pri kontrakciach ti da najavo, aka poloha je najlepsia. Ja som predychavala kontrakcie v stoji a pohupovala som sa z nohy na nohu a boli v pohode znesitelne. Pri prvom nemocnicnom porode som vdaka oxitocinu medzi kontrakciami odpadavala, boli neskutocne bolestive a intenzivne....keby otvorili okno a povedali skoc, tak asi aj skocim, vazne

molka
15. sep 2012

@aliza a myslíš, že by nebolo treba tlačiť, aj keby si rodila v polosede?
A ako si predýchavala tlaky? Bolo to v pohode?

aliza
15. sep 2012

@marrien dakujem. presne taky porod to bol, idealny, prirodzeny, dokonaly....taky, ako ma byt, ako nam bol dany. A bol este aj zadarmo 😉.

luciferkax
15. sep 2012

@vierka75 V popradskej nemocnici som síce rodila pred 4 rokmi, ale za celé dva mesiace, čo som tam bola, mi bolo "fajn" 🙂 Milí lekári, milé sestričky. Držím ti palce, je to dobrá voľba 🙂 🙂 🙂

aliza
15. sep 2012

@molka ja ti neviem, dceru som rodila v Ruzinove v pololahu a tlacila som ako blazen 😖 lebo mi kazali. Pri synovi som nelezala ani sekundu, bud som stala alebo neskor bola na 4 vo vani a tak to vsetko islo akosi samo, dychala som, ako som prave citila, ziadne riadene dychanie, v zavere som akurat mala potrebu dychat do vody, nejak ma to ukludnovalo, neviem, preco 😎. A tie kontrakcie boli fakt v pohode, znesitelne, akurat ten zaver, ked uz isla hlavicka, bol dost bolestivy.

paris3
15. sep 2012

ja lutujem, ze som ako neskusena prvorodicka slepo doverovala doktorom a nemocnicnej ustanovizni .... skoncilo to cisarskym rezom.... myslim, ze keby som niektore veci urobila inak, tak by to tak urcite nemuselo dopadnut.
lenze teraz mam dilemu, nakolko je mozne porodit prirodzene po cisarskom reze, vzhladom na urcite rizika... a kde rodit?

lilitela
15. sep 2012

@marrien Na druhej strane - neurobit nic mi prislo nespravne, preto som ten podnet podala.

sara07
15. sep 2012

ja by som neriskovala pôrod doma a ani si ho neviem presdstaviť..ja som pri Matušovi bola spokojná,operadlo a všetko čo som na tej pôrodnej postelí potrebovala nastaviť mi nastavili ..takže som mala polohu akú som chcela,neriešili..nemala som pocit že by na mna tlačili alebo niečo prikazovali,,ked mi dala pôrodná asistentka na brucho ruky a jemne kružila asi 🙂 neviem ja som sa sústredila na seba a malého a ostatné som nechala na nich--asi dvakrát mi pripomenuli dýchať....toto vše.....tak som bola v siedmom nebi tej masáže bolo to super....nástrih sa ma spýtal povedala som ano a bol na 3 štichy čo tam baby nechceli tak sa roztrhil na 7 štichov..ako mne nástrih pomohol lebo som cítila že to nejde .ani som nevedela kedy len som počula nožničky cvaknút ..všetko išlo v pohode.....prisať mi ho dali...a išiel do inkubatara aby si vyrovnal teplotu ..predsa len vonku a v brušku bola iná..prebojný je dosť, rád sa tuli, smelý je ..zatial máme fakt pekný vztah

aliza
15. sep 2012

@sara07 a rodila si s epi? asi ano, ze? a s tou teplotou mimo bruska, no ja ti neviem, maly sa narodil do vody, ked som si ho vytiahla z vody, tak som ho drzala v naruci veeelmi dlho, mokreho, v izbe s normalnou teplotou (ziadne vykurenie navyse), neskor ho naheho skontrolovali a ja som sa potom 'rozvalila' na sedacku, maleho prilozila na hole telo a prikryla uterakom a maly mal najlepsi inkubator na svete 😉. Co myslis, ze to priroda tak zariadila, ze dieta musi po porode do inkubatora na vyrovnanie teploty? to sa nikde vo svete nerobi, uplny nezmysel.

marrien
15. sep 2012

@aliza si ma predbehla, presne to som chcela napisat 🙂

marrien
15. sep 2012

nejde o to niekoho nutit, aby rodil doma, alebo s porodnou asistentkou, v porodnom dome. Ak sa niekto citi prijemne v porodnici a doveruje takemuto systemu, nech sa paci. Ak su zeny, ktore maju na svoj porod a personal v nemocnici pekne spomienky, tak super. Lenze ja medzi nich nepatrim. Ked si na to spomeniem alebo o tom rozpravam, stale ma to rozplace. A to nie kvoli bolesti (ktora ako pise aliza bola vdaka umelemu oxytocinu strasna, ale ja som to hrdinsky zvladla), ale vdaka tomu ako cely ten proces ublizil mojmu dietatu. Kedze sme planovali aspon 2 deticky, tak teraz mam strach otehotniet, kvoli tomu, ze nemozem porodit ako chcem. Ide o to, aby zena aj v tomto state, tak ako v mnoho inych statoch mala moznost slobodne sa rozhodnut, kde, ako a s kym chce rodit, ako ma prebiehat jej najdolezitejsie a najzmyselnejsie poslanie zivota.

aliza
15. sep 2012

@marrien presne tak, ide o moznost volby a nie o to, aby sa prestalo rodit v nemocniciach a vsetky rodili doma. Kazda sme ina, kazdej vyhovuje nieco ine. Ja som pri dcere pochopila, precitila, ze by som to zvladla sama a lepsie. Ten pocit sa neda vynutit, to proste prislo a drzalo ma to az do dalsieho porodu, mala som jasnu predstavu, ako to ma byt a isla som za nou. A moj instinkt ma naozaj nesklamal. Som stastna, ze som bola v spravnom case na spravnom mieste a mohla som to zazit. A velmi prajem mamickam na SK, aby mohli zazit to iste.