Autokamera vybíja batériu. Ako tomu zabrániť?
Máme autokameru s parkovacím režimom a po dvoch dňoch státia auto nenaštartovalo. V servise ukázali práve na kameru. Treba ju pri odstavenom aute odpájať, alebo sa dá nastaviť tak, aby batériu úplne nevycucala?
A ona sa nevypina, keď vypnes kľúčik?
@doriiis Je zapojená v parkovacom režime, takže po vypnutí auta sa nevypne úplne, ale ďalej sleduje pohyb alebo náraz.
@doriiis Je zapojená v parkovacom režime, takže po vypnutí auta sa nevypne úplne, ale ďalej sleduje pohyb alebo náraz.
@anonym_autor aj maly elektricky spotrebic, ked bezi po vypnuti motora len z baterie auta nonstop, ju po dlhsom case vybije natolko, ze nenastartujes. Ake je to auto? Kolko rokov ma bateria? Ake velke je miesto, kde je v danom aute bateria umiestnena? Niekedy byva priestorova rezerva na bateriu o 1-2 rady vacsiu (s vacsou kapacitou), napr. vtedy, ak sa do daneho auta montuju aj vacsie turbodieselove motory. Byva to skor u starsich vacsich tazsich aut. Ale aj tu vam po nejakom tyzdni-dvoch nepouzivania auta moze kamera vybit.
Mám nové auta, kameru nechávam zapnutú na parkovisku v meste 2-3 hodiny, naposledy som nechala na parkovisku verejnom 2,5 dňa a naštartovala som... Doma parkujem vo svojom dvore takže kameru vyťahujem, nevidím zmysel mať ju zapnutú, mám kamery na dome... Ale ak jazdíš krátke trasy, parkuješ vonka na ulici a kamera je zapnutá nonstop mohla ti ju vybiť...
Tvoja otazka bola, ci sa to da nastavit tak, aby to bateriu nevycucalo, a presne na tu ti tu este nikto neodpovedal, pritom sa to nastavit da. Zalezi na tom, cim mas kameru napajanu. Ak ide z klasickej zapalovacovej zasuvky a ta u teba ostava pod napatim aj po vypnuti auta, kamera berie z baterie dovtedy, kym ju sama neodpojis, a ziadnu poistku proti vybitiu tam nemas.
Riesi sa to napajacim kablom, ktoremu sa hovori hardwire kit, pripadne adapterom do OBD zasuvky. Zapoji sa natvrdo a ma v sebe napatovu ochranu. Nastavis mu hranicu, najcastejsie 11,8 alebo 12,0 alebo 12,2 alebo 12,4 volta, a ked napatie klesne na tu hodnotu, kit kameru sam odpoji a zvysok necha aute na startovanie. Niektore adaptery maju k tomu aj casovy limit, cize parkovaci rezim bezi napriklad hodinu a potom sa vypne sam.
Nez nieco zohnas, dal by som si ale zmerat dve cisla, lebo z nich hned uvidis, ci je vinnik naozaj kamera. Prve je kludove napatie po tom, co auto par hodin stoji. Plne nabita baterka ma okolo 12,6 az 12,7 V, 12,2 az 12,3 je uz zhruba polovica a pod 12,0 je hlboke vybitie. Druhe je kludovy odber celeho auta, ten byva v jednotkach az desiatkach miliamperov, pri aute s alarmom povedzme do styridsiatich az patdesiatich, a hodnoty v stovkach uz znamenaju poruchu niekde inde.
A este k tomu, na co sa ta pytal madeincssr ohladne veku baterie, to je podla mna ta hlavna otazka. Zdrava baterka dva dni s kamerou v parkovacom rezime prezije, aj ked jej to nesvedci. Ak neprezila, kamera to len odhalila a slabu bateriu si mala uz predtym. Ja by som sa v servise spytal, ci ten odber naozaj merali, alebo ci len videli kameru a ukazali na nu, lebo to je najjednoduchsia odpoved a sedi na kazde auto.

A ona sa nevypina, keď vypnes kľúčik?