icon

Kedy je vhodná výmena rozvodov v aute?

12. jún 2026

Dobrý deň, auto má najazdených 180 000 km. Rozvody by sa podľa servisnej knižky mali meniť až neskôr, ale mechanik tvrdí, že by ich pre istotu urobil už teraz. Radšej vymeniť, alebo jazdiť podľa predpisu výrobcu? Alebo si to dať pozrieť ešte do druhého servisu? Ďakujem.

tundra
12. jún 2026

@anonym_autor preskocenie alebo roztrhnutie rozvodoveho remena je takmer s istotou,velmi nakladna oprava.Rozhodnutie je na tebe.

tanyan
12. jún 2026

Koľko rokov má auto? Je to vyjadrenie autorizovaného servisu?
Ak ti ponúkal aj letný vzduch do pneumatík a vodu do smeroviek, tak chce len zarobiť na žene... Ale je aj možné, že na základe skúseností a vzhľadom na konkrétne vozidlo (značka, typ, motor) alebo konkrétny stav dielov, by to naozaj bolo vhodné.
Aj keď pôjdeš do druhého servisu, tak to môžu otočiť vo svoj prospech a nie v tvoj prospech.

autor
12. jún 2026
@tanyan

Koľko rokov má auto? Je to vyjadrenie autorizovaného servisu?
Ak ti ponúkal aj letný vzduch do pneumatík a vodu do smeroviek, tak chce len zarobiť na žene... Ale je aj možné, že na základe skúseností a vzhľadom na konkrétne vozidlo (značka, typ, motor) alebo konkrétny stav dielov, by to naozaj bolo vhodné.
Aj keď pôjdeš do druhého servisu, tak to môžu otočiť vo svoj prospech a nie v tvoj prospech.

@tanyan Je to 2018-ka s nájazdom okolo 180-tisíc km. Odporúčanie prišlo od môjho mechanika, nie z autorizovaného servisu.

anonym_39f095
12. jún 2026

naozaj rozmýšľam prečo chodíš k mechanikovi ktorého potrebuješ spochybňovať...
Oprava bude pekne drahá keď sa ti to rozthrne ...

anonym_405e96
12. jún 2026

Mechnik vidi aktualny stav. Riadila by som sa podla jeho rady.

marsmykkok
12. jún 2026

@anonym_autor Kedy podľa servisnej knižky? Ja čo som mala auto bolo to každých 6 rokov... Nepletieš si to s najazdenými kilometrami? Lebo ak si aj nenajazdila toľko koľko treba na výmenu, remeň je už určite stvrdnutý a môže narobiť škody na vozidle.

sasa1310
12. jún 2026
@anonym_autor

@tanyan Je to 2018-ka s nájazdom okolo 180-tisíc km. Odporúčanie prišlo od môjho mechanika, nie z autorizovaného servisu.

@anonym_autor samozrejme, že by som dala vymeniť

anonym_50da7b
12. jún 2026

zalezi ake je to auto, ci je remen alebo retaz, ako a kde auto jazdi, aky je olejovy interval, a aky ma zvuk.. ja vzdy pred vymenou rozvodov auto predavam.. lebo sa mi do toho nechce.

anonym_eb32b8
12. jún 2026

V urcitom okamihu to musis vymenit tak ci tak, tak radsej skor ako neskor a mas dalsich 200 tis km pokoj.

tundra
12. jún 2026
@anonym_eb32b8

V urcitom okamihu to musis vymenit tak ci tak, tak radsej skor ako neskor a mas dalsich 200 tis km pokoj.

@anonym_eb32b8 chcem vidiet remen, co vydrzi 200k km.

anonym_eb32b8
12. jún 2026
@tundra

@anonym_eb32b8 chcem vidiet remen, co vydrzi 200k km.

@tundra nevieme, ci ma remen, pise rozvody. Ja mam audi a6 3.0 tdi, 275 tis km, stale slape, pisu vymenit retaz pri 200 az 250tis km. Zalezi urcite, ci na tom ludia jazdia ako pretekari, brzda, plyn, alebo kludne ako dochodci

mirka0677
12. jún 2026

asi máš reťaz, lebo remene treba meniť oveľa skôr. Reťaz tak okolo 200tis km a ak ti mechanik, ku ktorému inak normálne chodíš, povedal, že už by bolo treba, tak by som ho počúvla. Naše auto to v knižke ani nemá určené. Ale chodíme už pár rokov do jedného servisu. Ak by povedali, že už, tak to dám spraviť.

chrobak7
12. jún 2026
@mirka0677

asi máš reťaz, lebo remene treba meniť oveľa skôr. Reťaz tak okolo 200tis km a ak ti mechanik, ku ktorému inak normálne chodíš, povedal, že už by bolo treba, tak by som ho počúvla. Naše auto to v knižke ani nemá určené. Ale chodíme už pár rokov do jedného servisu. Ak by povedali, že už, tak to dám spraviť.

@mirka0677 Rozvodovú reťaz meniť netreba. Vydrží dlhšie, ako samotný motor.

chrobak7
12. jún 2026

@anonym_autor A v servisnej knižke je uvedený aký interval na výmenu? Ak je to 200 tisíc, tak to vymeň, už len pre pokoj duše.

anonym_50da7b
Včera o 04:35
@chrobak7

@mirka0677 Rozvodovú reťaz meniť netreba. Vydrží dlhšie, ako samotný motor.

@chrobak7 tak vacsiu blbost som nikdy nepocula

tundra
Včera o 04:39
@anonym_50da7b

@anonym_50da7b na niektorych autach,je to tak.
Urcite si toho este vela nepocula,ucime sa cely zivot.

anonym_50da7b
Včera o 04:41
@tundra

@tundra aj na mojom aute uvadza vyrobca, ze je dozivotna.. zalezi ale aku chces mat zivotnost auta.. ziandna podotykam ziadna retaz nevydrzi 450 000 km.. 250 000 km ano.. ak je toto tvoja zelana zivotnost auta.. tak potom suhlasim, menit ju netreba..

tundra
Včera o 04:51
@anonym_50da7b

@tundra aj na mojom aute uvadza vyrobca, ze je dozivotna.. zalezi ale aku chces mat zivotnost auta.. ziandna podotykam ziadna retaz nevydrzi 450 000 km.. 250 000 km ano.. ak je toto tvoja zelana zivotnost auta.. tak potom suhlasim, menit ju netreba..

@anonym_50da7b osobna skusenost 418k km najazdenych,motor bez problemov.Predal som ho kvôli korozii. Na dalsom mam 350k km a tiez rozv.retaz nepocut.Moje zelania, ti môzu byt ukradnute,ja pisem z osobnej skusenosti,nie inf. z internetu.

mirka0677
Včera o 07:54
@chrobak7

@anonym_autor A v servisnej knižke je uvedený aký interval na výmenu? Ak je to 200 tisíc, tak to vymeň, už len pre pokoj duše.

@chrobak7 keď mi servisný technik povie, že odporúča vymeniť rozvodovu retaz, lebo že je opotrebovaná, tak ho odkazem na túto diskusiu, že nie, netreba 🙂.

mirka0677
Včera o 08:04
@tundra

@tundra ale keď je napísané, že reťaz meniť netreba, to neznamená, že sa v skutočnosti tá reťaz na 100%nijdy neopotrebuje. Tiež v našej servisnej knižke o tom nie je ani zmienka. Ale ak proste v servise zistia, že už nie je úplne v poriadku, tak im poviem, že nech si nevymýšľaju?
Lebo niekto s pôvodnou nabehal 450tis?

chrobak7
Včera o 09:08
@anonym_50da7b

@anonym_50da7b AKo napísala Tundra - veľa si toho ešte nepočula. Slovo servisáka nie je sväté. Veľa z nich strieľa nablind, lebo sami nevedia, kde je problém.

V jednom aute nám mizla chladiaca kvapalina. V servise diagnostikovali, že asi bude prasknutá hlava a voda tečie do motora, kde sa odparí. Doporučili výmenu.

Doma som vlastnou obhliadkou zistil, že bola prasknutá vyrovnávacia nádrž na chladiacu kvapalinu a tieklo to len za jazdy, takže keď auto stálo, nebola mláka. Nádržka sa vymenila a bol pokoj. Takže servisák bol "odborník"- Ak mi taký odborník doporučí vymeniť aj rozvody, tak si sám zvážim, či to dám alebo nedám.

zuzubb007
Včera o 09:11

Jasnačka, že vymeniť robí sa to bežne okolo 150 000 km, navyše roztrhnutie remeňa ťa vyjde 5 x drahšie ako výmena

chrobak7
Včera o 09:12
@anonym_50da7b

@anonym_50da7b Lenže pri 450 tis. km treba už aj motor generálkovať. Ja som písal, že reťaz vydrží dlhšie, ako motor. A keď sa už generálkuje motor, tak sa vymení aj reťaz.

chrobak7
Včera o 09:17
@zuzubb007

Jasnačka, že vymeniť robí sa to bežne okolo 150 000 km, navyše roztrhnutie remeňa ťa vyjde 5 x drahšie ako výmena

@zuzubb007 To záleží od auta.

Sú 2 možnosti:
1. Ak sú ventily a piest skonštruované tak, že navzájom do priestoru nezasahujú, t.j. nikdy sa nemôžu stretnúť, tak roztrhnutím rozvodového remeňa sa stane len to, že auto zastaví a motor prestane ísť. Vnútri sa nič nestane. Vtedy stačí len vymeniť remeň, nastaviť časovanie kľukovky a ventilov a ide sa ďalej.

2. ak ale piesty a ventily sú vo valci uložené tak, že sú v jednom mieste ale v rozdielnom čase, tak roztrhnutím remeňa sa môže stať, že nastane stret piestu a ventilov. Zvyčajne si to odnesú ventily, ktoré sa zdeformujú a treba ich meniť. Vtedy treba vymeniť remeň, pre istotu aj ventily, skontrolovať piest, či nie je poškodený a potom sa môže motor znovu spustiť. Vtedy môže tá oprava stáť viac.

tundra
Včera o 14:10
@chrobak7

@zuzubb007 To záleží od auta.

Sú 2 možnosti:
1. Ak sú ventily a piest skonštruované tak, že navzájom do priestoru nezasahujú, t.j. nikdy sa nemôžu stretnúť, tak roztrhnutím rozvodového remeňa sa stane len to, že auto zastaví a motor prestane ísť. Vnútri sa nič nestane. Vtedy stačí len vymeniť remeň, nastaviť časovanie kľukovky a ventilov a ide sa ďalej.

2. ak ale piesty a ventily sú vo valci uložené tak, že sú v jednom mieste ale v rozdielnom čase, tak roztrhnutím remeňa sa môže stať, že nastane stret piestu a ventilov. Zvyčajne si to odnesú ventily, ktoré sa zdeformujú a treba ich meniť. Vtedy treba vymeniť remeň, pre istotu aj ventily, skontrolovať piest, či nie je poškodený a potom sa môže motor znovu spustiť. Vtedy môže tá oprava stáť viac.

@mirka0677 ked je rozvodova retaz pocut,je vytahana a môze sa stat,ze preskoci o zub alebo sa voditka zoderu uplne a je riziko,ze sa poskodi motor.Ja som nenapisal,ze sa nevymiena,ale ze vydrzi v pohode v niektorych modeloch aut,aj viac,ako 400k km.Ked ti mechanik povie,ze je to na vymenu,zalezi na cene vymeny,ci to ma ekonomicky zmysel.Napriklad, na mojom aute stoji vymena rozvodovej retaze viac,ako 4000€,musi ist motor von,ak nastane,taka situacia,tiez neviem,ci sa oplati investovat do auta s najazdom 400k km,tolko penazi.Napriklad pri bmw rady 1,rocnik okolo 2010,sa retaze trhali pri motoroch s najazdom okolo 100k km.Vela ludi ich doviezlo a nasledne,mali problem.Tento problem, mal aj vw scirocco.
Este ti napisem,ze ani v autorizovanom servise je niekedy odbornost na velmi nizkej urovni.
Rozsvietili sa mi kontrolky na aute a volant zostal
trochu krivo.Auto plne pojazdne,len niektore asistenty nefungovali.V autorizovanom servise diagnostkovali poskodene el.servoriadenie.Vymena riadenia + riadiacej jednotky 8500fr.Precital som fora,vytlacil na papier a isiel do druheho servisu.Bolo treba nakalibrovat senzory na volante.Nakalibrovanie senzorov a geometria stali 550fr.Takze,ako to napisal
@chrobak7 nie,vzdy sa stretnes s odbornostou v autorizovanom servise.