icon

Pomáha Shell V-Power skutočne čistiť motor?

Dnes o 12:48

Zdravím páni, má zmysel tankovať ten drahší benzín na Shelli? Mám staršie auto a mechanik mi povedal, že tie aditíva v V-Power môžu pomôcť prečistiť vstreky. Je to pravda, alebo je to len marketing na vyťahovanie peňazí z ľudí? Všimli ste si nižšiu spotrebu alebo aspoň kultivovanejší chod motora?

anonym_c18e5a
Dnes o 12:53

Nič som si nevšimla. Žiadne pozitívne zmeny, To bude len odrb pre zákazníkov čerpačky.

madeincssr
Dnes o 13:38

Placebo efekt, marketing. Kedysi dávno prebehol internetom CZ test kvality palív v rôznych sieťach ČS a palivá Shell (aj tieto "prémiové") dosť pohoreli.

cutespider
Dnes o 14:00

Ja používam aditívum a keď som to v minulosti sledoval, tak mi s ním klesla spotreba o cca 0.3 l / 100 km. Po prepočte to vychádzalo tak, že peniaze za ušetrené palivo som dal za aditívum, čiže som bol na nule. Ale verím, že má aj nejaké iné pozitívne účinky a tak ho stále používam. Ale kupovať drahšie palivo s aditívami sa podľa mňa neoplatí.

anonym_dbe370
Dnes o 14:05

muž ho kupuje a tvrdí mi, že auto má lepší výkon, proste že palivo je kvalitnejšie, aj dojazd má dlhší ako keď natankuje niekde inde "normálne" palivo, čo sa týka prečistenia vstrekov neviem povedať

anonym_9f65dc
Dnes o 14:07

Ano. Samozrejme staci 95, netreba 100ku. Zrejme zaneseny motor stareho auta uz nejak nezachrani, ale do noveho urcite len premiove. A ked mas priame vstrekovanie, treba motor pravidelne prehnat do otacok. (nezaskodi aj pre nepriame)

anonym_9f65dc
Dnes o 14:07
@madeincssr

Placebo efekt, marketing. Kedysi dávno prebehol internetom CZ test kvality palív v rôznych sieťach ČS a palivá Shell (aj tieto "prémiové") dosť pohoreli.

@madeincssr Praveze som videl vela testov na premiove paliva. Pohoreli len v tom, ze nezvysuju vykon, ale vsetci potvrdili ich cistiacu schopnost

arek00
Dnes o 15:23

Tankoval som ho..dojazd rovnaky, aj chod motora. Ak ma clovek peniaze a nove auto, tankuje drahsie palivo. Drahsie palivo je pre sportovejsie auta. Uplne v pohode staci normalne palivo.

momoqui
Dnes o 15:31

@anonym_autor zda sa mi ze ide auto lahsie .// ved vysjusaj a uvidis. Ten rozdiel v cene je monimalny, ja stale tankujem ten premium, uz zo zvyku

trnavacka
Dnes o 15:52

Muž tvrdí, že áno. Že to cíti, auto je živšie a vtedy má aj menšiu spotrebu.
Premiovy tankuje na striedacku s obyčajným 95.

done
Dnes o 16:31

Shell W-Power podla testov nezvysuje vykon ani neznizuje spotrebu ale pri pravidelnom pouzivani cisti sedla ventilov od usadenin.

momoqui
Dnes o 17:09
@trnavacka

Muž tvrdí, že áno. Že to cíti, auto je živšie a vtedy má aj menšiu spotrebu.
Premiovy tankuje na striedacku s obyčajným 95.

@trnavacka ano, zivsie je to spravne slovo 🙂

done
Dnes o 17:21

Usadeniny bránia ventilu úplne dosadnúť, čo spôsobuje únik kompresie.
V dôsledku zníženej kompresie dochádza k citeľnému poklesu výkonu.
Nedokonalé spaľovanie vedie k vyššej spotrebe.
Shell V-Power čistí sedlá ventilov a motor vracia k pôvodným hodnotám výkonu a spotreby.

madeincssr
Dnes o 17:57

Pri dnesnych benzinovych motoroch s priamym vstrekovanim do spalovacieho priestoru valca (nepriamovstreky pomaly vymieraju) sa velmi benzin k sedlam ventilov nedostane. Pri nasavani, ked su sacie ventily otvorene, nimi prudi len vzduch. Potom nasleduje kompresia (sacie i vyfukove ventily zatvorene), vstrek paliva, zazeh (sviecka - iskra) a "vybuch" - horenie skomprimovanej zmesi paliva a vzduchu - jediny pracovny takt motora (a pri nom su stale sacie a vyfukove ventily zatvorene). Poslednym (stvrtym) taktom je vyfuk, ked sa spaliny horenia vytlacia otvorenym vyfukovym ventilom a cely cyklus sa na danom valci opakuje.
Kedysi, ked sa palivo vstrekovalo nepriamo - do sacieho potrubia (teda este pred sacie ventily), boli drieky a sedla ventilov "umyvane" zmesou vzduchu a benzinu a tym padom aj auta jazdiace prevazne kratke trasy po meste, neboli take nachylne na zanasanie driekov a sediel sacich ventilov ciernym lepavym "karbonom".
Dnesne priamovstreky ten karbon mozu jedine "vypalit" pri dlhych jazdach s plne zohriatym motorom a vyssou zatazou motora (dialnica). Kto jazdi len a len kratke jazdy po meste, moze mat casom s karbonovanim problemy (svietiaca oranzova kontrolka elektroniky motora, vynechane/slabe pracovne takty (spalovania) na niektorom valci atd.
Ale ano - niektore aditiva (pridavand do benzinu) s cistiacou schopnostou mozu malilinko prispievat k "umyvaniu" spalovacieho priestoru noveho/zanovneho auta. Ale v "premiovych" benzinoch je toho aditiva primalo na nejaky vyraznejsi ucinok.