icon

Pomôže OBD diagnostika aj bežným vodičom?

Dnes o 11:03

Rozsvietila sa mi kontrolka motora a v servise majú voľný termín až o dva týždne. Pozerala som tie malé OBD adaptéry, čo sa zapoja do auta a cez mobil ukážu chybový kód.
Lenže ja sa v autách veľmi nevyznám. Dá sa z toho reálne zistiť, či ide o niečo súrne, alebo mi to len vypíše kód, ktorému aj tak nebudem rozumieť?

anonym_30a6d5
Dnes o 11:17

Vypise to kod a na nete ci v AI zistis, co znamena ten kod. Je to dobra vec.

viktoriaandrascik
Dnes o 11:21

Záleži od značky a ročníka auta, niektore autá to ani nenačíta. Skôr by som hľadala iný servis, nám keď zákazníci volajú s takouto vecou tak čas na diagnostiku vieme nájsť ešte vrámci toho dňa. Check motora môže byť veľmi vážna vec ale aj banalita ktorú stačí vymazať. Svieti ti na oranžovo alebo na červeno?

autor
Dnes o 12:17
@anonym_30a6d5

Vypise to kod a na nete ci v AI zistis, co znamena ten kod. Je to dobra vec.

@anonym_30a6d5 ďakujem, presne toto ma zaujímalo 🙂 či si ten kód viem potom normálne dohľadať a aspoň približne zistiť, čo sa deje.

autor
Dnes o 12:18
@viktoriaandrascik

Záleži od značky a ročníka auta, niektore autá to ani nenačíta. Skôr by som hľadala iný servis, nám keď zákazníci volajú s takouto vecou tak čas na diagnostiku vieme nájsť ešte vrámci toho dňa. Check motora môže byť veľmi vážna vec ale aj banalita ktorú stačí vymazať. Svieti ti na oranžovo alebo na červeno?

@viktoriaandrascik svieti oranžovo a auto ide zatiaľ normálne, žiadne trhanie ani strata výkonu. Skúsim teda obvolať ešte iné servisy, dva týždne sa mi tiež zdajú pri kontrolke motora dosť dlho.

madeincssr
Dnes o 12:50

@anonym_autor oranžová kontrolka elektroniky motora (silueta motora, niektorí laici ju nazývajü aj "vrtuľník" 😁) "Check engine" sa rozsvieti pri závadách, ktoré majú/môžu mať vplyv na emisie. Často je to taká závada, ktorú na chode motora nemusí byť badať, ale na STK neprejdeš. Význam číselných DTC (Diagnostic Trouble Codes, u motora tzv. P-codes, P ako Powertrain - Pohon) sa na internete dá nájsť, ale odhadnúť z nich v čom môže byť problém hocikto nedokáže, občas ani automechanici nie. Treba trochu rozumieť motorom a najmä motormanažmentu - ako funguje a čo vyhodnocuje a ovláda elektronická RJ motora).
Detailnejšie poruchové kódy poskytuje originálna diagnostika daného koncernu. Napr. u VW Group (VW, Audi, Seat, Skoda...) je vyborna "hobby" americká diagnostika VCDS (bývalý VAG-COM), ale tá už stojí o cosi viac.