Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?
Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?
@tiika ale bohužiaľ je to tak. V dnešnej dobe, keď je sexuálne zneužívanie na každom rohu, by som svoje dve dcéry nikdy nezverila takémuto človeku. Je to opatrnosť. Pretože potom už je neskoro plakať. Áno brat autorky by sa možno postaral a všetko by bolo ok. Ale garantujem ti, že 95% matiek mu dieťa nezveri.
@lucia147852 ale zase na personal skoly ty vplyv nemas. Co by si povedala, ze nechces aby pedagogicky asistent bol chlap? Ved ty by si jeho vzdelanie nepoznala.
@tiika ale bohužiaľ je to tak. V dnešnej dobe, keď je sexuálne zneužívanie na každom rohu, by som svoje dve dcéry nikdy nezverila takémuto človeku. Je to opatrnosť. Pretože potom už je neskoro plakať. Áno brat autorky by sa možno postaral a všetko by bolo ok. Ale garantujem ti, že 95% matiek mu dieťa nezveri.
@lucia147852 a doucovat moze aj cez internet, keby sa zlepsil v digitalnych zrucnostiach
Zas to doučovanie... On NEMÔŽE doučovať napríklad slovenčinu, keď ju nemá vyštudovanú. Myslíte, že by vedel študentovi kvalitne vysvetliť odborné termíny, napríklad, čo je fonema, alofona, syntax....? Buďte v realite prepana... Autorka spomína, že nebol schopný pracovať v call centre, lebo nemá na to predpoklady. Ale pošlite k nemu decko, nech mu vysvetlí jazykové štýly a štylistické postupy 🤦
@akvi ano, ja viem, psychicky, a aj fyzicky narocne, ale tak to je, lebo ludia vidia len cast a nevyskusali na vlastnej koži
Zas to doučovanie... On NEMÔŽE doučovať napríklad slovenčinu, keď ju nemá vyštudovanú. Myslíte, že by vedel študentovi kvalitne vysvetliť odborné termíny, napríklad, čo je fonema, alofona, syntax....? Buďte v realite prepana... Autorka spomína, že nebol schopný pracovať v call centre, lebo nemá na to predpoklady. Ale pošlite k nemu decko, nech mu vysvetlí jazykové štýly a štylistické postupy 🤦
@anonym_de6a15 na call centrum musíš mať iné predpoklady, ako je syntax, a fonema. Musis predavat, a robit cross selling.
@lucia147852 keď neuverí, tak neuverí, skúsiť môže. Ja by som na jeho mieste skúsila najskôr v okoli, kde ho poznajú, časom, ak získa referencie, tak aj inde. Alebo sa zamerať na doučovanie (a, keď ho spoznajú) ponúkať aj iné. Zase je to jeden z nápadov. Či niečo z toho bude robiť alebo nie, je čisto na ňom.
@anonym_de6a15 to ani ja nemôžem svoje dieťa učiť/doucovat, ak nemám vyštudovaný SJL? Či je to zákonom stanovená podmienka?
Myslim, ze slovenčina nie je len o odborných termínoch, príprave maturantov, ze vie vela ponuknut i človek, ktorý vie dobre napr.gramatiku a hlavne vie to s deťmi. Poznám jednu, ktorá ma VŠ, pedag.vzdelanie, je skvelá odborníčka, ale učiť nevie, žiaci trpia, boja sa niečo opýtať, z predmetu sa takmer nic nenaučili. Ju by som ani na doucovanie neodporučila.
Ale ja toto už nemôžem čítať. Nechápem, čo tu vypisujete o chránenej dielni či čo. Veď on nie je invalid. A autorka prepáč, ale s tými diagnózami čo má ani tak skoro nebude. Zanesené dutiny? Operácia žlčníka? Sorry ale to by každý druhý človek musel byť na invalidnom. Ako píšeš, z tej operácie chrbtice sa zotaví, tak čo riešite?
A že asistent učiteľa. Nechápem, prečo sa tu už štyri strany na to fixujete. Haló, jeho nikto neprijme na túto pozíciu. Žiadne predpoklady, žiadna prax, jediná šanca je, že by riaditeľ bol najlepší kamarát. A že doučovanie 🤣 na to ani radšej nereagujem.
Mam pocit, že niektoré ste si dobre uhli vareného vínka na trhoch a potom ste išli mudrovat na koňa.
Brácho nech si hľadá normálnu robotu, keď nebude vládať, nech hľadá niečo iné. Len sa mi zdá, že tu už sa trošku špekuluje. Keď nie, tak sa ospravedlňujem.
Určite budem zhejtovana a za mrchu, ale tak potrebuješ trošku aj iný pohľad. Nerada človeku dávam nereálne rady.
@anonym_de6a15 Tiež nechápem čo majú všetci s tým asistentom. Pokiaľ viem, u nás všade na školy berú s pedagogickým vzdelaním. Neviem o Tom že by niekoho zobrali len tak za asistenta, kto s tým nemá žiadne skúsenosti nič. Jedine že by fakt nikoho nemali.
@lucia147852 keď neuverí, tak neuverí, skúsiť môže. Ja by som na jeho mieste skúsila najskôr v okoli, kde ho poznajú, časom, ak získa referencie, tak aj inde. Alebo sa zamerať na doučovanie (a, keď ho spoznajú) ponúkať aj iné. Zase je to jeden z nápadov. Či niečo z toho bude robiť alebo nie, je čisto na ňom.
@anonym_de6a15 to ani ja nemôžem svoje dieťa učiť/doucovat, ak nemám vyštudovaný SJL? Či je to zákonom stanovená podmienka?
Myslim, ze slovenčina nie je len o odborných termínoch, príprave maturantov, ze vie vela ponuknut i človek, ktorý vie dobre napr.gramatiku a hlavne vie to s deťmi. Poznám jednu, ktorá ma VŠ, pedag.vzdelanie, je skvelá odborníčka, ale učiť nevie, žiaci trpia, boja sa niečo opýtať, z predmetu sa takmer nic nenaučili. Ju by som ani na doucovanie neodporučila.
@tiika *malo byt zveríte/nezverí
@anonym_1d0946 no ja sama som robila na call centre. Všetky tieto call centrá sú o tom, že sedíš. Musíš dobre pracovať s PC ( čo on nevie až tak dobre, ale tak naučil by sa), ale musí hlavne predávať. A toto mu vôbec nejde. Absolvoval už dva pohovory na call centrum, ani do jedného ho neprijali. Okrem toho, že on by nevedel 8 hodín sedieť. Nevie predávať vôbec nič.
@anonym_autor podať dvojstupnove odvolanie a domáhať sa ID, doložiť lekárske správy atd.....popri tom nejaku jemnejsiu pracu profesia.sk, asistenta.....atd...
@tiika to je snáď trochu rozdiel, keď mu niečo doma dovysvetlis, ako keď chces, aby sa niečo naučil poriadne a zaplatíš doučovanie. Nič? Stále nevidíš rozdiel? Takto sa ťa spýtam. Keď budeš chcieť, aby dieťa vedelo slovenské národné obrodenie, všetky jeho fázy, s predstaviteľmi, dielami a spoločenskou situáciou, oslovis učiteľku slovenčiny alebo tuto autorkinho bracha?
@lucia147852 ale zase na personal skoly ty vplyv nemas. Co by si povedala, ze nechces aby pedagogicky asistent bol chlap? Ved ty by si jeho vzdelanie nepoznala.
@zuzana76 pedagogicky asistent musí byt pedagóg. Existuje potom osobný asistent na obslužné činnosti, ten pedagóg byt nemusí, ale tam treba už pracovať manuálne. Za asistenta zodpovedá škola, väčšinu času nie je tam sám s dieťaťom. Ak by také sklony mal, už by som zbystrila pozornosť. Môj komentár bol na radu, že ma robiť strazenie deti. Že by som nejakému random chlapíkovi pre mňa v tomto prípade pofidérnemu dieťa nezverila
Som v šoku z tejto diskusie..mám kamarátku, ktorá robí asistenta pedagóga (mimochodom má vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa v odbore pedagogika) a sa mi sťažovala, že jej povolanie nikto neberie vážne....už sa jej vôbec nečudujem, keď tu na Koni je asistent učiteľa braný ako ideálne povolanie pre mumáka neschopného sa zamestnať inde! 🤦♀️😃 halooo to nie je len tak, že odsedí si v lavici a podá mu pero 🤦♀️ keď nie je schopný robiť v call centre, nie je absolútne neschopný sa uplatniť v školstve! Aspoň vidím, začo tu niektoré máte pedagogických zamestnancov
@zuzana76 pedagogicky asistent musí byt pedagóg. Existuje potom osobný asistent na obslužné činnosti, ten pedagóg byt nemusí, ale tam treba už pracovať manuálne. Za asistenta zodpovedá škola, väčšinu času nie je tam sám s dieťaťom. Ak by také sklony mal, už by som zbystrila pozornosť. Môj komentár bol na radu, že ma robiť strazenie deti. Že by som nejakému random chlapíkovi pre mňa v tomto prípade pofidérnemu dieťa nezverila
@lucia147852 nemali sme vsetkych asistentov pedagogov, napr aj zdravotne sestry, prioadne ine stredne vzdelanie, ucila som, viem, kto mi sedel na hodine
Som v šoku z tejto diskusie..mám kamarátku, ktorá robí asistenta pedagóga (mimochodom má vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa v odbore pedagogika) a sa mi sťažovala, že jej povolanie nikto neberie vážne....už sa jej vôbec nečudujem, keď tu na Koni je asistent učiteľa braný ako ideálne povolanie pre mumáka neschopného sa zamestnať inde! 🤦♀️😃 halooo to nie je len tak, že odsedí si v lavici a podá mu pero 🤦♀️ keď nie je schopný robiť v call centre, nie je absolútne neschopný sa uplatniť v školstve! Aspoň vidím, začo tu niektoré máte pedagogických zamestnancov
@petracandle ano, aj my sme mali asistentov s naozaj odlisnym vzdelanim, PhD., stredna zdravotnicka skola, socialna akademia - stredna skola, aj riadne pedagogicke vzdelanie, VS manazment. Ale vsetky boli naozaj dobre a snazili sa.
inak tu krasne vidno, ktore povolanie si takmer kazdy mysli, ze moze robit kazdy 😀
@anonym_de6a15 Tiež nechápem čo majú všetci s tým asistentom. Pokiaľ viem, u nás všade na školy berú s pedagogickým vzdelaním. Neviem o Tom že by niekoho zobrali len tak za asistenta, kto s tým nemá žiadne skúsenosti nič. Jedine že by fakt nikoho nemali.
@estellas keď som kedysi začala chodiť na MK, veľké percento žien, ktorým končila RD, sa kvôli "deťom " a "prazdninam " chcela zamestnať v ŠKD. Za posledné roky sa toto vysnívané povolanie zmenilo na ped.asistenta. Bohužiaľ, na začiatku stačila maturita z čohokoľvek, teraz je už vyžadované ped.vzdelanie.
Ale očividne je to hrubo podceňovane povolanie, keďže si väčšina myslí, že to zvládne ktokoľvek.
@estellas keď som kedysi začala chodiť na MK, veľké percento žien, ktorým končila RD, sa kvôli "deťom " a "prazdninam " chcela zamestnať v ŠKD. Za posledné roky sa toto vysnívané povolanie zmenilo na ped.asistenta. Bohužiaľ, na začiatku stačila maturita z čohokoľvek, teraz je už vyžadované ped.vzdelanie.
Ale očividne je to hrubo podceňovane povolanie, keďže si väčšina myslí, že to zvládne ktokoľvek.
@letfenixa ale myslim, ze stale plati, ze staci, ked zacne studovat, nemusi byt vystudovany, nie?
@tiika trúfam si svoje dieťa doucit čokoľvek zo ZŠ, ale v škole dlhodobo len svoje predmety. A SJL vyučovať by som si netrufla.
@letfenixa rozprávala som sa s riaditeľom jednej ZŠ a povedal mi, že na pozíciu asistenta učiteľa pedag. vzdelanie nie je potrebné. Postačuje stredoškolské vzdelanie s maturitou.
@letfenixa rozprávala som sa s riaditeľom jednej ZŠ a povedal mi, že na pozíciu asistenta učiteľa pedag. vzdelanie nie je potrebné. Postačuje stredoškolské vzdelanie s maturitou.
@anonym_autor myslim, ze toto bolo predtym, co pozeram v zakone, tak by mal byt aspon prvy stupen VS vzdelania, cize titul Bc., ale viem o tom, ze sa zamestnavaju aj ludia so strednym vzdelanim, ale vacsinou studuju toho bakalara aspon.
@anonym_autor https://static.slov-lex.sk/pdf/prilohy/SK/ZZ/20... je tam aj uplne stredne vzdelanie, ale vsetko je to pedagogicke vzdelanie, cize napr stredna skola pedagogicka moze byt
@anonym_autor To nie je pravda,ja pracujem v skole,som pri vyberovom konani asistentov. Nikoho,kto nemal pedag.vzdelanie a skusenosti sme na pohovor nezavolali a to sa fakt vyse 50% hlasilo uplne odveci. Proste zeny,co si myslia po materskej,ze vychovali 2 deti do 5r.a uz maju kvalifikaciu na asistenta,potom kadejake asistentky z officu🙈 Kazdy pedagogicky pracovnik v skolstve MUSI mat pedagogicke vzdelanie. Ked ma len maturitu z inej skoly,musi si spravit DPS popri praci. A to ked nie je studijny typ asi velmi popri praci subezne neda. A taky asistent na 1/2 uvazok zarobi biedne. To radsej nech ide niekde na vratnicu.
@anonym_autor ked je zručný a vie co to porobiť v domacnosti, tak nech skusi ponúkať svoje sluzby ako hodinový manzel. Vymenit batériu, poskladať nabytok, opravit nieco, ostrihat stromčeky….. Rozumiem, ze ma problemy s chrpticou ale zase ak chce nieco robit, musi sa aj zaprieť, aj cvicit stale na chrbat aby si pomohol. Musi sa aj nieco nove ucit, moze si kludne aj maturitu dorobit. Bez toho aby na sebe pracoval, tak si tazko najde pracu.
@anonym_autor ked je zručný a vie co to porobiť v domacnosti, tak nech skusi ponúkať svoje sluzby ako hodinový manzel. Vymenit batériu, poskladať nabytok, opravit nieco, ostrihat stromčeky….. Rozumiem, ze ma problemy s chrpticou ale zase ak chce nieco robit, musi sa aj zaprieť, aj cvicit stale na chrbat aby si pomohol. Musi sa aj nieco nove ucit, moze si kludne aj maturitu dorobit. Bez toho aby na sebe pracoval, tak si tazko najde pracu.
@betulinka1 ja len sa chcem opytat, kde som tu napisala, ze je zrucny a vie porobit veci v domacnosti? len sa pytam, lebo o tomto som tu nepovedala ani slovo. Ak by bol vodar, kurenar, plynar, elektrikar, robi to uz dlho a nie je vo vyrobe, sice ako supervizor, ale stale je to praca vo vyrobe.
@betulinka1 ja len sa chcem opytat, kde som tu napisala, ze je zrucny a vie porobit veci v domacnosti? len sa pytam, lebo o tomto som tu nepovedala ani slovo. Ak by bol vodar, kurenar, plynar, elektrikar, robi to uz dlho a nie je vo vyrobe, sice ako supervizor, ale stale je to praca vo vyrobe.
@anonym_autor nikde, len tema si uz zije vlastnym zivotom, kazdy nieco prida slebo zmeni a ludia si uz domyslia
@anonym_autor ten opis mi celkom sedí na môjho priateľa. Tiež má problém si nájsť prácu a nielen kvôli veku. Aj uňho si práca vyžiadala svoju daň. Operácia jedna, druhá. Nemôže dlho stáť, nič ťažké dvíhať, ani pracovať v noci. Ja ho živím a ide mi to už na nervy. Síce mama občas pomôže, ale je mi to blbé, aby nám pomáhala mama, miesto toho, aby chlap zarobil. A inak fakt sa čudujem, že tvojmu bratovi neschválili ID pri takých diagnózach a neschopnosti normálne pracovať.
@martinadomianova Vidíš, toto by bolo riešenie aj pre autorku témy. Nájsť bratovi ženu, ktorá bude ochotná živiť ho a starať sa o neho namiesto matky. Je tu dosť žien, ktoré hľadajú akéhokoľvek chlapa za každú cenu, hoci to pre nich znamená len a len ďalšie problémy a záťaž. Tak, autorka, netreba hľadať prácu, ale treba skúsiť v bratovom mene nejakú zoznamku.
@anonym_autor
@martinadomianova Vidíš, toto by bolo riešenie aj pre autorku témy. Nájsť bratovi ženu, ktorá bude ochotná živiť ho a starať sa o neho namiesto matky. Je tu dosť žien, ktoré hľadajú akéhokoľvek chlapa za každú cenu, hoci to pre nich znamená len a len ďalšie problémy a záťaž. Tak, autorka, netreba hľadať prácu, ale treba skúsiť v bratovom mene nejakú zoznamku.
@anonym_autor
@anonym_888fb7 tak to je už len výhra, fakt. Priateľ normálne pracoval, len sa kvôli mne presťahoval do iného mesta a našiel si inú prácu a potom po dlhšom čase to išlo s jeho zdravím dolu vodou. A nepomohla ani zmena práce. Ani dve operácie. Doktor mu vyslovene zakázal pracovať v noci, aj dvíhať ťažké veci, aj dlho stáť na nohách. A ja osobne si nemyslím, že živiť niekoho je výhra. Veď aj pre toho chlapa to musí byť blbé. Pokiaľ má charakter.
@anonym_autor Mimochodom, zlcnik urcite nesuvisi s pracou, ale zlym stravovanim. Praca - vratnik, informator, sbskar. Co sa tyka chrbtice, neda mi sa neopytat, mala som zlomene 3 stavce, zeleza v chrbte.... chodil na rehabilitacie, dodrziaval, co bolo treba?

@lucia147852 @ anonym_888fb7
Asi nemám takéto predsudky.V rodine máme dedka, svokra, ktorí sú fakt zlatí a dobrí ľudia, vedia postrážit deti. Rovnako u nás v dedine poznám fajn ľudí - mužov. Môj muž ma tiez úžasný prístup aj k cudzím deťom, učiteľky v skolke ho same chválila, ako mu to s deťmi ide.
Veľmi často čítam, ako ma žena problém - je sama, muž robí 12, v zahraničí, chodí na sluzobky.. nemá jej kto pomôcť, nemôže si najst pracu s vyhovujucim prac.časom, nestíha s dietatom do/zo škôlky.
Vy vidíte divného mládenca. Ja niekoho, kto 20 rokov pracoval v jednej firme, mal 15 ročný vzťah, staral sa o cudzie deti, podľa opisu je priateľsky a empaticky. Podla sestry a jej úrovne vyjadrovania slušná rodina. Aké sú vase kritéria pre niekoho k deťom?
@anonym_autor podľa mna by ta praca s deťmi bola cesta, veď na doučovanie nepotrebuje mat vysokoskolsku matematiku, na asistenciu pedag.vzdelanie (ale to sama vieš). Hlavne popri jeho zdrav.problémoch to nie je na úplný uvazok. A je super, že hľadáte možnosti, spôsob ako mu pomôcť.
Takých ľudí, ktorý potrebujú s deťmi pomôcť, získať čas pre seba je dosť. Na druhu stranu som nevidela vela ponuk, kde by take stráženie možno spojené s vyzdvihnutie a doučovanim ponúkal.
Ja by som sa s takym človekom stretla v jeho prostredi, popytala sa na neho v okoli, preverila referencie (hoc v bývalom zamestnaní), ale využila by som možnosť/služby, ak by som potrebovala.