icon

Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?

29. nov 2025

Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?

zuzana76
1. dec 2025
@tiika

@zuzana76 Takze toto ma byt dôvod, čo ak pôjdu na nejaký výstup na vrch..?

@tiika ale nech to vyskusa, aspon nejaka skusenost a v zivotopise bude nieco mat

zuzana76
1. dec 2025
@tiika

@zuzana76 a účtovníctvo je ľahké, to uz môže robiť hocikto? a mimochodom to nie je vhodná praca, je sedava niekoľkohodinová. Nuž v každom prípade, každý nápad sa berie, nech si ho vyhodnotí sam autor.

@tiika pisala som ucto robit pod vedenim, ze mu len dohodia nejake ciastkove prace, nie sam viest, robila som si kurz a to tiez nie je zrovna najlahsie, ale tam je zodpovedny len sam za seba

zuzana76
1. dec 2025
@tiika

@zuzana76 a účtovníctvo je ľahké, to uz môže robiť hocikto? a mimochodom to nie je vhodná praca, je sedava niekoľkohodinová. Nuž v každom prípade, každý nápad sa berie, nech si ho vyhodnotí sam autor.

@tiika pre neho podla mna najlepsie to BOZP - to je take z praxe

tiika
1. dec 2025
@zuzana76

@tiika nie, to bola len jedna z moznosti, predtym som ti napisala dalsie, na vylety sa chodieva casto, exkurzie, rozne akcie v skole, navyse uz sa prechadza podla novej reformy na novy sposob vyucby, mnohe skoly budu rusit hodiny a zavedu vyucovacie bloky, kde deti uz nebudu sedavat poslusne ako kuriatka, budu chodit, robit pokusy, atd... Na 100 percent nebude sediet 4 hodiny. Ak sa bude setrit, ze toto a tamto nemoze, lebo ma problem s chrbticou, tak mu riaditel zmluvu ani nepredlzi. On potrebuje aktivneho cloveka, pisem ako to je.

@zuzana76 lepšie pre neho, človek s problémami s chrbticou nemôže iba sedieť, uz vôbec nie 4 hod. Mnohí si museli nájsť spoza PC nový job. Napr. moja sestra, robila účtovníctvo, finančníctvo, nemôže to robiť aj keď ju to bavilo, takisto jej nevyhovuje kopec prac - zástupca (sedieť dlho v aute), robiť administratívu, vybavovať objednavky a mnoho iného.

margotka17
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_1d8ef2 toto áno, to si myslím, že by vedel dať, i keď dvor by neodhrala od snehu. Ale tieto pozície sú obsadené a vychytané. Tu sa nevieme dopátrať ku kontaktu. Čo sa týka SBS, to nemôže, on nebude zdravotne spôsobilý na ten SBS preukaz. Rozmýšľala som - asistent učiteľa?

@anonym_autor na asistenta učiteľa musis mať vzdelanie pomaturitne. Možno niekde v DSS nejaké pomocné práce by zvládal nie? Alebo len brigádnicky chodiť dokladať tovar do obchodov? Niekde na benzínovej pumpe?

zuzana76
1. dec 2025
@tiika

@zuzana76 lepšie pre neho, človek s problémami s chrbticou nemôže iba sedieť, uz vôbec nie 4 hod. Mnohí si museli nájsť spoza PC nový job. Napr. moja sestra, robila účtovníctvo, finančníctvo, nemôže to robiť aj keď ju to bavilo, takisto jej nevyhovuje kopec prac - zástupca (sedieť dlho v aute), robiť administratívu, vybavovať objednavky a mnoho iného.

@tiika a robi asistentku ucitela?

zuzana76
1. dec 2025
@margotka17

@anonym_autor na asistenta učiteľa musis mať vzdelanie pomaturitne. Možno niekde v DSS nejaké pomocné práce by zvládal nie? Alebo len brigádnicky chodiť dokladať tovar do obchodov? Niekde na benzínovej pumpe?

@margotka17 benzinka by asi tiez isla

autor
1. dec 2025
@tiika

@zuzana76 vidíš, ja som zase čítala, že bol na operáciách, PN, dával sa dokopy, chodil na rehabilitácie, zrejme riešil i vzťah, bývanie, inv.dôchodok atď a teraz by chcel fungovať ďalej akurát, že kvôli zdrav.problémom ma obmedzenia vo výbere prace a potrebuje sa nejako nakopnúť a rozhodnut ako ďalej. Človek, ktorý bol 20-rokov zamestnaný v jednej firme, predtým aktivne športoval, mal 15r vzťah a spoluviedol domacnost mi nepride ako niekto lenivý. Asi mame úplne odlišný pohľad.. čo mne nevadi. Iba je to asi jeden z dôvodov, prečo sa tu ľudia rozchádzajú v názoroch.

@tiika ty si čítala absolútne správne. 🙂

anonym_4b7fdc
1. dec 2025
@anonym_autor

@tiika ty si čítala absolútne správne. 🙂

@anonym_autor A toto obdobie PN, zdravotne problemy, hladal si pracu trva kolko rokov? 5-10?

anonym_888fb7
1. dec 2025

@anonym_autor Veľmi ho ľutuješ, obhajuješ a idealizuješ. Ako to, že chlap okolo 40 dokopy nič nevie, neplánuje, nemá svoje bývanie, nemá úspory a spokojne žije z matkinho dôchodku? Kde dával peniaze tých 20 rokov počas ktorých pracoval? Nehovor, že sponzoroval nejakú slobodnú matku a cudzie deti. Veď hádam premýšľal o budúcnosti. Ak nie, je to zlá vizitka.
Chápem, že ťa to ako sestru hnevá, že takto skončil a navyše hrozí, že ti po smrti matky zostane na krku, ale ak sa sám nerozhýbe, ty mu prácu nenájdeš. A hlavne, či vôbec pracovať chce, pretože po takom dlhom čase doma motivácia pracovať prudko klesá. Na všetko máš argumenty, prečo sa to nedá, až pomalý neverím, že to je skutočné. Natvrdo by som mu prehovorila do duše a nech skúsi robiť hocičo, aj brigádne - napríklad v obchode, začne sa hýbať, cvičiť, stretávať s ľuďmi. Keďže nemá invalidný dôchodok, zasa až taký nevládny nebude a 40 nie je vek na to, aby sa človek úplne opustil a čakal na smrť.

anonym_4b7fdc
1. dec 2025

Ja tu vidim len to, ze bol PN a zase PN a to dlhe roky. Cize bud je tvoj brat hypochonder, alebo skutocne nech si vybavi invalidny. Ten mu nedali, takze otazka je, ci to je ozaj take hrozne alebo trosku prehana. Lebo mam dojem ze zivot PN, uraz, zdravotne problemy, PN, hlada si prace trva uz aspon 10 rokov. Dostal vypoved, nic nevie, nema vodicak, za cely zivot sa nic nenaucil a zije u mamicky. Tak chyba bude asi u neho

Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN.

autor
1. dec 2025
@anonym_4b7fdc

Ja tu vidim len to, ze bol PN a zase PN a to dlhe roky. Cize bud je tvoj brat hypochonder, alebo skutocne nech si vybavi invalidny. Ten mu nedali, takze otazka je, ci to je ozaj take hrozne alebo trosku prehana. Lebo mam dojem ze zivot PN, uraz, zdravotne problemy, PN, hlada si prace trva uz aspon 10 rokov. Dostal vypoved, nic nevie, nema vodicak, za cely zivot sa nic nenaucil a zije u mamicky. Tak chyba bude asi u neho

Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN.

@anonym_4b7fdc ďakujem, pekný deň prajem. Za mňa je téma už uzavretá 🙂

anonym_4b7fdc
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4b7fdc ďakujem, pekný deň prajem. Za mňa je téma už uzavretá 🙂

@anonym_autor Jasne, lepsie je zit z matkinho dochodku, chudera matka
Podla mna to je vymyslena tema, nakolko jeho zivot su same zranenia
Kvoli zraneniu sekol so sportom, kvoli nehode nema vodicak, zranil si chrbticu a do toho ma x dalsich zdravotnych problemov

autor
1. dec 2025
@anonym_4b7fdc

@anonym_autor Jasne, lepsie je zit z matkinho dochodku, chudera matka
Podla mna to je vymyslena tema, nakolko jeho zivot su same zranenia
Kvoli zraneniu sekol so sportom, kvoli nehode nema vodicak, zranil si chrbticu a do toho ma x dalsich zdravotnych problemov

@anonym_4b7fdc brat bol dnes u lekára a vo februári ide znova na operáciu chrbtice. Tak mu budem držať palce. Po operácii, keby to nebolo stabilizované požiada opäť o ID, myslím, že tentokrát nemajú dôvod zamietnuť. Do februára bude na dohodu robiť na nákupe v jednej menšej slovenskej firme, ale zameranej na maďarský trh, tam využije jazyk (MJ) a zaučí sa do procesov. Je to len dohoda, len pár hodín mesačne, ale lepšie ako nič. Po operácii, a rehabilitácii by mu mohli od mája ponúknuť aj zmluvu, záleží ako na tom bude zdravotne, hlavne nech je aspoň na 50-70 % fit.

anonym_4b7fdc
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4b7fdc brat bol dnes u lekára a vo februári ide znova na operáciu chrbtice. Tak mu budem držať palce. Po operácii, keby to nebolo stabilizované požiada opäť o ID, myslím, že tentokrát nemajú dôvod zamietnuť. Do februára bude na dohodu robiť na nákupe v jednej menšej slovenskej firme, ale zameranej na maďarský trh, tam využije jazyk (MJ) a zaučí sa do procesov. Je to len dohoda, len pár hodín mesačne, ale lepšie ako nič. Po operácii, a rehabilitácii by mu mohli od mája ponúknuť aj zmluvu, záleží ako na tom bude zdravotne, hlavne nech je aspoň na 50-70 % fit.

@anonym_autor Zrovna dnes, aka nahoda....A uz si aj pracu nasiel za 2 dni od otvorenia temy po 10 rokoch necinnosti, zase aka nahoda

autor
1. dec 2025
@anonym_4b7fdc

@anonym_autor Zrovna dnes, aka nahoda....A uz si aj pracu nasiel za 2 dni od otvorenia temy po 10 rokoch necinnosti, zase aka nahoda

@anonym_4b7fdc ta práca je vec, na ktorej pracujeme 9 mesiacov. Dnes sme sa finálne dohodli, že by mohol pracovať, aspoň na pár hodín mesačne. O kontrole na neurochirurgii som nevedela ani ja. To si rieši brat sám, nehovorí mi o každom jeho kroku. Sama som prekvapená, že sa dohodli na ďalšej operácii, keď pred mesiacom ju ešte odmietal, lebo sa bál. Zrejme nemá čo stratiť. Každopádne tá brigáda na nákupe bude skôr taká na kávu, za pár eur mesačne, ale aspoň získa nejakú prax, keď by sa ukázal v dobrom svetle, tak po rekonvalescencii s ním môžu rátať. Aspoň tú maďarčinu využije v práci 🙂.

anonym_4b7fdc
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4b7fdc ta práca je vec, na ktorej pracujeme 9 mesiacov. Dnes sme sa finálne dohodli, že by mohol pracovať, aspoň na pár hodín mesačne. O kontrole na neurochirurgii som nevedela ani ja. To si rieši brat sám, nehovorí mi o každom jeho kroku. Sama som prekvapená, že sa dohodli na ďalšej operácii, keď pred mesiacom ju ešte odmietal, lebo sa bál. Zrejme nemá čo stratiť. Každopádne tá brigáda na nákupe bude skôr taká na kávu, za pár eur mesačne, ale aspoň získa nejakú prax, keď by sa ukázal v dobrom svetle, tak po rekonvalescencii s ním môžu rátať. Aspoň tú maďarčinu využije v práci 🙂.

@anonym_autor Ano jasne, roky nic a zazracne sa aj praca vyriesila, aj vie, ze ma ist na operaciu. Totalne vymyslene bludy. A s tou pracou na neho cakaju cely cas....

autor
1. dec 2025
@anonym_4b7fdc

@anonym_autor Ano jasne, roky nic a zazracne sa aj praca vyriesila, aj vie, ze ma ist na operaciu. Totalne vymyslene bludy. A s tou pracou na neho cakaju cely cas....

@anonym_4b7fdc toto nie je praca na zmluvu, nebude mat ziadne stravne, ziadne vyhody. Ide len o skusku a vyuzitie madarciny. To, ci dostane vobec zmluvu na part time je v nedohladne. Cize klud. Nadych, vydych zlobor.

anonym_4b7fdc
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4b7fdc toto nie je praca na zmluvu, nebude mat ziadne stravne, ziadne vyhody. Ide len o skusku a vyuzitie madarciny. To, ci dostane vobec zmluvu na part time je v nedohladne. Cize klud. Nadych, vydych zlobor.

@anonym_autor Teraz daj este tu o Cervenej ciapocke. Tema nevie si najst pracu, ale on pracu vlastne ma najdenu, resp. brigadu. A rovno ide na 2. operaciu, tiez sa dozvedrl dneska

tiika
1. dec 2025
@zuzana76

@tiika a robi asistentku ucitela?

@zuzana76 nie, ona radšej pracuje s dospelými, na deti nemá podľa nej trpezlivosť ani ju to nejako nenapĺňa

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor super, ja verim, ze niekomu sa deju aj taketo veci a ze nema vsetko v zivote ruzove.

alexanderkovacs
1. dec 2025

@anonym_autor s
@anonym_autor SBS na vratnici dakde v zavode.

anonym_ea5740
2. dec 2025
@pribinak

@anonym_autor podať v novom roku opäť, musí byt trpezlivý a neodbytný ako naši spoluobčania

@pribinak Oni nemusia byt neodbytni. Dostanu ho na prvu supu, lebo vacsinou maju ID kvoli mentalnej retardacii.

detickyy
2. dec 2025

@anonym_autor Pozrite si prosím Zákon o sociálnom poistení, aj prílohy zákona aké diagnózy potrebuje človek na to, aby mu schválili ID. Nie je možné, aby človek, ktorý reálne podá výkon 3 hod a potom si musí ľahnúť, nemá nárok na ID. Je nevyhnutné absolvovať pravidelne odborné vyšetrenia. Lekári musia napísať do správy to, aký je bratov zdravotný stav a tak požiadajte opäť o ID. Ak ID neschvália, požiadať nejakého erudovaného sociálneho pracovníka o pomoc, aby napísal odvolanie. Ak bude poberať ID, hľadať prácu na max 4 hod. napr. pozícia vrátnik mi príde vcelku prijateľná. Prajem všetko dobré. Ste úžasná sestra, že Vám na bratovi záleží.

anonym_ce17e6
2. dec 2025

Určite nejaká recepcia alebo vrátnik v rodine máme tiež ID s chrbticou a tiež robí na vrátnici

pipimonterova
2. dec 2025

@anonym_autor ved nech si urobi sbs kurz a bude esbeeskar.Nuz ale musi stat.Aku pracu by mal vlastne robit ked nemoze dlho sediet ani stat?

anonym_d450eb
2. dec 2025

No nechcem byť zla ale nezamestná sa keby ste mali známosti tak ho niekde vezmú za strážnika napríklad ale v dnešnej dobe zdraví nemôžu niekedy nájsť prácu a nie to chorý ...poznám to tiež mám zdravotné problémy a nikoho to nezaujíma v praci keď som chorá mám byť doma ja tak mi bolo povedané zamestnávateľ a nezaujíma že človek nemá z čoho žiť

unbeholfen
2. dec 2025

@anonym_autor to call centrum ma zaujíma. Nevieš s tým poradiť? Ja som dosť ukecaný, len ako presvedčiť človeka aby niečo kúpil? Väčšina takéto hivori hneď zloží, alebo aj vynadá, v lepšom si vypočuje a potom nič nechce.

autor
2. dec 2025
@unbeholfen

@anonym_autor to call centrum ma zaujíma. Nevieš s tým poradiť? Ja som dosť ukecaný, len ako presvedčiť človeka aby niečo kúpil? Väčšina takéto hivori hneď zloží, alebo aj vynadá, v lepšom si vypočuje a potom nič nechce.

@unbeholfen na call centre potrebuješ byť hlavne rýchly, mať multitasking, time management, zvládať náročných zákazníkov a vedieť uzavrieť obchod. Popri tom, ako rozprávaš a hovorí klient, robíš poznámky do systému, načítavaš si informácie o zákazníkovi a jeho histórii, preklikávaš sa na web na produkty, ich špecifikáciu a cenu a značíš objednávku tak, aby sa ti hneď počas hovoru generoval template zmluvy. Okrem štandardných cien prichádzajú kampane, čiže musíš sa stále učiť nové produkty a nové ceny a benefity. Potrebuješ výborné komunikačné zručnosti, schopnosť argumentácie, znalosť predajných techník - napr. noha vo dverách, dvere pred nosom, kotvenie, sociálny dôkaz, framing, nedostatok, reciprocita apd. Na call centre plníš predajné plány a každý aj incoming hovor tzv. inbound musíš preklopiť na predajný. Okrem toho väčšina call centier dnes funguje na princípe outboundov - tzv. telesales oddelení, ktoré rieši prioritne odchádzajúce hovory. Musíš mať silný ťah na bránku a byť ok s tým, že musíš plniť predajné plány a tvoje odmeňovanie je závislé od výkonu.

anonym_4b7fdc
2. dec 2025
@anonym_autor

@unbeholfen na call centre potrebuješ byť hlavne rýchly, mať multitasking, time management, zvládať náročných zákazníkov a vedieť uzavrieť obchod. Popri tom, ako rozprávaš a hovorí klient, robíš poznámky do systému, načítavaš si informácie o zákazníkovi a jeho histórii, preklikávaš sa na web na produkty, ich špecifikáciu a cenu a značíš objednávku tak, aby sa ti hneď počas hovoru generoval template zmluvy. Okrem štandardných cien prichádzajú kampane, čiže musíš sa stále učiť nové produkty a nové ceny a benefity. Potrebuješ výborné komunikačné zručnosti, schopnosť argumentácie, znalosť predajných techník - napr. noha vo dverách, dvere pred nosom, kotvenie, sociálny dôkaz, framing, nedostatok, reciprocita apd. Na call centre plníš predajné plány a každý aj incoming hovor tzv. inbound musíš preklopiť na predajný. Okrem toho väčšina call centier dnes funguje na princípe outboundov - tzv. telesales oddelení, ktoré rieši prioritne odchádzajúce hovory. Musíš mať silný ťah na bránku a byť ok s tým, že musíš plniť predajné plány a tvoje odmeňovanie je závislé od výkonu.

@anonym_autor Pekny chat gpt