Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?
Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?
o invalidny dochodok nepoziadal ked ma trvale poskodene zdravie
o invalidny dochodok nepoziadal ked ma trvale poskodene zdravie
@viestta píšem o tom. požiadal.
a čo tak práca z domu call centrum , berú stále a môže si lahnut sadnut ako potrebuje
@anonym_1d0946 napadlo mi úplne to isté.
Call centrá často ponúkajú prácu z domu. PC znalosť castokrat stačí minimálna
a čo tak práca z domu call centrum , berú stále a môže si lahnut sadnut ako potrebuje
@anonym_1d0946 no ja sama som robila na call centre. Všetky tieto call centrá sú o tom, že sedíš. Musíš dobre pracovať s PC ( čo on nevie až tak dobre, ale tak naučil by sa), ale musí hlavne predávať. A toto mu vôbec nejde. Absolvoval už dva pohovory na call centrum, ani do jedného ho neprijali. Okrem toho, že on by nevedel 8 hodín sedieť. Nevie predávať vôbec nič.
Dva roky bol doma …. nič v zlom alw mohol si aspoň nejaké kurzy porobit.
@anonym_1d0946 no ja sama som robila na call centre. Všetky tieto call centrá sú o tom, že sedíš. Musíš dobre pracovať s PC ( čo on nevie až tak dobre, ale tak naučil by sa), ale musí hlavne predávať. A toto mu vôbec nejde. Absolvoval už dva pohovory na call centrum, ani do jedného ho neprijali. Okrem toho, že on by nevedel 8 hodín sedieť. Nevie predávať vôbec nič.
@anonym_autor nie všetky sú predajné. Zákaznícka podpora a pod. Neviem ako na slovensku, u nas mnohé ponúkajú part time pozície. Skusila by som sa poobzerať po takýchto ponukách.
Dva roky bol doma …. nič v zlom alw mohol si aspoň nejaké kurzy porobit.
@pribinak ale aké? Čo mu ponúkali bolo VZV. A on na VZV nemôže robiť. Bol na liečení, chodil na rehabky. Hovorila som mu, že mohol sa naučiť jazyk, mohol.. ale nenaučil.
@anonym_autor nie všetky sú predajné. Zákaznícka podpora a pod. Neviem ako na slovensku, u nas mnohé ponúkajú part time pozície. Skusila by som sa poobzerať po takýchto ponukách.
@haley7897 skús mi povedať, ktoré nie sú orientované na telesales a outbound. Lebo všetky, ktoré sa robia z domu sú. Zákaznícke linky Telekom, o2 a orange, banky a nemocnice apd, sídlia v určitých mestách a tam sa nerobí plne z domu.
@pribinak ale aké? Čo mu ponúkali bolo VZV. A on na VZV nemôže robiť. Bol na liečení, chodil na rehabky. Hovorila som mu, že mohol sa naučiť jazyk, mohol.. ale nenaučil.
@anonym_autor aspoň nejaké základy na pc, základ jazyka, ….
Do pokladne na part time by mohol ísť robiť
A popravde, na call centre musíte okrem predaja mať aj prejav, a popravde, to tu chýba. Nechceli by ste sa jemu dovolať na linku ani si od neho nič kúpiť, budem prudko úprimná, keďže som pracovala roky na CC, aj outbound, inbound apd.
@anonym_autor aspoň nejaké základy na pc, základ jazyka, ….
Do pokladne na part time by mohol ísť robiť
@pribinak skúšali sme, všade potreboval niečo dvíhať, prenášať tovar, naskladňovať. Nikde mu neponúkali iba pokladňu. Skúšal aj pickera, ale aj tam to bolo o fyzickej záťaži, v tempe, neprešiel skúšobným dňom.
@anonym_autor prepáč, ale po toľkých diagnózach, operaciach a marodkach co tu všetko spomínaš nepochopím ako je možné že mu neschválili ID. Niečo tu nesedí.
@pribinak skúšali sme, všade potreboval niečo dvíhať, prenášať tovar, naskladňovať. Nikde mu neponúkali iba pokladňu. Skúšal aj pickera, ale aj tam to bolo o fyzickej záťaži, v tempe, neprešiel skúšobným dňom.
@anonym_autor asi len vratnik.
@anonym_autor prepáč, ale po toľkých diagnózach, operaciach a marodkach co tu všetko spomínaš nepochopím ako je možné že mu neschválili ID. Niečo tu nesedí.
@bielasovicka no vidíš, nechválili, dali mu 35%, na ostatné ani %. Že žiadna z ostatných nie je na ID. A na chrbticu 35%. Ani po odvolaní nezvihli.
@anonym_autor asi len vratnik.
@anonym_1d8ef2 toto áno, to si myslím, že by vedel dať, i keď dvor by neodhrala od snehu. Ale tieto pozície sú obsadené a vychytané. Tu sa nevieme dopátrať ku kontaktu. Čo sa týka SBS, to nemôže, on nebude zdravotne spôsobilý na ten SBS preukaz. Rozmýšľala som - asistent učiteľa?
A nemoze skúsiť požiadať o ID inde? Na inom úrade práce? Lebo s priznanym ID by mohol pracovať v chránenej dielni napriklad
@haley7897 skús mi povedať, ktoré nie sú orientované na telesales a outbound. Lebo všetky, ktoré sa robia z domu sú. Zákaznícke linky Telekom, o2 a orange, banky a nemocnice apd, sídlia v určitých mestách a tam sa nerobí plne z domu.
@anonym_autor píšem ti, ze neviem ake ponuky su dostupné na slovensku. To je niečo, co je na vás si dozistit.
A nemoze skúsiť požiadať o ID inde? Na inom úrade práce? Lebo s priznanym ID by mohol pracovať v chránenej dielni napriklad
@doriiis nie, musí požiadať v tom meste, kde patrí. A čo v chránenej dielni?
@anonym_autor píšem ti, ze neviem ake ponuky su dostupné na slovensku. To je niečo, co je na vás si dozistit.
@haley7897 ja call centrá poznám a viem, čo sa ponúka na home office. Čiže na toto on nemá. Nie každý človek má repre prejav , je komunikatívny a vie predávať.
Mohol by robiť niekomu osobnú asistenciu bez toho, aby dvíhal ťažké veci? Skôr doprevádzal ho do zariadenia, išiel s nám na prechádzku, obliekol by ho, pomohol by mu s niečím doma? Alebo ten asistent učiteľa napríklad?
@haley7897 ja call centrá poznám a viem, čo sa ponúka na home office. Čiže na toto on nemá. Nie každý človek má repre prejav , je komunikatívny a vie predávať.
@anonym_autor skus vysoke, zakladne, stredne skoly, umelecke skoly, fabriky - toho vratnika. Ake mesto?
@anonym_autor skus vysoke, zakladne, stredne skoly, umelecke skoly, fabriky - toho vratnika. Ake mesto?
@anonym_1d8ef2 malé mesto, východ SVK.
Mohol by robiť niekomu osobnú asistenciu bez toho, aby dvíhal ťažké veci? Skôr doprevádzal ho do zariadenia, išiel s nám na prechádzku, obliekol by ho, pomohol by mu s niečím doma? Alebo ten asistent učiteľa napríklad?
@anonym_autor asistent učiteľa? Prepáč, ale veď nemá ani maturitu
Akože bez urážky ale ty by si chcela takéhoto asistenta pre svoje dieťa?
@anonym_1d8ef2 malé mesto, východ SVK.
@anonym_autor .... Nech si spraví opatrovateľský kurz a môže opatrovať starých ludi
@anonym_autor asistent učiteľa? Prepáč, ale veď nemá ani maturitu
Akože bez urážky ale ty by si chcela takéhoto asistenta pre svoje dieťa?
@pribinak ja neviem, len sa pýtam. Počítať vie, k deťom má vzťah, je trpezlivý, deti ho majú radi. S učením by vedel pomôcť. Gramatiku má super.
@anonym_autor .... Nech si spraví opatrovateľský kurz a môže opatrovať starých ludi
@doriiis starych ludi treba casto dvihat…
@doriiis to do určitej miery - ak treba staršieho človeka polohovať, obracať, umývať, to nezvládne.