icon

Ako zvládnuť pracovné vyhorenie ako ambulantná sestra?

maminabobo
4. nov 2025

Pracujem ako ambulantná sestra vyše 10r.na jednom mieste a mám pocit , že som vyhorela. popravde neviem ako to riešiť, keďže nechcem nechať svoju zamestnávajúcu lekárku v "štychu", keďže zohnať niekoho na moje miesto nieje ľahké a ani práca v špacializovanej ambulancii nie je jednoduchá. Prenáša sa mi to už aj do rodinneho života, mám dvoch puberťákov a som nonstop vytočená. Priznám sa času na seba mám málo, pretože z práce chodím cca o pol piatej. Potom nasleduje starostlivosť o rodinu a domácnosť. V tejto situácii nemám kde ubrať a prerastá mi to cez hlavu. Svoju prácu mám rada, ale je toho veľa, pacientov stále viac, o naladení spoločnosti ktorá sa prenáša na správanie ľudí ani nejdem hovoriť ... Ako ste riešili takúto situáciu vy?

anonym_37b375
4. nov 2025

Ja vždy len a len zmenou práce a v domácnosti viac zapriahni muža a deti však už sú dosť veľké

viestta
4. nov 2025

Vikendovy pobyt na relax? Hoc aj nejake kupele. Potrebujes vypnut hlavu, zresetovat. Ked mas doma pubertakov, tak v pohode vydrzia jeden vikend bez mamy.
A domace prace prerozdelit na ostatnych spolubyvajucich. Tvrdo a nekompromisne. Uz aj pubertaci toho vela zvladnu, nemusis kazdemu poskytovat full servis.

beata_k
4. nov 2025

@maminabobo A dvaje deti nemozu pomoct v domacnosti? Co robia po skole?

vilma7
4. nov 2025

Znížiť pracovný úväzok, niekoho nájsť koho zaučíš, niekto kto by napríklad rad pracoval na nižší úväzok.
Ak máte s Dr.dobry kontakt, tak sa jej zdôveriť a hľadať riešenie spolu.
Kedy otvárate? Skúsiť otvoriť skôr a poobede bude skôr konečná.

A každý sme nahraditelny. Alebo popros o neplatené voľno aspoň mesiac...ale hlavne treba znížiť tempo.
Keď vyhoris tak aj tak tam budú musieť niekoho nájsť.

strawberry0797
4. nov 2025

@maminabobo Neviem ti poradit, viem len ze potrebujes dlhsie, hoci aj neplatene volno, mozno aj oddychnut si od rodiny. Dalsia vec je, ze ti DAKUJEM za tazku pracu, ktoru robis. Je to obdivuhodne povolanie a kazdy, kto ho robi si zasluzi nasu uctu a vdacnost. Drzim ti palce, dufam, ze sa ti podari si poriadne oddychnut a nabrat silu, aby si sa mohla neskor s chutou k praci vratit. 🙏 ❤

anonym_1d3540
4. nov 2025
@strawberry0797

@maminabobo Neviem ti poradit, viem len ze potrebujes dlhsie, hoci aj neplatene volno, mozno aj oddychnut si od rodiny. Dalsia vec je, ze ti DAKUJEM za tazku pracu, ktoru robis. Je to obdivuhodne povolanie a kazdy, kto ho robi si zasluzi nasu uctu a vdacnost. Drzim ti palce, dufam, ze sa ti podari si poriadne oddychnut a nabrat silu, aby si sa mohla neskor s chutou k praci vratit. 🙏 ❤

@strawberry0797 ooo pekné pripájam sa🙂

miadi
4. nov 2025

O pol piatej chodis domov a mas volne vikendy ? Mne sa nezda ze mas malo casu . Ja mam mesiace ked robim do 5 a deti mam v robote cez vikend . A volny den nemam niekedy aj tri tyzdne. Ako zdravotna sestra budes mat Vsade pracu s ludmi aj Keby si sla inde . To jedine ze by si menila profesiu. V robote ti idu na nervy ludia doma pubertaci .Mozno je to naopak tie nervy z domu si prenasas do prace. Muza nemas ? Zeby sa o tu starostlivost o rodinu a domacnost stebou podelil ? Urob si vikend pre seba chod do wellness investuj do svojho zdravia . Domacnost aj rodina bez teba tie dva dni vydrzi . A porozmyslaj ake su tvoje moznosti . Kde budes mat kratsiu pracovnu dobu za rovnaky alebo vyzsi plat ako teraz .Kde nebudes robit s ludmi no uplatnis svoje vzdelanie. Alebo ci chces uplne zmenit profesiu a co by si chcela robit ake kurzy by ti k tomu dopomohli . ( Mozno mas aj krizu stredneho veku) casu pre seba by si mohla mat viac je to len na tebe ci si ho doprajes .

maminabobo
autor
4. nov 2025
@strawberry0797

anonym_834b4b
4. nov 2025
@miadi

O pol piatej chodis domov a mas volne vikendy ? Mne sa nezda ze mas malo casu . Ja mam mesiace ked robim do 5 a deti mam v robote cez vikend . A volny den nemam niekedy aj tri tyzdne. Ako zdravotna sestra budes mat Vsade pracu s ludmi aj Keby si sla inde . To jedine ze by si menila profesiu. V robote ti idu na nervy ludia doma pubertaci .Mozno je to naopak tie nervy z domu si prenasas do prace. Muza nemas ? Zeby sa o tu starostlivost o rodinu a domacnost stebou podelil ? Urob si vikend pre seba chod do wellness investuj do svojho zdravia . Domacnost aj rodina bez teba tie dva dni vydrzi . A porozmyslaj ake su tvoje moznosti . Kde budes mat kratsiu pracovnu dobu za rovnaky alebo vyzsi plat ako teraz .Kde nebudes robit s ludmi no uplatnis svoje vzdelanie. Alebo ci chces uplne zmenit profesiu a co by si chcela robit ake kurzy by ti k tomu dopomohli . ( Mozno mas aj krizu stredneho veku) casu pre seba by si mohla mat viac je to len na tebe ci si ho doprajes .

@maminabobo športovať, joga čítať knihu byť sama.Co ta viac stresuje ľudia v práci, alebo deti?
To už aj hormóny môžu robiť zle asi máš okolo 40-45?na vyhorenie pomáha iba odísť na iné miesto zmeniť stereotyp, typ práce, ale to by si bola v yom istom.Dve sestričky nemôžete byť?
@miadi koľko rokov pracuješ?Ty si bola dlho s deťmi doma to sa nedá porovnať.

sisamisaaa
4. nov 2025

Máš sa s kým porozprávať? Normálne to povedať, dať to zo seba von? Prípadne si zohnať psychológa, kouča, nemusí byť vôbec taký ten typický lekár... spolu môžete nájsť spôsoby ako do života pridať veci ktoré ťa bavia a ubrať z povinností, na ktorých až tak strašne nezáleží. Mne mimo iného pomohlo (ale ja som teda totálne vyhorela do bodu kedy telo prestalo spolupracovať) začať hovoriť nie, zaradiť si každodennú meditáciu, somatickú prácu, zvolniť v športe, čítať knihy, kresliť (striedam to) a kopec takých drobností počas dňa kedy sa na chvíľu zastavím a som tam len ja a moje telo. Koľkokrát sa stane že meditujem, zakričí na mňa muž že niečo treba a ja len odkričím - musíš počkať! a dokončím si svoje a naozaj barák zatiaľ nevyhorel preto že som nebola okamžite k dispozícii

jessica6
4. nov 2025

Neviem sice, v akej amb robis, ale moje kolegyne, ktore robia na amb udavaju ako najvacsiu vyhodu pracovny cas. Ked su sikovne, vedia 2x do tyzdna odist 12.30-13.00. Sice v nemocnici by zarobili mozno viac, nestoji im to zato. Ja tiez uvazujem, ze pojdem do sukr.amb. Presne kvoli casu. A potom tu citam, ze chodis domov o pol 5. Asi zalezi aka amb.

anonym_be9da9
4. nov 2025
@viestta

Vikendovy pobyt na relax? Hoc aj nejake kupele. Potrebujes vypnut hlavu, zresetovat. Ked mas doma pubertakov, tak v pohode vydrzia jeden vikend bez mamy.
A domace prace prerozdelit na ostatnych spolubyvajucich. Tvrdo a nekompromisne. Uz aj pubertaci toho vela zvladnu, nemusis kazdemu poskytovat full servis.

@viestta prečítaj si niečo o vyhoreni. Vyhorenie sa nevylieči vikendovym pobytikom. To by nikto vyhoreny nikdy nebol už.
Autorka: bohužiaľ, zmena práce. Diváj sa trochu už na seba, verím že niekto sa tam nájde. Veľa sestier by radšej pracovalo v ambulancii ako v nemocnici takže netreba sa báť

viestta
4. nov 2025
@anonym_be9da9

@viestta prečítaj si niečo o vyhoreni. Vyhorenie sa nevylieči vikendovym pobytikom. To by nikto vyhoreny nikdy nebol už.
Autorka: bohužiaľ, zmena práce. Diváj sa trochu už na seba, verím že niekto sa tam nájde. Veľa sestier by radšej pracovalo v ambulancii ako v nemocnici takže netreba sa báť

@anonym_be9da9 na zaciatok moze pomoct aj reset hlavy a znizenie zataze pri domacich pracach

anonym_474670
4. nov 2025

Vždy keď mám ťažký deň spomeniem si na to prečo som sa rozhodla túto prácu robiť (kto povie ze len kvôli výplate tak bohužiaľ celé zle). Spomeniem si aká nadšená som bola keď mi dali moje miesto. Aká šťastná som bola v začiatkoch. Spomeniem si na zmysel toho celého na to koľko ľudí mi poďakovalo ze som im zlepšila deň že som im pomohla alebo poradila. Spomeniem si na každé pekne slovo ktoré sa mi dostalo na každý kompliment ktorý som mala možnosť si vypočuť. Viem sa namotivovat aj sama a obvykle mi to vydrží veľmi dlho kým príde zas slabší deň ale to asi ma každý aj keď robí prácu snov. Ľudia sú rôzni ale to aká je väčšina k tebe vypovedá o tom aká si ty. Keď sú k tebe všeobecne ľudia nevrli pôsobíš na nich zle, cítia čosi co ich vytáča. Ak je väčšina milá a porozprávajú sa pýtajú sa a zaujímajú sa tak vieš ze si na správnej ceste. 🩷

miadi
4. nov 2025
@anonym_834b4b

@maminabobo športovať, joga čítať knihu byť sama.Co ta viac stresuje ľudia v práci, alebo deti?
To už aj hormóny môžu robiť zle asi máš okolo 40-45?na vyhorenie pomáha iba odísť na iné miesto zmeniť stereotyp, typ práce, ale to by si bola v yom istom.Dve sestričky nemôžete byť?
@miadi koľko rokov pracuješ?Ty si bola dlho s deťmi doma to sa nedá porovnať.

@anonym_834b4b nebola som cely cas len doma bola som aj v robote ked bolo nutne .Bola som aj s 2 mesacnym babom v kociku. Cize ozaj sa to neda porovnavat konkretne somnou . a nemala som v zivote len jeden job ale vela roznych rozne casovo narocny h/nenarocnych.Ale porovnavam s klasika casom ktory ludia bezne robia cez tyzden a vikendy maju volne tak toho casu nemas menej ako hocikto druhy. Len mas pocit ze nemas cas pre seba. Lebo si ho pre Seba neurobis. Ak robis 40-50h tyzdenne tak tolko robi vacsina ludi na planete a ten cas pre Seba si kazdy nejak musi najst Ano poznam ludi co pod terminom “ vyhoretia” v strednom veku ostali dobrovolne nezamestnani a nedopadlo to dobre . Ratam ze takuto cestu nehladas. Ak nie si v pozicii kde by si mohla ist do predcasneho dochodku tak Mozno potrebujes odbornu pomoc psychologa . Jedine ze najdes pracu z domu tak sa vyhnes praci s ludmi alebo nejaky office job by ti vyhovoval viac . Idealne by bolo najst druhu pracu nez odides z tejto. Alebo budes par mesiacov nezamestnana co tiez nie je idealne pre psychiku . Neviem Chcela som ti pomoct ale z tvojej strany prislo len nejake otocenie na mna a nejak ma presla chut . Ved Ty si sikovna nejak si poradis a budes sa mat krasne naco tu stracat ċas a energiu . I m out.

anonym_f581e8
4. nov 2025

Zmeniť prácu, ja som odišla z ambulancie do DSS a veľmi mi to prospelo 🙂

eeffka
4. nov 2025

@maminabobo pozeram ze mas 12 a 16r deti, tieto uz naozaj nepotrebuju fullservis. Co sa tyka prace vacsina sestier co poznam xhce ist z nemocnice do ambulancie, ziadnw zmeny, poobede padla. Skus skor porozmyslat nad organizaciou domacnosti, lebo byt doma o pol 5 a nemat na nic cas?

anonym_834b4b
4. nov 2025
@eeffka

@maminabobo pozeram ze mas 12 a 16r deti, tieto uz naozaj nepotrebuju fullservis. Co sa tyka prace vacsina sestier co poznam xhce ist z nemocnice do ambulancie, ziadnw zmeny, poobede padla. Skus skor porozmyslat nad organizaciou domacnosti, lebo byt doma o pol 5 a nemat na nic cas?

@eeffka 12 a 16 r detom netreba navariť, skontrolovať úlohy, chvíľu sa im povenovať?Už to nie su deti?Kde je čas pre seba, muža, ale najlepšie ju ešte ponížiť, že je vlastne nešikovne😉možno ich vezie na krúžok, alebo len tak chce s nimi byť.Ja mám 11 a 17 a nevidím rozdiel ako, keď boli malí aj jeden aj druhá mi chcú porozprávať čo bolo v škole, bežny zivot

anonym_3e07cc
4. nov 2025

@maminabobo do 16,30 si v práci? potom ale asi začínate ráno neskôr alebo máš denne nadčas? či v tom čase prichádzaš domov? ja takto prichádzam domov zo škôlky a utekám do družiny pre deti, s ktorými sa denne pripravujem do školy, keďže sú ešte prvostupniari. Aj ja mávam dni, že zvažujem odchod zo školstva, a to som odpracovala o čosi viac ako ty. Raz som hore, raz dole. Mne pomôže aj keď manžel vezme deti na víkend k babke a ja mám doma kľud. Síce upratujem ako bláznivá 😄 ale mám ticho a pokoj a nič neriešim, doslova vetrám hlavu. Vieš si predstaviť pracovať niekde inde? lebo ja nie. Pohundrem si a potom sa zas nakopnem a fičím na tisíc percent.

eeffka
4. nov 2025
@anonym_834b4b

@eeffka 12 a 16 r detom netreba navariť, skontrolovať úlohy, chvíľu sa im povenovať?Už to nie su deti?Kde je čas pre seba, muža, ale najlepšie ju ešte ponížiť, že je vlastne nešikovne😉možno ich vezie na krúžok, alebo len tak chce s nimi byť.Ja mám 11 a 17 a nevidím rozdiel ako, keď boli malí aj jeden aj druhá mi chcú porozprávať čo bolo v škole, bežny zivot

@anonym_834b4b absolutne si to nepochopila, su to velke deti, vedia prilozit ruku k domacnosti. Pracovnu cas 8-16 ma vacsina pracujucich ludi.

sisaka
4. nov 2025

@maminabobo ako zdravotná sestra to nebudeš mať nikde ľahšie ako v ambulancii. Oproti práci v nemocnici je to čistý veget, žiadne poobedné, nočné, vikendy… Náhradu za teba určite nebude problém nájsť, o také miesto sa ZS pobijú. Len si treba premyslieť ďalši krok.
Byt o pól piatej doma z roboty nie je žiadna tragedia, ľudia zvyknu robiť do 5. Zapoj do domácich prac deti a manžela (ak máš) nech ti ostane čas na psychohygienu.

sisaka
4. nov 2025
@miadi

@anonym_834b4b nebola som cely cas len doma bola som aj v robote ked bolo nutne .Bola som aj s 2 mesacnym babom v kociku. Cize ozaj sa to neda porovnavat konkretne somnou . a nemala som v zivote len jeden job ale vela roznych rozne casovo narocny h/nenarocnych.Ale porovnavam s klasika casom ktory ludia bezne robia cez tyzden a vikendy maju volne tak toho casu nemas menej ako hocikto druhy. Len mas pocit ze nemas cas pre seba. Lebo si ho pre Seba neurobis. Ak robis 40-50h tyzdenne tak tolko robi vacsina ludi na planete a ten cas pre Seba si kazdy nejak musi najst Ano poznam ludi co pod terminom “ vyhoretia” v strednom veku ostali dobrovolne nezamestnani a nedopadlo to dobre . Ratam ze takuto cestu nehladas. Ak nie si v pozicii kde by si mohla ist do predcasneho dochodku tak Mozno potrebujes odbornu pomoc psychologa . Jedine ze najdes pracu z domu tak sa vyhnes praci s ludmi alebo nejaky office job by ti vyhovoval viac . Idealne by bolo najst druhu pracu nez odides z tejto. Alebo budes par mesiacov nezamestnana co tiez nie je idealne pre psychiku . Neviem Chcela som ti pomoct ale z tvojej strany prislo len nejake otocenie na mna a nejak ma presla chut . Ved Ty si sikovna nejak si poradis a budes sa mat krasne naco tu stracat ċas a energiu . I m out.

@miadi na to ti nereagovala autorka, ale niekto iný

miadi
4. nov 2025
@sisaka

@miadi na to ti nereagovala autorka, ale niekto iný

@sisaka aha sorry nevsimla som si . Odkedy je tu ta moznost anonymous odpovedi je to take odveci . Hocikto anonymny sa tu tvari ze ma pozna vie o mne viac ako ja uz mi tu nejaka vykricala ze som bezala na upt ked som len isla na amnio ktore sa nekonalo Lebo nebilo srdiecko. Takze ludia vedia prekrutit fakty ktore sa ich ani netykaju a Sami sa skryvaju pod anonymnymi nickmi . Takze ja uz len v rychlosti tu pisem. Presne to co si napisala som si aj myslela ze v ambulancii to ma ta sestricka eno nuno oproti praci v nemocnici kde sa musi s ludmi starsimi aj fyzicky nadrapovat . A ak ma fajn Dr tak inde moze mat menej prijemny kolektiv atd. Cize ozaj by Mozno stacil vikend len pre seba na reset relax a porozmyslat ake zmeny doma urobit . Elektrospotrebice co poriesia domacnost donaska jedla dat domace prace pubertakom atd. Lepsi time management.

betulinka1
4. nov 2025

@maminabobo Skus sa zdôveriť lekárke. Mozno by nasla nejake riesenie a na 2-3 tyzdne skrátila pracovnu dobu. Nerob doma vsetko ty. Chod na masaz, niekde na welnes cez vikend, nejake kardio si daj 3x do tyzdna a ukludnit mysel. Praca s ludmi je tazka. Ja ked citim, ze uz vybruje moj nervovy system, tak proste neupracem cez vikend a vegetim. Poviem muzovi, ze si musim oddychnut. Vecer si pustim nejake videa na spanie od Martina Lajprika z YT.