icon

Keď sa na pacienta zabudne

10. jan 2026

Prešov – Tento text nepíšem zo zlosti, ale zo strachu, že to, čo sa stalo nám, sa môže stať komukoľvek ďalšiemu. Najmä starým a slabým ľuďom, ktorí sa už nevedia sami ozvať.

Moja 72-ročná stará mama je pacientka s kardiostimulátorom, lieči sa na vysoký krvný tlak a berie lieky na riedenie krvi. Po prekonanej chorobe u nej náhle vznikla výrazná slabosť dolných končatín, bolesti chrbta a porucha stability. Zo dňa na deň prestala byť schopná samostatnej chôdze. Stav sa postupne zhoršoval.

Napriek opakovaným vyšetreniam na pohotovosti bola opakovane riešená len infúziami a následne posielaná domov, bez hospitalizácie a bez dôkladného hľadania príčiny. Jej zdravotný stav sa však nezlepšoval – práve naopak.

V deň, keď sme navštívili obvodnú lekárku, babka spadla na zem a nebola schopná sa postaviť. Museli ju zdvíhať štyria dospelí ľudia. Až vtedy bola konečne odoslaná na vyšetrenie do nemocnice.

Na internom oddelení jej bola odobratá krv, dostala vozík a bolo rozhodnuté, že zostáva hospitalizovaná. Mala pridelenú izbu a bola zapísaná v nemocničnom systéme. Napriek tomu však zostala niekoľko hodín sedieť na chodbe na vozíku, bez postele, bez prikrývky, v chladnom prostredí. Ide o staršiu ženu po páde, s výraznou slabosťou a poruchou stability.

Nie preto, že by nebola voľná izba.
Nie preto, že by nebola prijatá.
Ale preto, že sa na ňu jednoducho zabudlo.

Nikto sa nepýtal, či jej je zima. Nikto jej neponúkol posteľ. Nikto nevysvetlil, prečo tam sedí celé hodiny. Až neskôr nám bolo povedané, že „majú veľa práce“.

Rozumieme, že zdravotníctvo je preťažené. Rozumieme, že personál je unavený a poddimenzovaný. Ale zabudnúť na starého pacienta po páde, ktorý čaká na hospitalizáciu na internom oddelení, nie je otázka preťaženia – je to otázka základnej ľudskej dôstojnosti.

Tento článok nepíšem preto, aby som útočila na jednotlivých zdravotníkov. Píšem ho preto, aby sa otvorila diskusia o tom, ako sa zaobchádza s pacientmi, ktorí nie sú hluční, agresívni ani „akútne kričiaci“. O tých, ktorí len potichu sedia a čakajú.

Ak sa toto môže stať 72-ročnej žene na internom oddelení nemocnice, môže sa to stať komukoľvek. A nabudúce to možno nebude „len“ niekoľko hodín na studenej chodbe.

Strana
z3
janinah
10. jan 2026

Zdroj? Autor?

huxy
10. jan 2026

A s tou pani tam nik iný nebol, príbuzný? Prečo sa neozval?

autor
10. jan 2026
@huxy

A s tou pani tam nik iný nebol, príbuzný? Prečo sa neozval?

@huxy odniesla som ju len na pohotovosť mala som doma syna zo susedkou ktorá musela ísť preč musela som ísť domov neskôr som jej odniesla veci keď som zistila ze v tej nemocnici aj ostáva. Nemal kto bohužiaľ medzi tým iný z nou ostať

luteam
10. jan 2026

@anonym_autor to mi je luto. Mas uplnu pravdu aj v tej zaplave prace by sme nemali zabudat preco tuto pracu robime - aby sme pomahali chorym ludom. Na druhej strane neviem aka bola na odd situacia mozno resuscitovali a pod. Ale ano nechat hodiny bez povsimnutia je urcite zlyhanie personalu.

anonym_2e7fc3
10. jan 2026

Toto nie je, ze sa zabudlo, toto je, ze je malo personalu a ti musia robit pracu aj za dvoch - nosit pacientov na vysetrenia, zanasat material do labaku, nedajboh, ze je nieco akutne.. atd.. Stazujes sa, ja ta chapem, ale je to uz problem, ktory je snad vsade v zdravotnictve a je dlhodobo ignorovany. Doplacaju ludia.

autor
10. jan 2026
@anonym_2e7fc3

Toto nie je, ze sa zabudlo, toto je, ze je malo personalu a ti musia robit pracu aj za dvoch - nosit pacientov na vysetrenia, zanasat material do labaku, nedajboh, ze je nieco akutne.. atd.. Stazujes sa, ja ta chapem, ale je to uz problem, ktory je snad vsade v zdravotnictve a je dlhodobo ignorovany. Doplacaju ludia.

@anonym_2e7fc3 ale tak ja by som bola ticho keby sa aspoň ospravedlnili, nie ja som prišla jej odniesť veci pýtam sa na akej izbe je povedali mi to. Idem do izby a ona na chodbe vo vozíku je. A odpoveď od nich máme veľa prace. 5minut im zaberie len ju dat do izby a hotovo. Alebo sa jej spýtať len donesiem vám aspoň deku po kým to tu vyriešime ale vôbec nič. A lekári medzi tým na chodbe sa určite míňali okolo nej dosť za taký čas.

birika
10. jan 2026

stalo sa nieco podobne aj u nas - viezla som manzela v nosi 23,00 na urgent s vysokym tlako. Vzali ho hned, nasadili infuziu a ja som cakala na chodbe. O chvilu priviezli stareho pana (tiez tam s nim nikto z rodiny nebol), vysetrili ho a vyviezli na chodbu vedla nas, niekoho cakajucich. Starky bol v pyzame a prikryty len postelnou plachtou....piati ludia, co sme tam sedeli sme povyzliekali kabaty a vetrovky a starkeho sme zabalili, lebo ho triaslo od zimy. Medzitym prisla jeho vnucka, vyzliekla tiez kabat a potom robila poriadky....panicku, narobila taky poplach, ze sa nam prisla ospravedlnit sestricka, ze uplne zab udla, ze mu ma priniest z oddelenia paplon

anonym_2e7fc3
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_2e7fc3 ale tak ja by som bola ticho keby sa aspoň ospravedlnili, nie ja som prišla jej odniesť veci pýtam sa na akej izbe je povedali mi to. Idem do izby a ona na chodbe vo vozíku je. A odpoveď od nich máme veľa prace. 5minut im zaberie len ju dat do izby a hotovo. Alebo sa jej spýtať len donesiem vám aspoň deku po kým to tu vyriešime ale vôbec nič. A lekári medzi tým na chodbe sa určite míňali okolo nej dosť za taký čas.

@anonym_autor nechapem, bolo ti povedane, ze maju vela roboty, tak co riesis, ze sa na nu zabudlo? Urcite sa na nu nezabudlo, vedeli o nej, ale jednoducho nestihaju, ved interne oddelenia su najviac vytazene oddelenia v nemocniciach, ved si len predstav takeho stareho cloveka - leziaka - treba ho pravidelne polohovat, prebalovat, krmit, odsavat, nosit na vysetrenia… a aj to musis vacsinou aspon dvaja vela z toho robit, a takych pacientov tam maju isto teraz vela a este ked sa im tam niekto zhorsi a musia akutne riesit niekoho prave, tak, holt, nestiha sa. Ja si nebranim nikoho, ale pokial bola tvojej mame u nich poskytnuta adekvatna zdravotna starostlivost pocas hospitalizacie, tak toto mi pride ako zbytocne pranierovanie na socialnych sietach. Stazovala si sa priamo primarovi, vrchnej sestre? Podala si staznost na riaditelstvo nemocnice? Lebo ak nie, a len teraz tu buris internetove vody, tak to nema ziaden zmysel. Jedine vidno, ake je povolanie sestry, sanitara, ci lekara nevdacne.

aurelia2000
10. jan 2026

Môj svokor bol takto pred 10 rokmi odvezený skoro ráno Rzp do nemocnice, vyzeralo to na srdcový infarkt. Tam mu spravili vyšetrenia, zistili, že príčinou je obštrukcia mocovodu, tak zaviedli katéter a posadili ho na chodbu. My sme celý deň boli v domnienke, že je o neho postarané. Napriek tomu som trvala na tom, že tam chcem ísť o 14:00 hodine v rámci návštevnych hodín ho pozrieť a spýtať sa na diagnózu.
Svokra sme ale nenašli na žiadnom oddelení hospitalizovaneho. Prehľadala som celú veľkú nemocnicu s plačom, až som ho chudáka našla ležať na lavičke pred jednou ambulanciou, tak ako ho ráno zobrali v pyžame, boseho, hladného, mokrého, uzimeneho, dezorientovaneho. Celý deň ho tam musel obchádzať zdravotnícky personál a nikoho to netrápilo. Nikto nám nezavolal a ani my sme po telefóne nedokázali nič zistiť, lebo sväté gdpr.
Následne, keď už bol operovaný a hospitalizovany na urológii, tak si chválil, že perfektná starostlivosť. Tak neviem, čo predtým na tom urgente zlyhalo, že naňho zabudli.

anonym_ced8c4
10. jan 2026

Je to sice smutne, ale treba sa ozvat. Preco sa mama nepripomenula, ved jej vek nie je az tak vysoky.

autor
10. jan 2026
@anonym_ced8c4

Je to sice smutne, ale treba sa ozvat. Preco sa mama nepripomenula, ved jej vek nie je az tak vysoky.

@anonym_ced8c4 povedala keď išiel niekto okolo tak jej povedali ze sa spýta a potom už nikto nič a povedala to asi 10tim aj

anonym_ced8c4
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_ced8c4 povedala keď išiel niekto okolo tak jej povedali ze sa spýta a potom už nikto nič a povedala to asi 10tim aj

@anonym_autor tak to je skutocne ignoracia ☹

aurelia2000
10. jan 2026
@anonym_2e7fc3

@anonym_autor nechapem, bolo ti povedane, ze maju vela roboty, tak co riesis, ze sa na nu zabudlo? Urcite sa na nu nezabudlo, vedeli o nej, ale jednoducho nestihaju, ved interne oddelenia su najviac vytazene oddelenia v nemocniciach, ved si len predstav takeho stareho cloveka - leziaka - treba ho pravidelne polohovat, prebalovat, krmit, odsavat, nosit na vysetrenia… a aj to musis vacsinou aspon dvaja vela z toho robit, a takych pacientov tam maju isto teraz vela a este ked sa im tam niekto zhorsi a musia akutne riesit niekoho prave, tak, holt, nestiha sa. Ja si nebranim nikoho, ale pokial bola tvojej mame u nich poskytnuta adekvatna zdravotna starostlivost pocas hospitalizacie, tak toto mi pride ako zbytocne pranierovanie na socialnych sietach. Stazovala si sa priamo primarovi, vrchnej sestre? Podala si staznost na riaditelstvo nemocnice? Lebo ak nie, a len teraz tu buris internetove vody, tak to nema ziaden zmysel. Jedine vidno, ake je povolanie sestry, sanitara, ci lekara nevdacne.

@anonym_2e7fc3 Nemáš pravdu. Je evidentné, že ide o zabudnutého pacienta a že sa to v našich nemocniciach stáva. Zbytočne nadávaš autorke.

autor
10. jan 2026
@anonym_2e7fc3

@anonym_2e7fc3 ale tak aspoň ospravedlnenie? Ak by to bola och rodina urvite by obskakovali hneď okolo nich. Ak by som neprišla a nevidela sestričky sedieť na informáciách asi ich tam bolo 5 som ticho. Ale sedeli tam tak za ten čas mohli aspoň ju dat na tu izbu. Bolo 16hodin keď som prišla jej odniesť veci vyšetrenia robia skôr doobednajsich hodinách, keďže tam momentálne babka leží a na vyšetrenia ju berú do 12 potom už len infúzie atď.

luteam
10. jan 2026

Keby velmi chceli urcite by ju stihli dat aspon na izbu ked je volne lozko, to nech mi nikto nehovori, ze nestihnu dat na izbu niekolko hodin, aj ked je vela roboty. Viem o com hovorim je to proste o ludoch a o prioritach...

autor
10. jan 2026
@luteam

Keby velmi chceli urcite by ju stihli dat aspon na izbu ked je volne lozko, to nech mi nikto nehovori, ze nestihnu dat na izbu niekolko hodin, aj ked je vela roboty. Viem o com hovorim je to proste o ludoch a o prioritach...

@luteam ona mala od začiatku pridelenú izbu, len ju na ňu vôbec nedali a nechali ju na chodbe.

anonym_65eec2
10. jan 2026

Tak možno sa nepostarali o tvoju babku, starého krehkeho človeka, pretože sa starali o 20 ďalších, ktorí boli akútnejší?

anonym_033bf8
10. jan 2026

Ako v každom povolaní, aj v zdravotníctve ľudia robia chyby. Preto na to treba osobne dohliadnuť, čo robia, vždy keď sa dá a nie sa slepo spoliehať, že všetko pôjde ako ma. Nie že by som ich obhajovala, len treba byt realisticky.

sara07
10. jan 2026
@anonym_65eec2

Tak možno sa nepostarali o tvoju babku, starého krehkeho človeka, pretože sa starali o 20 ďalších, ktorí boli akútnejší?

@anonym_65eec2 zobrat babku do izby , kedže sedela na voziku pred tou izbou , dat ju do postele , tak schvalne keby ju rovno šupli aj v civile s tým že potom jej pomôžu prezliect atd , to zaberie kolko dve tri minuty sa nenajdu za niekolko hodín ???????????????
nie to je skôr o ludoch, a to nebudem tamto nebudem robit a chyba vrchnej že si nepachne na oddelenie čo sa robi nerobi , ale zase chapem lebo citujem jednu vrchnu že sa nemôže na ne ani krivo pozriet nieto povedat lebo hned su na vedeni a stažuju sa alebo chcu odist ... tak časom to prestaneš profesionalne riešit ...

anonym_65eec2
10. jan 2026

Tak možno sa nepostarali o tvoju babku, starého krehkeho človeka, pretože sa starali o 20 ďalších, ktorí boli akútnejší? S príjmom pacienta ie fakt veľa roboty, nemysli si, že dať ho na izbu je všetko. Možno tam fakt práve nebol personál, ktorý by to spravil, pretože niekde niečo robili. Pracujem na LDCh, čo je v podstate interné s oveľa horsimi stavmi a neraz ostanem na oddelení s 25 pacientmi SAMA, pretože všetci sú s pacientmi na vyšetreniach. V tom prípade sa neroztrhnem a keď si mám vybrať bežať k babke ktorá sa dusí alebo k babke ktorá čaká na uloženie posteľ.. smola. Viem, že za môj príspevok budem zhejtovana do nepričetna, avšak každý príbuzný vidí len toho svojho a nikto nevidí ďalších 20 chorých ľudí. Žiaľ väčšinou zo skúseností, tí ktorí najviac kričia najmenej potrebujú pomoc - nehovorím, že je to tvoj prípad ale väčšinou. Naposledy keď som odsavala pacientku dusiacu sa hlienmi došla za mnou iná príbuzná so žiadosťou, že treba jej mamičke natrieť päty, pretože ich ma suché a nech láskavo idem lebo doniesla masť.. toto je realita slovenského zdravotníctva. Ako píšeš- personál je poddimenzovaný. Veľakrát si prvý krát sadneme k jedlu a káve okolo 13-14tej, práve keď sú návštevné hodiny a práve keď všetci vidia, že iba sedíme a žereme. Viem - v každom povolaní sa človek narobí a my sme si to svoje vybrali a prosím, nevypisuj idiotiny, keď nevieš aká bola skutočná situácia. A ďalšia vec - boli skutočne voľné lôžka? Možno boli len odídeni pacienti a postel nebola prezlečená a vydezinfikovaná. Možno boli na izbe volne postele, pretože to bola izolácia. Milujem príbuzných, ktorí prejdú oddelenie, pozerajú do okienok a vidia ,,tam na 5 6 a 11tke máte len po jedného pacienta, presťahujte mamičku tam. Na dvojke sa jej nepáči." Sťažujú sa hundraju ale že na izbách je po jeden pacient, pretože sú izolácie mrsy, cpe, covid, to nevidia. Fakt. Čakám na kritiku ale toto je pravda. A omnoho viac

autor
10. jan 2026
@anonym_65eec2

Tak možno sa nepostarali o tvoju babku, starého krehkeho človeka, pretože sa starali o 20 ďalších, ktorí boli akútnejší? S príjmom pacienta ie fakt veľa roboty, nemysli si, že dať ho na izbu je všetko. Možno tam fakt práve nebol personál, ktorý by to spravil, pretože niekde niečo robili. Pracujem na LDCh, čo je v podstate interné s oveľa horsimi stavmi a neraz ostanem na oddelení s 25 pacientmi SAMA, pretože všetci sú s pacientmi na vyšetreniach. V tom prípade sa neroztrhnem a keď si mám vybrať bežať k babke ktorá sa dusí alebo k babke ktorá čaká na uloženie posteľ.. smola. Viem, že za môj príspevok budem zhejtovana do nepričetna, avšak každý príbuzný vidí len toho svojho a nikto nevidí ďalších 20 chorých ľudí. Žiaľ väčšinou zo skúseností, tí ktorí najviac kričia najmenej potrebujú pomoc - nehovorím, že je to tvoj prípad ale väčšinou. Naposledy keď som odsavala pacientku dusiacu sa hlienmi došla za mnou iná príbuzná so žiadosťou, že treba jej mamičke natrieť päty, pretože ich ma suché a nech láskavo idem lebo doniesla masť.. toto je realita slovenského zdravotníctva. Ako píšeš- personál je poddimenzovaný. Veľakrát si prvý krát sadneme k jedlu a káve okolo 13-14tej, práve keď sú návštevné hodiny a práve keď všetci vidia, že iba sedíme a žereme. Viem - v každom povolaní sa človek narobí a my sme si to svoje vybrali a prosím, nevypisuj idiotiny, keď nevieš aká bola skutočná situácia. A ďalšia vec - boli skutočne voľné lôžka? Možno boli len odídeni pacienti a postel nebola prezlečená a vydezinfikovaná. Možno boli na izbe volne postele, pretože to bola izolácia. Milujem príbuzných, ktorí prejdú oddelenie, pozerajú do okienok a vidia ,,tam na 5 6 a 11tke máte len po jedného pacienta, presťahujte mamičku tam. Na dvojke sa jej nepáči." Sťažujú sa hundraju ale že na izbách je po jeden pacient, pretože sú izolácie mrsy, cpe, covid, to nevidia. Fakt. Čakám na kritiku ale toto je pravda. A omnoho viac

@anonym_65eec2 a ja sa sťažujem na to ze jej nepomastili nohy alebo niečo také podobne? Je dosť iná situácia ne spraviť niečo ako vy píšete alebo zabudnúť na pacientku. Keby jej aspoň povedali bude to chvíľku trvať dáme vám aspoň paplón ale nič!!! Ja som tam prišla k 16tej od 12tej mala pridelenú izbu. Od 12 tej bola na chodbe vo vozíku. Nebola vo vozíku pred izbou ale hneď blízko pri sestričkach na informáciách. Ona sa aj pýtala ďalších x sestriciek kedy ju dajú na izbu odpoveď spýtam sa a prídem. A za ten čas vôbec nikto neprišiel za ňou a nepovedal. chvíľku. Alebo ospravedlňujeme sa bude to chvíľku trvať pripravujeme izbu alebo niečo take vôbec nič. Babka bola ne vládna aby sa sama zdvihla a šla sa spýtať osobne za nimi.

huxy
10. jan 2026

A riesila si to potom s personálom?

autor
10. jan 2026
@huxy

A riesila si to potom s personálom?

@huxy samozrejme plus budeme dávať sťažnosť preverenie lenže potrebujem jej podpis aby ona bola podpísaná ale to musím čakať kedy príde domov z nemocnice keďže je zákaz návštev

huxy
10. jan 2026
@anonym_autor

@huxy samozrejme plus budeme dávať sťažnosť preverenie lenže potrebujem jej podpis aby ona bola podpísaná ale to musím čakať kedy príde domov z nemocnice keďže je zákaz návštev

@anonym_autor tak mrzí ma to, nemalo by sa také stavať. Neviem si to a vlastne ani nechcem predstaviť, prečo ju tak nechali.

anonym_ad2c77
10. jan 2026

@anonym_autor je to presne tak ako píšeš, aj v Bratislave a asi aj na celom Slovensku. Mama ležala v nemocnici napojená na infúziu, kyslík, prišiel som na návštevu počas návštevných hodín ale bolo už neskoro. Sám som musel vyhľadať sestričky baviace sa vo svojej miestnosti a oznámiť im, že mama zomrela.

anonym_65eec2
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_65eec2 a ja sa sťažujem na to ze jej nepomastili nohy alebo niečo také podobne? Je dosť iná situácia ne spraviť niečo ako vy píšete alebo zabudnúť na pacientku. Keby jej aspoň povedali bude to chvíľku trvať dáme vám aspoň paplón ale nič!!! Ja som tam prišla k 16tej od 12tej mala pridelenú izbu. Od 12 tej bola na chodbe vo vozíku. Nebola vo vozíku pred izbou ale hneď blízko pri sestričkach na informáciách. Ona sa aj pýtala ďalších x sestriciek kedy ju dajú na izbu odpoveď spýtam sa a prídem. A za ten čas vôbec nikto neprišiel za ňou a nepovedal. chvíľku. Alebo ospravedlňujeme sa bude to chvíľku trvať pripravujeme izbu alebo niečo take vôbec nič. Babka bola ne vládna aby sa sama zdvihla a šla sa spýtať osobne za nimi.

@anonym_autor prepáč absolútne si nepochopila podstatu mojej reakcie. Píšem len pár príkladov, kedy fakt máme kopec roboty ktorú fakt nemá kto spraviť. Fajn, priznávam že ste čakali dlho na izbu. Možno to bolo jedno otras oddelenie ale zároveň práve interné oddelenie je miesto kde im vie prijst aj 7 príjmov naraz (aspoň v našej nemocnici - neraz im chodime pomahat ked nestihaju) a zároveň majú strašne veľa vyšetrení, kedy s posteľou idú hneď dvaja ľudia z personalu, pokiaľ treba prekladať obezneho pacienta, kľudne aj 4 naraz.. fakt nie vždy to e tak ako to vyzerá...

Žiaľ, každý sme na svojho blízkeho naviazany a zdravotnícke povolanie je povolanie, od ktorého očakávame veľa a mame potrebu sa stále sťažovať. Samé sťažnosti, áno veľa krát oprávnené, ale zároveň - ved sa môžme sťažovať na každého- poštárku pretože nechala žltý lístok, učiteľku pretože dala zlu známku, autobusára pretože prudko zabrzdil, predavačku pretože jej to šlo pomaly...

aurelia2000
10. jan 2026
@anonym_65eec2

@anonym_autor prepáč absolútne si nepochopila podstatu mojej reakcie. Píšem len pár príkladov, kedy fakt máme kopec roboty ktorú fakt nemá kto spraviť. Fajn, priznávam že ste čakali dlho na izbu. Možno to bolo jedno otras oddelenie ale zároveň práve interné oddelenie je miesto kde im vie prijst aj 7 príjmov naraz (aspoň v našej nemocnici - neraz im chodime pomahat ked nestihaju) a zároveň majú strašne veľa vyšetrení, kedy s posteľou idú hneď dvaja ľudia z personalu, pokiaľ treba prekladať obezneho pacienta, kľudne aj 4 naraz.. fakt nie vždy to e tak ako to vyzerá...

Žiaľ, každý sme na svojho blízkeho naviazany a zdravotnícke povolanie je povolanie, od ktorého očakávame veľa a mame potrebu sa stále sťažovať. Samé sťažnosti, áno veľa krát oprávnené, ale zároveň - ved sa môžme sťažovať na každého- poštárku pretože nechala žltý lístok, učiteľku pretože dala zlu známku, autobusára pretože prudko zabrzdil, predavačku pretože jej to šlo pomaly...

@anonym_65eec2 Obhajujes neobhájiteľné. Skús si ľahnúť na studenú chodbu na vozík, nedostatočne oblečená, bez jedla a pitia, bez wc, na 4-6 hodín. A to sa bavíme len o základných ľudských potrebách, kde je ešte ľudská dôstojnosť, milý anonym.

jamimo
10. jan 2026

@anonym_autor ako sa toto môže stať. Úplne normálny štandard ☝️ Ja by som mohla knihy písať Keď sme sa vždy slušne ozvali, napísali na vedenie, odpoveď buď žiadna, alebo pasívne agresívna, alebo alibistická: Sme radi, aj za taký personál 🤷‍♀️ Blbosť! Ako je potom možné, že sú oddelenia a ambulancie kde to funguje? S tými istými podmienkami a v systéme?
Ako je potom možné, že slovenské zdr. sestry vykonávajú napr.v Nemecku, Rakúsku, Emirátoch prácu tak, ako im systém a šéf nariaďuje? Tam sa nepije kávička, neťuká do mobilu, nebehá po bufetoch, a predajných stánkoch popred nemocnicou počas pracovnej doby, tam sa neprevracajú oči pri otvorení dverí ambulancie, kedy sa pacient ani nestihne nadýchnuť a opýtať sa na termín kontroly, tam sa nešteká po pacientovi...Vieš prečo sa to deje? Lebo v prehnitom systéme pracujú ľudia s rovnako prehnitými móresmi a vyhovuje im to. Každú jednu zdr. sestru čo poznám, sa tlačí cez 4 známosti na čo najľahšie oddelenie. Dokonca som sa v rozhovore dozvedela, že na JISke bolo lepšie, ako na kožnej ambulancii, lebo tam pacienti aspoň držali huby pod prístrojmi. 🙄Nadáva na nočné služby, sviatky, nadáva na pacientov, na plat...Veď asi vedela kam šla pracovať, či? Väčšina zdravotných sestier má 1 dieťa v zdravotníctve. Prečo, keď je to tak hrozná robota?
Taká je realita, a ja neverím, že sa to niekedy zmení. A chudery a chudáci poctivci, čo v tom chlieve pracujú. Ich česť.
Samozrejme, se treba priznať, že aj pacienti sú rôzne povahy, nátury, zdravotník tiež nie je nárazníková zóna. Ja som však nikdy nezažila útoky, krik, alebo agresiu zo strany pacientov. Najviac drzé seniorky, ktoré sa rýpali prvé do dverí.
Kyslosti, drzosti, absolútnej neprofesionality som zažila zo strany zdravotníkov určite viac a viac, a viac....

huxy
10. jan 2026
@jamimo

@anonym_autor ako sa toto môže stať. Úplne normálny štandard ☝️ Ja by som mohla knihy písať Keď sme sa vždy slušne ozvali, napísali na vedenie, odpoveď buď žiadna, alebo pasívne agresívna, alebo alibistická: Sme radi, aj za taký personál 🤷‍♀️ Blbosť! Ako je potom možné, že sú oddelenia a ambulancie kde to funguje? S tými istými podmienkami a v systéme?
Ako je potom možné, že slovenské zdr. sestry vykonávajú napr.v Nemecku, Rakúsku, Emirátoch prácu tak, ako im systém a šéf nariaďuje? Tam sa nepije kávička, neťuká do mobilu, nebehá po bufetoch, a predajných stánkoch popred nemocnicou počas pracovnej doby, tam sa neprevracajú oči pri otvorení dverí ambulancie, kedy sa pacient ani nestihne nadýchnuť a opýtať sa na termín kontroly, tam sa nešteká po pacientovi...Vieš prečo sa to deje? Lebo v prehnitom systéme pracujú ľudia s rovnako prehnitými móresmi a vyhovuje im to. Každú jednu zdr. sestru čo poznám, sa tlačí cez 4 známosti na čo najľahšie oddelenie. Dokonca som sa v rozhovore dozvedela, že na JISke bolo lepšie, ako na kožnej ambulancii, lebo tam pacienti aspoň držali huby pod prístrojmi. 🙄Nadáva na nočné služby, sviatky, nadáva na pacientov, na plat...Veď asi vedela kam šla pracovať, či? Väčšina zdravotných sestier má 1 dieťa v zdravotníctve. Prečo, keď je to tak hrozná robota?
Taká je realita, a ja neverím, že sa to niekedy zmení. A chudery a chudáci poctivci, čo v tom chlieve pracujú. Ich česť.
Samozrejme, se treba priznať, že aj pacienti sú rôzne povahy, nátury, zdravotník tiež nie je nárazníková zóna. Ja som však nikdy nezažila útoky, krik, alebo agresiu zo strany pacientov. Najviac drzé seniorky, ktoré sa rýpali prvé do dverí.
Kyslosti, drzosti, absolútnej neprofesionality som zažila zo strany zdravotníkov určite viac a viac, a viac....

@jamimo to že si nezažila útoky, krik či agresiu, neznamená, že sa to tiez nedeje. Spolužiačka z urgentu by ti mohla o tom rozpravať, čo všetko musia zažívať. Ku nám raz musela prísť policajná hliadka, lebo príbuzní vyvádzali a vyhražali sa aj zabitím personálu. To že pacient kopne zdravotníka, vulgárne nadáva...tiež je to žial už bežné..a deje sa to, len to mnohí za zatvorenými dverami nevidia

jamimo
10. jan 2026
@anonym_2e7fc3

@anonym_2e7fc3 fakt? Pokiaľ viem, na vyšetrenie ide pacient sám ( napr. ja.som chodila sama) iné stavy vozia sanitárky a študenti. Bola som hospitalizovaná x krát, ráno som dostala infúziu a keď som zazvonila že dotiekla, tak sestra nasratá ako býk v aréne so sprostými pripomienkami.
Bolo nás na izbe 5. Jednu super babku sme umývali, česali my, vypýtali sme si stoličku do sprchy, nosili sme jej obed z jedálne, vyprázdňovala sa priamo na izbe do mobilného wc. My napojené na infúzkach sme boli svedkami jej stolíc, difúznych plynov, zápachu. Keď sme zazvonili, sestrička prišla o pol hodinu hundrajúc popod nos.
Pani sa cítila neskutočne trápne....Totálne na ňu kašlali.
No, ale keď si šla okolo sestrerskej izby, káviča, mobil, bonboniéra na stole, veľké smiechy...Neskutočne vyťažené fakt, z celej pracovnej doby, keď preženiem tak 2 hodiny plného času 🤔

Strana
z3