icon

Mám prijať ponuku rodičov na byt v Bratislave?

1. nov 2025

Ahojte.. tí čo sa vyznáte v momentálnom trhu nehnuteľností.. Robím podľa vás zle rozhodnutie? Ide o to, že mám staršieho brata o 15 rokov.. Jemu rodičia keď si kupoval krásny luxusný byt v centre pomohli a dali mu polovicu a tým že už mám čoskoro 27 a aj sa mi niečo podarilo našetriť si chcem kúpiť niečo sama. Rodičia mi navrhli, že by mi predali byt, ktorý prenajímajú za polovičnú sumu, 2. časť peňazí dajú bratovi, čo mi by ma parádne vyšlo s menšou hypotékou okolo 60 000 a mala by som šikovný 3ročný 2-izbáčik v BA, pekne zariadený vo fajn lokalite. Problém je, že on prehovára rodičov, aby mi to nedali a nech si kúpim sama iný a rodičia by mi prispeli, lenže toto vyjde všetkých drahšie a otec to nechce. Brat chce aby som mala jednoducho vyššiu hypotéku, lebo aj on kedysi mal. Lenže on má momentálne parádny dom, keďže má ženu a trh nehnuteľností sa zmenil a je poviem to tak za vodou a keby mu rodičia nepomohli nemá nič z toho.. Najprv navádzal rodičov, nech idem do 1-zbáku a potom že tak mi vyjdú peniaze na starý 2izbák, ktorý by mi nevadil, ak by mal fajn lokalitu ale ak zrátam kompletnú prerábku a samotný starší byt tak ma to vyjde drahšie ako ten novučičký od rodičov.. On mi stále hovorí, že nech sa nepredáva ten byt, čo rodičia prenajímajú lebo naberá na hodnote, lenže otec už nechce nič prenajímať a chce odísť zo slovenska a okrem toho rodičia vlastnia aj byt mimo BA a iné nehnuteľnosti.. Rozmýšľam podľa vás nejako zle alebo? Brat mi hovorí, stále že som hlúpa a nerozmýšľam. On jednoducho nechce aby sa mi ten byt predal.

Strana
z2
liv1
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af a myslis ze teda zobrat ten byt ktory ma hodnotu 270 za polovicku a ja uz mam polovicku z tej polovicky nasetrenu je pre mna blbost?

@anonym_autor nie nie je to vobec blbost zobrat rodicovsky byt. Najma ak je novy, nic tam nemusis robit a predpoklad ze sa tam dlho nic kazit nebude atd atd.

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@anonym_autor nemozem lebo som uz vela financnych informacii tu o sebe napisala 😉. Pripadne ty napis a o chvilu zmaz a ja ti napisem sukromnu spravu.

Zalezi, ci by ti dali rodicia tu polku 135 tisic? Ak ano, potom so svojimi mozes kupit 2izbak starsi, zalezi od lokality samozrejme. Ak ho prenajmes, nasledne si zvysis prijem a mozno by ti mohli dat dalsiu hypo, kupit dalsi 1izbak casom, ten prenajat, a ak by si byvala v tom rodicovskom byte len za naklady… nakoniec by to nemuselo byt zle rozhodnutie.

@anonym_c7c0af keby kupujem nieco ine by mi dali nizsiu ciastku ako si napisala o tretinu cca.. ale hypo by ma vysla rovnaka ale vyhadzem sa. Cize by som mala na starsi 2 izbak a takto mam novy.. my sme to x- krát s rodicmi preratavali a ak by mi dali cash museli by bratovi dat viac a oni by boli v minuse. Proste motanica.. mna len zaujima ci je zle rozhodnutie vziat ten byt, pretoze sa mi paci, vyhovuje mi lokalita ale moj surodenec je nazlosteny a nevie to prekusnut lebo ma pocit ze to budem mat zadarmo. V realite budem brat hypo a davat takmer polku vyplaty na byvanie ale pre niekoho je to asi zadarmo😂

anonym_c7c0af
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af keby kupujem nieco ine by mi dali nizsiu ciastku ako si napisala o tretinu cca.. ale hypo by ma vysla rovnaka ale vyhadzem sa. Cize by som mala na starsi 2 izbak a takto mam novy.. my sme to x- krát s rodicmi preratavali a ak by mi dali cash museli by bratovi dat viac a oni by boli v minuse. Proste motanica.. mna len zaujima ci je zle rozhodnutie vziat ten byt, pretoze sa mi paci, vyhovuje mi lokalita ale moj surodenec je nazlosteny a nevie to prekusnut lebo ma pocit ze to budem mat zadarmo. V realite budem brat hypo a davat takmer polku vyplaty na byvanie ale pre niekoho je to asi zadarmo😂

@anonym_autor nie je to vobec zle rozhodnutie zobrat ten rodicovsky byt. Len som ti pisala moznosti. Prave som si aj myslela, ze tolko penazi by ti potom nedali. Takze tu niet o com, najlepsie ist do rodicovskeho ;)

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@anonym_autor nie je to vobec zle rozhodnutie zobrat ten rodicovsky byt. Len som ti pisala moznosti. Prave som si aj myslela, ze tolko penazi by ti potom nedali. Takze tu niet o com, najlepsie ist do rodicovskeho ;)

@anonym_c7c0af ďakujem Ti veľmi pekne, si ma len uistila.. mna veľmi mrzí celé to v rodine čo okolo toho máme pretože brat sa na mňa pozerá a rozpráva sa so mnou ako keby ho idem okradnúť a ako keby som prehliadala nejaké investičné možnosti a ako si budem trieskať hlavu a aj mi vulgárne nadával.. akože hruza ja mam z toho normálne stiahnutý žalúdok, pretože on to interpretuje ako keby idem do nejakej straty alebo čo a okrádam seba a aj jeho a že som beznádejná, nemám sa mu už ozývať, že mi už nikdy nepomôže a podobne..

anonym_c7c0af
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af ďakujem Ti veľmi pekne, si ma len uistila.. mna veľmi mrzí celé to v rodine čo okolo toho máme pretože brat sa na mňa pozerá a rozpráva sa so mnou ako keby ho idem okradnúť a ako keby som prehliadala nejaké investičné možnosti a ako si budem trieskať hlavu a aj mi vulgárne nadával.. akože hruza ja mam z toho normálne stiahnutý žalúdok, pretože on to interpretuje ako keby idem do nejakej straty alebo čo a okrádam seba a aj jeho a že som beznádejná, nemám sa mu už ozývať, že mi už nikdy nepomôže a podobne..

@anonym_autor mrzi ma to, ale je to velmi chrapunske od neho. Nenechaj si na seba kydat. Rodicia sa mozu rozhodnut ako chcu, je to ich byt. Na takychto ako je tvoj brat by som isla tak, ze by som mu povedala, ze ak si chce kazit vztahy kvoli majetkom, ze je to jeho rozhodnutie. Ze to co spravis ty co kupis, aku hypo vezmes atd., je absolutne cisto tvoja vec. On ti moze maximalne slusne poradit a to je tak asi vsetko. Nikdy naozaj nikdy by som si od brata nenechala takto nadavat. Drzim palce nech sa to nejako utrasie a nech sa ti dobre byva.

abdn16
2. nov 2025

ked bratovi dali tu ciastku na byt, dali vtedy rovnaku sumu penazi aj tebe?

autor
2. nov 2025
@abdn16

ked bratovi dali tu ciastku na byt, dali vtedy rovnaku sumu penazi aj tebe?

@abdn16 nie mne idu davat az teraz lebo ja som bola malinka.

petronelag
2. nov 2025
@anonym_autor

@abdn16 nie mne idu davat az teraz lebo ja som bola malinka.

@anonym_autor Nesmiete sa dať ovplyvňovať bratom, jemu už bývanie rodičia vyriešili a teraz riešia vaše a on nemá do toho zasahovať.

autor
2. nov 2025
@anonym_c7c0af

@anonym_autor mrzi ma to, ale je to velmi chrapunske od neho. Nenechaj si na seba kydat. Rodicia sa mozu rozhodnut ako chcu, je to ich byt. Na takychto ako je tvoj brat by som isla tak, ze by som mu povedala, ze ak si chce kazit vztahy kvoli majetkom, ze je to jeho rozhodnutie. Ze to co spravis ty co kupis, aku hypo vezmes atd., je absolutne cisto tvoja vec. On ti moze maximalne slusne poradit a to je tak asi vsetko. Nikdy naozaj nikdy by som si od brata nenechala takto nadavat. Drzim palce nech sa to nejako utrasie a nech sa ti dobre byva.

@anonym_c7c0af praveze on to otaca ze ja rozvracam vztahy v rodine a som chamtiva pritom jediny kto ma problem je on. A vydiera a manipuluje

pbra40
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af praveze on to otaca ze ja rozvracam vztahy v rodine a som chamtiva pritom jediny kto ma problem je on. A vydiera a manipuluje

Nemali by rodicia zohladnovat sumu aku mu dali vtedy a taku istu dat tebe. Mali by to prepocitat pomerovo. Ak mu prispeli 60000 zo 120tis bytu, tak tebe by teraz tiez mali prispiet polovicou

eeffka
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rodicia si nevedia upratat syna?

autor
2. nov 2025
@eeffka

@anonym_autor rodicia si nevedia upratat syna?

@pbra40 toto si aj ja myslim. Ale aj to on berie nefer lebo podla jeho vypoctov ktore nevie kde zobral tak inflacia stupla ze ak vtedy dostal 50 tak dnes ja mam dostat 59 az 69 aj ked nehnutelnost stoji 2x tolko chore pre mna..

@eeffka a mam pocit ze nevedia oni sa snazia aby sme sa nehadali ale to nejde

anonym_c7c0af
2. nov 2025
@anonym_autor

@pbra40 toto si aj ja myslim. Ale aj to on berie nefer lebo podla jeho vypoctov ktore nevie kde zobral tak inflacia stupla ze ak vtedy dostal 50 tak dnes ja mam dostat 59 az 69 aj ked nehnutelnost stoji 2x tolko chore pre mna..

@anonym_autor v tomto je sposob komunikacie klucovy. Ak sa on chova ako hnup, ty nemusis. Len si proste stoj za svojim a dookola opakuj, “neurazaj ma, aky mas problem, oslov odbornikov aky bol vyvoj cien a potom sa porozpravame. Ceny sa oproti tomu casu v BA viac ako zdojnasobili…”
toto mu opakuj, ale ja by som sa na tvojom mieste po tom vsetkom s nim vobec nebavila a na tie jeho reci by som nereagovala, resp. nedala mu ani priestor sa uz vyjadrit.

anonym_c7c0af
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a jedna vec je inflacia, druha vyvoj cien nehnutelnosti. Pretoze ceny nehnutelnosti nekopiruju inflaciu, kopiruju trh. To sa neda porovnat. Vyvoj cien nehnutelnosti ide uplne inak ako vsetko ostatne. Ak by jemu vtedy dali prniaze na 1 izbovy byt, dali by mu napr 60 000, ale tebe aby kupili 1izbak v takej lokalite, takom standarde atd, museli by vynalozit 160 000 a viac. Zalezi samozrejme od lokality, iny vyvoj je v BA1, BA 2 alebo BA4…

strelkyna1
2. nov 2025

Zbytocne komplikovane. Bratove prepocty su len na zahmlievanie a aby sa dostal k majetku on. Aby to bolo spravodlive, tak najst byt podobny tomu, na ktoreho polovicu kedysi dostal brat. Mala by si aj Ty dostat taku istu hodnotu, takze cca polovicu ceny luxusneho bytu v BA. Tuto cenu odratat od bytu Vasich rodicov, na zvysok pouzit svoje uspory/hypo. Brata nevyplacat, naco, on dostal uz hodnotu polky luxusneho bytu v BA, Ty dostanes hodnoty polky luxusneho bytu teraz.

Strana
z2