Mrzí vás, že vaše vnúčatá nehovoria vašim jazykom?
Mrzí vás(mrzelo by vás)že vaše vnúčatá nehovoria vašim materinským jazykom a preto sa neviete dohovoriť? Mňa to mrzí, je mi ľúto že bývajú tak ďaleko, že nemáme taký vzťah ako mali deti s mojimi rodičmi. Najstarší keď bol malý tak ešte hovoril, mladší ešte rozumel ale odpovedal v inom jazyku ale čím sú väčšie tým je to horšie...
@anonym_49a0b2
Koncom 19 a zaciatkom 20 storocia odislo zo Slovenska za lepsim zivotom hlavne do Ameriky okolo 600 000 ludi, historia sa opakuje...
@anonym_171445 Irov 2 000 000.🥔🥔🥔
@anonym_autor zijeme v zahranici 9 rokov, starsia dcera v case stahovania mala 5, samozrejme, hovorila po slovensky. Kedze sme vsak zmenu krajiny planovali, od 2 rokov chodila do bilingvalnej skolky. Bolo pre nas dolezite, aby sa po prestahovani necitila ako outsider kvoli jazyku. Mladsia sa tu uz narodila. Dnes obe slovencine rozumeju, mladsia menej, ale nerozpravaju. Vycita sa tu nam, matkam v zahranici, ze sme pohohodlne a lenive ucit deti "materinsky" jazyk. Davam do uvodzoviek, pretoze uz sme mali dilemu, aky jazyk uviest, ked sme vyplnali akysi formular. Starsia asi po pol roku, odkedy sme sa prestahovali, prepla do noveho jazyka a odvtedy v nom funguje. Verte mi, nie je jednoduche sprostredkovat jazyk, ked zijete stovky, tisice kilometrov od krajiny, v ktorej sa nim hovori. Nikto iny vo vasom okoli nim nehovori. Dieta ho pocuje nanajvys od vas, kedze ste s nim prakticky 24/7, kym je male. Otec odchadza o pol osmej, aby stihol starsie dieta odprevatit do skoly, potom ste same s dietatom, ci dvoma, kym pride zase o siedmej vecer. A dieta nie je blbe. Ono vie, ze mu rozumiete, ak bude pouzivat "cudzi" jazyk. Pocuje vas v obchode, u lekara, na poste, telefonovat s uradmi atd. Takze finta,s dietatom len po slovensky, celkom nefunguje. Na SK necestujete, lebo dieta ma extremnu kinetozu, prvykrat, ked ma 4 roky. Zdrzite sa par dni. Jedni stari rodicia byvaju extra daleko, su postarsi a pridu len na par dni raz za par rokov, lebo cesta je narocna. Druha babka je blizsie, ale pride zriedka a nema zaujem, ked je tu cita nieco v mobile alebo knihu a to je tak vsetko. Odviest deti na SK na prazdniny neprichadza do uvahy, lebo prakticky nepoznaju starych rodicov a kedze ste v tom zahranici sami, su na vas aj mimoriadne naviazane, logicky, ved na koho ineho. Plus je to aj daleko, stoji to cas ich priviest a zase vyzdvihnut atd. Snaha bola naucit ich, ale jeden clovek nestaci...
Je aj iny priklad z rodiny. Dieta zije vo Francuzsku. Stari rodicia ich napriek vzdialenosti casto navstevuju. V pripade potreby, ak rodicia potrebuju pracovne odcestovat, stari rodicia prichadzaju k nim aj na dva, tri tyzdne a staraju sa o vnuca. Vnuca pravidelne travi cast prazdnin u starych rodicov (spolu so sesternicami a bratrancami, ktorych tam tiez rodicia s doverou nechavaju)....Dieta hovori aj po slovensky (okrem anglictiny, ktora je prakticky jeho prvym jazykom, kedze sa narodilo v usa a neskor sa prestahovali do francuzska).... takze ak sa teraz stazujete, mozno ste mohli tiez urobit viac... lebo vo vire kazdodennych starosti a povinnosti, nebola slovencina na prioritnom mieste...ak ste v zahranici tak ako my, odkazani sami na seba v uplne vsetkom, kde nikdy nikto nepride, aby prevzal aspon drobnost (mne mama nedonesie kolac, otec nezamontuje policku, sesternica nepostrazi hodinku dieta, kym vybavim nieco, brat nevyzdvihne lieky v lekarni, teta nepride na kavu a zahra si s deckami clovece atd), to je sakra narocne...nestazujem sa, ani nevyhovaram, len konstatujem, nase rozhodnutie a toto jeden z dosledkov, ze deti nehovoria slovensky...napriek tomu jedine, co lutujeme, ze sme neodisli skor...
nase deti nie su ziadni neandrtalci, starsia uz teraz hovori 3 jazykmi (lebo krajina a dva ine v skole), plus ako fanynka k-popu sa zacala ucit korejsky, co je 4 jazyk...plus, pripominam, rozumie slovensky, to je uz vlastne piaty jazyk.....dokonca rozumie aj vacsine toho, co si ja s dedkom vymenime v jednom slovenskom nareci...len, holt, nerozprava...to ma mrzi, lebo s dedkom by si prave teraz mala co povedat, kedze sa zaujima o rozne zaujimave veci a rada o nim hovori a dedko by bol trpezlivy posluchac....ale....a ako tu ktosi spominal, velmi mi zalezi na tom, aby nase deti hovorili perfektne jazykom krajiny, v ktorej ziju, chodia do skoly...aby im jeho pripadna neznalost nebola prekazkou, ci brzdou v skole, ale aby sa ich potencial mohol naplno rozvinut a vyuzivat tu, lebo navrat na slovensko sa neplanuje...
Mozno mate par podnetov, aby ste videli veci z ineho uhla...
@anonym_074538
Presne, ked je clovek na vsetko absolutne sam v zahranici tak neriesi slovencinu ked sa nemieni vratit.
@anonym_autor Zober si deti na leto k sebe a uvidis, ze sa naucia.
Ono to nie je tak jednoduche, ako si to predstavujes naucit dieta slovensky v krajine, kde ma mozno dalsie 2 cudzie jazyky. A len hovorit nan ako matka tiez nestaci, to je malo. Duplom ak je dieta v zariadeniach, tak mozno bude slovensky nieco rozumiet, ale nebude v slovencine odpovedat.
Ono sa to nezda, ale to vystavenie jazyku robi vela, aj konverzacie co vedu rodicia, telka, radio, to vsetko zavazi, a ked to ma dieta v inom jazyku, tak bohuzial. Nie je to o tom, ze by matka bola leniva, preboha.
Ja poznám viac párov kde je jeden rodič cudzinec ale dieťa vždy ovláda rodný jazyk oboch svojich rodičov, práve preto, aby nebol problém dohovoriť sa so širšou rodinou.. mňa by to veru mrzelo a dosť, avšak možno by som využila čas keď s nimi nie som a učila by som sa angličtinu, určite všetky deti vedia po anglicky..
Pouzivaj goigle transplantovali a vybavene. Casto sa aj z chuti zasmejem, co za kraviny prelozi.
Necitam diskusiu, je moc dlha. Zijem v Spanielsku, konkretne v Katalansku. Deti - 7 a 4 roky. 7 rocna sa po slovensky dorozumie bez problemov. 4 rocny - zacal rozpravat o rok neskor ako dcera - po slovensky. Po spanielsky, katalansky asi 10 slov. Pred rokom nastupil do skolky - uz len spanielcina a katalancina, v slovencine 10 slov. Rozpravam na neho len po slovensky, citame, ukazujeme..nie..on nevie.. rozumie, ale nerozprava. Lebo nemusi, mama rozumie aj ine jazyky. Ked pride babka, alebo ideme na Slovensko, cca 10 dni potrebuje, aby sa rozhovoril, po navrate zase zabudne.
Su deti a deti. Niektore prepinaju medzi jazykmi prirodzene, niektore nie. Poznam 20+ dvojicky, mama Spanielka, otec Nemec. Jedna rozprava oboma jazykmi perfetne, druha povie po nemecky 3 slova.
Nie vzdy je chyba na strane rodica. A ako dceru, nie matku, ma mrzi, ze syn nechce/nevie rozpravat, ale viac urobit nemozem.
U nas v skolke nastal posun od toho jazyka. A tam si nepomozem. Ale ob ma hned dva takto pasivne ovladane slovanske jazyky. Ale tak okrem rodicov nemam rodinu, kde by neskor situacia vyzadovala od deti slovencinu. Po mne to aj tak zanikne. Moja svokra si tiez pamata babku, ze este na nu hovorila cesky. Bola to prababka a teda ta bola druha generacia z Ceska. Svokra uz ale cesky nevie, mozno dve slova, babka dalsia uz tym nevedela hovorit a neslo to dalej. Podobne to mal moj otec s nemcinou a nevie ju vobec, max to nejak patle aj s vnucatami, ale proste z detstva to nevie abi pasivne.
keď s vnúčatmi nekomunikuješ online často a neberieš ich na prázdniny, prípadne tam nechodíš tak nebudú mať potrebu sa učiť, lebo nemajú s tebou vzťah, aj keby si vedela anglicky to čo píšeš na vzťah nevyzerá
@anonym_autor Bola by to pre mna vyzva naucit sa dalsi cudzi jazyk.
@dskjhfdlkdjhl nemyslím, že by taká 60 ročná babka a dedko chceli učiť cudzí jazyk
@anonym_autor Načo sa trápiť niečím čo nezmeníš?
@dskjhfdlkdjhl tri rôzne cudzie jazyky? Jeden zať je bulhar, druhý španiel a tretí je z filipínec....
@anonym_autor a akým jazykom komunikujú zatovia s tvojimi dcérami? Predpokladám, že angličtina by ti stačila..
Je nezmysel, že niektorí ľudia sa jazyk naučiť nezvládnu.. Verím to, že si unavená, ale máš len 2 možnosti:
- akceptovať fakt, že s vnúčatami sa nedohovoris
- naučiť sa jazyk
Najstaršie vnúča má už 15r, dobrých 10r si sa mohla učiť..
@dskjhfdlkdjhl nemyslím, že by taká 60 ročná babka a dedko chceli učiť cudzí jazyk
@bielasovicka moje byvale kolegyne, dochodkyne, sa ucia vsetky. Jedna anglictinu, druha spanielcinu, tretia taliancinu. Preco by sa v tom veku nemohli ludia ucit cudzi jazyk?
@bielasovicka no väčšinou nie... Príliš často je to už len TV a mentálny úpadok..
Ale sú aj seniori, ktorí to chcú inak a učenie je pre nich zaujímavou výzvou..
@bielasovicka no väčšinou nie... Príliš často je to už len TV a mentálny úpadok..
Ale sú aj seniori, ktorí to chcú inak a učenie je pre nich zaujímavou výzvou..
@beronsche a co som citala, ucenie sa novym veciam - teda aj jazyku - ma dokazatelne pozitivny ucinok proti demencii. Takze by to mala byt sucast snahy udrzat si zdravie, spolu s pohybom a zdraviu vyzivou.
@dskjhfdlkdjhl je fakt ťažké rešpektovať fakt že nie každý má rovnakú schopnosť učiť sa cudzie jazyky, že?
@anonym_autor teraz pozerám, že tento nezmysel ti lajklo 6 žien..
Každý, kto nemá mentálny postih, sa cudzí jazyk nauči. Áno, jeden ľahšie, iný ťažšie, aké zvládne to každý, kto chce.
A áno, vo vyššom veku to ide síce tazsie a pomalšie, ale neznamená to, že je to nemožné.
A to, že to zvládne každý hovorím ako niekto , kto v 20+ tvrdil, že cudzí jazyk nezvládne, jednoducho nie. Teraz mám ang C1 a smejem sa na vlastnej hlúposti..
@bielasovicka Mam 54, takze som uz tiez z tych starsich a mam v plane sa teraz ucit dalsi jazyk.
@anonym_autor teraz pozerám, že tento nezmysel ti lajklo 6 žien..
Každý, kto nemá mentálny postih, sa cudzí jazyk nauči. Áno, jeden ľahšie, iný ťažšie, aké zvládne to každý, kto chce.
A áno, vo vyššom veku to ide síce tazsie a pomalšie, ale neznamená to, že je to nemožné.
A to, že to zvládne každý hovorím ako niekto , kto v 20+ tvrdil, že cudzí jazyk nezvládne, jednoducho nie. Teraz mám ang C1 a smejem sa na vlastnej hlúposti..
@beronsche takže všetci tí, ktorí prešli ZŠ, SŠ a VŠ kde sa učili nejaký cudzí jazyk, ale dodnes ho nevedia majú nejaké mentálne postihnutie. To potom potvrdzuje fakt len to, že slovenskú vysokú školu zvládne aj človek s mentálnym postihnutím, keďže poznám kopec ľudí, čo sa cudzí jazyk nedokázali naučiť. Asi teda poznam kopec mentálne postihnutých s titulmi 🤷♀️
@beronsche takže všetci tí, ktorí prešli ZŠ, SŠ a VŠ kde sa učili nejaký cudzí jazyk, ale dodnes ho nevedia majú nejaké mentálne postihnutie. To potom potvrdzuje fakt len to, že slovenskú vysokú školu zvládne aj človek s mentálnym postihnutím, keďže poznám kopec ľudí, čo sa cudzí jazyk nedokázali naučiť. Asi teda poznam kopec mentálne postihnutých s titulmi 🤷♀️
@sisaka nuž, pekne to hrotis.. 🤪
Najmä platí, že je rozdiel učiť sa a "učiť sa"..
áno, cudzí jazyk v škole (od ZS až po výšku) častokrát stojí za deravý groš.. Dôvody sú rôzne, to teraz nejdem rozoberať.
Plus motivácia žiaka/študenta JE VELMI významný faktor. Ak je motivácia len na úrovni - nejak sa premotam, s akym-takym prospechom, tak vedieť nebudú.
Ale ak niekto záujem má, naozaj chce, má dobrého učiteľa, tak neexistuje, že sa nedokáže jazyk aspoň na úrovni B1/B2 naučiť.. Takže by som chcela vidieť reálne dôvody, prečo sa ti tvoji známi nič naučiť nedokázali..
Ja mám napr. za sebou 3r nemčiny na ZŠ, 4r na SŠ a dokonca jeden semester + skúšku na VŠ (to bolo skôr "do poctu", kedze VS technický smer). Po nemecky ani len neceknem. Absolutne NIC nepoviem, nerozumiem, neprecitam. A tiež som mala plnú hubu reči, ako "nie každý sa dokáže jazyk naučiť". Pche. Nezmysel.
Keď som sa ja rozhodla, že potrebujem jazyk a ked som sa dobrovoľne začala učiť ang, zrazu zázrak - ono to išlo. Pretože som chcela a reálne sa učila, nie len si oddrbala čosi , aby to vydalo na známky.
Takže nie, neverím, že človek s normálnym intelektom sa nedokáže jazyk naučiť. Proste nie.
@sisaka podla mojich skusenosti je to skor tak, ze ten cudzi jazyk na VS je len na okrasu, realne zo skusky nikoho nevyhodia. Jazyk nie je profilovy predmet.
@sisaka nuž, pekne to hrotis.. 🤪
Najmä platí, že je rozdiel učiť sa a "učiť sa"..
áno, cudzí jazyk v škole (od ZS až po výšku) častokrát stojí za deravý groš.. Dôvody sú rôzne, to teraz nejdem rozoberať.
Plus motivácia žiaka/študenta JE VELMI významný faktor. Ak je motivácia len na úrovni - nejak sa premotam, s akym-takym prospechom, tak vedieť nebudú.
Ale ak niekto záujem má, naozaj chce, má dobrého učiteľa, tak neexistuje, že sa nedokáže jazyk aspoň na úrovni B1/B2 naučiť.. Takže by som chcela vidieť reálne dôvody, prečo sa ti tvoji známi nič naučiť nedokázali..
Ja mám napr. za sebou 3r nemčiny na ZŠ, 4r na SŠ a dokonca jeden semester + skúšku na VŠ (to bolo skôr "do poctu", kedze VS technický smer). Po nemecky ani len neceknem. Absolutne NIC nepoviem, nerozumiem, neprecitam. A tiež som mala plnú hubu reči, ako "nie každý sa dokáže jazyk naučiť". Pche. Nezmysel.
Keď som sa ja rozhodla, že potrebujem jazyk a ked som sa dobrovoľne začala učiť ang, zrazu zázrak - ono to išlo. Pretože som chcela a reálne sa učila, nie len si oddrbala čosi , aby to vydalo na známky.
Takže nie, neverím, že človek s normálnym intelektom sa nedokáže jazyk naučiť. Proste nie.
@beronsche tak chyba v systéme, že za nevedenie jazyka decká aj tak dostávajú 1-2 a aj tak nič nevedia.
Tie písmená mi nič nehovoria, ale vedieť jazyk pre mňa nie je spýtať sa aké je počasie a kde je najbližší hotel a prosím si kilo pomarančov. Veľa ľudí sa za tento level nedostane a rozhodne ich nepovažujem za mentálne zaostalých. Ja si myslím, že niektorí ľudia majú talent na jazyky a niektorí nie a iba chcieť fakt nestačí a nemá to nič s výškou IQ
@sisaka podla mojich skusenosti je to skor tak, ze ten cudzi jazyk na VS je len na okrasu, realne zo skusky nikoho nevyhodia. Jazyk nie je profilovy predmet.
@simsalabim to bude skúsenosť z viacerych predmetov, lebo aj za telesnú a hudobnú sa nedáva 2 a dať sólovú 2 z jazyka je čistý hriech a šikana učiteľky (zažila som, keď som synačikovi predsedu ZRPŠ odmietla dať na vysvedčení 1 z angliny lebo jednoducho na 1 nemal vedomosti)
@dskjhfdlkdjhl tri rôzne cudzie jazyky? Jeden zať je bulhar, druhý španiel a tretí je z filipínec....
@anonym_autor ani jeden zatiaľ nie je Slovák. Kde vaše deti žijú ak sa môžem opýtať
@anonym_autor ako matka cudzojazycnych deti zo skusenosti ti odpoviem, ze to zalezi aj od starych rodicov. Ak chcu a maju zaujem a s detmi aktivne komunikuju, deti vedia jazyk, vedia so starymi rodicmi komunikovat. Ak len raz za dva tyzdne zatelefonuju typu "ako sa mas- dobre- cau", tak to nestaci. Ale ze vobec a jazyk sa tlaci uplne dozadu a cim su deti starsie, tym je to horsie- aj s ucenim, aj s komunikaciou (a v puberte to ide do tvarovej komunikacie, tu ovlada kazdy narod...🫣🫣)
ake ste mudre..ako by to bolo take super jednoduche... ja na malu rozpravam len slovensky a rozumie ale odpovedat nechce... slovencinu ma len odomna a tv ... nemam tu sk kamaratov a vsade na nu vyskauje len anglictina ..na slovensko sa dostanem raz za rok .. a na slovensko nechce ist -neplanuje tam zit ... v skole ma toho viac ako dost .. s mamou sa dorozumie - kedze jej rozumie a odpoveda cez prekladac alebo lamavo -ale odpovie ... keby som tu mala kounitu,keby mala kamaratky z sk tak je to ine ..ine je to aj ked su manzelia a dieta pocuje ten jazyk z viacerych smerov.. a dalsia vec je aj ze nie kazdy ma proste hlavu na jazyky -tak je to aj u deti ... ale najlahsie jje povedat matka je leniva nenaucila .. prd - nevies neries ..
ake ste mudre..ako by to bolo take super jednoduche... ja na malu rozpravam len slovensky a rozumie ale odpovedat nechce... slovencinu ma len odomna a tv ... nemam tu sk kamaratov a vsade na nu vyskauje len anglictina ..na slovensko sa dostanem raz za rok .. a na slovensko nechce ist -neplanuje tam zit ... v skole ma toho viac ako dost .. s mamou sa dorozumie - kedze jej rozumie a odpoveda cez prekladac alebo lamavo -ale odpovie ... keby som tu mala kounitu,keby mala kamaratky z sk tak je to ine ..ine je to aj ked su manzelia a dieta pocuje ten jazyk z viacerych smerov.. a dalsia vec je aj ze nie kazdy ma proste hlavu na jazyky -tak je to aj u deti ... ale najlahsie jje povedat matka je leniva nenaucila .. prd - nevies neries ..
@ukgirls som na tom podobne. Syn ma 7, slovencine rozumie ale od mala hovori iba po anglicky. Kazdy mi hovoril, neboj casom zacne rozpravat aj po slovensky, hlavne ze rozumie. Doteraz sa to tak nestalo 🙆🏼♀️ a to na neho rozpravam iba po slovensky. Teraz ked uz treti rok chodi do skoly kde sa uci este Irsky jazyk, silno pochybujem ze zacne hovorit plynule po slovensky.
A to mu citam aj slovenske rozpravky.
Tak som sa tu dozvedela ze som hlupa leniva a neviem co este, vdaka zeny 👌🏼
@simsalabim to bude skúsenosť z viacerych predmetov, lebo aj za telesnú a hudobnú sa nedáva 2 a dať sólovú 2 z jazyka je čistý hriech a šikana učiteľky (zažila som, keď som synačikovi predsedu ZRPŠ odmietla dať na vysvedčení 1 z angliny lebo jednoducho na 1 nemal vedomosti)
@sisaka no ja som to myslela vyslovene na VS, kde sa zo skusky z jazyka nevyhadzuje. Na ZS a SS by sa na jazyk malo dbat. No a znamkovanie z vychov (telesna, vytvarna, hudobna) by podla mna malo byt zrusene.

@anonym_30eace pre mna znalosť jazyka navyše (obzvlášť ak ho používa jedna celá strana rodiny) neznamená že sa navratim do 19 storočia😄 mala by si prestať asi písať na Slovakystanske stránky keď ťa to tu tak nezaujíma tak sa bav po Anglicky s 90 ročnou babkou alebo píš na stránky v krajinách ktoré už su v 21. storočí a nezahadzuj sa tu s nami🤣
@anonym_49a0b2
Koncom 19 a zaciatkom 20 storocia odislo zo Slovenska za lepsim zivotom hlavne do Ameriky okolo 600 000 ludi, historia sa opakuje...