icon

Mrzí vás, že vaše vnúčatá nehovoria vašim jazykom?

31. aug 2025

Mrzí vás(mrzelo by vás)že vaše vnúčatá nehovoria vašim materinským jazykom a preto sa neviete dohovoriť? Mňa to mrzí, je mi ľúto že bývajú tak ďaleko, že nemáme taký vzťah ako mali deti s mojimi rodičmi. Najstarší keď bol malý tak ešte hovoril, mladší ešte rozumel ale odpovedal v inom jazyku ale čím sú väčšie tým je to horšie...

oblecenie99
1. sep 2025

Vedia a budú vedieť. My síce bývame na SK, sme z maďarskej menšiny a pre mňa je nepredstaviteľné, aby dieťa nevedelo plynule po slovensky, teda úradným jazykom štátu, ktorého je občanom, ALE! materinský jazyk je jazyk, ktorý sa naučili ako prvý, počuli ako prvý a ktorým komunikujeme medzi sebou ako rodina. Ako matka sa budem k deťom prioritne prihovárať v jazyku, ktorý je odvodený od slova "matka". Chápem, že iné to je, ak ste v zahraničí, spoločným jazykom je angličtina, máte partnera cudzinca, a môže to byť únavné, ale snazila by som sa o to, aby deti vedeli aj môj jazyk - veď sú poloviční Slováci vo vašom prípade.

sisaka
1. sep 2025
@jablkovastrudla

@ukgirls som na tom podobne. Syn ma 7, slovencine rozumie ale od mala hovori iba po anglicky. Kazdy mi hovoril, neboj casom zacne rozpravat aj po slovensky, hlavne ze rozumie. Doteraz sa to tak nestalo 🙆🏼‍♀️ a to na neho rozpravam iba po slovensky. Teraz ked uz treti rok chodi do skoly kde sa uci este Irsky jazyk, silno pochybujem ze zacne hovorit plynule po slovensky.
A to mu citam aj slovenske rozpravky.
Tak som sa tu dozvedela ze som hlupa leniva a neviem co este, vdaka zeny 👌🏼

@ukgirls
@jablkovastrudla no nielenže sme hlúpe a lenivé, ale naše deti majú mentálny postih, lebo sa nenaučili po slovensky plynule.

sisaka
1. sep 2025
@simsalabim

@sisaka no ja som to myslela vyslovene na VS, kde sa zo skusky z jazyka nevyhadzuje. Na ZS a SS by sa na jazyk malo dbat. No a znamkovanie z vychov (telesna, vytvarna, hudobna) by podla mna malo byt zrusene.

@simsalabim keď zrušiť známkovanie, tak všetkých predmetov, lebo niekto má talent na jazyky, niekto na matematiku, niekto na hudbu a niekto šport.
Nie, nestačí sa učiť jazyk, matematiku atď. treba mať na to aspoň priemerné nadanie, tak ako má veľa ľudí aspoň priemerné nadanie na hudbu a šport.

asocial
1. sep 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl keby som všetku svoju dovolenku minula na cestovanie si myslíš že za ten týždeň, týždeň a pol by sa naučili? Nehovoria slovenky keď sú u mňa, keď niečo chcú bežia za mamou

@anonym_autor chyba je výlučne v tvojich dcerach. Ja mám dvojjazyčné deti, otec na deti hovorí výlučne jeho jazykom. Ja to podporujem, kupujeme aj knihy v jeho jazyku atď.

jablkovastrudla
1. sep 2025
@sisaka

@ukgirls
@jablkovastrudla no nielenže sme hlúpe a lenivé, ale naše deti majú mentálny postih, lebo sa nenaučili po slovensky plynule.

@sisaka mna to samu mrzi, ale viac som urobit nemohla. Na obe deti hovorim iba po slovensky, uvidim ako dopadnem s mladsim 😏 zatial ma 1,5 roka a tiez preferuje anglictinu.

anonym_aefc27
1. sep 2025

@anonym_autor moja bývalá svokra chodila k najstaršiemu synovi na 2 mesiace v roku varovať vnúčatá od bábatiek a či chceli a či nie, museli sa slovensky naučiť, lebo ona AJ neovláda ani f.
Teraz tie vnúčatá chodia sem ako dospelí ľudia, berú Slovensko ako druhý domov, aj keď tu nikdy neboli, začali až ako dospelí, keď už babka nevládala za nimi lietať.
Šetria na letenky, aby mohli za babkou prísť na striedačku jeden rok vnuk, ďalší vnučka.
Majú to automaticky, nebudú bez babky..

anonym_aefc27
1. sep 2025
@anonym_aefc27

@anonym_autor moja bývalá svokra chodila k najstaršiemu synovi na 2 mesiace v roku varovať vnúčatá od bábatiek a či chceli a či nie, museli sa slovensky naučiť, lebo ona AJ neovláda ani f.
Teraz tie vnúčatá chodia sem ako dospelí ľudia, berú Slovensko ako druhý domov, aj keď tu nikdy neboli, začali až ako dospelí, keď už babka nevládala za nimi lietať.
Šetria na letenky, aby mohli za babkou prísť na striedačku jeden rok vnuk, ďalší vnučka.
Majú to automaticky, nebudú bez babky..

@anonym_aefc27 a má spolu 6 vnúčat, nemala len ich, ale zariadila si to.

bluka2
1. sep 2025
@sisaka

@anonym_autor vôbec to nemusí byť lenivosť, ja aj manžel sme so synom od narodenia hovorili po slovensky. Rozumie, ale nikdy sa nenaučil poriadne hovoriť. Dcéra žila prvých 5 rokov na Slovensku, tak tá hovori celkom dobre, dokonca vie aj obstojne písať , ale s jej dcérou (mojou vnučkou) sa baví len po anglicky, keďže je to pre ňu (samozrejme) prirodzenejšie. Ja mám to šťastie, že angličtinu ovládam a nemám problém s vnučkou komunikovať. Moji rodičia sa dohodnú aj s mojim synom (ich vnukom) keďže syn všetko rozumie, len moc nehovorí a čo nevie odkomunikovať dá si do Google translate a vybavené. S pravnučkou bohužiaľ nie, tam robíme tlmočníkov.
Chápem, že je to smutné, že sa nevieš dohodnúť s vnúčatami ale fakt nie vždy sú deti schopné naučiť sa jazyk len tak ľahko, ako si to mnohí predstavujú.

@sisaka toto by ma zaujímalo, ako sa to dá vysvetliť, lebo moje deti nežili na SK nikdy, za rok tam tak na max. 4- 5 dní idú, v niektorých rokoch to bol týždeň. Ale obaja hovoria dobre. Ok sem tam "spiješ" namiesto "spíš" a také skomoleniny, ale opravíme a zasmejeme sa. Píšu otrasne, to je pravda, lebo sme nikdy nepísali, ale aj tak mi píšu zo svojej iniciatívy odkazy "po slovensky" lebo je to akože jazyk, ktorým hovoríme. Tak im niekedy poviem, že sa to píše tak a tak, ale to je tak všetko. Knihy čítajú do anglicky, nemecky, francúzsky, po slovensky som im iba ja čítala.
Teraz ma chytila taká fáza, že počúvam elán, ale to iba prvý krát za 10 rokov ich života ,😀
Keď sme s niekým doma, oni vždy hovoria po slovensky, aj ich musím upozorniť, že hovor po FR/DE/AJ... Čo sa hodí. Tak neviem identifikovať, odkiaľ môže pochádzať ten rozdiel. A iba dodám, že mi slovenčina nikdy nebola nijak dôležitá pre nich. Ja s nimi hovorím tým, lebo ziadny iný jazyk neviem bez prízvuku, tak hádam, že im nič lepšie než aj tu slovenčinu nemám čo ponúknuť. Ostatné nech sa učia od tých, ktorí nimi hovoria tiptop ... Toľko k mojej teórií

oblecenie99
1. sep 2025
@jablkovastrudla

@sisaka mna to samu mrzi, ale viac som urobit nemohla. Na obe deti hovorim iba po slovensky, uvidim ako dopadnem s mladsim 😏 zatial ma 1,5 roka a tiez preferuje anglictinu.

@jablkovastrudla Jednak máte spoločný jazyk, ktorý najčastejšie používate, tak je to úplne normálne, že to preferuje aj dieťa, a fakt to závisí aj od konkrétneho dieťaťa. My to pociťujeme na slovenčine a to sme doma, na Slovensku, ale u malého sa zobudili nejaké silné južné gény či čo 😅 Pritom ja sama som chodila do slovenskej školy, ale on má silnejšie národné povedomie už v piatich rokoch ako my s mužom dokopy, nechápeme po kom je.. slovensky samozrejme rozpráva, aj rad, ale vidíme na ňom, že on je proste taký mini Maďar aj dušou 🙂 Diana Marósz o Tom mala blog na sme.sk, opisovala dvojjazyčnu rodinu, ona originál Maďarka z Pešti, jej muž Slovak zo Žiliny, bývali na Slovensku, mali dve deti a mohla sa snažiť ako chcela s maďarčinou, u jej syna proste vyskočili viac slovenské gény, a jednoznačne aj preferoval slovenčinu.
Podľa mňa je to prirodzené a je to takto aj fajn.
Klobúk dole pred tebou, že sa snažis udržať ten jazyk. Hlavne že deti základy majú 🙂

anonym_cd6840
1. sep 2025

ako ja mám deti z naozaj zmiešaného čoho chceš. Ja Slovenka, muž narodený v CZ , jeho mama Kazaška, otec Rus . Moji rodičia sú mama Slovenka a otec polovičný Maďar. Žijeme na SR . Moje dve deti najlepšie hovoria po slovensky , ale jedna z dcér plynule prechádza z jedného jazyka druhého , teda zo slovenčiny do češtiny, plynule so starými rodičmi hovorí po rusky , môj otec s ňou hovorí po Maďarsky, tam je to troch horšie , ale zvládne s ním bežnú komunikáciu . Druhá dcéra zaryto len po slovensky, s každým. Dve deti , rovnaké gény , len sa zrejme inak nakombinovali .

vevesh
1. sep 2025
@bluka2

@sisaka toto by ma zaujímalo, ako sa to dá vysvetliť, lebo moje deti nežili na SK nikdy, za rok tam tak na max. 4- 5 dní idú, v niektorých rokoch to bol týždeň. Ale obaja hovoria dobre. Ok sem tam "spiješ" namiesto "spíš" a také skomoleniny, ale opravíme a zasmejeme sa. Píšu otrasne, to je pravda, lebo sme nikdy nepísali, ale aj tak mi píšu zo svojej iniciatívy odkazy "po slovensky" lebo je to akože jazyk, ktorým hovoríme. Tak im niekedy poviem, že sa to píše tak a tak, ale to je tak všetko. Knihy čítajú do anglicky, nemecky, francúzsky, po slovensky som im iba ja čítala.
Teraz ma chytila taká fáza, že počúvam elán, ale to iba prvý krát za 10 rokov ich života ,😀
Keď sme s niekým doma, oni vždy hovoria po slovensky, aj ich musím upozorniť, že hovor po FR/DE/AJ... Čo sa hodí. Tak neviem identifikovať, odkiaľ môže pochádzať ten rozdiel. A iba dodám, že mi slovenčina nikdy nebola nijak dôležitá pre nich. Ja s nimi hovorím tým, lebo ziadny iný jazyk neviem bez prízvuku, tak hádam, že im nič lepšie než aj tu slovenčinu nemám čo ponúknuť. Ostatné nech sa učia od tých, ktorí nimi hovoria tiptop ... Toľko k mojej teórií

@bluka2 je to tym, ze mas doma iba slovensky jazyk. Ak by si mala doma iny, nemuselo by to tak vyzerat. Moje deti, dokym nechodili do skoly, rozpravali krasne primerane veku po slovensky. Nastupom do skoly+ korona+ doma ideme po nemecky a nezaujem z sk strany= slovencina sa presunula na poslednu priecku z jazykov a to, co vedeli, aj zabudli. Najsilnejsie v sk je najstarsie a najmladsie dieta, tretie totalny ignor, druhe nasava jazyky, ako sa mu paci a posuva si priecky, ako mu to vyhovuje a sk nie je momentalne vyhovujuca, ale tak 80% rozumie a zvacsa vie aj odpovedat😀 ale postupom casu sa to u deti aj meni, nieco zabudnu, potom to opat najdu alebo aj nie, naucia sa nove veci v jazyku.....🙃

sisaka
1. sep 2025
@bluka2

@bluka2 no ako to už bolo napísané, asi mám mentálne retardované dieťa (a to nielen ja), lebo decká z môjho okolia všetky uprednostňujú angličtinu, mnohé sú na úrovni ako môj syn, že nehovoria, ale rozumejú a súrodenci medzi sebou sa zasadne bavia po anglicky 🤷‍♀️.
ASI u nás zaúradovala karma, pamätám si, že keď sme sem prišli pred vyše 20. rokmi, tak sme sa zoznámili s rodinou, ktorá mala 7 ročné dieťa. Obidvaja rodičia Slováci, dieťa odpovedalo len po anglicky i keď rozumelo po slovensky. Vtedy sme sa s mužom čudovali, že čo sú to za rodičia, čo ani vlastné dieťa nenaučia rodnú reč. No - nesuď, lebo budeš súdený… a mám to doma. Dieťa, ktoré cely život počúva doma slovenčinu a ledva vysúka súvislú vetu…. čo už, aj takéto postihnuté deti sa rodia

beronsche
1. sep 2025
@sisaka

@beronsche tak chyba v systéme, že za nevedenie jazyka decká aj tak dostávajú 1-2 a aj tak nič nevedia.
Tie písmená mi nič nehovoria, ale vedieť jazyk pre mňa nie je spýtať sa aké je počasie a kde je najbližší hotel a prosím si kilo pomarančov. Veľa ľudí sa za tento level nedostane a rozhodne ich nepovažujem za mentálne zaostalých. Ja si myslím, že niektorí ľudia majú talent na jazyky a niektorí nie a iba chcieť fakt nestačí a nemá to nič s výškou IQ

@sisaka ty prosím ťa rozumieš pisanemu textu? Zrejme nie..
Nikde totiž nepíšem, že ľudia, ktorí jazyk neovládajú, sú mentálne zaostali. Nikde! Ani som nepostrehla, aby to spomínal niekto iný.
su to tvoje hlúpe fabulacie.

Píšem, že každý, kto nie je mentálne zaostalý, ak CHCE a UČÍ sa (dôraz na chce a učí sa!!), zvládne jazyk min na úrovni B, čo je úroveň stredne pokročilý. Lenže preto je potrebné niečo urobiť, vynaložiť námahu, čo nie je vôbec jednoduché. Ale jazyk nie je kvantová fyzika, aby sa to podarilo hŕstke nadpriemerne nadaným.
Áno, samozrejme sú ľudia s nadaním na jazyky, tým to ide tak povediac samo. A potom sú tu tí, ktorí si to žiaľ musia oddrieť. Ale neverím, že existuje človek s normálnym intelektom, ktorý chce, naozaj sa dlhšie obdobie učí a vôbec jazyk nezvládne .

sisaka
1. sep 2025
@beronsche

Nikde totiž nepíšem, že ľudia, ktorí jazyk neovládajú, sú mentálne zaostali. Nikde! Ani som nepostrehla, aby to spomínal niekto iný.

Píšem, že každý, kto nie je mentálne zaostalý, ak CHCE a UČÍ sa (dôraz na chce a učí sa!!), zvládne jazyk min na úrovni B, čo je úroveň stredne pokročilý. Lenže preto je potrebné niečo urobiť, vynaložiť námahu, čo nie je vôbec jednoduché. Ale jazyk nie je kvantová fyzika, aby sa to podarilo hŕstke nadpriemerne nadaným.
Áno, samozrejme sú ľudia s nadaním na jazyky, tým to ide tak povediac samo. A potom sú tu tí, ktorí si to žiaľ musia oddrieť. Ale neverím, že existuje človek s normálnym intelektom, ktorý chce, naozaj sa dlhšie obdobie učí a vôbec jazyk nezvládne .

@beronsche v poriadku, to je tvoja skúsenosť, ja mám inú a to nielen s rodinnými príslušníkmi.

beronsche
1. sep 2025

@sisaka. Chces povedať, že ak by životná situácia prinútila tých ľudí žiť v cudzej krajine, nikdy by jazyk, ani na základnej úrovni nezvládli?

anonym_7b6b8a
1. sep 2025
@beronsche

@beronsche a teraz si predstav, ze sa niektoré deti učiť ďalší jazyk nechcú.

beronsche
1. sep 2025
@bluka2

@bluka2 inak, toto je naozaj zaujímavé, že je to vždy inak..
Možno je to fakt aj záujmom dieťaťa..
Mám kamosku , ktorej mama je Angličanka, otec Francúz, žili vo FR. Ona rozpráva po ang s britským prízvukom, jej brat no ..ako Francúz, veľmi silný prízvuk ma. Vraj on nikdy po ang doma rozprávať nechcel.
Jej manžel je francuz, žijú vo fr a ona na deti hovorí vždy po ang, ale vždy. ak sú tam ľudia, ktorí nerozumeju po ang, tak zopakuje aj po fr, čiže povie všetko 2x
No, popravde, toto by som fakt nedala...

beronsche
1. sep 2025
@anonym_7b6b8a

@beronsche a teraz si predstav, ze sa niektoré deti učiť ďalší jazyk nechcú.

@anonym_7b6b8a no, veď nechcú, a? O tom sa predsa nikde nebavíme, že?

bombulka1987
1. sep 2025

@anonym_autor Milá autorka, nie je to veru jednoduchá situácia, keď máte 3 dcéry a každá má iným jazykom hovoriaceho muža. Nepíšete v akých krajinách žijú, ale ak ešte aj v krajinách kde aj jazyk krajiny je iný než ich manželov, tak o to horšie, pre deti to sú vlastne 3 jazyky. Neviem, či je vo vašich silách niečo s tým spraviť, to by asi musela viac vychádzať iniciatíva od dcér a najmä vnúčat, že sa chcú dohovoriť s babkou. Nuž ťažko radiť... možno by spojítkom mohla byť angličtina a keď si oddýchnete po náročnej starostlivosti o manžela, prípadne na dôchodku, tak možno sa vám podarí aspoň čo to naučiť. Alebo neviem, skúsiť nadviazať komunikáciu s vnúčatami zatiaľ aspoň v písomnej forme - tam sa dajú využiť rôzne prekladače, čiže by to urýchlilo nadviazanie kontaktu, keďže naučiť sa rozprávať iným jazykom veru nebýva jednoduché, ani rýchle. Ale áno, kým dcéry neučia deti slovensky, vy ich ťažko za krátku návštevu, prípadne na diaľku naučíte. Prípadne sú myslím aj také prekladače, že aj daný preklad povedia, nie len napíšu - tak to by sa asi dalo využiť pri rozhovore (ale tuším sú to drahé prístroje) - ale nemám s tým skúsenosť. Možno to by bola cesta aj pri návštevách.

anonym_7b6b8a
1. sep 2025
@beronsche

@anonym_7b6b8a no, veď nechcú, a? O tom sa predsa nikde nebavíme, že?

@beronsche ja ze je o tom cela tato téma ake sú matky lenivé ked deti nerozpravaju piatimi jazykmi. Ja len vravím, že niektoré proste nechcú.

sisaka
2. sep 2025
@beronsche

@sisaka. Chces povedať, že ak by životná situácia prinútila tých ľudí žiť v cudzej krajine, nikdy by jazyk, ani na základnej úrovni nezvládli?

@beronsche ja nechcem nič také povedať. Len tvrdím, že ľudia majú rôzne schopnosti a nie všetky súvisia s ich IQ.

A sme pri podstate celej debaty - nie všetci su schopní pri rovnakom úsilí, rovnakom čase a rovnakych podmienkach naučiť sa jazyk na rovnakej úrovni - či už ide o deti alebo o 70 ročné staré mamy a nie vždy je to úmerné ich IQ či motivácii.

anonym_b48b97
2. sep 2025

Su rodiny, kde by dieta bolo vystavene uceniu sa 5 jazykom. Co uz je podla mna zahul.

Priklad: Otec spaniel, mama talianka. Ziju vo Francuzsku. Dieta este v skole anglictina + este 1 svetovy jazyk a zaroven vsetko v skole len vo francuzstine (bez tej vo FR neprezijes).
Uz vidim, ako sa dieta fixuje na spanielcinu, alebo taliancinu....aby sa 2x do roka pobavilo s babkou.

veronicka88
2. sep 2025

Moja teta v Kanade nenaučili dievčatá po slovensky,a to už aj chcú ale už sa nikomu nechce.stara mama pre to strašne trpí...

sidicek
2. sep 2025

Moja teta sa po 70ke začala ucit anglicky.aby sa dohovorila so zatom a jeho rodinou aj s vnučkou.Chodi tam a všetci sú spokojní, aj vzťahy sa veľmi zlepšili lebo oceňujú jej snahu.

beronsche
2. sep 2025
@anonym_7b6b8a

@beronsche ja ze je o tom cela tato téma ake sú matky lenivé ked deti nerozpravaju piatimi jazykmi. Ja len vravím, že niektoré proste nechcú.

@anonym_7b6b8a ale prečo to píšeš mne? Sja sa tu bavím s inou užívateľkoubna tému - dospelí a ich schopnosti naučiť sa jazyk

beronsche
2. sep 2025
@sisaka

@beronsche ja nechcem nič také povedať. Len tvrdím, že ľudia majú rôzne schopnosti a nie všetky súvisia s ich IQ.

A sme pri podstate celej debaty - nie všetci su schopní pri rovnakom úsilí, rovnakom čase a rovnakych podmienkach naučiť sa jazyk na rovnakej úrovni - či už ide o deti alebo o 70 ročné staré mamy a nie vždy je to úmerné ich IQ či motivácii.

@sisaka. "nie všetci su schopní pri rovnakom úsilí, rovnakom čase a rovnakych podmienkach naučiť sa jazyk na rovnakej úrovni"
A tvrdila som niekde niečo iné?
Od začiatku predsa píšem, že každý sa naučí jazyk, akurát každý na to musí vynaložiť iné úsilie. Ale neexistuje, že niekto na to nemá vlohy, tak sa nenauci vôbec.. že toto je nezmysel, zvyčajne výhovorka tých, čo im to ťažšie ide..
Len ty si sa zamerala na, v tomto kontexte, nepodstatné slovné spojenie "mentálny postih" a ušlo podstata unikla..

babkajulka
2. sep 2025

áno. Tak. Súhlasím.🙈

yasina
2. sep 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl tri rôzne cudzie jazyky? Jeden zať je bulhar, druhý španiel a tretí je z filipínec....

@anonym_autor tak to sa vase dcery teda vydali paradne ked vidim tie krajiny... Preco si vzali zahranicnych? Lubut motete vnuca len s usmevom a objatim

si_sa_6
2. sep 2025

U nás v rodine to je tiež komplikované. Deti hovoria anglicky, nakoľko žijú v UK. Aj keď sa snažili v mladšom veku rozprávať slovensky, prišiel covid a všetko to zmenilo, keďže sa nedalo stretávať. Telefonovanie nestačilo, ale teraz sa pomalinky snažia opäť vrátiť k slovenčine.

kiki68
2. sep 2025

Ako tie deti ako rastu maju svoje priority a ako ich chcete drzat hodinu cez messenger a nech im babka cita rozpravku. Ked mal 3 to islo, teraz uz nie, uz ma zivot o inom a kamosi sice tiez vedia pasivne rozne jazyky ako on, ale spolu musia ist len v nemcine. Mame kamosov, kde ich deti vedia slovensky, ale nasmu tie deti nejako neprirastli k srdcu, lebo sa tak casto nevidia. Je to dost narocne pre toho rodica. Rozpraval by slovensky, keby tu stari rodicia ziju okolo nas. Co ale asi neni ich sen skoncit v Rakusku, hoci ich na to lamem.