icon

Mrzí vás, že vaše vnúčatá nehovoria vašim jazykom?

31. aug 2025

Mrzí vás(mrzelo by vás)že vaše vnúčatá nehovoria vašim materinským jazykom a preto sa neviete dohovoriť? Mňa to mrzí, je mi ľúto že bývajú tak ďaleko, že nemáme taký vzťah ako mali deti s mojimi rodičmi. Najstarší keď bol malý tak ešte hovoril, mladší ešte rozumel ale odpovedal v inom jazyku ale čím sú väčšie tým je to horšie...

kiki68
2. sep 2025
@anonym_aefc27

@anonym_autor moja bývalá svokra chodila k najstaršiemu synovi na 2 mesiace v roku varovať vnúčatá od bábatiek a či chceli a či nie, museli sa slovensky naučiť, lebo ona AJ neovláda ani f.
Teraz tie vnúčatá chodia sem ako dospelí ľudia, berú Slovensko ako druhý domov, aj keď tu nikdy neboli, začali až ako dospelí, keď už babka nevládala za nimi lietať.
Šetria na letenky, aby mohli za babkou prísť na striedačku jeden rok vnuk, ďalší vnučka.
Majú to automaticky, nebudú bez babky..

@anonym_aefc27 Len tam bola na dva mesiace v roku. Moja svokra je ked to zratam 3 mes v roku s nami a staci ako to svihlo moju nemcinu na iny level. Vdaka nej krasne rozpravam, mam pestre vyjadrovanie. Cize toto by islo aj keby napr moja mama sem ide na dlhsie a hned by hovoril viac

bluka2
2. sep 2025
@sisaka

@simsalabim keď zrušiť známkovanie, tak všetkých predmetov, lebo niekto má talent na jazyky, niekto na matematiku, niekto na hudbu a niekto šport.
Nie, nestačí sa učiť jazyk, matematiku atď. treba mať na to aspoň priemerné nadanie, tak ako má veľa ľudí aspoň priemerné nadanie na hudbu a šport.

@sisaka ja som praveze presvedčená, že zrovna toto nesúvisí s IQ. Však pozriem, že rodič píše ako rozumný človek, dieťa asi bude v rovnakej kategórii. Preto neviem, čím to môže byť. Ale ani záujem / nezáujem by som nepovedala, že za tým môže byť. Deti tieto veci berú nejak automaticky, bez zamyslenia sa nad tým. Asi teda to, ze drvivú väčšinu času u nás bola iba slovenčina. Teraz žijem s niekým, s kým rozprávam po francúzsky, ale nie ešte zas nejako dlho, asi tak pol roka...

kikadzi
2. sep 2025

@anonym_autor mám to podobne starí rodičia sú hluchonemy dcéra skoro 5 rokov im len ukazuje nevie posunkovú reč

anonym_3dd642
2. sep 2025

@anonym_autor myslim, ze aj tych co napisu ze by ich to nemrzelo = neskor by ich to mrzelo a bude to mrziet nielen starych rodicov, ale casom aj rodicov. Tiez mame ocka neslovaka, a dieta svoj jazyk neucil, a teraz to mame na taniery pravidelne, ako ona nevei jeho jazyk... nuz, jeho problem. mal ju to ucit od malicka, mohol sa on aj jeho rodicia s dietatom v tom jazyku rozpravat, ja som skusala, ale kedze som nazoru, ze ako neitko kto to neovlada, nebudem ju ucit zle, som ostala pri par slovach, tak to tak aj vyzera:D Ono sa lahko hovori, ze "vsak ked bude chciet nauci sa", no to ano... ale lahsie sa uci jazyk dietatu, okrem toho casom v skolac pridu viac frekventovane jazyky, dcera sa vlastne okrem nasich uci dva, nabuduci rok ma zacat miesto jedneho, dalsi jazyk... urcite do toho a este popri ucive, skole, bude sa ucit v podsate 4. jazyk len tak pre srandu, lebo aj tak sa bude len s otcom rozpravat, alebo starymi rodicmi, ktory jej rozumeju aj bez toho. Proste ak ju to raz chyti.. tam mozno o 10rokov, mozno o 20.. ak vobec. A pritm stacilo pocas navsteev, prazdnin, hovorit na nu v inom jazyku, naucila by sa raz dva.

anonym_aefc27
2. sep 2025
@kiki68

@anonym_aefc27 Len tam bola na dva mesiace v roku. Moja svokra je ked to zratam 3 mes v roku s nami a staci ako to svihlo moju nemcinu na iny level. Vdaka nej krasne rozpravam, mam pestre vyjadrovanie. Cize toto by islo aj keby napr moja mama sem ide na dlhsie a hned by hovoril viac

@kiki68 určite, tie deti museli rozprávať slovensky, babka s nimi volala veľmi často, za týždeň aj 2x, ona ani jedno slovo po AJ nikdy nepovedala, videla som to aj v priamom prenose, oni ako 14-15 roční vyvolávali celej rodine ako sa máme, na Vianoce sa posielali balíčky, ja som bola nevesta(manželka jej stredného syna) a ja som tých ľudí nikdy nevidela, ale bolo to neskutočne pekné, ako babka takto udržala rodinu a stále to tak funguje, ciže ozaj všetko sa dá.

elzu
2. sep 2025

Je to skoda, kdyz babicky nerozumi svym vnoucatum, a vnoucata babickam, to urcite. A asi by mi to i bylo lito. Ale…

Všichni, kteří píšou, jak by nedopustili, aby děcka nemluvila rodným jazykem, by si to jednou měli zkusit, jaké to je vychovávat dítě bilingualne a to v cizi zemi.

Člověk musí byt naprosto konsekventní. Jsou deti, ktere jsou schopny prepinat z jednoho do druheho jazyka, nebo dokonce do tretiho, čtvrtého uplne bez problemu, je velka rada deti, ktere se “rozhodnou” pro aktivni pouzivani jednoho z jazyku a ten druhy nikdy aktivne pouzivat nebudou.

U nas doma- odchod do Nemecka, kdyz bylo dceri 5 a synovi 2,5. Dcera mluvi dodnes skvele obema jazyky, je jazykove nadprůměrně nadana. Syn opozdeny vyvoj reci, zacal mluvit v plynulých jednoduchych vetach az v dobe odchodu do Nemecka, do toho se zacal ucit mluvit nemecky. Nemecky mluvi perfektně, cesky vyjadri, co potrebuje, ale stoji ho to velke usili, ma omezenou slovni zasobu.

Treti dite- otec Nemec, ja matka Ceska- doma mluvime s muzem mezi sebou nemecky, abychom se jako rodice dorozumneli. Ve skolce mluvi nejmladsi samozrejme taky nemecky. Sourozenci prozivaji veskere udalosti v Němčině. Hadaji se v němčině. Vypraveji mi sve zazitky vsednich dnu v nemcine.
A ja nedelala nic jineho nez preklikavala z cestiny do nemciny a pripadala si obcas jako totalni blazen, protože v prubehu jednoho rozhovoru s deckama jsem asi 800x zopakovala mantru: “Mluv na me česky!” Az je to prestalo bavit, zacli koulet ocima a radeji mi nerekli nic.

Takze ono to tak easy, jak si mnozi predstavuji neni. Mluvim na ne cesky dal, motivuji je nadale, ctu jim cesky, poustime si ceske filmy a pohadky, ale konsekventni uz nejsem, protoze se to v prubehu vsedniho dne proste neda. Porad ale doufam, ze pasivne ten jazyk znat budou, a pokud se casem rozhodnou byt nejakym zpusobem v kontaktu s cestinou a najdou svou vlastni motivaci ten jazyk zacit pouzivat, tak ho pouzivat budou.

kiki68
2. sep 2025
@elzu

Je to skoda, kdyz babicky nerozumi svym vnoucatum, a vnoucata babickam, to urcite. A asi by mi to i bylo lito. Ale…

Všichni, kteří píšou, jak by nedopustili, aby děcka nemluvila rodným jazykem, by si to jednou měli zkusit, jaké to je vychovávat dítě bilingualne a to v cizi zemi.

Člověk musí byt naprosto konsekventní. Jsou deti, ktere jsou schopny prepinat z jednoho do druheho jazyka, nebo dokonce do tretiho, čtvrtého uplne bez problemu, je velka rada deti, ktere se “rozhodnou” pro aktivni pouzivani jednoho z jazyku a ten druhy nikdy aktivne pouzivat nebudou.

U nas doma- odchod do Nemecka, kdyz bylo dceri 5 a synovi 2,5. Dcera mluvi dodnes skvele obema jazyky, je jazykove nadprůměrně nadana. Syn opozdeny vyvoj reci, zacal mluvit v plynulých jednoduchych vetach az v dobe odchodu do Nemecka, do toho se zacal ucit mluvit nemecky. Nemecky mluvi perfektně, cesky vyjadri, co potrebuje, ale stoji ho to velke usili, ma omezenou slovni zasobu.

Treti dite- otec Nemec, ja matka Ceska- doma mluvime s muzem mezi sebou nemecky, abychom se jako rodice dorozumneli. Ve skolce mluvi nejmladsi samozrejme taky nemecky. Sourozenci prozivaji veskere udalosti v Němčině. Hadaji se v němčině. Vypraveji mi sve zazitky vsednich dnu v nemcine.
A ja nedelala nic jineho nez preklikavala z cestiny do nemciny a pripadala si obcas jako totalni blazen, protože v prubehu jednoho rozhovoru s deckama jsem asi 800x zopakovala mantru: “Mluv na me česky!” Az je to prestalo bavit, zacli koulet ocima a radeji mi nerekli nic.

Takze ono to tak easy, jak si mnozi predstavuji neni. Mluvim na ne cesky dal, motivuji je nadale, ctu jim cesky, poustime si ceske filmy a pohadky, ale konsekventni uz nejsem, protoze se to v prubehu vsedniho dne proste neda. Porad ale doufam, ze pasivne ten jazyk znat budou, a pokud se casem rozhodnou byt nejakym zpusobem v kontaktu s cestinou a najdou svou vlastni motivaci ten jazyk zacit pouzivat, tak ho pouzivat budou.

@elzu presne toto je maler, nas napr dlho tie reci nerozlisoval, az teraz diferencuje. Ale nemozem hrat nieco ine, ked jeho otec po slovensky vobec nevie a nebude, tiez vsade vonku hovorim bud nemecky, alebo anglicky. Mala som deti, co super hovorili v 5 rokoch 3 jazykmi, nas proste nechce. Ale na sestru hovori anglicky, pre neho ako keby kodova rec

gabrielkaa
2. sep 2025

Necitala som si vsetky prispevky, ale je riadna hlupost, ze vase dcery nenaučil svoje deti rodny jazyk. Uz o tom bolo vela diskusii, a predpokladam, ze vase dcery neziju desiatky rokov v zahranici, takze ani jazyk danej krajiny nevladaju ako "native speaker" (ale aj keby)...nechapem teda, preco neucili svoje deti prirodzene jazyk,ktory ovladaju najlepsie, a tym je materinsky jazyk. kazdy jeden jazky je plus. Aj ked slovensky, dava zaklad na vyucbu dalsich slovanskych jazykov, aj keby dieta nadalej ostalo zit v zahranici. S mojou dcerou sa rozpravame len slovensky, aj ked vascinu svojho zivota zijeme v nemecko- hovoriacej krajine. Nemcinu sa naucila v skolke, neskor v skole a samozrejme socialne kontakty...tak nechapem dovod ju neucit slovensky. Okrem toho moji rodicia ziju na Slovensku a navstevujeme sa pravidelne a neviem si predstavit, keby sa s nimi nevedela dohodnut. Trosku hlupe.

anonym_3f6cdc
2. sep 2025
@gabrielkaa

Necitala som si vsetky prispevky, ale je riadna hlupost, ze vase dcery nenaučil svoje deti rodny jazyk. Uz o tom bolo vela diskusii, a predpokladam, ze vase dcery neziju desiatky rokov v zahranici, takze ani jazyk danej krajiny nevladaju ako "native speaker" (ale aj keby)...nechapem teda, preco neucili svoje deti prirodzene jazyk,ktory ovladaju najlepsie, a tym je materinsky jazyk. kazdy jeden jazky je plus. Aj ked slovensky, dava zaklad na vyucbu dalsich slovanskych jazykov, aj keby dieta nadalej ostalo zit v zahranici. S mojou dcerou sa rozpravame len slovensky, aj ked vascinu svojho zivota zijeme v nemecko- hovoriacej krajine. Nemcinu sa naucila v skolke, neskor v skole a samozrejme socialne kontakty...tak nechapem dovod ju neucit slovensky. Okrem toho moji rodicia ziju na Slovensku a navstevujeme sa pravidelne a neviem si predstavit, keby sa s nimi nevedela dohodnut. Trosku hlupe.

@gabrielkaa tvoj muz je slovak?

gabrielkaa
2. sep 2025

Nie, ale vie po slovensky

elzu
2. sep 2025
@kiki68

@elzu presne toto je maler, nas napr dlho tie reci nerozlisoval, az teraz diferencuje. Ale nemozem hrat nieco ine, ked jeho otec po slovensky vobec nevie a nebude, tiez vsade vonku hovorim bud nemecky, alebo anglicky. Mala som deti, co super hovorili v 5 rokoch 3 jazykmi, nas proste nechce. Ale na sestru hovori anglicky, pre neho ako keby kodova rec

@kiki68
To je úplně přirozený vývoj reci 👍🏻

Nase sousedka mluví s deckama jen švédsky, doma s mužem Němcem mluví společně jen anglicky, aby si rozuměli, obě děti mluví aktivně jen německy. Co naděláš…na hlavu se nepostavíš.
Rozumi vsemu, co se po nich chce v anglictine i svedstine, aktivne mluvi jen nemecky.

Mne to v urcity moment proste zacalo trhat srdce, ze neustale prerusuju svoje deti, kdyz mi od srdce vypravi neco emocniho, co zazily, a ja je nutila mluvit cesky, coz jim delalo potize vyjadrit tak autenticky, jak by chteli…takze uz je nerusim a posloucham, a je mi jedno, jakou reci mluví 😉
A je mi to fakt jedno, jestli si rodina mysli, ze jsem nekonsekventní, nebo ze jsem to podcenila, nebo ze jsem lina matka, nebo dokonce nedostatečně vlastenecky uvědomělá matka. Egal.
Posilam decka rodine na prázdniny a jezdime s rodinou na dovolene, a ono to s tim dorozumíváním vzdycky nakonec nejak klapne 😉

kiki68
2. sep 2025
@gabrielkaa

@gabrielkaa tak u mna je to napr 16 rokov a to uz je dlhsie, stale hovorim ale bez akcentu, snazim sa mat lepsi prejav. Nemecky a anglicky hovorim plynule, tiez dialektom. Nikto z muzovej rodiny ale nepodporuje iny jazyk ako nemcinu, u mna by ten akcent najradsej vymazali. Aspon to je moj dojem. S muzom sme 10 rokov spolu.

kiki68
2. sep 2025
@elzu

@kiki68
To je úplně přirozený vývoj reci 👍🏻

Nase sousedka mluví s deckama jen švédsky, doma s mužem Němcem mluví společně jen anglicky, aby si rozuměli, obě děti mluví aktivně jen německy. Co naděláš…na hlavu se nepostavíš.
Rozumi vsemu, co se po nich chce v anglictine i svedstine, aktivne mluvi jen nemecky.

Mne to v urcity moment proste zacalo trhat srdce, ze neustale prerusuju svoje deti, kdyz mi od srdce vypravi neco emocniho, co zazily, a ja je nutila mluvit cesky, coz jim delalo potize vyjadrit tak autenticky, jak by chteli…takze uz je nerusim a posloucham, a je mi jedno, jakou reci mluví 😉
A je mi to fakt jedno, jestli si rodina mysli, ze jsem nekonsekventní, nebo ze jsem to podcenila, nebo ze jsem lina matka, nebo dokonce nedostatečně vlastenecky uvědomělá matka. Egal.
Posilam decka rodine na prázdniny a jezdime s rodinou na dovolene, a ono to s tim dorozumíváním vzdycky nakonec nejak klapne 😉

@elzu moj syn povedal, ze ked spravim dalsie skusky, tak uz budem konecne hovorit iba nemecky 😂😂😂 To je taka mala psota ten syn 🙈😀 Nejdem to lamat, nejak sa nauci, co uz. Skor mam dojem, ze moju mamku vycvici na nemcinu. On si mysli, ze Oma je ako jeho kamosi v skolke a ma ich tahat sprachlich tou nemcinou. Takze ju driluje v dobrej viere 😂

gabrielkaa
2. sep 2025
@kiki68

@gabrielkaa tak u mna je to napr 16 rokov a to uz je dlhsie, stale hovorim ale bez akcentu, snazim sa mat lepsi prejav. Nemecky a anglicky hovorim plynule, tiez dialektom. Nikto z muzovej rodiny ale nepodporuje iny jazyk ako nemcinu, u mna by ten akcent najradsej vymazali. Aspon to je moj dojem. S muzom sme 10 rokov spolu.

@kiki68 Ja sice tiez hovorim nemecky, ale neviem si predstavit, ze by som sa s dcerou rozpravala nemecky aj bezne. Smskujeme si v nemcine, koli tomu, ze pisana slovencina jej este robi problem, ale hovorena nie. Obcas pouziva nemecku gramatiku aj na slovencinu, ale musim povedat, ze rozprava pekne. A v skole to nemaju z jazykmi lahke. Uci sa kopec inych jazykov. Ale hlbku jazyka ako takeho, jej mozem ukazat len v slovencine. Tu zijeme iba skoro 12 rokov, takze je som vascinu svojho zivota rozpravala slovenky.

gabrielkaa
2. sep 2025

A tuto radu, mi dal moj prvy nemecky tutor, co som mala. Povedal, ze sa mame s detmi rozpravat vo svojom rodnom jazyku, vyucbu nemciny mame nechat na profesionálov v skole.

anonym_3f6cdc
2. sep 2025
@gabrielkaa

Nie, ale vie po slovensky

@gabrielkaa tak ale to je zasadny rozdiel. Ty sa mozes s detmi rozpravat pri obede a muz vam rozumie, ale ak mas jedneho clena rodiny, ktory nerozumie tak nakoniec pri beznom zivote, proste sklznes v rodinnych konverzaciach do jazyka, ktoremu rozumeju vsetci. A rozpravat to iste 2x len preto aby vedel o com tocim, decka tiez koli plynulemu rozhovoru aj tak odpovedaju len v jazyku, ktory je pre nich blizsi - bohuzial pre moje deti matersky jazyk nie je slovencina, je to jazyk, v ktorom komunikuju kazdy den v skole/s kamaratmi/s rodinou a to je prakticky 95%roka iny jazyk ako slovina

elzu
2. sep 2025
@gabrielkaa

@kiki68 Ja sice tiez hovorim nemecky, ale neviem si predstavit, ze by som sa s dcerou rozpravala nemecky aj bezne. Smskujeme si v nemcine, koli tomu, ze pisana slovencina jej este robi problem, ale hovorena nie. Obcas pouziva nemecku gramatiku aj na slovencinu, ale musim povedat, ze rozprava pekne. A v skole to nemaju z jazykmi lahke. Uci sa kopec inych jazykov. Ale hlbku jazyka ako takeho, jej mozem ukazat len v slovencine. Tu zijeme iba skoro 12 rokov, takze je som vascinu svojho zivota rozpravala slovenky.

@gabrielkaa a mohu se zeptat, jak mluvíte doma s partnerem/manželem/tatínkem dcery?

gabrielkaa
2. sep 2025
@elzu

@gabrielkaa a mohu se zeptat, jak mluvíte doma s partnerem/manželem/tatínkem dcery?

@elzu niekedy Slovensky a niekedy rusky

gabrielkaa
2. sep 2025
@anonym_3f6cdc

@gabrielkaa tak ale to je zasadny rozdiel. Ty sa mozes s detmi rozpravat pri obede a muz vam rozumie, ale ak mas jedneho clena rodiny, ktory nerozumie tak nakoniec pri beznom zivote, proste sklznes v rodinnych konverzaciach do jazyka, ktoremu rozumeju vsetci. A rozpravat to iste 2x len preto aby vedel o com tocim, decka tiez koli plynulemu rozhovoru aj tak odpovedaju len v jazyku, ktory je pre nich blizsi - bohuzial pre moje deti matersky jazyk nie je slovencina, je to jazyk, v ktorom komunikuju kazdy den v skole/s kamaratmi/s rodinou a to je prakticky 95%roka iny jazyk ako slovina

@anonym_3f6cdc
To je pravda moja dcéra sa narodila na Slovensku nie tu v Rakúsku, Ale takisto je bežná hovorová reč je nemčina ktorú využíva 95% svojho času (uz 12 rokov) keďže veľakrát vyučovanie trvá do 4. poobedia. Napriek tomu vie aj slovenčinu

elzu
2. sep 2025
@gabrielkaa

@elzu niekedy Slovensky a niekedy rusky

@gabrielkaa
No, mne by to hrozne pomohlo, kdybychom aspoň cast běžně komunikace mohli vest bez problémů pouze v češtině, a ja nemusela věčně přeskakovat z jazyka do jazyka…i můj muž mi porad připomíná, at mluvím vice česky, ale me to proste přijde v běžném chodu dne, když musím všechno opakovat 2x proste náročné- ted nemyslim jednoduche vety typu- podej mi chleba-ale obzvlaste delsi rozhovory, o tom, jak bylo v praci, co deti zazily ve skole, na co si hraly ve skolce, nebo kdyz provedly neco, co nemely, nebo kdyz neco spolecne plánujeme…deti to ani nebavi, vypravet neco me cesky a pak podruhe znova tatovi nemecky. Reknou nam to nemecky, protože vi, ze jim oba rozumime.
A kdyz jsem s nima sama a mluvim jen cesky, odpovi mi v 60-70% taky jen nemecky.

Kazdy ma proste jinou vychozi situaci, se kterou pracuje…

anonym_3f6cdc
2. sep 2025
@gabrielkaa

@anonym_3f6cdc
To je pravda moja dcéra sa narodila na Slovensku nie tu v Rakúsku, Ale takisto je bežná hovorová reč je nemčina ktorú využíva 95% svojho času (uz 12 rokov) keďže veľakrát vyučovanie trvá do 4. poobedia. Napriek tomu vie aj slovenčinu

@gabrielkaa ako hovorim je nieco ine ked ten druhy pri stole ovlada slovencinu a je schopny sledovat rozhovor, i ked odpovie po nemecky, ako ked si vystavena po celom dni v robote/skole a dojdes domov a mas robit este tlmocnicku samej sebe, lebo decka olimpijsky sa vyhnu slovine a prejdu rovno do svojej reci - lebo okrem ineho stracas tu bezprostrednost ked to ide cez slovinu. A ked zacali ulohy tak sorry, ale ako nemas uplne zmagorit dieta ked mu ides vysvetlovat ulohy, ktore su v inom jazyku a ja mu do toho budem este slovenske vysvetlovanie - na hlavu. Cize na koniec je tej slovenciny menej a menej.

gabrielkaa
2. sep 2025
@anonym_3f6cdc

@gabrielkaa ako hovorim je nieco ine ked ten druhy pri stole ovlada slovencinu a je schopny sledovat rozhovor, i ked odpovie po nemecky, ako ked si vystavena po celom dni v robote/skole a dojdes domov a mas robit este tlmocnicku samej sebe, lebo decka olimpijsky sa vyhnu slovine a prejdu rovno do svojej reci - lebo okrem ineho stracas tu bezprostrednost ked to ide cez slovinu. A ked zacali ulohy tak sorry, ale ako nemas uplne zmagorit dieta ked mu ides vysvetlovat ulohy, ktore su v inom jazyku a ja mu do toho budem este slovenske vysvetlovanie - na hlavu. Cize na koniec je tej slovenciny menej a menej.

@anonym_3f6cdc samozrejme čo sa týka školy a vyučovania tak logicky tam nastupuje nemčina. Samozrejme. My ale trávime po škole s dcérou dosť času, aj cez víkendy a ona už pri mne automaticky prepína na slovenčinu 🙂 a to ma v škole okrem samozrejme nemčiny vyučovanej ako materinský jazyk, aj anglinu, francúzštinu a taliančinu a k tomu aj latinčinu už 6 rok.

anonym_a99c76
2. sep 2025

Moje deti vyrastajú v cudzine. My, rodicia s nimi rozprávame po slovensky. Deti rozumejú, ale odpovedajú a rozprávajú len v jazyku krajiny v ktorej žijeme. Prečo? Vraj sa im to neoplatí keď mu tu nikto po slovensky rozumieť nebude. Široko ďaleko žiadny slovaci. Max raz za rok stretneme aj to skôr Čechov. Plus starší ma oneskorený vývoj reči.

Není to len o lenivosti matky. Skôr vy niektoré zavidite že naše deti budú vedieť jazyky

vroni
2. sep 2025

Áno, mrzelo by ma to. Moje deti hovoria obe po slovensky. Staršie plynule, menšie trochu ako hotentot, ale dohovoria sa. Muž po slovensky nevie, tak intuitivne je po tých rokoch schopný pochopiť, o čom sa bavíme, ale rozumie veľmi máličko a hovoriť nevie vôbec (po slovensky. V nemčine mu huba ide ako verklik celý deň) . Takže doma hovoríme väčšinu času po nemecky, deti medzi sebou podľa okolia (ak som doma len ja alebo sme na sk, bavia sa po slovensky. Ak je doma aj otec alebo niekto ďalší, tak po nemecky)

vevesh
2. sep 2025
@gabrielkaa

@anonym_3f6cdc

@gabrielkaa partner urobi naozaj velmi vela v tom jazyku a vyvoji u dietata. Ja som mala znamu- nase deti rovnako stare, len oni dvaja boli slovaci a ja s muzom mix. A na ovladani slovenciny to urobilo milove rozdiely, pricom obe sme sa s detmi rozpravali po slovensky, starsie deti v skolke isli nemcinou, spolu sa rozpravali po slovensky. Ale ten rozdiel sa odzrkadlil na ovladani slovenciny, ze jej partner je slovak a u nas isla viac menej nemcina doma- slovna zasoba ich deti nebola porovnatelna so slovnou zasobou mojich deti, kde som v slovencine isla iba ja.

anonym_30eace
2. sep 2025
@vevesh

@gabrielkaa partner urobi naozaj velmi vela v tom jazyku a vyvoji u dietata. Ja som mala znamu- nase deti rovnako stare, len oni dvaja boli slovaci a ja s muzom mix. A na ovladani slovenciny to urobilo milove rozdiely, pricom obe sme sa s detmi rozpravali po slovensky, starsie deti v skolke isli nemcinou, spolu sa rozpravali po slovensky. Ale ten rozdiel sa odzrkadlil na ovladani slovenciny, ze jej partner je slovak a u nas isla viac menej nemcina doma- slovna zasoba ich deti nebola porovnatelna so slovnou zasobou mojich deti, kde som v slovencine isla iba ja.

@vevesh
Mi sme sa rozhodli ze odideme... bodka, detom sme zaplatili skoly aby boli uspesne, nikdo z nas nema prizvuk doma sa rozpravame po anglicky.

kiki68
2. sep 2025
@gabrielkaa

@gabrielkaa u nas sme sa dohodli u mna na anglictine, slovensky muz nechcel, aby som nejak rozpravala ako exkluzivne tym s dietatom. Viac menej to nejako neriesim. Nemcinu ma vsade okolo. Nas ma este slovincinu a to je uz dost mix

vilma7
8. nov 2025

A koho by to nemrzelo?
Aj mňa mrzelo ked ma moja mama nenaučila po maďarsky a so starou som sa.cely život nevedela porozprávať.
Ale ked som už ja išla rodiť, tak hneď apelovala nech ich učím slovensky!!! To už vedela.

Ja sama žijem v zahraničí. Je to oveľa ťažšie ak su uz manželstvá miešané, čo je v prípade tvojich dcér. My sme obaja s manželom Slováci, doma komunikujeme len slovensky.
Sesternica má manželaNemca a ona uz svoje deti nenaučila ani slovensky, ani maďarsky, že nemecky a anglicky in stačí.
Ono každý jeden jazyk, hlavne ak ho majú bez väčšej námahy, bude pre nich raz plusom.
My žijeme vo Švajčiarsku, kde je v triede pomaly každé dieťa z inej krajiny. Ale každé jedno z.nich rozprava s rodičmi materinským jazykom, aj napriek tomu že mu ešte okrem nemčiny (švajčiarskej nemčiny) pribudne v 3.ročniku francúzština, v 5.angličtina.

Treba trochu dcéram vyčistiť žalúdok, ale zrejme im na tom vobec nezáleží. Žiaľ. Smutné...ale aj taký je život.

opica_skorica
2. dec 2025
@anonym_074538

@anonym_autor zijeme v zahranici 9 rokov, starsia dcera v case stahovania mala 5, samozrejme, hovorila po slovensky. Kedze sme vsak zmenu krajiny planovali, od 2 rokov chodila do bilingvalnej skolky. Bolo pre nas dolezite, aby sa po prestahovani necitila ako outsider kvoli jazyku. Mladsia sa tu uz narodila. Dnes obe slovencine rozumeju, mladsia menej, ale nerozpravaju. Vycita sa tu nam, matkam v zahranici, ze sme pohohodlne a lenive ucit deti "materinsky" jazyk. Davam do uvodzoviek, pretoze uz sme mali dilemu, aky jazyk uviest, ked sme vyplnali akysi formular. Starsia asi po pol roku, odkedy sme sa prestahovali, prepla do noveho jazyka a odvtedy v nom funguje. Verte mi, nie je jednoduche sprostredkovat jazyk, ked zijete stovky, tisice kilometrov od krajiny, v ktorej sa nim hovori. Nikto iny vo vasom okoli nim nehovori. Dieta ho pocuje nanajvys od vas, kedze ste s nim prakticky 24/7, kym je male. Otec odchadza o pol osmej, aby stihol starsie dieta odprevatit do skoly, potom ste same s dietatom, ci dvoma, kym pride zase o siedmej vecer. A dieta nie je blbe. Ono vie, ze mu rozumiete, ak bude pouzivat "cudzi" jazyk. Pocuje vas v obchode, u lekara, na poste, telefonovat s uradmi atd. Takze finta,s dietatom len po slovensky, celkom nefunguje. Na SK necestujete, lebo dieta ma extremnu kinetozu, prvykrat, ked ma 4 roky. Zdrzite sa par dni. Jedni stari rodicia byvaju extra daleko, su postarsi a pridu len na par dni raz za par rokov, lebo cesta je narocna. Druha babka je blizsie, ale pride zriedka a nema zaujem, ked je tu cita nieco v mobile alebo knihu a to je tak vsetko. Odviest deti na SK na prazdniny neprichadza do uvahy, lebo prakticky nepoznaju starych rodicov a kedze ste v tom zahranici sami, su na vas aj mimoriadne naviazane, logicky, ved na koho ineho. Plus je to aj daleko, stoji to cas ich priviest a zase vyzdvihnut atd. Snaha bola naucit ich, ale jeden clovek nestaci...
Je aj iny priklad z rodiny. Dieta zije vo Francuzsku. Stari rodicia ich napriek vzdialenosti casto navstevuju. V pripade potreby, ak rodicia potrebuju pracovne odcestovat, stari rodicia prichadzaju k nim aj na dva, tri tyzdne a staraju sa o vnuca. Vnuca pravidelne travi cast prazdnin u starych rodicov (spolu so sesternicami a bratrancami, ktorych tam tiez rodicia s doverou nechavaju)....Dieta hovori aj po slovensky (okrem anglictiny, ktora je prakticky jeho prvym jazykom, kedze sa narodilo v usa a neskor sa prestahovali do francuzska).... takze ak sa teraz stazujete, mozno ste mohli tiez urobit viac... lebo vo vire kazdodennych starosti a povinnosti, nebola slovencina na prioritnom mieste...ak ste v zahranici tak ako my, odkazani sami na seba v uplne vsetkom, kde nikdy nikto nepride, aby prevzal aspon drobnost (mne mama nedonesie kolac, otec nezamontuje policku, sesternica nepostrazi hodinku dieta, kym vybavim nieco, brat nevyzdvihne lieky v lekarni, teta nepride na kavu a zahra si s deckami clovece atd), to je sakra narocne...nestazujem sa, ani nevyhovaram, len konstatujem, nase rozhodnutie a toto jeden z dosledkov, ze deti nehovoria slovensky...napriek tomu jedine, co lutujeme, ze sme neodisli skor...
nase deti nie su ziadni neandrtalci, starsia uz teraz hovori 3 jazykmi (lebo krajina a dva ine v skole), plus ako fanynka k-popu sa zacala ucit korejsky, co je 4 jazyk...plus, pripominam, rozumie slovensky, to je uz vlastne piaty jazyk.....dokonca rozumie aj vacsine toho, co si ja s dedkom vymenime v jednom slovenskom nareci...len, holt, nerozprava...to ma mrzi, lebo s dedkom by si prave teraz mala co povedat, kedze sa zaujima o rozne zaujimave veci a rada o nim hovori a dedko by bol trpezlivy posluchac....ale....a ako tu ktosi spominal, velmi mi zalezi na tom, aby nase deti hovorili perfektne jazykom krajiny, v ktorej ziju, chodia do skoly...aby im jeho pripadna neznalost nebola prekazkou, ci brzdou v skole, ale aby sa ich potencial mohol naplno rozvinut a vyuzivat tu, lebo navrat na slovensko sa neplanuje...
Mozno mate par podnetov, aby ste videli veci z ineho uhla...

@anonym_074538 zijete vo Francuzsku?

nmld
2. dec 2025
@opica_skorica

@anonym_074538 zijete vo Francuzsku?