Názory na rozhodnutie mladého páru založiť si rodinu
Čo si myslite o páre 20 a 26 r.
Sme zas zasnubeny a čoskoro budeme mať svadbu
Pár mesiacov do zadu sme si kupili byt, a plánujeme bábätko. Ľudia nám vravia že sa do toho moc hrnieme..
Mala som dieta mladá, 21r, boli sme zabezpečení, zobratí. Nikoho som sa nic nepýtala, ziadne názory ma nezaujímali.
A bolo to jedno z najlepších rozhodnutí, mat v tom veku dieta.
Choďte do toho. Nie je nič lepšie, ako mať dieťa v tak mladom veku.
Ak sa viete postarat, preco nie 🙃
Otehotnela som krátko po maturite, mala som 18, rodila som v 19, nebolo to plánované. Priateľ ale už mal po vysokej škole a mal dobre rozbehnutú kariéru. Mama nariekala, babky ani nehovorím, tie lamentovali že sa mi skončil život. A vieš čo? Cestovali sme veľa (dcéra nemala ani rok, keď sme začali), na kariére som začala robiť popri malom dieťati a podarilo sa k mojej veľkej spokojnosti. Boli sme manželia 20 rokov, boli to skvelé roky a dnes sa s ex stretávame na rodinných oslavách a pekne spolu komunikujeme.
Na druhej strane, je veľa žien, ktoré mali dieťa ako veľmi mladé a potom v 30 nariekali, že nemajú kariéru, alebo že ich muž v 30 nechal a nemajú nič. Názory iných ťa zaujímať nemusia. Mysli iba na jedno - ak ostaneš sama, máš dostatok financií a dobrú prácu, aby si vedela sama platiť bývanie a starať sa o dieťa a mať peniaze aj na koníčky a pohodlie? Ak áno, nemáš čo riešiť.
To, že píšeš, že ľudia ti závidia, ak majú poznámky k tomu, že ako 20 ročná plánuješ dieťa - to pripisujem k nevyzretosti. Pochopíš, keď budeš mať dospelé dieťa. 😉
@anonym_autor ja mam iny nazor ako vacsina. Za mna je to skoro a je to vasa vec. Podla mna zbytocne sa ponahlat, ale vec druha, lepsir jr byt mamou v mladom veku. Rozhodni sa,ako to citis
@januska12323 pýtam sa na aký máte na to názor, s priateľom mame všetko naplánované, chcela som vidieť aj pohľad iných ľudí, nie len tých zavistlivych v našom okoli..
@anonym_autor ja nerozumiem, čo by vám mali závidieť? Jedine ak by ste byt kúpili bez hypo za keš, že ste zdedili, vyhrali, inak neviem. Ja by som sa na prvom mieste zamyslela na týmto:
1. píšeš, že ste kúpili byt, kto je na liste vlastníctva?
2. ty si asi skončila strednú školu minulý rok, nebudeš mať veľa odrobené, aspoň zo dva, tri roky by som pracovala, aj kvôli MD, aj získaš nejaké pracovné návyky a možno prídeš na to, že by bolo fajn ešte ďalej študovať. Netvrdím, že sa to nedá pri dieťati, dá, aj pri dvoch, ale je to oveľa ťažšie. A tiež je dobré, keď sa máš po rodičáku kam vrátiť, kde si už niečo odrobila
3.so svadbou by som tiež až tak neponáhlala, neviem, ako dlho sa so snúbencom poznáte a či si mala pred ním dlhšiu známosť, ale málokedy prvý vážny vzťah vydrží navždy a najmä muži v určitom veku majú pocit, že toho málo zažili a začne im švitoriť
4.som toho názoru, že žena by mala mať toľko detí, koľko je schopná sama uživiť. Ja vôbec nechcem maľovať čerta na stenum chápem, že si teraz zamilovaná, aj ja som v tom veku bola, ale polovica manželstiev sa rozvádza, aj keď človek na to nechce myslieť, je to fakt. Dieťa by som si zbudovala len vtedy, kedy by som sa dokázala oň sama postarať, keby mužovi náhodou preplo, alebo keby som mala pomoc od rodičov
Vydávala som sa v tom veku, dieťa prišlo do dvoch rokov po svadbe, má to svoje výhody, aj nevýhody. Vo veku 35 - 40 rokov si stále ešte mladá, dieťa je samostatné, po 40. si užívaš život, neriešiš domáce úlohy a krúžky. Dnes neznamená to, že ti skončil život, ak máš dieťa v mladom veku, s dieťaťom môžeš ísť kdekoľvek. A ak máš poruke sem tam starých rodičov na stráženie, ani nehovorím.
Ale keby som mala ešte raz 20, určite by som sa nevydávala, pracovala by som, popri tom študovala a kúpila so byt, aj keď len garsónku, ktorá by bola len moja, pre každý prípad. Ja som mala šťastie, v 28 rokoch sme mali postavený dom, ale je to more tém, kde žena zostane s dieťaťom alebo deťmi a nemá nič, nemá kam ísť, nemá nič odrobené.
Prepáč za ten sloh
@anonym_autor ja nerozumiem, čo by vám mali závidieť? Jedine ak by ste byt kúpili bez hypo za keš, že ste zdedili, vyhrali, inak neviem. Ja by som sa na prvom mieste zamyslela na týmto:
2. ty si asi skončila strednú školu minulý rok, nebudeš mať veľa odrobené, aspoň zo dva, tri roky by som pracovala, aj kvôli MD, aj získaš nejaké pracovné návyky a možno prídeš na to, že by bolo fajn ešte ďalej študovať. Netvrdím, že sa to nedá pri dieťati, dá, aj pri dvoch, ale je to oveľa ťažšie. A tiež je dobré, keď sa máš po rodičáku kam vrátiť, kde si už niečo odrobila
3.so svadbou by som tiež až tak neponáhlala, neviem, ako dlho sa so snúbencom poznáte a či si mala pred ním dlhšiu známosť, ale málokedy prvý vážny vzťah vydrží navždy a najmä muži v určitom veku majú pocit, že toho málo zažili a začne im švitoriť
4.som toho názoru, že žena by mala mať toľko detí, koľko je schopná sama uživiť. Ja vôbec nechcem maľovať čerta na stenum chápem, že si teraz zamilovaná, aj ja som v tom veku bola, ale polovica manželstiev sa rozvádza, aj keď človek na to nechce myslieť, je to fakt. Dieťa by som si zbudovala len vtedy, kedy by som sa dokázala oň sama postarať, keby mužovi náhodou preplo, alebo keby som mala pomoc od rodičov
Vydávala som sa v tom veku, dieťa prišlo do dvoch rokov po svadbe, má to svoje výhody, aj nevýhody. Vo veku 35 - 40 rokov si stále ešte mladá, dieťa je samostatné, po 40. si užívaš život, neriešiš domáce úlohy a krúžky. Dnes neznamená to, že ti skončil život, ak máš dieťa v mladom veku, s dieťaťom môžeš ísť kdekoľvek. A ak máš poruke sem tam starých rodičov na stráženie, ani nehovorím.
Ale keby som mala ešte raz 20, určite by som sa nevydávala, pracovala by som, popri tom študovala a kúpila so byt, aj keď len garsónku, ktorá by bola len moja, pre každý prípad. Ja som mala šťastie, v 28 rokoch sme mali postavený dom, ale je to more tém, kde žena zostane s dieťaťom alebo deťmi a nemá nič, nemá kam ísť, nemá nič odrobené.
Prepáč za ten sloh
@anonym_88e9e7 pekne od teba ze si si dala namahu autorke takto hlbkovo/detailne odpisat
Pokial sa viete zaopatrit sami a nie ste nejake socky, preco by mal mat na to kto aky nazor? Jedine, kedy by som takych komentovala by bolo, keby si narobia decka bez rozmyslu a potom pridu odo mna zobrat €.
@anonym_88e9e7 pekne od teba ze si si dala namahu autorke takto hlbkovo/detailne odpisat
@anonym_75bbdc no mám už čosi odžité, mať dnes dvadsať, rozmýšľam trochu ináč, ako vtedy
@anonym_autor určite je lepšie mať dieťa skôr, keď už máš muža a strechu nad hlavou. Prečo by vám mali závidieť? Áno, ideálne je, keď žena najskôr zarába a ma nárok na slušnú materskú, ale tehotná ešte nie si, takže ešte niečo odrobis. Podstatne je, aby ste boli obaja na liste vlastníctva.
Ja považujem za ideál mať najskôr úspory a kúpiť niečo vlastne, pretože je tu všade more žien, ktoré píšu to iste “nemám úspory, mám deti, nemám kam ísť, nemám muža z čoho vyplatiť pri rozvode - proste ženy nemajú nič keď idú do vzťahu a keďže to väčšinou konci rozvodom….
Snáď to nebude vás prípad. Ak ste spolu šťastní a nežijete v nejakej diere a viete si zarobiť, deti užívite, tak na čo čakať? Ale ak ste v nejakej lokalite, kde ty si bez skúsenosti a s deťmi robotu nenájdeš a muž nakoniec bude chodiť von na turnusy, aby ste prežili, tak to by bolo o ničom. Zbytočne to ničí rodinu. V tom prípade najskôr mať poriadne zázemie a potom deti.
@anonym_autor je to vaša vec, byť vo vašom veku idem do toho. Ja mám o chvíľu 40 a deti nikde takže ak chcete rodinu teraz, tak do toho.
Prepáč za ten sloh
@anonym_88e9e7 1. Na lište vlastníctva sme obaja
2. Školu som skončila 2 roky späť a brigadujem od 14. V tej istej práci len po čase už na inej pozicii a. A TPP
S priateľom sme spolu 4 roky, zasnúbili sme sa pred rokom a bývali sme spolu v podnájme od mojich 18. Úspor si myslím že mame dosť aj spoločných a aj každy sám
2. Školu som skončila 2 roky späť a brigadujem od 14. V tej istej práci len po čase už na inej pozicii a. A TPP
S priateľom sme spolu 4 roky, zasnúbili sme sa pred rokom a bývali sme spolu v podnájme od mojich 18. Úspor si myslím že mame dosť aj spoločných a aj každy sám
@anonym_autor aj skore rodičovstvo aj neskoršie ma plusy aj mínusy.Spravte tak ako to cítite.Niekto si nájde partnera s ktorým chce rodinu neskôr, alebo aj nikdy.
Nemyslím si, že by Vám ľudia závideli, len radia, aby ste si užili ešte bezstarostný život, cestovanie atď
Ak budú deti už to bude náročnejšie aj finančne.
Ja som mala dieťa v 18tich, tak viem veľmi dobre čo to boli za povinností, kamošky si užívali život a ja menila plienky vo dne v noci.
Každý ako sa cíti. Ja som mala prvé v 28, skôr som deti nechcela a spätne to hodnotím ako fajn vek na otehotnenie.
@anonym_autor ja by som v 20 nechcela byť v žiadnom prípade matkou. Študovala som, žila v zahraničí. A? Čo to znamená pre teba, či iných? NIC.
Každá sme iná..
Zariad sa podľa seba, nie podľa toho, čo chcú iní.
Ale ak sa má raz opyta moja dcéra,, poradim jej, nehrnut sa do materstva takto skoro.
@anonym_autor chod do toho. Není nič lepšie, ako mať deti v mladom veku. Vlastná skúsenosť. Prvé som mala v 18ke😊
@januska12323 pýtam sa na aký máte na to názor, s priateľom mame všetko naplánované, chcela som vidieť aj pohľad iných ľudí, nie len tých zavistlivych v našom okoli..
@anonym_autor aky pohlad ludi?
Vek mate nadc18r byvat mate kde, tak co riesis?
Ludi okolo teba, ale ludi na koni chces pocuvat?
@anonym_autor tak to je super, ale tak či tak by som 3-4 roky počkala s dieťaťom
Nemyslim si, ze by vam niekto zavidel … len ti mozno radia chvilu este pockat. Ak by si bola moja dcera tak sa ta posnazim odradit od hrnutia sa do dietata, spolocnej nehnutelnosti atd… ako cudzej dospelej zene, no tento plan nie je moja salka kavy, ale nech si kazdy zariadi zivot na aky ma a aky mu vyhovuje. Zavidiet naozaj nie je co. …
@anonym_autor Ja sa cudujem, ze si sa v takom veku vydala. Ked to bude druhykrat budes mat raz tolko.
@anonym_autor Ano je to skoro. Kam sa ponahlas? Ved si ten byt uzi, uzi si manzela, mladost. Nie, nemusis cakat do 35, ale este mas kooopec casu.
@anonym_autor Mate idealne podmienky. Mate kde byvat,bude svadba. Ak by som mala v 20tke svoje byvanie,chcela by som aj dieta. Naco cakat? Podla mna idealne obdobie. Obaja ste na to zreli,kedze riesite svadbu aj byvanie a mate plany do buducna.
@anonym_autor Ja len, ze to obdobie medzi 20 a 30 je velmi transformativne. Mas moznosti cestovat, vzdelavat sa, skusat, popalit sa, poucit sa, zazit vela veci, vybudovat najlepsiu verziu samej seba, chces o toto prist? Neviem pochopit preco to niekto takto chce urychlovat. Je pravdepodobne, ze v 30tke sa budete rozvadzat.
Ja som sa v 20-tke necitila na dieta a ani na svadbu. Svadba bola v 23 a prve dieta v 31, to bolo akurat ore mna, mne by chybal cas iba s manzelom. Vy sa ale rozhodnite tak, ako vam vyhovuje, vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody
@anonym_autor super. Radsej mlada mamina ako stara. Ja som sa rodicom šmykla na VS, brali sa ako 20 rocny, ja som sa im narodila, ked mali 22. Ked mali 40 rokov, ja 18. Mohli cestovat a zili si svoj zivot. Ja mam 45 + a 11 rocne dieta 🤣🤣🤣 skoda, ze sa mi nesmyklo na tej VS. Uz by som mala dieta po VS.
@anonym_autor 14 rocna si legalne nrmohla brigadovat
@anonym_autor máte kde bývať, tak prečo nie... za socíku by ste už boli starí 🙂❤️
Úprimne ti napíšem od srdca: keby moja dcéra za mnou prišla s tým, že v dvadsiatke sa ide vydávať a plánuje rodinu, nebola by som úplne nadšená.. Dala si málo informácií.

😎 Osobne si myslím - že viete čo chcete, keď už máte byt, plán svadby, bábo. To už tiež niečo naznačuje. Nedaj sa odradiť. Kašli na to, čo si myslia ľudia. Riaďte sa tým, čo cítite. Na základe toho ste urobili rozhodnutia. Rovnako sa to môže pokašľať o 5 rokov, ako aj o 10. Ak je tam dosť lásky, jasná vízia, nemáte na čo čakať. Plňte si svoje sny. Vek duševnú zrelosť a vyspelosť neurčuje, nezaručuje. Držím prsty a blahoželám 🙏🙂.