Nechcem ísť na pohreb babky
Zomrela mi babka, nech to znie akokolvek kruto, nic to so mnou nerobi. Ona cely zivot uprednostnovala deti od maminej sestry, nikdy som ju preto nemala rada. Posledne roky som ju videla max 2 krat, vztah tam vobec nebol.
Mama mi vcera vecer volala, ze zomrela, bude pohreb. Ja zijem v zahranici, ale blizko, nie je problem prist, ale nechcem. Na pohreb sa chodi rozlucit s niekym, koho sme mali radi, nie? Mama to nevie predychat, ani ostatni.
Isli by ste, premohli by ste sa?
Ja by som nešla a už som aj reálne 2x na takom pohrebe člena "rodiny" nebola. Nemrhám svoj drahocenný čas a energiu len kôli tomu, aby neboli klebety. A čo sa týka mamy, tak keď babka žila, mala dosť času prebrať s ňou to, aby si aj s jej dieťaťom budovala vzťah, nielen zo sestrinej strany.
Tak nechod. Nie je to povinnost
@anonym_autor ja som to mala podobne, s otcovou mamou. Mali sme nulovy vztah, ona ma doslova neznasala. Ale isla som - nie kvoli nej, ona mi bola jedno uz davno, ale kvoli otcovi, byt mu oporou. A mozno jej tak trochu natruc 😂 ale nikto ma do toho netlacil, otec mi len dal vediet a spytal sa, ci pridem, ze uplne chape ak nie. Ak by sa to odomna ocakavalo a niekto by ma nutil prist, tak sa na to pravdepodobne vykaslem.
Ale na druhej strane, ak tam pojdes, tak nie si povinna byt smutna a plakat, mozes sa kludne usmievat od ucha k uchu 🤷♀️ alebo proste len byt.
Ani ja som nebola na pohrebe babky. Bola to velmi zla zena a vobec som snou nemala ziadny vztah, este nam aj zle priala vzdy.
Je to posledna moznost ako sa s babkou rozlucit. Nech to bolo akekolvek. Ver ze ta mala rada. Hoc ty ju asi az tak nie.
Ja ked mi zomrela babka som bola v porodnici. Tak sa mi nedalo odist ale... dlho som to vstrebavala a prijimala. A aj kusok vycitala ze som sa nebola "rozlucit".
Nechod ked nechces ist.nemusis brat na nikoho ohlad..urkb ako chces ty...v tomto tvojom pripade by som nesla ani ja
Je to posledna moznost ako sa s babkou rozlucit. Nech to bolo akekolvek. Ver ze ta mala rada. Hoc ty ju asi az tak nie.
Ja ked mi zomrela babka som bola v porodnici. Tak sa mi nedalo odist ale... dlho som to vstrebavala a prijimala. A aj kusok vycitala ze som sa nebola "rozlucit".
@maryetta človek, ktorý ťa má rad, tak by mal záujem o budovanie vzťahu, nerobil by rozdiely. Takže neverím tomu, že "ver, že ťa mala rada", no nie, nemala.
@anonym_cd9d97 zomrel 3 mesiace skôr ako jeho mama a bolo to jej zásluhou
@226lenka tak potom sa nečudujem tvojmu postoju.
@marhulka13 Dakujem. Ja uz som odpustila davno, ale vztah tam nebol, nejak ma to vobec netrapi/neboli. Na pohreb vobec nemam chut ist.
@anonym_autor nuž keď nechceš ísť, tak nechoď, ja zas chodím na pohreb len ľuďom, ktorých som mala rada či si ich vážila
@anonym_b60fbe hmmmm skoda ze babka sa uz k tomu nevie vyjadrit....
@maryetta mohla sa vyjadriť, mala na to dosť času pocas života.
Môj názor je, že sa máme k ľuďom správať pekne za života a nie potom vyplakávať nad hrobom (reálne som poznala babku čo nemala na syna pekné slovo a po jeho smrti ho oplakávala a bedákala). Ale to platí aj opačne, že ak babka nemala záujem za života, tak... 🤷🏼♀️
Smutne, kolko ludi ma zle vztahy v rodine.
@maryetta mohla sa vyjadriť, mala na to dosť času pocas života.
Môj názor je, že sa máme k ľuďom správať pekne za života a nie potom vyplakávať nad hrobom (reálne som poznala babku čo nemala na syna pekné slovo a po jeho smrti ho oplakávala a bedákala). Ale to platí aj opačne, že ak babka nemala záujem za života, tak... 🤷🏼♀️
@anonym_b60fbe autorka tiez. Na vztahu -akomkolvek-vzdy musia pracovat dvaja.
@anonym_b60fbe autorka tiez. Na vztahu -akomkolvek-vzdy musia pracovat dvaja.
@maryetta ale fungovať to môže, len keď chcú obaja..tu to očividne zlyhalo už dávno, a nemyslím že z autorkinej strany.
Ja by som sa tiež nepchala niekomu, kto o mňa očividne nemá záujem a uprednostňuje niekoho iného
@maryetta Nesnaž sa mi robit výčitky, prosím. Vždy uprednostňovala deti maminej sestry.
Ja osobne by som nesla. Chodim na pohreb ludom, ktorych mam rada a su mi blizki (rodina, priatelia). Ak by mama nemala nikoho ineho, kto by stal po jej boku, vtedy by som asi spravila vynimku, inak nie.
Ale ja celkovo neuznavam povinne rozlucky, povinne nedelne jazdy na cintorin, povinnu navstevu na vsech svatych, bez ohladu na to, ze sme sa 25 rokov nevideli, vsetky hroby treba obehnut, nerata sa spominat doma. Takze odtial prameni moj nazor na tvoju otazku autorka.
@anonym_autor vycitky? To vobec nie. Aspon to teda tak nebolo myslene a ak to tak vyznelo tak sa ospravedlnujem.
@maryetta Prijimam ospravedlnenie, mne to tak prislo, ako vycitka. Vies, ona za zivota robila fakt velke rozdiely, mne sa nikdy neozvala ako sa mam, ani ked som mala sviatok, alebo narodeniny, ci na Vianoce, Velku noc. Nikdy, len ja som je furt posielala pohladnice a kadeco. Z jej strany aktivita 0. To len tak pisem, pre blizsiu predstavu. Necitim nenavist, to vobec, ale skor chlad, nezaujem. Preto mi aj prist na pohreb pride dost cudne, je to pre mna v podstate cudzi clovek.
@maryetta Prijimam ospravedlnenie, mne to tak prislo, ako vycitka. Vies, ona za zivota robila fakt velke rozdiely, mne sa nikdy neozvala ako sa mam, ani ked som mala sviatok, alebo narodeniny, ci na Vianoce, Velku noc. Nikdy, len ja som je furt posielala pohladnice a kadeco. Z jej strany aktivita 0. To len tak pisem, pre blizsiu predstavu. Necitim nenavist, to vobec, ale skor chlad, nezaujem. Preto mi aj prist na pohreb pride dost cudne, je to pre mna v podstate cudzi clovek.
@anonym_autor chapem. Je ti asi luto ze ten zaujem nebol taky ako by si si predstavovala.
Ja som len chcela povedat ze asi babka "svojim sposobom" ale istotne ta mala rada. A verim ze aj ty ju. Aj ked tie vztahy neboli uplne idealne ani podla predstav.
Zivot nie je rozpravka.... opakujem ja by som isla. Ale ak ty tu potrebu nemas tak nechod. Nie je to tvoja povinnost. Ak nazor mozno neskor zmenis pojdes na cintorin kedy to budes sama citit.
@anonym_autor chapem. Je ti asi luto ze ten zaujem nebol taky ako by si si predstavovala.
Ja som len chcela povedat ze asi babka "svojim sposobom" ale istotne ta mala rada. A verim ze aj ty ju. Aj ked tie vztahy neboli uplne idealne ani podla predstav.
Zivot nie je rozpravka.... opakujem ja by som isla. Ale ak ty tu potrebu nemas tak nechod. Nie je to tvoja povinnost. Ak nazor mozno neskor zmenis pojdes na cintorin kedy to budes sama citit.
@maryetta "mať rád svojím spôsobom",... Ano, aj môj ex, ktorý mi nadával atď.ma mal rád svojím spôsobom 🤔
Povedz, že babke na pohreb neprídeš, však ani ona na tvoj nepríde. A ste si kvit.
@anonym_autor chapem tcoj postoj ale ja by som sla kcoli mame, babka by mi bola ukradnuta
Samozrejme ze by som išla. Neísť babke na pohreb, to už čo je?
Išla by som kvôli mame, ako jej opora aké keď si v zahraničí a máš kvôli tomu cestovať, tak to asi nie.
Mala som taku babku. Na opekacky, stretka atd sme jedine neboli pozvane. Darceky dostali vsetky sesternice, bratranci k narodeninam, Vianocam okrem nas.
Ked bolo treba sa skladat na kupelnu, sporak, darcek, tak vtedy pre surodencov boli nasi zrazu dost dobry. Ak odpustis, tak potom pomozes hlavne sama sebe a pojdes.
Ja si myslim, ze viac trpeli nase mamy.
Ja som na pohrebe bola.
Ak mas dobry vztah s mamou, tak bud jej opora. Pre teba to bude malickost a pre tvoju mamu dolezita vec. Inu mamu nemala a mat nebude.
Ved sa nemusis zapajat emocne, ani inak.
@anonym_autor bude to zniet zvlastne az neuveritelne… ale na pohreb by si mala ist kvoli sebe. Je to ale na tebe. Citim z textu, ze ta tazi, ako sa k tebe spravala. Odpustit a skutocne odpustit a preniest sa cez traumu su dve rozne veci. Uz sa len s nou v duchu porozpravat, ake mala na to dovody…
@maryetta "mať rád svojím spôsobom",... Ano, aj môj ex, ktorý mi nadával atď.ma mal rád svojím spôsobom 🤔
@anonym_b60fbe mať rád svojim spôsobom je tak alibistické... Ja som tak ,,obhajovala,, svojho ex pred dcérou.. . Svojim spôsobom ta ma rád, inak to nevie... A vieš čo? Zomrel a nechal závet, kde ju vydedil , keď mala 7 rokov. Závet bol starý 10 rokov...
@anonym_b60fbe mať rád svojim spôsobom je tak alibistické... Ja som tak ,,obhajovala,, svojho ex pred dcérou.. . Svojim spôsobom ta ma rád, inak to nevie... A vieš čo? Zomrel a nechal závet, kde ju vydedil , keď mala 7 rokov. Závet bol starý 10 rokov...
@anonym_597445 no krása, ach 🙏
Išla by som kvôli mame, nie kvôli babke, tej je to už jedno.

@anonym_autor nešla by som a je mi jedno, kto si o tom, čo pomyslí. Dôležité je vysporiadať sa sama so sebou. Ostarným to nevysvetlíte, aj keby ste chceli.