icon

Nechcem oslavovať Vianoce

27. nov 2025

Ahojte, ako mám dosiahnuť aby rodina pochopila že neplánujem žiadne Vianoce, neznášam rodinné stretnutia lebo je to celé len o pretvárke, nestaviam stromček, nepečiem koláče, úplne najradšej by som si sadla k rozprávkam a od rána do večera len s vyloženými nohami pozerala blbosti? Mám 41 rokov, deti nemám, a nechce sa mi pretvarovať aká som šťastná, nadšená, lebo sú Vianoce a všetci teraz musia byť veselí a šťastní na povel hoci celý rok sú k sebe ako psi. U muža to isté, tiež sa do osláv nehrnie, tiež je z rozbitej rodiny a celé Vianoce berie ako obdobie pretvárky a zbytočného napätia a stresu. Najradšej by sa šiel najesť niekde do reštaurácie keby bolo niečo otvorené a vykašľal sa na to.

Ale nie, mama chystá slávnostnú večeru, svokra chystá slávnostnú večeru, vkuse do mňa rýpu že som zas nič nenapiekla, že isto nemám ani upratané ako sa patrí, že nemám stromček, že musíme prísť na večeru lebo ako by to bolo, tváriť sa šťastne, keď náhodou niečo poviem úprimne tak sú slzy a nič si nevážim a oni sa tak snažili... Ešte je len November a ja už mám teraz vyvrátený žalúdok z predstavy že už sa blíži 24 a zas všetci ako na gumičke nastúpení, vysmiati, 1 deň v roku sa strašne milujeme a sme najukážkovejšia rodina na svete a potom sa s polovicou rodiny rok nevidíme lebo nemáme nikto záujem sa stresovať ešte aj cez rok. Keby aspoň do mňa nerýpali že čo som to za ženu keď ani kapustnica navarená, ani koláče napečené, ale nechali ma tak, OK neužíva si to a je to v poriadku, tak by som prišla, odsedela si to a spokojná odišla, ale nie, ja úprimná byť nesmiem ale oni rýpať môžu.

Pritom jediná z rodiny vždy vyberám darčeky presne podľa uváženia čo tí ľudia majú radi a čo by sa im zišlo, ešte im ich aj ručne vyrábam, oni len nakúpia veci z akcii a hodia peniaze do obálky a vybavené. A tak si vytiahnem krém ktorých mám doma 5 neotvorených, deodorant (nepoužívam) a šampón proti lupinám ktoré nemám... Áno teraz sa sťažujem ako keby to vždy bolo len zlé, niekedy sa aj darček naozaj zadarí, niekedy je aj atmosféra v pohode, ale aspoň troška uznania a rešpektu že pre mňa Vianoce nie sú a že ich len pretrpím a nebudem sa usmievať na povel lebo povedali, nebudem stavať stromček lebo povedali a ani vypekať lebo oni povedali.

jana_eyre_2
28. nov 2025

nemať deti, nemať rada Vianoce a mať muža čo to vidí rovnako, doma by ma nikto nedržal - išli by sme niekam na výlet.. a ak by som na to nemala peniaze, tak by som si urobila doma voľno a rodičom len zapriala nech si to uziju, ty si proste doma..
nikto ťa do ničoho nútiť nemôže, teda môže, ale je na tebe či sa necháš tým zahltiť..

ja milujem Vianoce, ale ak by som nie, tak by som to proste neriešila.. tak ako napríklad veľkú noc . neznášam ju, tak proste chodíme zväčša na výlet mimo republiku a všetci si už zvykli, aj svokra..

margotka17
1. dec 2025

@anonym_autor Boooozinku dievča zlaté, kúp si pobyt s Krkonosiach, choď do hôr s manželom, užite si prechádzku na Snezku, pozrite si Janske lázne a nestresujte sa vianocami. Vráťte sa po novom roku s úsmevom rovno do práce.

dianaaaaa
1. dec 2025

Už dlhé roky s priateľom balíme kufre 20.12. do 3.1.
Ideme preč,nič nerobíme,nepečieme,nevaríme,nekupujeme....
Treba si život užívať a nie prežívať 😉

lauricka
1. dec 2025

@anonym_autor práve minule bolo v TV, že mladí teraz radi trávia Vianoce už inak, chodia na dovolenky do tepla atď. Mení sa to, mnohí sa už toľko nestretávajú s rodinou, ak im to nevyhovuje. Prosto oznámte, že budete mať cez Vianoce svoj program, že ďakujeme za pozvanie a choďte niekam na chatu alebo buďte doma. No ak to veľmi nezvládaš ani im to povedať, tak im povedzte, že ste chorí a budete doma a dovidenia. Stresu máme dosť, aby sme ho mali ešte aj cez sviatky s ľuďmi, s ktorými nechceme byť. Ďalšia možnosť, aké náročná, je narovinu sa porozprávať, prečo sa na také stretnutia netešíte. Možno potom už s vami nebudú hovoriť a máte pokoj ...

klotildabazarik
1. dec 2025

@anonym_autor tak tam nechoď

anonym_b0549a
1. dec 2025

mate s muzom 40+, tak proste oznamim ze budeme na vianoce vegetit a nikam nejdete a nech vam nik nic nechysta.. vybavne :D netreba kazdy rok lietat kade tade po rodine... ja som s rodicmi na vianoce nebola hadam od 20tky a co je na tom? mam partnera, fungujeme spolu a vianoce sme spolu. NEskor sme brali k sebe babku a tak, na druhy den zbehneme na navstevy povinne a vybavena vec. Ja najviac neznacam 24teho riesit presuny, mam veget, navarim si, najeme sa, hodime do pyzamy a cucime do telky :DD Rodinne vianoce riesim viac kvoli dcere. Treba si uvedomit, ze o rodinne vztahy sa treba starat, a nie sa uzatvarat, nie je dobre byt sam. Ale to vela ludi pochopi az na stare kolena-ak vobec.

majkamasar
1. dec 2025

@anonym_autor presne chodte niekde na pobyt.

betulinka1
1. dec 2025

@anonym_autor nemať deti som každý rok niekde v inej krajine od Vianoc do Silvestra. Nejde o peniaze, ste dvaja letenky viete mať kúpene už od leta. Ubytko najdes vsade po svete aj lacne.

big_crane
1. dec 2025

@anonym_autor Ešte zamlada sme potrebovali byť niekde inde ako si predstavovala celá rodina na sviatky. Tak sme nakúpili magnetky z "dovolenky" na Ali a po týždni pokoja od rodiny sme všetkým rozdali. Nikto nešomral kde sme boli, magnetkám sa potešili a ešte aj závideli 😀

minii
1. dec 2025

Vsetci radia dovolenku, no ak nemate na dovolenku, da sa aj inak uzitocne stravit cas. Su napriklad miesta, kde ludom bez domova podavaju vianocnu veceru - ist dobrovolnicit je tiez moznost. Pripadne sa staci na to vyhovorit 😄

evansova
1. dec 2025

@anonym_autor Dievča moje, ani netuší ako ťa chápem. Síce nie kvôli vzťahom v rodine, tie sú u nás napriec štyrmi generáciami v poriadku, ale čo sa týka chystaná, vypekania, upratovania. V tom sme na jednej vlne. Síce som kedysi máme pomáhala, aj som napríklad, aj som upratala... Odkedy som sa vydala sú pre mňa Vianoce stresujúce, pretože všetko mám na starosti ja. Nie že by manžel nepomohol napr. s nákupmi, upratovaním a pod., ale celá tá organizácia, čo, kedy, koľko, čo komu, len aby všetko v poriadku. Čím som staršia (a ja som.uz naozaj stará), tým je to pre mňa ťažšie.
Dcéry nás pozývajú, každý rok, prídite na Štedrú večeru a ja túžim pozrieť si pasty raz Tri oriešky pre Popolušku s vyloženými nohami.

conquestor
1. dec 2025
@anonym_autor

Že mňa nikdy v živote ani len nenapadlo odísť niekde do čerta :D No už som aj bola za mužom že nech pouvažuje aj on 🙂 Ale toto je niečo čo mne naozaj nikdy ani nenapadlo, vidno že si žijem vo svojej bublinke tradícii a možností ktoré poznám a nie neobmedzených možností :D Vďaka za tip! No rozhodne top, už aj nad tým rozmýšľam 🙂

@anonym_autor ja takto nemusím veľkú noc a vsetko okolo,este mam aj dve dcéry a 3svagrov a 4 synovcov🙈 konečne sme si zajednali chatu a uz sa teším ze budeme mimo dom počas VN.

cina1
1. dec 2025

a co ak nechcu ist ani na pobyt? a jednoducho chcu byt doma? ja by som na rovinu povedala, že dakujeme za pozvanie ale tieto sviatky budeme doma...

marca12
1. dec 2025

@anonym_autor Keby som bola v tvojej situacii,tak som kazde Vianoce niekde na dovolenke. Vypadnut prec a uzit si cas ako ty uznas za vhodne.

sova7
1. dec 2025

Ale prosím ťa 41 r a budeš skákať ak pajac na gumicke za jeden deň v roku? Keby ste aspoň mali ako také vzťahy že sa aspoň raz do roka na seba tešíte ale keď to nefunguje tak čo si nicis zdravie nervy a voľne dni? V tvojom veku už vážne je čas sa na to vieš čo a žiť si svoj život a nikomu nič nevysvetlovat. Muž to ma s tebou rovnako nastastie. Kúpte si pobyt v kúpeľoch na horách hocikde vypadnite už skôr preč a hotovo.

sova7
1. dec 2025
@cina1

a co ak nechcu ist ani na pobyt? a jednoducho chcu byt doma? ja by som na rovinu povedala, že dakujeme za pozvanie ale tieto sviatky budeme doma...

@cina1 aj tak sa dá veď nie sú malé deti môžu si zariadit program ako chcú

sova7
1. dec 2025
@lauricka

@anonym_autor práve minule bolo v TV, že mladí teraz radi trávia Vianoce už inak, chodia na dovolenky do tepla atď. Mení sa to, mnohí sa už toľko nestretávajú s rodinou, ak im to nevyhovuje. Prosto oznámte, že budete mať cez Vianoce svoj program, že ďakujeme za pozvanie a choďte niekam na chatu alebo buďte doma. No ak to veľmi nezvládaš ani im to povedať, tak im povedzte, že ste chorí a budete doma a dovidenia. Stresu máme dosť, aby sme ho mali ešte aj cez sviatky s ľuďmi, s ktorými nechceme byť. Ďalšia možnosť, aké náročná, je narovinu sa porozprávať, prečo sa na také stretnutia netešíte. Možno potom už s vami nebudú hovoriť a máte pokoj ...

@lauricka ono pre ženy je najhoršie to že kazdy caka ze budú upratovat variť vypekať zdobiť a keď nie tak pozerajú ako na divnu osobu mladý už na to kašlu a chcú mať sviatky nie preteky mesiac dva vopred a potom dva dni prespat umrety od únavy. Ženy s tých vianoc veľa nemajú. Akurát stresy a kopu roboty. Kto by sa na to tešil? Možno ešte kým sú deti malé je to iné. Aj tie vzťahy v rodine ak nie sú ok tak sa už ľudia do toho nasilu nehrnú a radšej si užijú čas v kľude ako mat potom týždeň depresiu z návštevy "rodiny".

sova7
1. dec 2025
@anonym_autor

Že mňa nikdy v živote ani len nenapadlo odísť niekde do čerta :D No už som aj bola za mužom že nech pouvažuje aj on 🙂 Ale toto je niečo čo mne naozaj nikdy ani nenapadlo, vidno že si žijem vo svojej bublinke tradícii a možností ktoré poznám a nie neobmedzených možností :D Vďaka za tip! No rozhodne top, už aj nad tým rozmýšľam 🙂

@anonym_autor ja keby mám niekoho ako ty muža že ste na jednej vlne v rodine nikto nie je tak že by bol rád na Vianoce so mnou lebo nechce byť sám a bola by možnosť niekam vypadnúť berem chlapa a ideme niekam kde si urobíme sviatky po svojom. Kľudne na pobyt kde nám štedru večeru navaria. Napríklad v Rakúsku vo Viedni sa dajú zajednať reštaurácie kde môžete stráviť štedru večeru so super jedlom prejsť sa vonku pozret výzdobu trhy. Rakusanky variť a piecť pol dňa nebudú večer sa pekne oblečú a vyberu sa na večeru do podniku. Len to treba vopred rezervovať. Ste dvaja rovnako naladený ste dospelý môžete si sviatky zariadiť tak ako vám vyhovuje a aby ste si ich uzili. Okamžite by som to využila

simik411
1. dec 2025

Preč preč preč hoci aj na svk hotel počas vianoc wellnes pobyt nič neriešis všetko ti daju pod nos a ty len vegetit. Akurát že u nás to stojí skoro toľko ako rovno niekde v exotike čiže ja by som išla niekam do tepla vo dvojici a radosť žiť 😁

sova7
1. dec 2025
@ibrunova

Tak odcestujte..
Na jednej strane ťa chápem, ale z pohľadu rodičov, ktorí tu nebudú večne by som sa na tú jednu večeru prekonala.

@ibrunova chvalabohu som bola bez otca niekoľko rokov cez Vianoce a bolo to bez neho super. Neľutujem ani po jeho smrti že sme neboli v kontakte. To že tu niekto nebude večne nie je argument ak tie vzťahy fungujú tak nemá človek pred stretkom s tými ľuďmi pomaly depresiu. Ja som pár ľudí z rodiny úplne odstrihla a bolo to super rozhodnutie. Vzťahy ktoré rok nefungujú pretvarovanie na sviatky nezachráni

anonym_aa76c2
1. dec 2025

@anonym_autor ja som necitala ani celý váš prispevok, ale uplne vam rozumiem! Ja Vianoce milujem aj po stránke atmosféry a hlavne po náboženskej stránke keď ze som veriaca ale rok co rok sa mi tá časť atmosféry niekam stráca... Proste pôjdeš do obchodu? Vianočné moderne pesnicky, pustiš rádio? Vianočné pesničky, otvoris chladnicku? Mam pocit že na mňa vyskočí Maryah Carey s tou svojou vianočnou peckou 😑 nemam to rada. Tento rok ludia maju stromčeky dobre že ne od augusta, uz maju aj napečené od zaciatku novembra. Otvorím Facebook taky stromcek mame taky mame 😑 ja neviem ci dakoho to zaujíma, ale Vianoce vážne niesu o tom. Je to hlavne cirkevný sviatok len ludia sa tešia na darčeky minu kopu peňazí a vseeeeetko čo k tomu ako že patri. A na vašom mieste si nenechám kecat asi s manzelom nieste male deti a viete rozhodovať o sebe ako a kde strávite Vianoce a či to bude pozeranie rozprávok alebo večera niekde v reštaurácii hlavne že to bude po vašom tak si do toho nenechajte kecat 😉 a hlavne vaša rodina by to mala rešpektovať 😉 aj tak dnešné Vianoce sú bráne ako chvíľkové dobro . Človek si má vtedy uvedomiť tu hlavnú podstatu Vianoc.

zazka666
1. dec 2025

@anonym_autor Ja vianoce mám rada. Máme radi kapustnicu a cez rok nepečeim, tak sa hecnem aspoň vtedy. Na návštevy idem 24 a 25. a potom mám dva týždne voľno. Tiež to nemáme ideálne a raz som skúsila ostať doma a vieš čo...chýbalo mi to. Veľkú noc zasek že vôbec nemusím, tak som s kamoškou vypadla do Tatier a celkom sme si to užili.

anonym_3357ec
1. dec 2025

@anonym_autor co si clovel asi musel zazit a co ma v sebe ukryte ked ma takyto pohlad na vianoce. Mna tesi uz len obycsjny pohlad z okna na vyzdobu, milujem to koncorocne upratovanie lebo vtedy to proste nejako ide lahsie a zbavim sa veci a darujem veci nejako tak inak. To ani s muzom nemate ziadne svoje pekne zvyky a tradicie? Ani nemas nikoho s kym sa rada stretnes? Ludia sa stretnu lebo ved maju aj viac dovolenky na konci roka tak to ide lahsie. To nemas jedine jedlo ktore ti v decembri ide na chut viac ako ine mesiace? Akoze az mi smutno zostalo z tohto prispevku lebo ja osobne sa v tomto obdobi menim naspat na dieta a fakt sa tesim viac z malickosti ako inokedy. A paci sa mi ze mam mozog tak nejak naprogramovany na klud a pohodu ze to vtedy ide tak nejak samo.
Fakt by ma zaujimalo co ta v zivote naplna a co ta bavi lebo prispevok zaroven riesi povrchne veci a zaroven malickosti aj malichernosti.
Ty si ako zenska verzia Grincha.

anonym_361418
1. dec 2025

@anonym_autor to znie ako by som to sama pisala. Presne tak isto sa cítim aj ja spolu s mojim partnerom. Ale nikdy som nemala dosť odvahy, aby som mame a svokre úprimne povedala že mne vianoce radosť neprinášajú a navariť či napiecť si môžem kedykoľvek v roku keď mam na to chuť a nie preto, pretože je 24.12

anonym_3357ec
1. dec 2025
@anonym_3357ec

@anonym_autor co si clovel asi musel zazit a co ma v sebe ukryte ked ma takyto pohlad na vianoce. Mna tesi uz len obycsjny pohlad z okna na vyzdobu, milujem to koncorocne upratovanie lebo vtedy to proste nejako ide lahsie a zbavim sa veci a darujem veci nejako tak inak. To ani s muzom nemate ziadne svoje pekne zvyky a tradicie? Ani nemas nikoho s kym sa rada stretnes? Ludia sa stretnu lebo ved maju aj viac dovolenky na konci roka tak to ide lahsie. To nemas jedine jedlo ktore ti v decembri ide na chut viac ako ine mesiace? Akoze az mi smutno zostalo z tohto prispevku lebo ja osobne sa v tomto obdobi menim naspat na dieta a fakt sa tesim viac z malickosti ako inokedy. A paci sa mi ze mam mozog tak nejak naprogramovany na klud a pohodu ze to vtedy ide tak nejak samo.
Fakt by ma zaujimalo co ta v zivote naplna a co ta bavi lebo prispevok zaroven riesi povrchne veci a zaroven malickosti aj malichernosti.
Ty si ako zenska verzia Grincha.

@anonym_3357ec a ja este doplnim lebo ked tu citam prispevky o strese tak ved niektori si to robia sami. Ludia skupuju jedlo v obchodoch ako keby mali 3 zaludky alebo pride na navstevu papez. Upratovanie nie pre seba aby sa citili prijemne a spravili nejaku ocistu domova ale ako keby im maju prist susedky na kontrolu ci je vsetko tip top. Ja peciem iba to na co mame v ten rok chut a ziadnych 10 druhov suchych kolacov. A som rada ze za cely rok vidim aj vzdialenu rodinu ktora byva kade tade lebo sa aspon mame o com porozpravat, pospominame a zasmejeme sa.
Za mna su vianoce krasne obdobie ale trebs sa na to nastavit ze su to SVIATKY, ze oslavujem, ze som vdacna za dalsi rok. Nie sa cely mesiac nahanat za darcekmi a potom si vecer 24 sadnem znechutena k popoluske.

akbara77
1. dec 2025

@anonym_autor to 41 ročná si nemôžeš robiť čo chceš? Pýtam sa preco

anonym_0a426f
1. dec 2025

My tiež Vianoce neoslavujeme, nebudeme mať ani stromček. Neexistuje, aby sa do nás moji rodičia alebo svokrovci starali. Náš život, naše pravidlá. Cez sviatky budeme v prvom rade výletovať a oddychovať.

anonym_31c140
1. dec 2025

@anonym_autor ty musíš byť veľmi, ale že veľmi frustrovaná,nahnevaná na celý svet.

autor
2. dec 2025
@anonym_31c140

@anonym_autor ty musíš byť veľmi, ale že veľmi frustrovaná,nahnevaná na celý svet.

@anonym_31c140 áno, som. Je to tak keď ja sa snažím správať k ľuďom s určitou toleranciou a úctou a očakávam rovnaký prístup naspäť, ale namiesto toho zisťujem že ľudia takto nefungujú a čím si milší, tým viac si dovoľujú a tým viac podpásoviek dostaneš. Áno, v 41 rokoch začínam pracovať na svojich hraniciach a začínam byť čoraz tvrdšia, až tak že zvažujem prelomiť všetky rodinné očakávania tradície a idem byť sviňa aj ja. Už ma to za tie roky prestalo baviť byť stále len usmiata, spokojná a nechať si s**ť na hlavu.

sova7
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_31c140 áno, som. Je to tak keď ja sa snažím správať k ľuďom s určitou toleranciou a úctou a očakávam rovnaký prístup naspäť, ale namiesto toho zisťujem že ľudia takto nefungujú a čím si milší, tým viac si dovoľujú a tým viac podpásoviek dostaneš. Áno, v 41 rokoch začínam pracovať na svojich hraniciach a začínam byť čoraz tvrdšia, až tak že zvažujem prelomiť všetky rodinné očakávania tradície a idem byť sviňa aj ja. Už ma to za tie roky prestalo baviť byť stále len usmiata, spokojná a nechať si s**ť na hlavu.

@anonym_autor ľudia sa nebudú chovať k tebe milo lebo si mila a tolerantná akurát tak ti budú srat na hlavu a vnímať ťa ako rohozku to už som zistila. Sviňa byť nemusíš ani nebudeš to ak v sebe nemáš nezahras ani to nie je nutné zas ďalší extrém ale byť mila na milých ľudí nebyť milá a dobrá paušálne pomáhať ak treba ale nie zachranovat parazitov, vyselektovať vzťahy a ľudí. A robiť si život po svojom aby tebe bolo fajn sa naučiť da. Nemusíš dodrziavat nijake tradície, navstevuj len miesta a ľudí kde sa citis dobre. Mozes si vytvoriť svoje tradície a zvyky a nemusíš nikomu nič vysvetľovať ani sa usmievat len aby všetci boli v pohode. Bola tu taká diskusia kde autorka písala že ona všetkým pomáha vyhovie aj tak je sama a keď jej treba nikto nepomôže. No toto je dôvod. Takýchto ľudí okolie berie ako spotrebný tovar. Vie že sa boja povedať nie nemajú hranice a tak to zneužívajú. Použijem odložím. Je fajn že chces s tohto nastavenia von. A naučiť sa hovoriť nie. Neurobím to nepridem ďakujem mame iny program. V poriadku ale ja to mám jnak. Nevysvetľuj. Na tom ťa dostanú. Odmietnuť jasne milo bez diskusie. A robiť tak aby si sa cítila ty v pohode.