icon

Práca v zahraničí. Ako sa vyrovnať s odlúčením od Slovenska?

4. okt 2025

Ahojte, som cerstvym absolventom SŠ, pracujem v zahranici uz treti mesiac a uprimne? stale si neviem uplne zvyknut. Mam take zvlastne pocity… aj ked tu nie je zle, stale citim, ze domov je na Slovensku. Tam, aj ked je to ake je so vsetkymi problemami, platmi a politikou mam pocit, ze tam patrim.. Chcel by som sa spytat tych, co ste tiez odisli za pracou do zahranicia.. ako ste to mali vy? Ako ste si zvykali na nove prostredie? Nemali ste vycitky alebo smutok, ze ste museli odist len kvoli lepsiemu zarobku? Co vas vlastne motivovalo.. peniaze, skusenost, novy zaciatok, alebo nieco ine?
Je smutne, ze coraz viac mladych odchadza pracovat mimo Slovenska… akoby doma uz nebolo dost moznosti. Zaujima ma, ako sa s tym ostatni vysporiadali.. ci sa vam casom ulavilo, alebo sa ten pocit „cudziny“ nikdy úplne nestratil.

haley7897
4. okt 2025

@anonym_autor toto bude dost individualne. Ty si hlavne isiel von len zarobit, nie zit natrvalo(?). A byt cerstvym absoventom znamena, ze mas stale rodinne vazby a priatelstva na slovensku. 3 mesiace niesu extremne dlha doba. Vybudovat nove vztahy v novej krajine trva. A predpokladam ,ze v novej praci travis relativne vela casu... kde v zahranici si? Byvas v nejakom zdielanom byvani?

autor
4. okt 2025
@haley7897

@anonym_autor toto bude dost individualne. Ty si hlavne isiel von len zarobit, nie zit natrvalo(?). A byt cerstvym absoventom znamena, ze mas stale rodinne vazby a priatelstva na slovensku. 3 mesiace niesu extremne dlha doba. Vybudovat nove vztahy v novej krajine trva. A predpokladam ,ze v novej praci travis relativne vela casu... kde v zahranici si? Byvas v nejakom zdielanom byvani?

@haley7897 zijem sam v Nemecku no pracujem v Holandsku

haley7897
4. okt 2025
@anonym_autor

@haley7897 zijem sam v Nemecku no pracujem v Holandsku

@anonym_autor akoze dochadzas z nemecka do holandska za pracou?

autor
4. okt 2025
@haley7897

@anonym_autor akoze dochadzas z nemecka do holandska za pracou?

@haley7897 Ano, zijem hned pri hraniciach

haley7897
4. okt 2025
@anonym_autor

@haley7897 Ano, zijem hned pri hraniciach

@anonym_autor to znie ako nejake mensie mesto. Mas tam nejake moznosti socialneho vyzitia? Miesta kde mozno stretnut ludi v tvojom veku? A ostava ti na to vobec nejaky cas popri praci? Tipujem, ze ak mas nejaku komunitu v praci, tak nieje velmi sanca stretavania mimo prace. Zijes sam- co je za mna super, ale moze vniest pocit osamelosti. Potrebujes si znova vyrvorit vlastny okruh priatelov a to moze byt narocnejsie ak si pracovne vytazeny. To sa ale bezne stane aj na slovensku. Po skole sa priatelstva pomaly roztratia, ludia nemaju viac tolko casu stretavat sa, kazdy sa sustredi na svoju pracu, casom rodinu...

zuzanita1609
4. okt 2025

Aj keď je ako je,na Slovensku, ťahá ťa domovina. Kým robíš a zarobiš asi by si mal trošku "zaťať zuby" a vydržať. Tiež som bola v zahraničí,ale iba zarobiť,tiež som mala tie pocity čo ty. Chýbalo všetko naše slovenské,chýbala rodina,chýbala príroda (aj keď nepochybne,tie lesy, lúky, zvieratá boli podobné). Keď si nájdeš priateľov aj v cudzine, trošku sa to napraví. Mne teraz chýba opak, keďže som doma na Sk, chýbajú mi kamaráti, známy,ktorých som mala v tej cudzine (ešteže sú siete,v tomto je výhoda technológií,spojiš sa raz-dva) 😊.

autor
4. okt 2025
@zuzanita1609

Aj keď je ako je,na Slovensku, ťahá ťa domovina. Kým robíš a zarobiš asi by si mal trošku "zaťať zuby" a vydržať. Tiež som bola v zahraničí,ale iba zarobiť,tiež som mala tie pocity čo ty. Chýbalo všetko naše slovenské,chýbala rodina,chýbala príroda (aj keď nepochybne,tie lesy, lúky, zvieratá boli podobné). Keď si nájdeš priateľov aj v cudzine, trošku sa to napraví. Mne teraz chýba opak, keďže som doma na Sk, chýbajú mi kamaráti, známy,ktorých som mala v tej cudzine (ešteže sú siete,v tomto je výhoda technológií,spojiš sa raz-dva) 😊.

@zuzanita1609 ako dlho si bola? 🙂

zuzanita1609
4. okt 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 ako dlho si bola? 🙂

@anonym_autor vyše roka,ale bol plán 8mesiacov.

vilma7
4. okt 2025

Ja som vonku uz večnosť.
A ani zvykla.som si...všade kde som bola som si našla priateľov ako Slovákov, tak aj domácich atď...
Ale 3 mesiace je veľmi krátko aby si sa tam cítil uz lepšie.
Ja som dlho hľadala a bludila, kym som našla až zakotvila.
Odišla som kvôli financiám...hlavne ked mi mama vtedy povedala že mám šetriť. Zárobok 2700 ako sestra na úrazové a iba internát (1 posteľ v 3.postelovej izbe) ma stála 1100. A to sme ešte nejedli...takže asi tak. Teraz sa už cítim ako doma, som 18 rokov vo Švajčiarsku.

anonym_d1c40f
4. okt 2025
@vilma7

Ja som vonku uz večnosť.
A ani zvykla.som si...všade kde som bola som si našla priateľov ako Slovákov, tak aj domácich atď...
Ale 3 mesiace je veľmi krátko aby si sa tam cítil uz lepšie.
Ja som dlho hľadala a bludila, kym som našla až zakotvila.
Odišla som kvôli financiám...hlavne ked mi mama vtedy povedala že mám šetriť. Zárobok 2700 ako sestra na úrazové a iba internát (1 posteľ v 3.postelovej izbe) ma stála 1100. A to sme ešte nejedli...takže asi tak. Teraz sa už cítim ako doma, som 18 rokov vo Švajčiarsku.

@vilma7 mňa vždy zaujíma, či v tom Švajčiarsku tiež fungujes na domácich diskusiách. Lebo to tak ľudia zvyknú písať, ako sú tam doma a pritom tretina koníka píše zo zahraničia 😃 na slovenske diskusné fórum a kritizuje život na Slovensku

haley7897
4. okt 2025
@anonym_d1c40f

@vilma7 mňa vždy zaujíma, či v tom Švajčiarsku tiež fungujes na domácich diskusiách. Lebo to tak ľudia zvyknú písať, ako sú tam doma a pritom tretina koníka píše zo zahraničia 😃 na slovenske diskusné fórum a kritizuje život na Slovensku

@anonym_d1c40f otazka nebola na mna, ale za seba. Ja ovela viac fungujem na anglicky hovoriacich forach. Uz len z pohodlnosti kedze sa mi blbo pise na mobile v slovencine. 😬 a potom mam ovela viac spolocnych tem na diskusiu, zvacsa politických a pod.. sem chodim narazovo, zriedka. MK je prakticky moj jediny kontakt so slovenskom 🫣

anonym_2250ce
4. okt 2025

Nemotivovali ma peniaze, ale potrebovala som vypadnut… ani politika ma nezaujmala .. vtedy na Svk este pobehoval Meciar. Vystriedala som viacero krajin, pribudli rodinny prislusnici. Nie necitim sa zle, sme doma vsade a zaroven nikde. Svk je dovolenka a relax pre vsetkych a radi sem chodia ako turisti

anonym_17ba79
4. okt 2025

@anonym_autor ani, je to ťažké si zvyknúť, pocity sú oprávnené. Je to aj dôvod, prečo sa veľa ľudí vracia. Môžem povedať, že poznám veľmi blízko 3 ľudí, čo odošli. U jednej bola normálne depresia z toho, musela sa vrátiť. Ďalší chceli sa tiež vrátiť, po určitom čase, tiež ich tam dohonili problémy. Nie každý to dá.

anonym_562293
4. okt 2025

@anonym_autor tri mesiace? Žartujes? Po troch rokoch to bude lepšie, ale aj keby nie, na Slovensko by som chodila už len na návštevu, ti ta nič dobré nečaká, bud rad, ze tam máš pracu

anonym_578df0
4. okt 2025

@anonym_autor mala som rovnaké pocity ako ty. Bola som z toho prekvapená, keď som si v jednej chvíli uvedomila, že mi je smutno AJ za Slovenskom ako mojou domovinou, nie len za rodinou. Bol to silný pocit, vrátila som sa časom domov.

anonym_60ed26
5. okt 2025

Jezis.. Budes šťastnejší za chvíľku.... Sk je onicom..jaa zijem už 8 rokov inde a som superbstastna...na sk ťažko idem iba na vianoce za rodinou... Je tam strasna zima a zle počasie br

kiki68
7. okt 2025

Zaklad uspesneho zivota v zahranici je to, ze nebudes orientovany na nejaky vztah a navrat domov a vytvoris si vztahy a zivot tam. Som 16 rokov prec, nie toto ma netrapi a netrapilo. Ja som v AT, ale skoro 400km od sk hranice. Ako takto na nejake sk forum idem, ale nemam nejake realne vztahy s ludmi na SK, mimo rodiny a par kamosov. Clovek tam nema cas ani ist, tak je to pre mna take viac a viac vzdialene. Kazdy ma fazu ked povie, ako bolo doma dobre, to mozno po 4-5 rokoch tak viac , ale to bud sa vratis, Alebo nie, pripadne uz okolnosti nedovolia.