icon

Šoférovanie v 45-ke: Ako prekonať strach?

6. okt 2025

Išli by ste do toho? Papiere mám od 20-tky. Vtedy som šoférovala, až kým som nezastavila pri smrteľnej nehode, dvaja mŕtvi a ja testy na HIV, čo bolo treba poskytnúť pomoc. Bývam v dedine odkiaľ sa bez auta ťažko pohnem. Ak sadnem ta volant roztrasená... Nespím predtým. Potrebujem nájsť prácu, neviem ako. Nenávidím šoférovanie. Proste sa bojím.

Strana
z3
anonym_18c73c
6. okt 2025

@anonym_autor radšej si najprv zaplat kondicne jazdy a uvidis

sissy27
6. okt 2025

@anonym_autor ak chceš znova začať šoférovať, tak určite si zaplať kondičné jazdy s dobrým inštruktorom. Ak šoférovať nechceš, tak porozmýšľaj, aké máš možnosti:
- dochádzanie za prácou verejnou dopravou, na bicykli ?
- presťahovať sa niekam do mesta, kde lepšie funguje verejná doprava?
- hľadať prácu, kam sa nepotrebuješ presúvať vlastným autom ?

jennky13
6. okt 2025

@anonym_autor potrebujes pomoc so spracovanim soku, co si zazila pri tej nehode. Psycholog by ti mal vediet pomoct.

autor
6. okt 2025
@jennky13

@anonym_autor potrebujes pomoc so spracovanim soku, co si zazila pri tej nehode. Psycholog by ti mal vediet pomoct.

@jennky13 áno, asi to mám v hlave. Proste som opatrný človek vo všetkom. Brzdí ma to 😔. Stratila som kopu možností práce kvôli neflexibilnisti. Dochádzala som radšej busom a tie časové straty 🙈

autor
6. okt 2025

Ako, neviem či psycholog, zaplatiť jazdy alebo niečo úplne iné.... Alebo zmierenie a hľadať náhradné riešenie

stankadu
6. okt 2025

Prežila si traumu a máš zakodovane v hlave že jazdiť je smrtelné a máš obrovský stres. Ozaj skus najpr psychologa a uvidís. Az ked sa na to budes citiť tak potom kondičné jazdy. Zbytočne je ich platit ked si aj tak do auta nesadneš.

autor
6. okt 2025

Áno, ale psycholog, ten kvalitný.. .. Termín tak za tri mesiace pol roka 😞Ja sama mám vyštudovanú psychológiu... Presne viem ich smerovanie. Ja všetko teoreticky ovládam. Ale prax je žiaľ....

madeincssr
6. okt 2025

@anonym_autor idealne by bolo, ak by si mala niekoho vludneho (dobreho sofera), ktory by sa ti opakovane povenoval (jazdil s tebou). Najprv nejake bezpecne neverejne priestranstvo, potom len nedele po miestnych cestickach bez premavky, potom len vikendy po okoli s malou premavkou atd. Aby si dostala techniku ovladania auta "pod kozu" a mohla sa sustredit na okolitu premavku.

autor
6. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor ak chceš znova začať šoférovať, tak určite si zaplať kondičné jazdy s dobrým inštruktorom. Ak šoférovať nechceš, tak porozmýšľaj, aké máš možnosti:
- dochádzanie za prácou verejnou dopravou, na bicykli ?
- presťahovať sa niekam do mesta, kde lepšie funguje verejná doprava?
- hľadať prácu, kam sa nepotrebuješ presúvať vlastným autom ?

@sissy27 ak si zaplatím kondičné jazdy, je to len ako opakovanie, hej? Tam nie je možnosť neúspechu? Asi hlúpa otázka, som stará a asi ešte staršia škola 🙈

anonym_760f62
6. okt 2025

@anonym_autor najprv jazdy s inštruktorom, pretože ten má aj brzdu a potom jazdiť s nejakým známym skúseným šoférom, neskôr ti bude stačí akákoľvek osoba v aute a napokon napr. aj pes 😉
Nevzdávaj to a choď do toho

madeincssr
6. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 ak si zaplatím kondičné jazdy, je to len ako opakovanie, hej? Tam nie je možnosť neúspechu? Asi hlúpa otázka, som stará a asi ešte staršia škola 🙈

@anonym_autor stara v 45? To si ani nehovor, nieto ze nepripustaj.

autor
6. okt 2025
@madeincssr

@anonym_autor idealne by bolo, ak by si mala niekoho vludneho (dobreho sofera), ktory by sa ti opakovane povenoval (jazdil s tebou). Najprv nejake bezpecne neverejne priestranstvo, potom len nedele po miestnych cestickach bez premavky, potom len vikendy po okoli s malou premavkou atd. Aby si dostala techniku ovladania auta "pod kozu" a mohla sa sustredit na okolitu premavku.

@madeincssr ano, v podstate mi stačia tie trasy, ktoré potrebujem k životu. Zatiaľ.(práca,lekár,jednoduchý výlet...)

anonym_b2ab1c
6. okt 2025

@anonym_autor podľa mňa nie je dobre robiť niečo čo ta takto extrémne stresuje.

autor
6. okt 2025
@madeincssr

@anonym_autor stara v 45? To si ani nehovor, nieto ze nepripustaj.

@madeincssr áno, známy si robil papiere ako 50 ročný, len chlap má k tomu asi iný vzťah 🙂. Ja to "len" potrebujem. Žiadna zábava. Skôr strach, obavy

autor
6. okt 2025
@anonym_b2ab1c

@anonym_autor podľa mňa nie je dobre robiť niečo čo ta takto extrémne stresuje.

@anonym_b2ab1c veď to. Ale nutne to potrebujem k existencii a živobytiu

anonym_b2ab1c
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_b2ab1c veď to. Ale nutne to potrebujem k existencii a živobytiu

@anonym_autor naučiť sa jednu trasu a keď to budeš vedieť ako papagáj, prestanes sa báť. Nikto ťa nemôže nútiť šoférovať tam, kde nechceš.

anonym_95a8bf
6. okt 2025

Je nás viac, tiež nenávidím šoférovanie. Mala som vodičák pár rokov, autom sme šli traja otec ,mladší brat a ja som šoférovala. Nabúral do nás opilec plnou rýchlosťou, a odišiel z miesta činu. Keď som sa prebrala bola úplná tma, nič ani hviezdy, nevedela som sa pohnúť. Panika strach plač. Píše sa mi o tom ťažko, najšťastnejšie sme všetci prežili.
Mňa otec ,,dokopal,, k tomu aby som opäť sadla za volant. Myslel to dobre ale strach je tu stále. Sadnem si za volant keď musím a nechodí.len tam kam musím a iba po známych trasách. Ale brať deti do škôlky k lekárovi a som musela

anonym_91cdd8
6. okt 2025

@anonym_autor smiem sa ťa opýtať na testy si šla sama alebo si musela?
Čo sa týka jazdy, určite by som to riešila s psychológom. Ja som vodičský robila až neskôr ( v 30ke ) , keďže mi dovtedy netrebalo a nechýbalo. Pred ca 10 r sme mali autonehodu. Ja som ale ihneď po nehode sadla za volant a dobre som urobila ale mesiace som mala hnačku keď som vedela ze musím za volant. Pomaly to vymyzlo.

madeincssr
6. okt 2025

Auto (dopravny prostriedok) je jeden z mala "hmotnych statkov", ktory nam dava kridla (nielen zotrocuje, ako vacsina majetkov). Na zacinanie (znovu zacatie) je idealne lacne male benzinove auto (aj do 1500 - 2000 sa da kupit), aby sa clovek nebal este aj o auto.
Strach s pomalymi pokrokmi postupne otupie.

autor
6. okt 2025
@anonym_91cdd8

@anonym_autor smiem sa ťa opýtať na testy si šla sama alebo si musela?
Čo sa týka jazdy, určite by som to riešila s psychológom. Ja som vodičský robila až neskôr ( v 30ke ) , keďže mi dovtedy netrebalo a nechýbalo. Pred ca 10 r sme mali autonehodu. Ja som ale ihneď po nehode sadla za volant a dobre som urobila ale mesiace som mala hnačku keď som vedela ze musím za volant. Pomaly to vymyzlo.

@anonym_95a8bf viem Ťa po
@anonym_91cdd8
@anonym_91cdd8
@anonym_91cdd8 nemusela. Robila som dobrovolne, chcela som. Len som osoba extrémne emotívna. Prežívam aj to, čo nemusím

autor
6. okt 2025
@madeincssr

Auto (dopravny prostriedok) je jeden z mala "hmotnych statkov", ktory nam dava kridla (nielen zotrocuje, ako vacsina majetkov). Na zacinanie (znovu zacatie) je idealne lacne male benzinove auto (aj do 1500 - 2000 sa da kupit), aby sa clovek nebal este aj o auto.
Strach s pomalymi pokrokmi postupne otupie.

@madeincssr keby som sa odhodlala.... Život by bol podstatne jednoduchší. A pritom brat automechanik 😂
Som veľmi opatrný typ človeka, vo všetkom

jennky13
6. okt 2025
@anonym_autor

@jennky13 áno, asi to mám v hlave. Proste som opatrný človek vo všetkom. Brzdí ma to 😔. Stratila som kopu možností práce kvôli neflexibilnisti. Dochádzala som radšej busom a tie časové straty 🙈

@anonym_autor potrebujes nieco ako vnutorne uzdravenie, ja som sa s niecim podobnym stretla len v krestanskom poradenstve, ak by som ti mohla pomoct tymto sposobom, tak mi napis.

autor
6. okt 2025
@anonym_95a8bf

Je nás viac, tiež nenávidím šoférovanie. Mala som vodičák pár rokov, autom sme šli traja otec ,mladší brat a ja som šoférovala. Nabúral do nás opilec plnou rýchlosťou, a odišiel z miesta činu. Keď som sa prebrala bola úplná tma, nič ani hviezdy, nevedela som sa pohnúť. Panika strach plač. Píše sa mi o tom ťažko, najšťastnejšie sme všetci prežili.
Mňa otec ,,dokopal,, k tomu aby som opäť sadla za volant. Myslel to dobre ale strach je tu stále. Sadnem si za volant keď musím a nechodí.len tam kam musím a iba po známych trasách. Ale brať deti do škôlky k lekárovi a som musela

@anonym_95a8bf veď to, že človek musí. Nemá inú možnosť často

autor
6. okt 2025

Ach,... šoférujem, ked je to nevyhnutné, ale tie nervy, čo ma to stojí. Zostarnem o niekoľko rokov 😔Celé zle. Asi som divná a nejdem s dobou

stellarstar
6. okt 2025
@anonym_autor

Ach,... šoférujem, ked je to nevyhnutné, ale tie nervy, čo ma to stojí. Zostarnem o niekoľko rokov 😔Celé zle. Asi som divná a nejdem s dobou

@anonym_autor ak jazdíš a máš nervy skus nejaký homeo ukludňovák

mykaellle
6. okt 2025

Ahoj, ja som začala sledovať jedného chalana z čiech, ktorý má projekt Vyjezdi se. Mne pomohlo to, že on rieši to, čo neriešia v autoškole. Psychickú pohodu ako základ. Vyvracia mýty, má dobré rady do praxe, že všetci robia chyby, niekedy stačí ubrať rýchlosť o 10% a bude sa ti ľahšie a istejšie šoférovať. Riešiť len danú situáciu, nie to, čo bude o 10 km. Ja som vďaka nemu začala šoférovať, mám pár trás, ale ten pocit, že to dokážem, je na nezaplatenie a to som z tých "talentov" čo urobili vodičák na 3x. Od neho mám napríklad aj takú radu: Dnes som parkovala na preplnenom parkovisku, netušila som, či sa vopchám, tak som stiahla okienko, poprosila o pomoc chlapa, čo stal vedľa, či mi pozrie. Úplne rád a bez problémov. 🙂 A ešte ak niečo zvládnem, dám si odmenu 🙂

boo_boo
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Kondičné jazdy sú určené presne pre tieto situácie, nepodstupujú sa pritom žiadne skúšky a ani testy, napr.: https://www.autoskolavav.sk/autoskola-vav-kondi...

Naši inštruktori majú mnoho skúseností s kondičnými jazdami. Sú trpezliví a chápu, že nie každému šoférovanie ide. Vedia, že mnoho ľudí má zo šoférovania strach, a preto k študentom pristupujú pomaly a citlivo. Garantujeme Vám, že pri inštruktoroch Autoškoly VaV sa budete v aute cítiť bezpečne a sebavedomo. Trpezlivým prístupom Vás postupne zbavia strachu a Vy si šoférovanie začnete užívať.

anonym_6d7361
6. okt 2025

@anonym_autor drzim palce, uz len to, ze to chces zmenit je krok k uspechu. Odporucam kondicne jazdy v autoskole, ale s empatickym instruktorom. Ja som sa bala soferovat a natrafila na ch***, nastastie som dostatocne asertivna, takze som s nim urobila rychly koniec a dalsi instruktor bol super. Na bezne soferovanie odporucam auto s automatom, parkovacou kamerou atd.. urcite budu nazory, ze mas jazdit s manualom a podobne, ale doba pokrocila, je super si to zjednodusit technologiou, ved predsa tiez uz nechodime prat na potok, ale mame automaticke pracky. Potom si natrenuj trasy co potrebujes s niekym empatickym, pomalicky postupne a potom sama mimo spicky a dovolim si tvrdit, ze do par mesiacov sa vyjazdis na normalnu uroven, ze zajdes do prace, do obchodu, k lekarovi atd. Drzim palce! A tu psychicku traumu a blok to uz ty musis vediet ako chces poriesit, psycholog alebo pomalicky zacat soferovat 😊

tiezjedna
6. okt 2025
@anonym_autor

Ako, neviem či psycholog, zaplatiť jazdy alebo niečo úplne iné.... Alebo zmierenie a hľadať náhradné riešenie

@anonym_autor osobne by som na to išla v poradí 1. psychológ, 2. kondičné jazdy...

sisska96
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja takisto. Čo ti poviem, mne neprejde ani roky. Ale keď musím idem , ale keď netreba ani náhodou nešoférujem

Strana
z3