icon

Výčitky pri dočasnej pracovnej neschopnosti

123nepoviem
20. nov 2025

Neviem čo mám robiť som na PN 3 dni a mám extrémne výčitky že som doma. Bol som tak aj minulý rok keď to na mňa všetko doľahne v tomto období silná depresia smutno nedá sa fungovať. Vždy keď som chorý že napr teplota hrdlo mám strašne výčitky že som neuzitocny vtedy iný musia robiť za mňa som na príťaž zamestnávateľovi otras neviem si tak oddychnut vôbec lebo ma zožieraju výčitky

frzeiovn
20. nov 2025

Ahoj, ja mám podobný problém, len to, že si na PN ti nemusí pomôcť, ty musíš hľadať riešenie ako tomu predchádzať, rob to, čo ťa baví aj keď si doma, alebo niekam vybehni športovať, nie rozmýšľať nad sebou...

biba_18
20. nov 2025

dobre vieš že je to blbina - takže popracuj na svojej psychike…

lucyluska
20. nov 2025

@123nepoviem
Jup, si zodpovedný...ale je načase aby si stým prestal hlavne čo sa zdravia týka. Pamätaj, každému zamestnávateľovi budeš ukradnutý ak by si vážnejšie ochorel. Uvedom si, že máš právo si oddýchnuť. A predstáv si, že by si dobrovoľne nepracoval aj 6 mesiacov... nie, žiadne výčitky...dobre sa vyspať. Spraviť sebareflexiu, porozmýšľať nad životom.
Otázka, čo presne preživaš.. že máš výčitky? Že čo?

123nepoviem
autor
20. nov 2025
@lucyluska

@123nepoviem
Jup, si zodpovedný...ale je načase aby si stým prestal hlavne čo sa zdravia týka. Pamätaj, každému zamestnávateľovi budeš ukradnutý ak by si vážnejšie ochorel. Uvedom si, že máš právo si oddýchnuť. A predstáv si, že by si dobrovoľne nepracoval aj 6 mesiacov... nie, žiadne výčitky...dobre sa vyspať. Spraviť sebareflexiu, porozmýšľať nad životom.
Otázka, čo presne preživaš.. že máš výčitky? Že čo?

@lucyluska neviem proste blbý pocit že iný sú v robote a ja som doma. Ten pocit že nie som užitočny že kôli mne sa kopy robota. Možno by to bol iný pocit dakde kde robi 3000 ľudí ale keď robíme 5 tak su to výčitky

anonym_910cad
20. nov 2025

Ja som momentálne PN a tiež mám "výčitky", že za mňa robia iní a o to väčšie výčitky sú, keď už napr. nie je teplota, keď sa proste zdravotný stav zlepšuje. U mňa je to spôsobené aj výchovou, moja mama bola celý život taká istá, len s tým rozdielom, že ona nemaródovala ani so 40tkami horúčkami, toto ja našťastie nerobím, ale ten pocit viny tam stále je a je to podľa mňa choré, ale neviem to ovplyvniť. Potom si ale stále opakujem staré známe, že nenahraditeľných sú plné cintoríny 😉 A je to svätá pravda, ak by sa ti nedajboh niečo stalo, tak už po týždni si na teba nikto v tej robote nespomenie, nahradia ťa (prirodzený proces), zabudnú, raz do roka si možno na teba spomenú. Jediný, komu budeš naozaj chýbať, budú tvoji príbuzní.

mamina7070
20. nov 2025

pozri do konca tyzdna uz budes ok a v pondelok sa vratis neboj sa vydrzia v praci aj bez teba
teda neviem ci som dobre pochopila ze mas virozu hrdlo teplotu

ak je to psychicka diagnoza a na dlhsie tak potom treba riadnu liecbu a neboj sa v praci poriasia vsetci sme tam nahraditelni

lucyluska
20. nov 2025
@123nepoviem

@lucyluska neviem proste blbý pocit že iný sú v robote a ja som doma. Ten pocit že nie som užitočny že kôli mne sa kopy robota. Možno by to bol iný pocit dakde kde robi 3000 ľudí ale keď robíme 5 tak su to výčitky

@123nepoviem
Takto, to nieje tvoja vina. Firma musí zohľadniť ľudský faktor, že človek ochorie, otehotnie ...proste nepríde. Ak je veľa roboty to je šéfov Job to roztriediť. Nie tvoj. Aj iní idú Marod keď potrebujú. A nie si prezident zemegule 😉
Porozmyšľaj, ako zdravo si odsúhlasiť že môžeš oddychovať so súhlasom lekára. Skús to v hlavne premyslieť.

pribinak
20. nov 2025

A chceš chodiť chorý do práce a sirit infekciu? Tvoji kolegovia majú možno tehotné manželky, alebo doma malé deti. Posledné čo každý potrebuje je ochorieť od kolegu ktorý sa chorý dotrepe do prace

123nepoviem
autor
20. nov 2025

@123nepoviem mne chýba motivácia už lebo cez víkend len smutno spím nervy z toho že som sám že nič pekné není a od pondelka zase do roboty tri roky tak fungujem jak robot a teraz v pondelok proste konec hlava vypla už mala toho dosť na odpadnutie zle úzkosť strasna

mamina7070
20. nov 2025
@123nepoviem

@123nepoviem mne chýba motivácia už lebo cez víkend len smutno spím nervy z toho že som sám že nič pekné není a od pondelka zase do roboty tri roky tak fungujem jak robot a teraz v pondelok proste konec hlava vypla už mala toho dosť na odpadnutie zle úzkosť strasna

@123nepoviem a liecis sa u psychiatra ? mozno treba zmenit lieky

123nepoviem
autor
20. nov 2025
@mamina7070

@123nepoviem a liecis sa u psychiatra ? mozno treba zmenit lieky

@mamina7070 liečim

123nepoviem
autor
Autor odpoveď zmazal
natalusiiik
20. nov 2025

Kazdy je nahraditelny, len tolko k tomu.. neboj sa v praci sa to bez teba nezruti

mamina7070
20. nov 2025
@123nepoviem

@mamina7070 liečim

@123nepoviem tak proste treba tomu dat cas, v praci si poradia uvidis. Skus mozno psychoterapie si dohodnut a spracovat to
ja som tiez vyrastala tak ze doma sa neostavalo kym to nebol zapal pluc a tiez som tahala ako mulica v praci skoncila v nemocnici trojmesacna PN a ZTPS a ID vratila som sa do prace ale do inej firmy potom

anonym_b5b8b5
20. nov 2025

@123nepoviem . .a pritom je to jednoduché: Som chorý, potrebujem sa uzdraviť...aby som sa uzdravil, musím svojmu telu dopriať odpočinok,aby sa uzdravovalo...a preto som PN.Je to jednoduché.V čase PN popri odpočinku sa dá venovať aj príjemným veciam: čítať, pozrieť nejaký film a tým odpútať pozornosť od negatívnych myšlienok

anonym_301509
20. nov 2025

Joj,moj muz bol od 3.10 do 16.11 na pn,kvoli urazu nohy.Jaj ten si to tak vychutnaval,ze xyrokoch je viac ako 2tyzdne doma.Nikdy na pn nechodil,max zobral dovolenku na vylezanie.Nastastie ale mame aj pn poistenu,aj hypo a poistovna celkom milo prekvapila,ze 2splatky hypo vratia spet vyse 2000eur,ratali sme len s 1 splatkou.Plus klasika poistka pn,tam dalsich 900eur a socialka mu vyratala 40eur na den pnky.
Ale aj tak ju ma este opuchnutu,nosi ortezu.Riadne si aspon oddychol,teraz urobi opet zopar dni a zase mame celozavodnu.
Daj sa hlavne dokopy a nemysli na take blbosti,lebo este aj mysel vie zhorsit stav a o to to bude dlhsie trvat sa vyliecit.

anjelicek26
20. nov 2025

Ako pise kocka vyssie, nahraditelny je v praci kazdy, ale nie ty pre tvoju rodinu... normalne sa vyliec, to je teraz prvorade.

anonym_99b037
20. nov 2025

@123nepoviem využi čas na vzdelávanie, niečo zaujímavé si prečítaj, vyskúšaj nový recept, nauč sa používať novú aplikáciu, zavolaj alebo napíš starým priateľom s ktorými si už dlho nebol v kontakte, proste vymysli si niečo užitočné na čo si doteraz nemal čas

anonym_1bd298
20. nov 2025

@123nepoviem som pn 2 mesiace 😀 nemám absolútne ani jednu výčitku 😆 je mi dobre

leangela
20. nov 2025

Zamestnávateľ sa zariadi. To vôbec nie je tvoj problém, aby si sa ty trápil tým, čo má vyriešiť niekto iný a nie je to v tvojej kompetencii. Využi ten čas pre seba. Nikto nehovorí, že musíš len ležať a nič nerobiť. Čítaj, pozri si niečo, zapni nejakú appku, kde sa vieš dovzdelať, obvolaj rodinu, známych v rámci udržiavania kontaktov, možno aj na psychiku ti to prospeje, keď s niekým hodíš reč....

wieruska1
20. nov 2025

Ty si dokonaly produkt systemu na tvorbu otrokov 😇 nic v zlom, ale naozaj vidis svoje jedine zivotne poslanie v sluzeni svojmu “panovi”?

januska12323
20. nov 2025

Každý je nahraditelný a ak sa nebudeš liečiť môžeš skončiť s trvalou PN, to by si radšej?

123nepoviem
autor
20. nov 2025
@wieruska1

Ty si dokonaly produkt systemu na tvorbu otrokov 😇 nic v zlom, ale naozaj vidis svoje jedine zivotne poslanie v sluzeni svojmu “panovi”?

123nepoviem
autor
20. nov 2025
@januska12323

Každý je nahraditelný a ak sa nebudeš liečiť môžeš skončiť s trvalou PN, to by si radšej?

anonym_79cfab
20. nov 2025

ja som bola rok a úplne bez výčitiek😂

anonym_46663c
20. nov 2025

Ja nemam absolutne ziadne vycitky,ze sa liecim. Pre mna je a bude zdravie vzdy c.1. Uz som bola taka sprosta,ze som na sefove naliehanie nedoliecena prisla a potom som si nasledky niesla dalsie 2r. Uz taka sprosta nebudem. Telo ti to VZDY vrati. Uz sa liecim tolko,kolko treba,aj ked kolegyna je presne ten typ,aj polomrtva do prace lebo ma tolko roboty,ze "si to nemoze dovolit". Takych uz bolo...a uz nie je.