icon

Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba

stamara
2. jan 2019

Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂

Strana
z9
maminuska
2. jan 2019

@stamara a ďalej ? Odbor, škola ?

stamara
autor
2. jan 2019

@maminuska nezobralo mi príspevok 🙂 Až teraz

evittam
2. jan 2019

@stamara Nemohla ti dať výpoveď pocas PN, jedine ze rušila tvoje miesto, firmu. Inak k otázke-ak treba zit tak akukolvek pracu-bohuzial.

stamara
autor
2. jan 2019

@evittam mala som PP na dobu určitú. Takže mohla mi nepredĺžiť pracovnú zmluvu ...

zuzanockamt
2. jan 2019

mám VŠ a nikdy som nemala problém si nájsť prácu...vždy som mala možnosti adekvátne k vzdelaniu...keby to bolo fakt nutné,tak by som robila aj manuálnu prácu

stamara
autor
2. jan 2019

@zuzanockamt neviem odkiaľ ste, ale tu, kde žijem (východ SK) je to fakt otrasné :( A preto uvažujem už aj nad obchodom .. len nech nesedím doma, lebo sa časom zbláznim :(

dskjhfdlkdjhl
2. jan 2019

@stamara zalezi aj od toho, aku VS mas, bohuzial, teraz ma vela ludi pofiderne VS a potom nemozu najst pracu. Ja som takyto problem nikdy nemala, ale keby som sa dostala do takej situacie, tak by som brala pracu, aka by bola, lebo ucty sedenim doma na zadku este asi nikto nezaplatil.

ruzasipova
2. jan 2019

Ja mám VŠ učteľstvo a poviem ti, že tiež nie vždy som zohnala prácu v obore, tak som robila všeličo. Ako vždy som sa snažila byť zamestananá ako učiteľka ale keď sa nedalo, tak doma nič nezarobím predsa.

zuzanockamt
2. jan 2019

@ruzasipova
@stamara závisí od odboru,aký máte

iffushka
2. jan 2019

@stamara ja mám VŠ a v podstate všetky moje zamestnania bolo také, kde vš nebolo treba. Mám aj kolegov v momentálnej práci, ktorí majú vš skončenu a prácu, kde vš netreba si sami vybrali. A sú v nej dobrí.
Ono, študovať vš a potom aj robiť tú prácu sú dve rozdielne veci. Aspoň pre mňa. Vš bola ťažká, ajmabavila. Aj roky to boli krásne a určite nie stratené.
Ale ja som s tým, že nechcem robiť svoj odbor bola uzrozumena veľmi skoro.

stamara
autor
2. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl tak pofidérnu VŠ nemám ... len je všeobecného charakteru. No vždy som patrila medzi tých lepších žiakov, dokonca bola by som skončila s červeným diplomom až na jeden predmet, ktorý sa mi nechcelo opravovať 🙂))) V práci, kde som robila doteraz mi bolo ok, až na tú známu, ktorá vedela byť ku mne pekne hnusná z osobných dôvodov (mala niečo proti mojej sestre), takže viem, že preto mi ten PP nepredĺžila, pretože za celý rok som od iných vedúcich (ktorí mali na starosti iné sekcie, ale spolupracovala som aj s nimi) nepočula nič zlé na moju osobu, práve naopak, chválili ma, že konečne došiel nejaký šikovný človek ... ale tak mám pocit, že niekedy je aj tá šikovnosť človeku na ...

evittam
2. jan 2019

@stamara Tak to aj napíšem. Ona ti nemusela oznamit nic. Tebe skoncila zmluva. Ako VS vzdelana osoba by si mala vediet,ze je rozdiel medzi výpovedou a skoncenim zmluvy na dobu určitú.😉

hettinka
2. jan 2019

@stamara záleží, akú máš VS. Byt tebou, dorobím si DPS a idem učiť. Ucitelske miesto sa vždy nájde a pre mamu s deťmi určite lepšie ako v obchode alebo za pásom, hoci nástupný plat asi ako predavačka v hypermarkete.

K tvojej “vypovedi”, kamarátku chapem, ak si PN-kovala v čase skončenia PP na dobu určitú, zamestnávateľ videl riziko, ak by ti ju predĺžil. Ja som tak robila 2 roky, ani pn, ani OČR som nemala, drela ako blázon, aby dom si prácu udržala. Aj tehotenstvo som odložila... ale keď sa inak nedá, tak sa nedá.

stamara
autor
2. jan 2019

@evittam viem, že mi nemusela oznámiť nič - ak by to nebola známa .. a kamoška. Preto som od nej taký podraz nečakala a hlavne, ak sama mi povedala pred nástupom do práce, že mi tú zmluvu naisto predĺži. A mrzí ma, že do práce zaťahovala svoje komplexy a problémy, ktoré mala voči mojej sestre .. asi tak

zuzanockamt
2. jan 2019

@hettinka záleží,čo chce učiť...jazykov a humanitných predmetov je dosť

stamara
autor
2. jan 2019

@hettinka dôvodom ukončenia PP nebola moja PN .. ale osobné veci, komplexy a problémy, ktoré mala voči mojej sestre. Videla som, ako pristupovala k inej pracovníčke, ktorá nastúpila koncom roka a chodila už po doktoroch. Dokonca sama známa jej povedala, že ak je chorá, nech si vezme aj dve celodenné P a sa dolieči. Ja som svoje choroby vždy prechodila... nikdy ma neposlala vyliečiť sa domov.

dskjhfdlkdjhl
2. jan 2019

@stamara ved ja som nepisala, ze Ty mas pofidernu VS. Len celkovo je to teraz dost bezny jav, ze ludia vystuduju, len aby mali nejaky titul a potom robia za pasom a cuduju sa. Ak mas poriadnu VS, tak az taky problem zamestnat sa snad nebude.

saslavka73
2. jan 2019

No tak potom títo všetci zaberajú miesto tým so strediskolskym vzdelanim. Nič proti vám samozrejme.

evittam
2. jan 2019

@stamara Aspon máš poučenie do života. Ak to myslela uprimne tak ako kamoška ti mala dat hned zmluvu na dobu neurčitú. Dnes sa neda spolahnut na nikoho-iba sam na seba. Bohužiaľ. A ja by som teda nemohla pracovať u niekoho podobneho charakteru kto by si na mne riesil svoje problémy s niekym iným. Z mojho pohladu môžeš byt len rada. A ze ta nikdy neposlala sa liecit?! Tak si sa mala zobrať a liecit sa a nie prechodit-najhorsie co mozes spravit ale na to raz v živote prídeš a želám nech to nie je neskoro.😉

hettinka
2. jan 2019

@zuzanockamt no nevedno, keď má VS “všeobecného charakteru”. Absolútne si neviem predstaviť, aka VS to môže byt.
Ja mám 2 cudzie jazyky a ako učiteľka núdzu o prácu nemám, ešte mi aj volajú z jazykovej školy, doucovat, čo už odmietam.

hettinka
2. jan 2019

@stamara nerozumiem, tak volala ta tam, a potom ti robila zle? Cudne...

stamara
autor
2. jan 2019

@evittam áno, je to obrovské poučenie. Už nikdy pre žiadnu známu/známeho. Každý ti podkope nohy. Možno ju aj štvalo, že ma tam ľudia mali radi. Ale nech sa jej dobre žije 🙂

stamara
autor
2. jan 2019

@hettinka áno, volala ma v čase, keď so sestrou vychádzala dobre. Potom začala zrejme sestre závidieť, keďže sestra sa vydala a ona je ešte slobodná 🙂 Potom začala byť aj ku mne hnusná, nie vždy, len keď nemala náladu, tak si to vybila na mne. Inak ma potrebovala, pretože po bývalej pracovníčke ostalo veľmi veľa chýb a nemal to kto opraviť.

saslavka73
2. jan 2019

@stamara možno potrebovala zamestnať lepšiu kamošku. 😁Je to pre teba výzva možno je to dobré a nájdeš lepšie.❤️

zara0201
2. jan 2019

@stamara mam VS ucitelstvo, v odbore som nikdy nepracovala. Ano vzdy som mala pracu relativne v teplom kancli, nebolo predtym potrebne VS vzdelanie. Teraz som v praci kde je VS podmienka zo zakona. Manualnu pracu by som vzala na nevyhnutnu dobu keby mi horelo za zadkom kedze mam rodinu aj hypoteku na dom a pritom by som intenzivne zhanala adekvatnu pracu. Som presvedcena ze do pol roka sa adekvatna praca da najst. A nie len velke mesta. Nikdy som s tym nemala problem. Zijem na Liptove. Som 14 rokov po skonceni VS a mam 3.zamestnavatela.

evittam
2. jan 2019

@stamara Nechápem preco si si to nechala.

nika_m
2. jan 2019

Nemam VS a sedim si v teplucku v kancelarii ako si napisala (no uz nie kedze som pred porodom),len som bola sikovna a mozno mala stastie a dostala sa na fajn miesto, kde som nazbierala prax a tak bola vyrovnanejsia pre mojich kolegov absolventov...niekedy to mozno nie je len o tom ci mas vs alebo nie, ak to cloveku "mysli" tak sa zaobide aj bez titulu, hlavne v dnesnej dobre kedy uz ten titul castokrat neznamena nieco viac, kedze skoly chrlia absolventov kazdy rok a nie je to nic vynimocne...kazdopadne ci uz by som mala VS alebo nie, tak ak potrebujem a chcem pracovat, obzerala by som sa po roznej praci, nie len kancelarskej...dobre mozno statie pri vyrobnej linke a tesco pokladnu by som si nechala na koniec a snazila sa robit skor nieco administrativne, ak ale mas naklady ktore musis pokryt tak snad nebudem sediet doma so zalozenymi rukami lebo ma nikde do teplej kancelarie nechcu zobrat

evittam
2. jan 2019

@zara0201 Ja som nasla do 2mesiacov a to som ani nejak extra nehľadala (bez VS) a po skoro 4rokoch na MD+RD, male mesto a este dokonca 3ponuky v mojom obore kde mi vysli v ustrety ako som ja potrebovala. Cize som si este vyberala.

sihaj
2. jan 2019

s VŠ som robila aj poštárku, keď som nemala inú prácu...radšej pôjdem aj zametať ulice, ale budem robiť....

mariejenka
2. jan 2019

Moj muz ma VS,robil si ju popri zamestnaní s tym,ze sa potom poobzera po adekvatnom v odbore zamestnani,ale to vsade chceli prax xy rokov a nástupný plat mensi ako ked robil skladnika,cize nula bodov. Nakolko je sikovny, spoľahlivý,slusny nadobudol take zrucnosti,ze napriek VS robi manualnu pracu, živnostník v stavebnictve. Jeho otec Mgr. PhDr. to velmi tazko nesie...
Zit treba,zije si spkojne ,mame co potrebujeme.
Ja mam VS,robim v odpore aj popri RD a ak by som nemohla pojdem aj do predajne predavacku,kazda praca je hodnotna,kto.to nevidi je buran!

Strana
z9