icon

Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba

stamara
2. jan 2019

Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂

stamara
autor
2. jan 2019

@evittam pretože ja nie som ten typ, že sa budem s niekým hádať pre zle zaliatu kávu ... alebo ak som šla k nej po podpis a ona mala zlú náladu a vybehla na mňa ,že ona teraz toto riešiť nebude .. tak čo som ju mala poslať do riti ? 🙂 Bola moja nadriadená, zahryzla som si do jazyka a robila iné. Potom vždy prišla za mnou, keď sa "ukľudnila" a fungovali sme normálne ďalej... myslela som, že je natoľko inteligentná a nebude ťahať osobné spory do práce, ale mýlila som sa. Jedna kolegyňa mi sama povedala, že ma dokonca chválila, ako som dala všetko dokopy,takže som verila, že sa zachová inak.

pininka
2. jan 2019

Som z východu a presne viem o čom píšeš, po výške žiadna robota, na úrade práce mi povedali že som nezamestnatelna, išla som na materskú, popri nej som si našla robotu, ale len na dohodu, firma skončila, druhá materská, po nej u nás v škôlke, prešla som cez upratovačku, až po ekonomku. Pri treťom tehu mi samozrejme nepredĺžili zmluvu. Teda zas budem začínať odznova. Išla by som aj za pás, aj hocikde, len pri troch deťoch a mužovi ktorý väčšinu týždňa nieje doma 12ky robiť nemôžem. Zamestnať sa v tepluckej kancelárií je čistá utopia. Idem si doplniť vzdelanie hoci muž neverí že mi to pomôže a sama som zvedavá ako dopadne potom.... Držím ti palce.

hettinka
2. jan 2019

@stamara už zbytočne predošlú prácu nerieš, čo bolo, to bolo ... skús pozerať dopredu, čo ideš robiť teraz.
Prechodne by som vzala asi aj prácu trebárs v obchode, ale snažila sa s VŠ vzdelaním vypracovať na nejakú vedúcu predajne, alebo niečo také. Kamoška takto robí v Deichmann, začala ako predavačka, ale keďže je šikovná a vie nemecky, už je oblastná vedúca pre celý región.

Co sa týka VŠ, mala som nedávno stretnutie s mojou bývalou triedou a paradoxne, tie, čo boli jednotkárky a povyberali si všeliaké ťažké školy, vychytené fakulty, tak majú doma nulové uplatnenie. Jedine by museli zostať v BA a robiť vo výskume, alebo na univerzite. A tie, čo si vybrali normálne odbory, všetky robia. Ja mám doma tretiačku na gympli a tiež mi tu básnila o takých odboroch, že som ju rýchlo schladila, nech vyštuduje niečo normálne, s čím sa uplatní všade, prípadne môže robiť aj z domu.

mariejenka
2. jan 2019

* musim sa opravit,necitam po sebe😄😄 cize robim v odbore😄 nie odpore...😎

catherinah
2. jan 2019

Mna by zaujimalo, aku mas VŠ

saslavka73
2. jan 2019

@pininka Moje zlaté. Drzimpalce, az si nájdeš prácu aby si bola spokojná.

evittam
2. jan 2019

@stamara Nie poslat do riti. Ale slusne napr.povedat,ze nech si skace do niekoho iného a svoje komplexy a zlu naladu necha doma.😉 Trosku asertivity niekedy nezaškodí.

stamara
autor
2. jan 2019

@pininka to je ozaj strašné tu na východe. Mám pocit, že tu zdochol pes a nie je tu šanca nájsť si niečo normálne. Podobne ako ty, tiež veľmi 12tky nemôžem, pretože manžel ide von :(
tiež som rozmýšľala, žeby som si urobila nejaké kurzy alebo inú školu. .. len sa bojím, či to zvládnem. Máme hospodárstvo v rozbehu, malé dieťa, domácnosť ... Ak môžem vedieť, čo si študovala ? ideš si nadrobiť v odbore alebo ideš do úplne iného smeru ?

stamara
autor
2. jan 2019

@hettinka no môj problém je asi aj v tom, že si veľmi neverím :( Našla som niekoľko robôt, kde sa vyžaduje AJ. AJ síce ako tak viem, hlavne gramatiku, ale netrúfnem si napr. volať s nejakým dodávateľom so zahraničia a komunikovať s ním v plynuje v AJ, pretože komunikácia mi nejde. Mala som česť v práci hovoriť raz s jedným cudzincom v Aj a bola to katastrofa :D

stamara
autor
2. jan 2019

@catherinah mám VŠ manažment, odbor marketing

zuzanockamt
2. jan 2019

@stamara
@pininka akú VŠ máte?

saslavka73
2. jan 2019

@stamara S tým treba niečo robiť.

dskjhfdlkdjhl
2. jan 2019

@stamara tak ale z takej VS by si prave tu anglictinu mala mat na slusnej urovni. To mas v BA?

zara0201
2. jan 2019

@evittam ale isto, da sa. Ja velmi na reci ze sa neda neverim.

zuzanockamt
2. jan 2019

@stamara takže ovládaš ANJ...bydlisko máš v profile RK,to snáď nie je také zlé

stamara
autor
2. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl nie .. východ 🙂 No ja AJ mám na slušnej úrovni - čítanie, písanie, gramatika. Ale komunikácia mi nikdy nešla :( Navyše, AJ sme tam mali asi len 2 semestre, takže ani nejaký priestor na rozvíjanie komunikácie tam nebol.

hettinka
2. jan 2019

@stamara bydlisko máš ale uvedené RK. To už neplatí? Z RK sa predsa dá v pohode dochádzať aj do MT, ZA a tam hádam robota je.

hettinka
2. jan 2019

@stamara tak doplň jazykové vzdelanie, ak si nezamestnaná, nejaké kurzy preplácal aj stať cez repass.

stamara
autor
2. jan 2019

@evittam vieš, aká by bola jej odpoveď ? Že keď sa mi niečo nepáči, mám si zbaliť švestky a odísť. Mala hroznú komunikáciu... preto som bola ticho, pretože by to nemalo význam.

saslavka73
2. jan 2019

@stamara Však preto buď rada, že si sa jej zbavila.

dskjhfdlkdjhl
2. jan 2019

@stamara Netreba premyslat, ako bolo a ako sa neda, ale ako bude a ako sa da.

stamara
autor
2. jan 2019

@hettinka som z východu - z Prešova. Nie z RK, to mám uvedené v profile zle... zatiaľ som stále na PN, som po operácii.

saslavka73
2. jan 2019

@stamara Veď s touto VŠ je milión ponúk. Ten jazyk a musíš zarábať ako ....

stamara
autor
2. jan 2019

@hettinka áno, uvažujem nad tým. Mám síce maturitu z AJ, aj na jazykovej škole, mohla som urobiť štátnice, ale bola som blbá. učila som sa v tom čase aj na maturitu na strednej, tak som nestíhala ... možno by mi tie štátnice viac pomohli ako celá VŠ...

saslavka73
2. jan 2019

@hettinka A aká je robota v MT alebo ZA? Za 700 euro a ešte aj dochadzat?

siska53
2. jan 2019

@stamara ja mam VS,ale kvoli platu robim a robila som.pracu,kde VS netreba. Ale za predavacku by som sla.len v krajnom.pripade.

saslavka73
2. jan 2019

@stamara No veru.

zara0201
2. jan 2019

@stamara mam sestru v PO. Ma VS, tiez pedag.smer. Nikdy nemala problem sa tam zamestnat. Ma 3 deti, jazyky ovlada by som povedala ze velmi pasivne. Blizko su Kosice. Mne to pride schodnejsie ako tu Liptov. Su tam predsa centraly firiem, regionalne pobocky...

stamara
autor
2. jan 2019

@saslavka73 áno, milión ponúk ... a všade, kde je manažér chcú min. 3r praxe - prax v oblasti vedenia ľudí. Čo ja nemám. Nikdy som neriadila žiaden tím. Posielala som si už skôr aj na vedúce do obchodu, kde vyžadovali prax vo vedení ľudí a neozvali sa...

pininka
2. jan 2019

@zuzanockamt ja mám sociálnu prácu, viem že teraz je to odbor o h...e ale vtedy keď som to isté študovať sa to rozbiehali a bolo to žiadané. Žiaľ po skončení 5 rokov na VŠ sa situácia radikálne zmenila.