icon

Ako bojovať proti stresu a zlému kolektívu v práci?

5. mar 2024

Bola som doma s deťmi 4.5r, bývalý zamestnávateľ už neexistuje. Nastúpila som do novej práce od 1.10.23. 3ročný šiel do mš 1,5dcéra je buď s mužom alebo s babkou a dedkom.(babka ešte pracuje dedo je pn)Muž má dobrú prácu, napr keď robí v ne tak má voľno po ut robí iba v str a štv pia voľný.
V novej práci mám iba 30% rovnakú náplň práce ako v starej,nový softvér množstvo zmien v legislatíve. Mala som nastúpiť na miesto kolegyne čo odchádza do dôchodku k 31.12. no namiesto toho aby ma zaúčala ako mala do konca skúšobnej doby vybrala si dovolenku asi 40dní a nechala ma v štichu. Vo firme s poza môj chrbát si s ňou spravili aj rozlúčku, a v pondelok ráno som sa čudovala, že prečo nechodí pani do práce. Druhá kolegyňa s ktorou som v kancelárii mi povedala, že už nepríde. pani povedala že pomôže aj niečo nebudem vedieť. Bola domu nej doma tri krát, naposledy v dec, keď ma odbila že is už pracovné veci nepamätá. Na Vianoce jej náhle zomrel muž od vtedy ani mobil nedvýha.
Niekoľko krát som sa obrátila na priamu nadriadenú, stále ma odbila. Hodila.mi zbierku zákonov na stôl či poslala za kolegyňou na druhú pobočku aby dovysvetlila vecí.Ona ako inžinierka v danom odbore,.nevie vysvetliť poradiť ako na danú problematiku iba skontrolovať, či to mám dobré. Pritom si dala od 1.1.24 navýšiť plat lebo ,,ma ešte musí veľa naučiť,,
Dokopy som čerpala 2x pol dňa paragraf a 2dni očr na deti (dnes je druhý deň, zajtra idem do práce)po skončení skúšobnej doby. Je to podľa vás moc?
Druhá vec, v práci máme na 80%ženský kolektív ale nikto nemá malé deti a tvária sa, že ani malé deti nemali, a kvôli tomu sú flexibilnejšie čo sa týka pracovného času, ale keď o pol štvrtej padne vyparia sa do minúty, vtedy šéf vždy nájde s robotou mňa, čo musím byť o štvrtej v mš. Kolegovia vrátane šéfky sú fajčiari, mňa z dymu až napína, chodia do kuchynky fajčiť 4-5x, chodia tam aj tie čo nefajčia, lebo sa tam dohadujú pracovné veci, klebety a pod. Ja nikdy o ničom neviem, cítim sa vylúčená z kolektívu. Nikto sa so mnou nerozpráva okrem tety upratovačky, tá sa vždy opýta ako s mám, ako sa majú deti, naši, ochotne donesie kávu zo zadymenie kuchyne. Vlastnej práce mám veľa ani nestíham s nimi klebetiť, ale tie ich prestávky trvajú dokopy aj 2h. Vždy keď sa tam zašijú všetky telefóny znonia u mňa, pravidelne kvôli tomu nadčasujem, aj keď tam som do tmy šéfke nikdy nie je dosť dobre, dosť rýchlo. Ešte vymýšľa nové úlohy ako vedenie knihy jázd na služobných autách, sledovanie spotreby PHM, stavu tachometra a pod. hoc som nikdy ani jedno vozidlo nešoférovala. Jeden kolega, šéfov najlepší kamarát, má nastálo požičané najstaršie služobné auto, ale o vodičák prišiel pre alkohol, ukradli mu z dvora aj služobný príves. Na qvartálnej schôdzi som sa cítila ako na súde, všetkému som bola na vine je.
Mám veľké stresy, kebyže nesplácame hypo a ďalšie veci už tu nie som. Čo by ste robili na mojom mieste?

Strana
z2
eleanor2510
5. mar 2024

@jaroe @autorka ani jedna strana sa v tomto pripade nespráva normalne. Ano, ten kolektiv znie uprimne ako riadne nenormalny, hoci mame pohlad iba z jednej strany, ale ak by to vsetko bola pravda, tak normálne to urcite nie je. Ale mne teda zasvietila kontrolka pri tom, ze autorka volala tej pani domov, bola u nej doma a ze jej volala aj po smrti jej manzela a este sa citi dotknuta, ze pani nezdviha?! Pardon, to ako kde sme? Ano, je pravda, ze mohli mať dohodnute zaucanie a tak dalej, lenze ta pani si legitimne zobrala dovolenku, na ktorú ma narok, kludne mohla aj ochoriet alebo hocico ine sa mohlo stať (bez toho, aby som nedajboh niekomu nieco privolavala, lej konštatujem, ze taketo veci sa normalne deju), a aj vtedy by jej autorka volala? Ta pani mala uplne legalny dôvod na nepritomnost v praci a nema jej kto co vyvolavat a nedajbozr este v takej situacii, ze jej zomrie manzel! Autorka, mas to riešiť s vedenim, ked je vedenie neschopne, mas si stat za svojim, ale ta pani je v tom fakt nevinne! Po druhé, stazujes sa, ze vsetci odídu o pol 4 a tebe da sef robotu a ponahlas sa do skolky. Do koľkej mas pracovnu dobu? Ak rovnako do pol 4, zdvihnem sa a idem prec, ak chcu odo mna nadčasy, nech mi to daju pisomne a riadne zaplatia. Ak tam mas byt dlhsie, tak sa nemas co urazat. Proste áno, urcite su tam veci, co nie su v poriadku, ale ty sa tiež nevies za seba postaviť a zabojovať a hlavne spoliehať sa sama na seba a nie na inych.

mamina7070
5. mar 2024

@eleanor2510 ona k nej sla tri krat domov ! ako za mna nonsens spravanie a upratovacka musi pnicke nosit kavu z kuchynky

a riesi kto si navysil plat a ze si musi dostudovat zakony sak to je hadam normalne ze si clovek studuje svoju oblast co sa meni atd

vsetkych len ohovaras posudzujes a este sa stazujes na kolektiv ?

natalienka12
5. mar 2024

@mamina7070 A este riesi, ze sefov kamarat ma pozicane sluzobne auto a ukradli mu z dvora prives. Chora hlava, ja skor lutujem jej kolegyne a vobec sa im necudujem, ze takuto zenu ignoruju. Dobre robia. Este ze tam je ta dobrotiva “teta” upratovacka 😂

jaroe
5. mar 2024

@eleanor2510 tak ja som to pochopila tak, ze urcite boli dohodnute na tej navsteve, a predpokladam, ze to navrhla ta pani, kedze plan bol taky, ze ju mala zaucat do konca roka. Ak to bolo inak, tak samozrejme, je to cez ciaru....

eleanor2510
6. mar 2024

@jaroe dohodnute asi boli, to autorka pise, ale teda bola u nej trikrat plus niekolko telefonatov, mozno neboli presne dohodnute, kolko to ma trvat, resp. mozno pani predpokladala, ze bude stacit jedno stretnutie a zvysok jej uz dovysvetľujú ostatni, co teda aj dava zmysel. V kazdom pripade tri navstevy a niekolko hovorov mi pripada ako dost dobra vôľa zo strany tej pani, ktora sa na to mohla vykaslat pocas svojej dovolenky. A z príspevku vyplyva, ze autorka chcela pokracovat aj po tom, co pani zomrel manzel, to uz je riadne cez ciaru. Ano, ja chapem, ze jej bolo niečo prislubene a nedodrzalo sa to, nastve to, jasne, ale otravovat pani na dochodku, este k tomu v tazkej situacii, to je moc. To ma riesit nadriadeny a ked je neschopny, tak jeho nadriadeny, alebo proste nebude urobena robota, ked jej to nikto nevysvetlil, ale neriesi sa to s pani na dochodku

eva112014
9. sep 2024

@autorka ako sa máš? Už je to lepšie? Zmenilo sa volačo?

Strana
z2