Je povinnosťou zaškoľovať svojho nástupcu?
Ahojte, po niekoľkých rokoch vo firme som oznámila odchod. Teraz odo mňa zamestnávateľ chce, aby som niekoľko týždňov zaúčala nového kolegu, ktorý prevezme moju prácu.
Nemám problém odovzdať agendu, ale zaujíma ma, či je to moja povinnosť? Alebo je to len moja dobrá vôľa. Ďakujem za vysvetlenie.
Ja nerozumiem tvojmu zmyslaniu. Je to uplne bezna prax, ze odchadzajuci zauca toho, kto ho nahradi.
@anonym_autor zaúčala som pri odchode, úplne bez problémov, u nás za to aj platili mentorské
@anonym_autor
Pravdaže. Je to úloha od tvojho šéfa.
Máš s tým nejaký problém?
Nerozumieš svojej práci?
Alebo iba komplexy?
áno, je to tvoja povinnosť. resp takto - je tvoja povinnosť robiť to čo ti nariadi zamestnávateľ, pokiaľ to nsúvisí s tvojou pracovnou činnosťou ...
@anonym_autor si ešte v práci a robíš to , čo žiada zamestnávateľ..... otázka je, čo si vypustíš zo svojích nadobudnutých skúseností novej pracovníčke 😆😆😆... lebo väčšinou sa zaúča len " naoko" 🤣🤣🤣
Ja keď som dal výpoveď v bývalej robote, kde ma to už celé štvalo na čele s vedením, tak za mnou prišla premotivovaná HR slepica, že teraz musím zaučíť nového čo prijmu na moje miesto. Povedal som jej, že nikoho zaúčať nebudem, mňa tiež nezaúčali. A ona: ale to musíš. Nemusím 😀 A ona: to poviem tvojmu šéfovi a on to príde riešiť. A ja: povedz. A odišla. Ale šéf, jeden dôvod kvoli ktorému som odchádzal a povedal mu predtým pár teplých slov , sa ma už vo výpovednej lehote už bál. Takže za mnou neprišiel a obchádzal ma ako vedel radšej a nič neriešil. A odišiel som a nezaučil nikoho. Tak sa to robí 🙂
Ja keď som dal výpoveď v bývalej robote, kde ma to už celé štvalo na čele s vedením, tak za mnou prišla premotivovaná HR slepica, že teraz musím zaučíť nového čo prijmu na moje miesto. Povedal som jej, že nikoho zaúčať nebudem, mňa tiež nezaúčali. A ona: ale to musíš. Nemusím 😀 A ona: to poviem tvojmu šéfovi a on to príde riešiť. A ja: povedz. A odišla. Ale šéf, jeden dôvod kvoli ktorému som odchádzal a povedal mu predtým pár teplých slov , sa ma už vo výpovednej lehote už bál. Takže za mnou neprišiel a obchádzal ma ako vedel radšej a nič neriešil. A odišiel som a nezaučil nikoho. Tak sa to robí 🙂
@anonym_2a1249 Hm, ja by som sa za takýto prístup hanbila. Nový zamestnanec nemôže za tvoje vzťahy a zlu situáciu. Aspoň nejaký základ si ukázať mohol / mohla. Nehovorím že ukázať nejaké triky a skratky, ktoré sú tvoje vlastne, ale základ určite
@anonym_autor nikto ťa nedonúti. A ak ťa donúti tak chcem vidieť tú kvalitu zaučenia. Odovzdala by som agendu, ukázala čo treba ale určite by som tomu nevenovala viac ako je môj pracovný čas.
Moja predchodkyňa si vypýtala za moje zaučenie 5000€ a aj ich dostala. Odišla po nezhodách s vedením, dala výpoveď . A keď šéfovia chceli aby to fungovalo tak im nič iné neostávalo.
Ale zaučila ma naozaj kvalitne, až som bola prekvapená ako sa mi venovala, s tým že aj po odchode ak by niečo tak som jej mohla volať, ale nebolo treba. Až potom som sa dozvedela, že to bolo za odmenu, mimo bežnej mzdy.
Ahoj, ak máš nového zamestnanca zaúčať počas svojej riadnej pracovnej doby, je to v poriadku. Alebo ťa zamestnávateľ núti pracovať naviac (zadarmo)?
Nemusis, ale je to fer voci kolegom, co s tou novou osobou budu musiet pracovat a proste celkovo ludsky... tiez nechces dojst na nove pracovisko a proste "vycucaj si to s prsta, co tu mas robit"...tiez ti tam niekto ukaze, co a ako... nestavaj sa na zadne, v zivote sa clovek stretne s ludmi vzdy viac krat, o par rokov, ina firma, a budes za debila...
tak ukázať jej môžeš...je ale rozdiel učiť a rozdiel zaučiť🙂na poslednom mieste ma zaučala kolegyňa štýlom pozeraj sa a ak nevieš pýtaj sa....🙂ale nevysvetlila nič....
Už iba z dôvodu, že tvoj budúci zamestnávateľ sa môže ozvať tvojmu predchádzajúcemu a vypýtať si referenciu, by som aspoň základy vysvetlila novému človeku.
@anonym_autor uzi si to, odchadzas a tu robotu hodis na niekoho ineho 😊 ja som sedela jej za chrbtom pila kavu a hovorila som co ma robit 🫡
@anonym_2a1249 aj ja som dala vypoved kvoli nekorektnym vztahom zo strany zamestnavatela (pekne povedane).. a vela veci som sa naucila sama, alebo mi to druha strana povedala/ukazala raz a viac sa so mnou nikto nepapral. Ale nahradu som zaucila z mojej strany na 200%, to by mi nedalo, aby som urobila napriek.. preco by som to robila. A to som jej vysvetlovala krok za krokom ako pre blbečka.. Je to o tvojom pristupe, ci si blb alebo nie. Lebo ta osoba, ktoru zaucas nemoze za tvoje vztahy s nadriadenymi.
Zauc ale moc to nepreháňaj máj na háku
Áno, tiež nemozes odísť len tak harom-farom,treba dávať pozor aj zamestnanec ma povinnosti a zodpovednosť,ak svojim konaním spôsobí škodu zamestavatelovi
@anonym_autor môžeš to mať nariadené, ale nakoľko sa ti tým navýšia povinnosti, mala by si mať príplatok za mentorovanie
@anonym_autor a teba nikto nezaucal?
@anonym_autor pocas vypovednej lehoty , ak ju teda mas odpracovat, je na zamestnavatelovi, ake ti prideli ulohy... v podstate ich budes plnit s asistentom, resp. on ich bude plnit pod tvojim vedenim... ci musis? no ak ti pride vyplata, mala by si... ten co prisiel na tvoje miesto za tvoje vztahy nemoze uplne... a je to na mieste... ho zaucit... nic by som nerobila, vsetko dala robit jemu a vymalovane
Musi je velky pan, nemusi este vacsi. Lebo miera zaucenia zavisi od viacerych faktorov. Ja som mala napriklad kolegynu, ktora odisla velmi v zlom po velkych nezhodach s vedenim a s nou odislo z toho oddelenia dalsich 5 ludi, cize tam neostal nikto a nebolo komu co vysvetlit. Mala spravit manual, co sa ako robi. Ona tam dala 3 telefonne cisla dodavatelov a linky na subory na diskoch. A tym to koncilo. Jej kolega sa nechal ukecat na zaucanie novych ludi co ich nabrali s tym, ze mu platili 500 EUR na tyzden na ruku.
Ja mam vypracovany manual a know how nemienim poskytnut. Ani mna nikto nezaucal, nepomohol mi. Nastupila som na miesto, kde 5 mesiacov nikto nebol, lebo pani isla na rizikove tehotenstvo (po nezhodach s novym vedenim). Ked som jej zavolala, tak mi vynadala, ze ju to tam nezaujima a nech si robim co chcem. Takze aj takto sa da k tomu postavit, co ale za mna je nefer voci novemu cloveku.
Potom sa ludia stazuju ako sa zhiosuju medziludske vztahy. A kto nam za to moze? Mne by taka otazka ani nenapadla. Je to hadam normalne,nie?
Musi je velky pan, nemusi este vacsi. Lebo miera zaucenia zavisi od viacerych faktorov. Ja som mala napriklad kolegynu, ktora odisla velmi v zlom po velkych nezhodach s vedenim a s nou odislo z toho oddelenia dalsich 5 ludi, cize tam neostal nikto a nebolo komu co vysvetlit. Mala spravit manual, co sa ako robi. Ona tam dala 3 telefonne cisla dodavatelov a linky na subory na diskoch. A tym to koncilo. Jej kolega sa nechal ukecat na zaucanie novych ludi co ich nabrali s tym, ze mu platili 500 EUR na tyzden na ruku.
Ja mam vypracovany manual a know how nemienim poskytnut. Ani mna nikto nezaucal, nepomohol mi. Nastupila som na miesto, kde 5 mesiacov nikto nebol, lebo pani isla na rizikove tehotenstvo (po nezhodach s novym vedenim). Ked som jej zavolala, tak mi vynadala, ze ju to tam nezaujima a nech si robim co chcem. Takze aj takto sa da k tomu postavit, co ale za mna je nefer voci novemu cloveku.
@anonym_b1aee0 tam len pozor aby o tom manuale niekto nevedel, čo vytvoríš v pracovnom čase patrí zamestnávateľovi. Tak sa s ním v zamestnaní veľmi nechváľ.
@anonym_autor mne len tak napadlo, že ty keď si nastúpila tak si išla makať a hneď si všetko vedela bez potreby zaučenia, alebo ako to bolo v tvojom prípade?
@anonym_b1aee0 tam len pozor aby o tom manuale niekto nevedel, čo vytvoríš v pracovnom čase patrí zamestnávateľovi. Tak sa s ním v zamestnaní veľmi nechváľ.
@anonym_923f56 manual mam spraveny pre potreby zastupu, keby bolo treba nieco surne spravit v case mojej nepritomnosti. Neviem ako by mi to mohlo uskodit, ked tam mam cisto pracovne veci, ktore sa robia u mojho aktualneho zamestnavatela a v inej praci by som to nevedela pouzit. Ja mam vsetko v hlave, robim veci automaticky.
@anonym_autor ani nahodou... 🤣

áno. Aj mňa tak zaúčal, môj predchodca išiel do dôchodku, mňa prijali na jeho miesto a 3 mesiace ma zaúčal. Je to úplne bežné. Veď ako má ten nový človek vedieť, ako to vo firme, alebo na danom pracovisku chodí?