icon

Ako je to s dovolenkou za obdobie počas materskej?

2danculik
26. máj 2017

Ahojte ako je to s dovolenkou za obdobie materskej. Kedy ju vybrat- pred alebo po rodicovskej? Je v tom nejaky rozdiel?

miniska
26. máj 2017

Ahoj, presne toto som sa pytala na personalnom a dozvedela som sa:

1. pocas materskej dovolenky (6 mesiacov) vznika narok na dovolenku za toto obdobie 👍, tj polovica poctu dni, ktore dostavas kazdy rok. Ale pocas rodicovskej dovolenky ziaden narok na dovolenku nevznika.

2. dovolenku (staru + ziskanu pocas materskej) si mozes vycerpat bud pred zacatim materskej dovolenky, medzi materskou a rodicovskou dovolenkou alebo po rodicovskej dovolenke. Najlogickejsie by ale podla mna bolo bud ju vycerpat po skonceni rodicovskej dovolenky a pred nastupom do prace alebo potom si ju vsetku nechaj na prve mesiace v praci, lebo male bude urcite vplyvom detskeho kolektivu v skolke casto chore a dovolenka sa zide... 😉

seahorse27
26. máj 2017

@2danculik Standardne sa vybera po skonceni rodicovskej dovolenky, ked zena nastupi do prace. Neviem o tom, ze by sa dala vybrat niekedy medzi materskou a rodicovskou dovolenkou - to by si musela opat nastupit do prace, vybavovat vsetky formality - socialna, zdravotna poistovna...a po vycerpani dovolenky znova vsetko odhlasit a ist na rodicovsku...pride mi to nelogicke...

saurian
26. máj 2017

mozes si ju vybrat ihned po materskej (a zaroven pocas cerpania dovolenky uz beries rodicak).
v pripade, ak neplanujes sa po 3r vratit do prace, je dobre si ju nechat po tych 3r. (a po skonceni rodicaku "vycerpas" dovolenku a pojdes na urad prace a budes cerpat podporu v nezamestnanosti)

2danculik
autor
30. máj 2017

@saurian povedali mi, ze ako skončím matersku vyberiem dovolenku a az potom pojdem na rodicák🙄

2danculik
autor
30. máj 2017

@miniska
ahoj dakujem, aj napriek tomu, že tuto proceduru so skolkou mam uz raz za sebou...absolutne ma to nenapadlo.
Dakujem za upozornenie, určite sa potom zíde.
dakujem Vám dievčata

evittam
30. máj 2017

@2danculik Kto ti to povedal?! Ty nic take robit nemusis. Skonci ti MD hned nastupis na RD.

2danculik
autor
30. máj 2017

@evittam to v praci, personalistka. Zjavne im to tak vyhovuje, nemusia to riešit po troch rokoch. Oni mi to navrhli, viac menej ako hotovu vec. Ale tak už vdaka vám viem, že na to nemusim pristúpiť 🙂

evittam
30. máj 2017

@miniska MD trva 34tyzdnov a nie len 6mesiacov.😉
@seahorse27 Ty nemusis vybavovat ziadne formality ani nic. Zamestnavatel-mzdarka pri nastupe na MD nahlasi reg.listom a vo vykaze pre SP tuto skutocnost, taktiež to iste pri skonceni MD a nástupe na RD. Taktiež pri pripadnom nástupe do prace, na PN,...Ty sa len prihlasujes na SP na dochodkove poistenie pri nástupe na RD.😉

evittam
30. máj 2017

@2danculik Urcite nemusís. Nenechaj sa "nachytat".😉

majusqa77
30. máj 2017

@miniska nedali ti uplne presnu info, lebo ak mas napriklas nastup na md v januari 2017, trva do septembra 2017, tak mas za rok 2017 celu dovolenku.. ...preto tu vzdy piseme, ze na vypocet dovo treba presne datumy koli krateniu dovolenky za cas na rd....

maminecka2
27. jan 2019

@majusqa77 Ahoj, prosit Ta, nevedela by si mi poradit- vie mi niekto vypocitat aky mam narok na dovolenku po nastupe do prace po materskych a rodicovskych? (Teda konkretne dlhodoba PN, a 3x MD+RD). Je na to nejaka oficialna institucia (napr. inspektorat prace)? Mam taky neblahy pocit ze personalistky mi nehodlaju priznat vsetko na co mam narok... Dakujem velmi pekne.

katarinka289
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
28. jan 2019

@maminecka2 pochybujem. To skor len sikovna mzdarka