icon

Ako riešiť zánik pracovného miesta?

13. feb 2026

Ahojte, nájde sa niekto kto sa rozumie, venuje problematike okolo Pp?
Potrebujem poradiť - zaniklo pr.miesto, nemajú pre mňa iné miesto, dá sa dohodnúť na ukončení PP, najlepšie právnik ktorý rieši takéto veci.

Konkrétnejšie všetko v sukromnej správe.

Ďakujem.
Napíšte mi sem, ak sa do toho vyznáte, poznáte práva zamestnanca, ideálne aj zákony

anonym_3b7764
16. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca v dohode si môžeš dohodnúť podmienky, aby to bolo pre teba výhodné, o tom je tá dohoda. Ak ti takýto papier predložia, v čom to bude iné? Stále tu bude štatút dohody a výpovede. Čo sa týka písomného rozhodnutia, judikatúra dlhodobo vychádza z toho, že hoci zákon výslovne nehovorí slovami musí byť písomné, zamestnávateľ musí vedieť preukázať jeho existenciu, obsah a dátum prijatia. A teda bez písomnej formy je to prakticky nepreukázateľné. Súdy preto vyžadujú, aby rozhodnutie o organizačnej zmene bolo konkretizované a zachytené písomne ešte pred doručením výpovede. Požiadaj o možnosť nahliadnuť do rozhodnutia o organizačnej zmene.

anonym_49f1ca
16. feb 2026
@anonym_3b7764

@anonym_49f1ca v dohode si môžeš dohodnúť podmienky, aby to bolo pre teba výhodné, o tom je tá dohoda. Ak ti takýto papier predložia, v čom to bude iné? Stále tu bude štatút dohody a výpovede. Čo sa týka písomného rozhodnutia, judikatúra dlhodobo vychádza z toho, že hoci zákon výslovne nehovorí slovami musí byť písomné, zamestnávateľ musí vedieť preukázať jeho existenciu, obsah a dátum prijatia. A teda bez písomnej formy je to prakticky nepreukázateľné. Súdy preto vyžadujú, aby rozhodnutie o organizačnej zmene bolo konkretizované a zachytené písomne ešte pred doručením výpovede. Požiadaj o možnosť nahliadnuť do rozhodnutia o organizačnej zmene.

@anonym_3b7764 lenze v dohode mi ponukli to iste akokeby som isla vypovedou. Cize nic vyhodnejsie. Preto potrebujem vediet ci to rozhodnutie o zruseni miesta existuje a kedy bolo uskutocnene.

anonym_fb8ed9
16. feb 2026
@anonym_49f1ca

@anonym_3b7764 lenze v dohode mi ponukli to iste akokeby som isla vypovedou. Cize nic vyhodnejsie. Preto potrebujem vediet ci to rozhodnutie o zruseni miesta existuje a kedy bolo uskutocnene.

@anonym_49f1ca v dohode pri zrušení pracovného miesta podľa § 63 ods. 1 písm. a), b) máš o 1 mesiac odstupného navyše
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

anonym_3b7764
16. feb 2026
@anonym_49f1ca

@anonym_49f1ca veď preto je to dohoda, že sa máte dohodnúť. Naštuduj si tvoje práva pri dohode a pri výpovedi a daj protinávrh, čo je pre teba akceptovateľné. Ak sa nedohodnete, tak bude nasledovať výpoveď.

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
princezna_bosorka
16. feb 2026

@anonym_autor co chces riesit? pogoogli si, kolko mas narok na odstupne a dohodu o ukonceni pp podpis len ak ti daju to, co ti patri. inak trvaj na vypovedi.

bobbula
16. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca aké 2+1 ti ponúkli v dohode?
Výpovedná doba v dohode predsa nie je a ak ti ponúkli 2+1 odstupne tak je to dobre, nakoľko podľa zákona by si mala nárok len na 2 mesačne. Je v tej dohode uvedeny dôvod - paragraf 63?
Tak tu dohodu jednoducho nepodpis, ak sa ti zdá nevýhodná.

anonym_49f1ca
17. feb 2026
@anonym_3b7764

@anonym_49f1ca veď preto je to dohoda, že sa máte dohodnúť. Naštuduj si tvoje práva pri dohode a pri výpovedi a daj protinávrh, čo je pre teba akceptovateľné. Ak sa nedohodnete, tak bude nasledovať výpoveď.

@anonym_3b7764 este jedna otazka bola mi ponuknuta uplne ,,odveci,, pozicia, so zmenami denna/nocna (12h), predtym som mala 8,5h uvazok , nizsi plat ako moja povodna pozicia s tym , ze toto je jedine co mi mozu ponuknut. Je to v sulade so zakonom? Som po RD.

anonym_3ad032
17. feb 2026
@anonym_49f1ca

@anonym_3b7764 este jedna otazka bola mi ponuknuta uplne ,,odveci,, pozicia, so zmenami denna/nocna (12h), predtym som mala 8,5h uvazok , nizsi plat ako moja povodna pozicia s tym , ze toto je jedine co mi mozu ponuknut. Je to v sulade so zakonom? Som po RD.

@anonym_49f1ca ano oni dali ponuku ty odmietnes a oni ti daju vypoved aj s odstupnym

anonym_49f1ca
17. feb 2026
@anonym_3ad032

@anonym_49f1ca ano oni dali ponuku ty odmietnes a oni ti daju vypoved aj s odstupnym

@anonym_3ad032 aj ked absolutne nema nic spolocne s mojou predoslou poziciou?

anonym_3ad032
17. feb 2026
@anonym_49f1ca

@anonym_49f1ca kolko rokov si na MD+RD? ale on si proste len splnil povinnost ked nema pre tena miesto nema ta kam vziat

anonym_0cea5e
17. feb 2026

@anonym_autor Ak nemajú miesto tak jedine výpoveď. V danom prípade ak sa nemýlim máš nárok na odstupné.

eeffka
17. feb 2026
@anonym_49f1ca

@anonym_49f1ca si schopna vykonavat ponuknutu nahradu? Ak ano, splnili si povinnost.

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
eeffka
17. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca co ma male dieta s ponuknutou poziciou? ( skolky, deti, prac cas nikoho nezaujima)

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
eeffka
17. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca ide to z teba ako z chlpatej deky, Ok dieta do 3r nocna praca s ktorou nesuhlasis a teda ponukane miesto ani ni eje vhodne a zaroven nemaju vhodne ine miesto, neponuknu nic, koniec pripadu

anonym_ac9407
17. feb 2026
@anonym_49f1ca

@anonym_49f1ca maju povinnosť ti ponuknut voľne miesto, ak take maju - nie miesto, ktoré zodpovedá tvojmu úväzku, výške mzdy. Ak take nemajú, alebo ty ho odmietnes, ponukovu povinnosť splnili.
Prečo si sa obratila na pravnika? Čo sa ti nezdá fér, zákonné, o com si tu nenapisala?

anonym_070d5f
18. feb 2026

@anonym_autor No, pravnik sa “nevyserie” len vsetko nieco stoji v dnesnej dobe. Ani my s prepacenim neserieme cas a vsetko nieco stoji, kym si clovek k tomu sadne. To myslim vo vseobecnosti. No spat k otazke. Ak sa jedna o organizacnu zmenu a zrusili Vam takto pracovne miesto, tak stale maju povinnost Vam ponuknut inu vhodnu pracu, pripadne aj na kratsi pracovny cas. Ak si nesplnia ponukovu povinnost je to plus pri pripadnom
spore. Ale suhlasim s tym, ze ak Vam ponukaju pekne odstupne zobrala by som ho, pretoze sudit sa s nejakym velkym zamestnavatelom stoji peniaze, nervy a to uz za ten cas mozete mat inu pracu a nervy posetrene.

anonym_766819
19. feb 2026
@anonym_autor

Diky všetkým za rady už som to vyriešil a zajtra idem za svojim pravnikom

@anonym_autor ešte sa čuduj, že ťa nechcú keď robíš problémy. Keď si budeš hľadať novú robotu a nový zamestnávateľ sa spýta na teba v predošlej firme, tak mu povedia, aká osina v zadku si bol

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
anonym_ac9407
27. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca org.zmenu nemusia ani ukázať a dokonca ani ta s ňou oboznámiť. Neviem, kto ti napísal, ale nech aj uvedie aj zákon, kde to podľa neho nachádza.
Oni majú právo ti dať výpoveď na základe organizačnej zmeny.
Ak chceš lepšie poradiť, musíš dať viac informácii. Nie, aby sme si domyslali.. lebo mám pocit, že je v tom viac.
Dali ti výpoveď ale tvoju prácu bude robiť naďalej niekto iný?

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
anonym_ac9407
27. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca ok, napis teda podľa ktorého zákona majú takuto povinnosť
Ak za oboznámenie sa považuješ rovno výpoveď, tak áno, tým že ti ju dali, si oboznámená.

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
anonym_ac9407
27. feb 2026
@anonym_49f1ca
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_49f1ca dôvod výpovede musí byt uvedený, Napr. miesto zrušené z organizačných dôvodov. Neviem aké iné oboznámenie si ty predstavuješ?
Kto vykonával tvoju prácu počas tvojej rodičovskej dovolenky? Niekto ťa zastupoval? Tento zamestnanec tam od stáva? Alebo bola práca tiež dovtedy rozdelená medzi ostatných?

“Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná.
Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v § 63 Zákonníka práce. Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.
Pred daním výpovede musí zamestnávateľ splniť tzv. ponukovú povinnosť, čo znamená, že ponúkne zamestnancovi pracovný pomer na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, resp. ponúkne zamestnancovi inú pre neho vhodnú prácu v mieste výkonu práce. Ak zamestnávateľ miesto, ktoré môže ponúknuť, nemá k dispozícii, uvedené oznámi zamestnancovi.
Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe (§ 64 Zákonníka práce).”

anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal
anonym_49f1ca
Autor odpoveď zmazal