Ako sa ženy cítia, keď ich živí len muž?
a nič nerobia rozumej Nezamestnane !
Koľko vás je? ako ste sa v zili s pocitom, že Vas živí len muž?
Nemáte výčitky svedomia, ci strach o dôchodok?
Ďakujem za mnoho mnoho odpovedí, nechce sa mi všetkých označovať, tak odpoviem takto spoločne.
V prvom rade, niekto ma veľmi pobavil, že som plochozemec 😂 moje nervy, to určite nie. Nie som ani antivaxer, ani ficovolička.. som katolíčka, ak je toto pre vás v jednej skupine. Mne to utvára morálne hodnoty, pomenúva dobré a zlé, takže by som to tam nezaradila, ale kto ako chce 🤷♀️
Som učiteľka matematiky a informatiky, mám teda vzdelanie, s ktorým by som mohla učiť na druhom stupni ZŠ alebo SŠ. Kto sa nehýbe v školstve možno nevie, že aj učiteľ bez vzdelania v nejakom predmete môže legálne ten predmet učiť (pár hodín). Takže vás dejepisár môže v skutočnosti byť učiteľ s kombináciou TEV + BIO, ale škola nemá ako pokryť dejepis, tak to dali jemu. Väčšina základných škôl na Slovensku má neodborne učenú buď informatiku, fyziku alebo chémiu (a kombináciu týchto alebo aj iných predmetov). Nehovoriac o tom, že ja ako učiteľka 2. stupňa neviem nič o informatike na 1. stupni, ale ani učitelia 1. stupňa sa inf na VŠ neučia - takže kto to vlastne učí odborne? 🤔 podobne regionálna výchova, to je vymyslený predmet niektorými školami, tiež na to nie je oficiálne vzdelanie. Krásne však na základoškolskom učive je to, že je základné, a teda ľahké. Ak som zvládla VŠ matiku, neverím tomu, že ZŠ chémia či fyzika budú problém 🙂
Niekto písal, že čo ak nebudem vedieť odpovedať na otázku: vieš čo? To nevadí. Som človek. Ani pred mojimi žiakmi som niekedy nevedela odpovedať na otázku, super je to, že ukazuješ, že niečo nevedieť je ok a že si niečo doštudovať je ľahké/oplatí sa. Navyše na mnoho vecí viete prísť spoločnou úvahou. Učiteľ nie je a nemá byť neomylná encyklopédia. Je to človek, ktorý sa mýli, zabúda alebo si len nekladie také otázky, aké mu kladú žiaci. A to je na učení krásne, obohacujeme sa vzájomne.
Sociálizácia je samozrejme veľký argument. Keďže sa nechystám dieťa držať zamknuté v pivnici, nevidím v tom veľký problém. Chceme mať veľa detí, takže už súrodenecké vzťahy sú prvé väzby. Sme katolíci, naše deti budú chodiť na stretká detí v ich veku, na prípravu na 1. sv. prijímanie, na prípravu na birmovku. Budú všetky chodiť do ZUŠky na hudobný nástroj, ak budú chcieť, môžu chodiť na šport alebo nejaký typ umenia (skupinová výučba), zvažujeme skauting. Nehovoriac o tom, že mnoho mojich aj manželových súrodencov býva do 15 minút od nás (autom), takže stretávanie sa s bratrancami a sesternicami je a bude bežné. A samozrejme chodíme na ihriská, do lesa, na kúpalisko, plaváreň, do obchodu, do kostola,… takže si nemyslím, že by moje dieťa malo problém sa stretnúť s inými ľuďmi a viesť dialógy, uzatvárať priateľstvá.
Niekto sa pýtal, či mám na školu zlé spomienky. Čiastočne áno, bola som istý čas šikanovaná. Ale úprimne, nepokrivilo mi to pohľad na školu, mám mnoho mnoho dobrých spomienok. Ale nie na výučbu 🙂 mám dobré spomienky na to, čo som robili po škole, že sme šli do parku, do knižnice, na preliezky, že sa hrali stop zem, že sme kecali, čítali spolu dievčenské časopisy.. ale že by som nejako extra úžasne spomínala na školu? No neviem. A vy, žienky, ruku na srdce, nebola v škole najlepšia prestávka? 🙂
Ak som niekomu neodpovedala, ospravedlňujem sa, už som zabudla čo všetko som si prečítala. Na záver dodám, že moje najmilšie spomienky z detstva sú s mojimi súrodencami a bratrancami/sesternicami. Divadielka, ihriská, vymyslené hry, lozenie po stromoch, interné vtipy atď. Z celej ZŠ, SŠ a VŠ sa teraz stretávam len s jednou spolužiačkou, s ktorou som sa paradoxne počas štúdia ani nebavila, lebo máme deti v rovnakom veku a bývame blízko seba. Všetci čo mi boli počas štúdií blízki, sú ďaleko a odcudzili sme sa. Moji najbližší ľudia je práve moja rodina.
@mauduska najskôr som ti chcela napísať, že škoda drať klávesnicu. Ale potom som to celé prečítala, a pekne si to zhrnula. Mňa kedysi udivovalo ako ľudia o iných píšu, aký sú obmedzený atď, ak majú deti na DVZ. Pritom ich názor, obzor je tiež "rovnako obmedzený". Ja už to rokoch nemám ani chuť niekomu niečo vysvetľovať, a už vôbec sa obhajovať...
@mauduska lebo priemerne zarabajuci manzel je zly manžel? Dost povrchne hodnotenie
@katkaseiner
To asi nebolo myslené, že je zlý. Len už v Tom prípade treba rie dva príjmy a nemáš možnosť voľby osta doma. Aspom tak som to pochopila ja.
Ďakujem za mnoho mnoho odpovedí, nechce sa mi všetkých označovať, tak odpoviem takto spoločne.
V prvom rade, niekto ma veľmi pobavil, že som plochozemec 😂 moje nervy, to určite nie. Nie som ani antivaxer, ani ficovolička.. som katolíčka, ak je toto pre vás v jednej skupine. Mne to utvára morálne hodnoty, pomenúva dobré a zlé, takže by som to tam nezaradila, ale kto ako chce 🤷♀️
Som učiteľka matematiky a informatiky, mám teda vzdelanie, s ktorým by som mohla učiť na druhom stupni ZŠ alebo SŠ. Kto sa nehýbe v školstve možno nevie, že aj učiteľ bez vzdelania v nejakom predmete môže legálne ten predmet učiť (pár hodín). Takže vás dejepisár môže v skutočnosti byť učiteľ s kombináciou TEV + BIO, ale škola nemá ako pokryť dejepis, tak to dali jemu. Väčšina základných škôl na Slovensku má neodborne učenú buď informatiku, fyziku alebo chémiu (a kombináciu týchto alebo aj iných predmetov). Nehovoriac o tom, že ja ako učiteľka 2. stupňa neviem nič o informatike na 1. stupni, ale ani učitelia 1. stupňa sa inf na VŠ neučia - takže kto to vlastne učí odborne? 🤔 podobne regionálna výchova, to je vymyslený predmet niektorými školami, tiež na to nie je oficiálne vzdelanie. Krásne však na základoškolskom učive je to, že je základné, a teda ľahké. Ak som zvládla VŠ matiku, neverím tomu, že ZŠ chémia či fyzika budú problém 🙂
Niekto písal, že čo ak nebudem vedieť odpovedať na otázku: vieš čo? To nevadí. Som človek. Ani pred mojimi žiakmi som niekedy nevedela odpovedať na otázku, super je to, že ukazuješ, že niečo nevedieť je ok a že si niečo doštudovať je ľahké/oplatí sa. Navyše na mnoho vecí viete prísť spoločnou úvahou. Učiteľ nie je a nemá byť neomylná encyklopédia. Je to človek, ktorý sa mýli, zabúda alebo si len nekladie také otázky, aké mu kladú žiaci. A to je na učení krásne, obohacujeme sa vzájomne.
Sociálizácia je samozrejme veľký argument. Keďže sa nechystám dieťa držať zamknuté v pivnici, nevidím v tom veľký problém. Chceme mať veľa detí, takže už súrodenecké vzťahy sú prvé väzby. Sme katolíci, naše deti budú chodiť na stretká detí v ich veku, na prípravu na 1. sv. prijímanie, na prípravu na birmovku. Budú všetky chodiť do ZUŠky na hudobný nástroj, ak budú chcieť, môžu chodiť na šport alebo nejaký typ umenia (skupinová výučba), zvažujeme skauting. Nehovoriac o tom, že mnoho mojich aj manželových súrodencov býva do 15 minút od nás (autom), takže stretávanie sa s bratrancami a sesternicami je a bude bežné. A samozrejme chodíme na ihriská, do lesa, na kúpalisko, plaváreň, do obchodu, do kostola,… takže si nemyslím, že by moje dieťa malo problém sa stretnúť s inými ľuďmi a viesť dialógy, uzatvárať priateľstvá.
Niekto sa pýtal, či mám na školu zlé spomienky. Čiastočne áno, bola som istý čas šikanovaná. Ale úprimne, nepokrivilo mi to pohľad na školu, mám mnoho mnoho dobrých spomienok. Ale nie na výučbu 🙂 mám dobré spomienky na to, čo som robili po škole, že sme šli do parku, do knižnice, na preliezky, že sa hrali stop zem, že sme kecali, čítali spolu dievčenské časopisy.. ale že by som nejako extra úžasne spomínala na školu? No neviem. A vy, žienky, ruku na srdce, nebola v škole najlepšia prestávka? 🙂
Ak som niekomu neodpovedala, ospravedlňujem sa, už som zabudla čo všetko som si prečítala. Na záver dodám, že moje najmilšie spomienky z detstva sú s mojimi súrodencami a bratrancami/sesternicami. Divadielka, ihriská, vymyslené hry, lozenie po stromoch, interné vtipy atď. Z celej ZŠ, SŠ a VŠ sa teraz stretávam len s jednou spolužiačkou, s ktorou som sa paradoxne počas štúdia ani nebavila, lebo máme deti v rovnakom veku a bývame blízko seba. Všetci čo mi boli počas štúdií blízki, sú ďaleko a odcudzili sme sa. Moji najbližší ľudia je práve moja rodina.
@mauduska Si ucitelka, ktorej sa nechce pracovat, ale studovala si zadarmo a tvoje studium zadarmo nebolo ... To je priklad, vyhadzovania penazi na ludi, ktori isli studovat na vs len zo srandy a iba kvoli titulu. Odvody platis asi minimalne, ale zdravotnu starostlivost pre seba a svoje deti budes pozadovat spickove ... Si priklad ludi, co chcu cely zivot iba tazit zo systemu. Cim viac takych bude, tym stat a jeho sluzby skor krachne. Potom sa mozme cudovat, ze kam to tu vsade smeruje. Nikomu sa nechce robit, nikomu sa nechce platit dane, ani odvody, ale kazdy natiahne ruku k statu.
Na druhej strane, ked politici kradnu a odrbavaju system, tak aky vzor davaju tym dole ... Aby robili to iste.
Najlepsie je, ako kazda zahlasi, ze hned by bola doma a jej manzel, ktoreho tak nesmierne miluju, je im ukradnuty, ci bude tahat aj dve prace ... Hlavne ze bambulka sedi doma.
Ja som doma na rodičáku a nechystám sa ísť nazad do práce. Nedôverujem školskému systému a budem moje deti vdelávať doma (+samozrejme robiť veci čo doma treba, odviezť dieťa do ZUŠky a podobne). Potom sa možno/asi vrátim do práce. Uvidím podľa toho, čo bude naša rodina potrebovať.
Nezdá sa mi to hanba, ani nemám nervy o peniaze. Kto sa bojí, mal lepšie vyberať manžela.
@mauduska Chudák manžel, keď si si ho vybrala len kvôli tomu. Ale väčšinou sa týmto mužom po čase oči otvoria 😉
A ak ti on zahlási,že tiež chce byť doma? Veď má na to právo.
Úplne v pohode. Mali sme úlohy podelené. On nosil peniaze a mal kľud, ja som sa o všetko starala a mala tiež kľud. O dôchodok sa bojím. Tak isto by som sa bála, keby som si celý život platila odvody. Do práce som išla, keď bolo moje najmladšie dieťa na SŠ. Nič mi neušlo. Pracujem a zarábam tak isto, ako ženy, ktoré sa celé detstvo svojich detí naháňali, lepili prázdniny, modlili sa, aby im dieťa neochorelo, aby si nemuseli brať OCR a všetko okolo. Som môjmu mužovi vďačná, že to navrhol a umožnil a on je rád, že si mohol budovať svoju kariéru, plne sa sústrediť na prácu a nemusel riešiť deti a domácnosť, lekárov, školy/škôlky. Doma mal kľudnú ženu, ktorá sa po jeho práci a cez víkendy venovala len jemu a deťom, keďže domácnosť a podobné záležitosti vyriešila počas pracovnej doby. Bonus, večer nedopadla od únavy, ale venovala sa mu aj v posteli
@anonym_7da594 ale to vsetko sa da zvladat, ked sa zena uz vypracuje a ma nejaky respekt este predtym nez porodi - firmy potom plne respektuju jej poziadavky, pretoze proste ma reputaciu a je dobra vo svojom obore, utahana nie je, lebo ma pani na uklid a zapojeneho manzela (v 21. storoci nebudem ukazovat synovi, ze zena robi zenske prace, domacnost je oboch) a detstvo deti jej neutecie, lebo pracuje z domu na uvazok, ktory chce. Aj chut je, pze ked ma neotravuje domacnost, tak nie je dovod na bolest hlavy. Generalizaciu, ze pracujuca zena je ustvana a nema cas na deti, so schopnym manzelom davno neplati, naviac napriklad mna dve hodiny v domacnosti utahaju ako tyzden v praci, pze proste pracu si uzivam a domacnost nie. Manzel ma nerad vidi v kuchyni dlhsie nez hodinu, pze vie, ze potom budem mat spatnu naladu. A tiez je to ten typ, s ktorym by som mohla byt zenou v domacnosti, no nedala by som to.
@mauduska Neverim, ze nejaka zena v domacnosti je spickovy expert na slovensky jazyk, matematiku, fyziku, chemiu, biologiu,... Skor tie deti nebudu schopne znalostami uz nikdy dobehnut deti, co navstevuju normalnu skolu a prepadnu na strednej a toboz sa nedostanu na vysoku.
@anonym_4f0e8b Ja so myslim, ze ak ich bude matka vzdelavat pravidelne a dokladne nebudeme medzi nimi a skolakmi problem, ale problem moze nastat ak matka dovoli detom pri domacom vzdelavani viac ako 1-2 hodiny denne mobily ci hry, detske myslenie sa zacne deformovat a hypofyza sa nebude rozvijat a dieta strati okrem ineho socialne interkcie a zrucnosti 🙏.
@anonym_autor nejaký čas som tak bola, dokonca 2x. Prvý raz to sme ešte deti nemali a druhý raz po materskej bola som istú dobu doma bez peňazí. A ako som sa cítila? Poviem ti tak, že úplne super. Na všetko som mala čas, pokoj, kľud a pohoda. Keď muž zarobí toľko, že to stačí, čo je koho do toho, ako to doma majú? Príde mi, že s tým majú problém len ženy, ktoré závidia, že niekto si môže dovoliť byť doma a ony nie.
Ja som doma na rodičáku a nechystám sa ísť nazad do práce. Nedôverujem školskému systému a budem moje deti vdelávať doma (+samozrejme robiť veci čo doma treba, odviezť dieťa do ZUŠky a podobne). Potom sa možno/asi vrátim do práce. Uvidím podľa toho, čo bude naša rodina potrebovať.
Nezdá sa mi to hanba, ani nemám nervy o peniaze. Kto sa bojí, mal lepšie vyberať manžela.
@mauduska keď ta jedného dňa nechá tak urobíš čo?
@abbey1 tak ja tu mam susedov, kde tie deti nechodia nikam, doslova nikam, uplna izolovana bublina... je to nastavenim rodicov, nie tymi detmi.. Urcite su kadejake pripady. Nie kazde domace vzdelavanie funguje ukazkovo, rovnako ako vela detom nie je v klasickej skole vobec dobre... .
@anjelicek26 V tom máš úplnú pravdu. Nič sa nedá zovšeobecniť. Uletené situácie nájdeme v bežných školách, i v domškoláckych. Reagovala som na tvoj príspevok, ktorý vyznel zovšeobcnene na deti v domácom vzdelávaní.
@anonym_autor
No kebyže nemám potenciál a čaká ma práca typu predavačka, alebo v závode, proste depresia 😂😂 tak by som radšej ostala doma a nechala sa živiť.
Poznám pár takých žien, ani jedna nebola pracovné taká schopnejšua, práca ich nebavila.
@mauduska lebo priemerne zarabajuci manzel je zly manžel? Dost povrchne hodnotenie
@katkaseiner
Prepáč, nepochopili sme sa. Asi som môj prvý príspevok napísala príliš stručne a nie je z neho jednoznačné, čo som ním myslela. Keď som písala, že o môj príjem nebojím a že si treba dobre vybrať, nemyslela som na aktuálnu hmotnú núdzu, do ktorej by som sa mohla dostať. Ako učiteľka by som sa zamestnala okamžite, keby to bolo potrebné. Napísala som, že nemám nervy a že som si dobre vybrala, lebo viem, že ma môj manžel ani neopustí, ani nenechá v štychu. Ja síce teraz nepracujem, ale mám rodičák, čiže som poistená. Manžel mi zabezpečuje dôchodok tak, že mi posiela rozumnú sumu každý mesiac na investovanie. Na dôchodok od štátu by som sa nespoliehala aj keby som pracovala, on má investovanie tiež a to platí dosť veľa aj na daniach aj do sociálky.
Nemyslím si, že hodnotu človeka určuje jeho zárobok, to je príšerne povrchné a mrzí ma, že to tak vyznelo. Nedávno tu bola diskusia na podobnú tému, kde som to rozoberala s inou ženou a mala som pocit, že viem stručne vystihnúť moje myšlienky, očividne to bolo príliš stručné a ospravedlňujem sa.
Teda ešte raz, nebojím sa o moju peňažnú budúcnosť, lebo som si dala záležať pri výbere manžela: viem, že ma ani neopustí, ani mi nebude vyčítať, že som ho “vyciciavala”, ani nebudem bez dôchodku. A ako to viem? No už len preto, že jeho maminka neodrobila v živote takmer nič, lebo bola objektívne potrebná doma a môj manžel ju aj za to obdivuje a ľúbi 🙂 Navyše je to môj najlepší priateľ a to, že som doma a nie som zrobená z roboty, je pre náš vzťah len plus.
Dúfam, že sm sa už pochopili a že som to dostatočne objasnila. Ospravedlňujem sa, ak ťa môj pôvodný príspevok vytočil alebo urazil. Nebolo to v mojom úmysle. Prajem ti pekný zvyšok dňa 🫶
@katkaseiner
Prepáč, nepochopili sme sa. Asi som môj prvý príspevok napísala príliš stručne a nie je z neho jednoznačné, čo som ním myslela. Keď som písala, že o môj príjem nebojím a že si treba dobre vybrať, nemyslela som na aktuálnu hmotnú núdzu, do ktorej by som sa mohla dostať. Ako učiteľka by som sa zamestnala okamžite, keby to bolo potrebné. Napísala som, že nemám nervy a že som si dobre vybrala, lebo viem, že ma môj manžel ani neopustí, ani nenechá v štychu. Ja síce teraz nepracujem, ale mám rodičák, čiže som poistená. Manžel mi zabezpečuje dôchodok tak, že mi posiela rozumnú sumu každý mesiac na investovanie. Na dôchodok od štátu by som sa nespoliehala aj keby som pracovala, on má investovanie tiež a to platí dosť veľa aj na daniach aj do sociálky.
Nemyslím si, že hodnotu človeka určuje jeho zárobok, to je príšerne povrchné a mrzí ma, že to tak vyznelo. Nedávno tu bola diskusia na podobnú tému, kde som to rozoberala s inou ženou a mala som pocit, že viem stručne vystihnúť moje myšlienky, očividne to bolo príliš stručné a ospravedlňujem sa.
Teda ešte raz, nebojím sa o moju peňažnú budúcnosť, lebo som si dala záležať pri výbere manžela: viem, že ma ani neopustí, ani mi nebude vyčítať, že som ho “vyciciavala”, ani nebudem bez dôchodku. A ako to viem? No už len preto, že jeho maminka neodrobila v živote takmer nič, lebo bola objektívne potrebná doma a môj manžel ju aj za to obdivuje a ľúbi 🙂 Navyše je to môj najlepší priateľ a to, že som doma a nie som zrobená z roboty, je pre náš vzťah len plus.
Dúfam, že sm sa už pochopili a že som to dostatočne objasnila. Ospravedlňujem sa, ak ťa môj pôvodný príspevok vytočil alebo urazil. Nebolo to v mojom úmysle. Prajem ti pekný zvyšok dňa 🫶
@mauduska vieš o tom že su aj prace kde nechodíš z roboty zrobena? Nemám rada toto zovseobecnovanie, že ženy ktoré pracujú su utahane a unahánane a neviem čo. Aj môj muž mi navrhol že ak chcem môžem ostať doma a postara sa o nás. Nechcela som. Ale ja mám úžasnú prácu, ktorá ma baví a neurobím sa. Nato som študovala. Teraz je rad že ma doma vzdelanú, cieľavedomú a sebavedomú ženu. Nie puťku.
@mauduska vieš o tom že su aj prace kde nechodíš z roboty zrobena? Nemám rada toto zovseobecnovanie, že ženy ktoré pracujú su utahane a unahánane a neviem čo. Aj môj muž mi navrhol že ak chcem môžem ostať doma a postara sa o nás. Nechcela som. Ale ja mám úžasnú prácu, ktorá ma baví a neurobím sa. Nato som študovala. Teraz je rad že ma doma vzdelanú, cieľavedomú a sebavedomú ženu. Nie puťku.
Lenže veľa žien buď nemá to vzdelanie, alebo má akože titul, ale vykonávať odbornú prácu - nemajú na to schopnosti, proste je to pre ne drina a robiť za pásom tiež odmietajú.
Nemusia byť nutne putky, ale nemajú potrebu sa nejako realizovať.
@natalka13 A? Tiez sa ti to zda byt dostatocna suma na zivot bez prace?
@belllinka ved ona je doma a o 1-2 roky pojde do prace. Tych 500-700r k muzovej vyplate im teda momentalne staci.
A ked si z prijmov vedia odvadzat na dochodok tak mne k cca 1000e dochodku 800-1000e z bytu pride slusna suma.
Lenže veľa žien buď nemá to vzdelanie, alebo má akože titul, ale vykonávať odbornú prácu - nemajú na to schopnosti, proste je to pre ne drina a robiť za pásom tiež odmietajú.
Nemusia byť nutne putky, ale nemajú potrebu sa nejako realizovať.
@zmrzlinka2021 rovnako ako ženy, ktoré majú potrebu sa realizovať nemusia byť automaticky uponáhľané chúďatká.
Ako všetko je o tom, ako sa dvaja dohodnú. Ale reálne, čo by ste si pomysleli, ak by to bolo naopak? Chlap by si povedal, tak ja teda povysavam, operiem a ponosim deti na krúžky, ale ženská, živ ma? Za mňa dosť nechutná predstava. Či už to robí žena alebo chlap. Ale ešte raz...keď sa dvaja dohodnú...
Ja sa hlasim, som doma, muz plati vsetko a absolutne mi to nie je blbe.. moj muz podnika a nema cas doma upratovat, varit, velakrat chodi velmi neskoro z prace a bohuzial tak nema ani tolko casu na dieta kolko by chcel, nema cas chodit nakupovat potraviny, drogeriu, oblecenie a ked ma volny cas tak je rad ze ho moze travit s malym a so mnou miesto toho aby sme riesili tieto “povinnosti” a preto sa o celu domacnost, dieta a aj o muza staram vyhradne ja a inak som doma.. muz si to moze dovolit a ani jeden v tom nevidime problem
Co sa tyka dochodku, sme (ano aj ja) dostatocne zabezpeceny na to aby sme na dochodok odkazany neboli.. za dalsie v case ked my budeme poberat dochodok, ten bude tvorit tak 20% z platu, tak hadam si nikto normalny nemysli ze z toho realne aj vyzije
@anonym_autor
Ja sa hlasim, som doma, muz plati vsetko a absolutne mi to nie je blbe.. moj muz podnika a nema cas doma upratovat, varit, velakrat chodi velmi neskoro z prace a bohuzial tak nema ani tolko casu na dieta kolko by chcel, nema cas chodit nakupovat potraviny, drogeriu, oblecenie a ked ma volny cas tak je rad ze ho moze travit s malym a so mnou miesto toho aby sme riesili tieto “povinnosti” a preto sa o celu domacnost, dieta a aj o muza staram vyhradne ja a inak som doma.. muz si to moze dovolit a ani jeden v tom nevidime problem
Co sa tyka dochodku, sme (ano aj ja) dostatocne zabezpeceny na to aby sme na dochodok odkazany neboli.. za dalsie v case ked my budeme poberat dochodok, ten bude tvorit tak 20% z platu, tak hadam si nikto normalny nemysli ze z toho realne aj vyzije
@anonym_autor
@anonym_49c87f takže si vlastne ako slobodná matka. Smutne
@anonym_autor keď sa bojíš "vychovať dieťa sama" tak to nechaj na štátne inštitúcie. Každého voľba ako aj všetko ostatné v živote....
@anonym_5408eb ok.
@anjelicek26 Tie deti majú krúžky i kamarátov. A ak by aj nie, nie každý je spoločenský typ. Introvert sa cíti spokojne v úzkom kruhu priateľov. Nepotrebuje sa socializovať vo veľkom.
@abbey1 nemyslis ze do buducna deti ktore maju homeschooling nebudu moc naviazane len na to zname prostredie? Co tak zvykat, si na to, ze zivot je stale len sama zmena?
Moja sestra je tiež doma asi 13-14 rokov, má 10 ročnú dcéru, v januári nastúpila do práce, vydržala 3 týždne, hľadá si prácu, ale žiadna jej nevyhovuje, Pochybujem, že ju s takým životopisom niekam zoberu. Ale vôbec ju netrápi, že muž ju živí.
@anonym_c15581 dakujem pekne, to je dlha doba.
O mňa sa stará viac mužov 😁 dokonca jeden z nich mi platí sociálne poistenie, druhý mi dáva peniaze na byt a tretí na stravu...plus výživné na dieťa 😁 milujem tento život...
@earlgrey ja zas mam rada caj Earlgrey
@anonym_autor ja si myslím, že kto che pre svoje deti to najlepšie a má na to finančné prostriedky a samozrejme patričné vzdelanie, by mal deti vzdelávať doma. Nevidím jeden dôvod na to, aby som dala dieťa do školy, v ktorej ak bude nadpriemerné, bude pol dňa čakať na pomalších, al bude priemerné, bude nonstop makať a na odpoveď na otázku bude čakať 5-10 minút (lebo aj iní majú otázky) a ak bude podpriemerné, bude s vyplazeným jazykom v polovici a zvyšok na doma. Doma vzdelávané deti majú odpoveď na otázky hneď, majú primeranú záťaž, pauzy keď to telesne potrebujú, slobodu pohybu, slobodu cikania, mnoho voľnej hry, chodia na exkurzie, do divadiel, do knižníc, atď. Neverím tomu, že v štátnej škole by mohlo byť mojmu dieťaťu tak dobre, ako doma, a súkromnú platiť nebudem - to mi zhltne celý plat. Domáce vzdelávanie je veľmi stigmatizované, ale zbytočne. Mne je úprimne ľúto detí, ktoré v školskom zariadení trávia viac času, ako s rodinou. Toto pre moje deti nechcem.
@mauduska a mozem sa opytat, kde popri tom pracujes? alebo mate kravy a kozicky?
@mauduska ale škola nie je len o vzdelaní. Sú to sociálne vzťahy, väzby, spolupráca, kamarátstva, spomienky, zodpovednosť, tvrdá práca, osamostatnenie... Väčšina z nás na školské časy spomína s usmevom na tvári aj keď sme sa tam občas potrápili. Je smutné keď sa rodič rozhodne len tak o toto všetko svoje dieťa pripraviť. Mala by si mu dat možnosť neprísť o to. Škola nie je zlá a aj tie akože negatívne veci co si vymenovala, deti formujú a posúvajú vpred. Učia sa trpezlivosti pri čakaní na pomalších, učia sa spolupatričnosti, pomoci iným, prácu v tíme, vnímajú rozdiely. Vďaka tomuto môžu pochopiť akí sme odlišní a byť vďační za to co majú. Ach, škoda reči. Ved ty sama stále nechápeš...
@anonym_37210f suhlasim. Mam dobre aj zle spomienky.
Nemám výčitky. Jsem s tím v pohodě. Já se zase starám o domácnost a navařím. 🙂
@dahliaa a nesibe ti z toho?
@anonym_autor Ne. Proč by mělo? Starám se tedy ještě o děti, chodím ven, sportuji, nákupy, návštěvy... 🤷🏻♀️
@dahliaa ok

@mauduska Neverim, ze nejaka zena v domacnosti je spickovy expert na slovensky jazyk, matematiku, fyziku, chemiu, biologiu,... Skor tie deti nebudu schopne znalostami uz nikdy dobehnut deti, co navstevuju normalnu skolu a prepadnu na strednej a toboz sa nedostanu na vysoku.
@anonym_4f0e8b bohužiaľ ani v školách nie sú experti a už vôbec nie špičkový. Akurát som sa bavila so sestrou, má dieťa na SŠ. Učiteľ na odborných predmetoch vôbec nevysvetľuje učivo, robí deckám poznámky cez chatgpt. Knihy nemajú, akože žalostný stav a to je ešte trieda, kde sú integrovaný žiaci. Takže ak rodičia chcú aby niečo vedel študujú si sami doma.