Ako sa ženy cítia, keď ich živí len muž?
a nič nerobia rozumej Nezamestnane !
Koľko vás je? ako ste sa v zili s pocitom, že Vas živí len muž?
Nemáte výčitky svedomia, ci strach o dôchodok?
@mauduska a mozem sa opytat, kde popri tom pracujes? alebo mate kravy a kozicky?
@anonym_autor nepracujem nikde, ale ak by som šla do práce a mala z toho deťom cvakať súkromnú školu, odišla by na to celá moja výplata, aj viac. Ale raz, keď sa presťahujeme, by som chcela nejaké hospodárske zvieratká 😁
@abbey1 nemyslis ze do buducna deti ktore maju homeschooling nebudu moc naviazane len na to zname prostredie? Co tak zvykat, si na to, ze zivot je stale len sama zmena?
@anonym_autor a prečo si myslíš, že deti, ktoré sú v škole stále v tej istej triede a majú pevný rozvrh, sú nachystané na zmeny? Ja ti neviem, ja som prešla celým školským systémom a nemám pocit, že by mi to dalo nejaké extra schopnosti.. za to deti, ktoré poznám a sú vzdelávané doma sa fakt vedia aj vyjadrovať, aj správať a sú veľmi sebavedomé - ja som veľmi dlhú dobu preplakala hodiny a hodiny predtým, ako som mala prezentovať projekt pred triedou, alebo som radšej dostala 5ku za ústnu odpoveď a povedala som, že nič neviem, ako keby som mala pred celou triedou povedať niečo zle.
@abbey1 nemyslis ze do buducna deti ktore maju homeschooling nebudu moc naviazane len na to zname prostredie? Co tak zvykat, si na to, ze zivot je stale len sama zmena?
@anonym_autor toto závislí od osobnosti dieťaťa. Bola som so chalanmi (14r.) v marci v Barcelone. Domškolák zorientovaný do dvoch dní, vedel si nakúpiť, komunikovať anglicky, chodil metrom (nie sám). A to je trošku v pásme podpriemeru. Druhý vyznamenaný školák a ten bol teda "stratený". Verejnosť má dosť skreslené predstavy o fungovaní domškoláctva a vplyve na dieťa.
To, čo opisujete, nie je len otázka rodinného rozpočtu alebo sociálnej poistovne, ale hlboká dynamika asymetrie moci. Keď jeden partner drží v rukách všetky karty existenčnej istoty, ten druhý často podvedome stráca právo na únavu, chybu alebo autentický nesúhlas. Vaše výčitky svedomia a strach nie sú „chybou v programe“, sú to veľmi presné signály vášho vnútra, že ste svoju hodnotu a bezpečie kompletne outsourcovali. V tomto vzorci sa vďačnosť postupne mení na neviditeľný dlh, ktorý sa nedá splatiť peniazmi, a tak ho splácate kúskami vlastnej autonómie. Pravda je menej o tom, či vás „živí muž“, a viac o tom, či vy sama vnímate svoju hodnotu ako aktívnu alebo pasívnu. Ak nemáte vlastný zdroj (nemusí byť len finančný), mozog prirodzene spustí pocit ohrozenia, lebo nemáte veci pod kontrolou. Riešenie preto nie je okamžite „ísť do práce za každú cenu“, ale začať budovať vlastný pocit vplyvu (malé rozhodnutia, vlastné projekty, zodpovednosť za niečo, čo je vaše). Nie kvôli mužovi, ale kvôli sebe. Namiesto riešenia výšky dôchodku sa sústreďte na svoj „vnútorný kapitál“. Začnite si cielene budovať priestor, ktorý patrí výhradne vám, či už ide o vzdelávanie, remeslo alebo projekt, kde ste vy tou hlavnou autoritou. Keby zajtra ten muž zmizol z vášho života, viete presne, na čom stojíte alebo by ste stratili nielen príjem, ale aj pocit vlastnej hodnoty? Čoho všetkého sa vo svojom vnútri musíte denne vzdávať, aby ste si obhájili pohodlie, ktoré vám táto finančná závislosť poskytuje? Potrebujete zažiť pocit, že v tom vzťahu zostávate preto, že chcete, a nie preto, že si nemôžete dovoliť odísť.
@dahliaa ani ja nie som uhnana z prace. Manžel sa postara aj finančne a aj o deti. Juu
@aurora33 tak ty nie si uhnana, niekto by uhnany bol. Ja mam relatívne pohodovú prácu, žiadne nadčasy, príjemný kolektív. Ale ten čas mi jednoducho chýba. Moc energie mi po práci teda neostáva. Občas ísť nakúpiť, pripraviť večeru (rýchlu, ale aj to zaberie čas a energiu), povenovať sa deťom a som k.o. Nedá sa to ani porovnať s obdobím, keď som bola doma s deťmi. A manžel výdatne prikladá ruku k dielu, pre istotu musím napísať, aby tu zo mňa neurobili chuderu.
@dahliaa ani ja nie som uhnana z prace. Manžel sa postara aj finančne a aj o deti. Juu
@aurora33 Paráda. Já taky ne. Manžel se postará finančně a i o děti a já o domácnost a také o děti. 👍🏻Není nad to, když mají oba rodiče čas se svým dětem pravidelně věnovat. I paní učitelky ve škole si pochvalují, jak máme pokaždé krásně udělané domácí úkoly oproti jiným dětem. 😉
@anonym_autor a prečo si myslíš, že deti, ktoré sú v škole stále v tej istej triede a majú pevný rozvrh, sú nachystané na zmeny? Ja ti neviem, ja som prešla celým školským systémom a nemám pocit, že by mi to dalo nejaké extra schopnosti.. za to deti, ktoré poznám a sú vzdelávané doma sa fakt vedia aj vyjadrovať, aj správať a sú veľmi sebavedomé - ja som veľmi dlhú dobu preplakala hodiny a hodiny predtým, ako som mala prezentovať projekt pred triedou, alebo som radšej dostala 5ku za ústnu odpoveď a povedala som, že nič neviem, ako keby som mala pred celou triedou povedať niečo zle.
@mauduska Niekedy do zivota je dobre vediet, ze existuje aj nieco ine ako mama a 4 steny tepleho domova.
@mauduska Niekedy do zivota je dobre vediet, ze existuje aj nieco ine ako mama a 4 steny tepleho domova.
@anonym_autor Ty myslíš, že tie deti sú zatvorené doma? Garantujem ti, že napr naša dcéra cestuje viac než ty a aktivít mimo domu má požehnane. Nelimituje nás povinná školská dochádzka od pondelka do piatku, od septembra do júna.
@anonym_autor ja som bola doma 10 rokov s deťmi, kým muž robil v zahraničí..nedalo sa inak vykryť choroby, prázdniny..keď začal robiť na SK, tak pracujeme obaja.Vycitky?? Žiadne..som rada, že som mala možnosť stráviť s deťmi tolko času a financne sme boli dobre na tom..roky do dôchodku mi budú chybat tak či tak, lebo sme sa 10 rokov s mužom ‘flákali’ po svete ako aupair, praca na ‘cierno’..cize ja som už stratený pripad, musím si šetriť sama do dôchodku alebo robiť do 80 tky😱
@anonym_autor Ty myslíš, že tie deti sú zatvorené doma? Garantujem ti, že napr naša dcéra cestuje viac než ty a aktivít mimo domu má požehnane. Nelimituje nás povinná školská dochádzka od pondelka do piatku, od septembra do júna.
@abbey1 HM, neber všetko doslovne. Vedieť, že existuje aj niečo iné ako mama a štyri steny domova.... nemusí byť geografické vymedzenie, že dieťa fyzicky nevyjde z domu. Môže ísť napríklad o vymedzenie mentálne. Pre život je užitočné, ak dieťaťu celý život neorganizuje matka, ak vyjde z matkinej bubliny a nakoniec aj ak sa stretne s problémami bežného života ( nudné učivo, nespravodlivá známka, pobil som sa so spolužiakom...), ktoré nemusí hneď a zaraz utekať riešiť rodič. Buduje to v človeku odolnosť.
A PS odkiaľ ty vieš, koľko cestuje autorka?
@abbey1 HM, neber všetko doslovne. Vedieť, že existuje aj niečo iné ako mama a štyri steny domova.... nemusí byť geografické vymedzenie, že dieťa fyzicky nevyjde z domu. Môže ísť napríklad o vymedzenie mentálne. Pre život je užitočné, ak dieťaťu celý život neorganizuje matka, ak vyjde z matkinej bubliny a nakoniec aj ak sa stretne s problémami bežného života ( nudné učivo, nespravodlivá známka, pobil som sa so spolužiakom...), ktoré nemusí hneď a zaraz utekať riešiť rodič. Buduje to v človeku odolnosť.
@bambulkaaskatulka presne, len toto si zial vela ludi neuvedomi, ze dieta treba naucit nielen to mat doma pohodlie, ale vela mu da ak sa pripravi aj na realny zivot, v ktorom nie je vsetko len super a mamicka nestoji vzdy za chrbtom a to sa nauci lepsie v skole ako doma…(pre rypacov - samozrejme nemyslim teraz ziadne extremy ako sikanu a podobne, ale tie bezne nazvime to nepohodlia, ktore sa clovek musi naucit zvladat)
@bambulkaaskatulka I ako metafora to nemá žiadne opodstatnenie. Prezentujú sa tu 2 extrémy, akoby medzi tým nebolo nič. Tie deti v školách sú všetky z extrémne šťastného podnetného prostredia a v škole úspešne socializované a úspešné? Nie, i tam je široká vzorka detí: šťastné, utráoene, šikanované, úspešné
Keď sa povie domáce vzdelávanie, gro predstavy nezainteresovaných ľudí píše o dieťati bez priateľov, držiace sa maminej sukne, bez sebavedomia, bez schopnosti presadiť sa, s nulou socializáciou. Nepoznám stovky detí v domácom vzdelávaní. Poznám ich len desiatky, ale snáď žiadne z nich nespĺňa tu prezentované predstavy o nich.
Odkiaľ viem, koľko autorka cestuje? Neber to doslovne 🙂
@anonym_d9cc6a
@bambulkaaskatulka Mne je skôr smutno z toho, že vaša predstava je, že škola je to hlavné prostredie, kde sa dieťa naučí gro dovedností, kde spoznáva realitu života. Veľmi smutná predstava o živote. 🙂
@anonym_d9cc6a
@bambulkaaskatulka Mne je skôr smutno z toho, že vaša predstava je, že škola je to hlavné prostredie, kde sa dieťa naučí gro dovedností, kde spoznáva realitu života. Veľmi smutná predstava o živote. 🙂
@abbey1 nikde nepisem, ze sa tam nauci “gro dovednosti”, ale tu neprijemnejsiu realitu zivota tam urcite spozna lepsie ako doma, kde je od nej uchranene, pretoze presne pre to tie matky deti doma vzdelavaju- aby nemuseli chodit do tej “zlej” skoly. Aj ked to asi nenapisete takto priamo 🙂
@anonym_49c87f takže si vlastne ako slobodná matka. Smutne
@aurora33 sorry ale som rada ze nemam doma muza co je v robote od 8 do 4 za 1500e mesacne ale mam muza ktory je dokonaly po vsetkych strankach.. je uzasny otec, starostlivy muz, uspesny podnikatel a este k tomu aj dobre vyzera.. nemyslim si ze moj zivot je v niecom smutny 🤷♀️ ano jedina dan za toto vsetko je ze nema cas na nepodstatne veci ako je domacnost a nakupy, ktore vacsina ludi musi riesit po prichode z prace.. miesto toho radsej travi cas kvalitne s rodinou
A ocakavat ze uspech len tak spadne z neba bez vynalozenia usilia je velmi naivne.. ci ty si radsej ak by bol tvoj muz neuspesny ale aspon od 4 bol doma a umyval riad a varil?
@anonym_autor a ako sa cítia ženy, ktorých denný režim zahŕňa:
- ranné zabezpečovanie rodiny (ranné chystanie raňajok a desiat pre deti, budenie)
- rozvazanie deti do škôl a skolok
- 8:00-16:30 práca
- 17:00 - 18:00 výber deti z inštitúcii
- 18:00 - 20:00 príprava deti na ďalší školský deň, rýchla večera, hry, čas s deťmi, pranie, nakup, iné povinnosti
- 20:00 - 21:00 čítanie rozprávok, večerný čas s detmi
- 21:00 - 22:00 zvesanie pradla, vyberanie pračky, vyvesenie pradla, upratovanie a keď náhodou nie sú povinnosti, tak aspoň starostlivosť o seba, čítanie
- 22:00 - až ráno - cas pre seba/manzela/spanok
- víkend - rodinný program, celkove upratovanie, cestovanie za rodinou alebo návštevy
A teraz si predstav že dieťa ma nejaku diagnózu, v noci poriadne nespis, namiesto povinnosti riešiš stavy dieťaťa, poprípade je napr 1 dieťa choré a keďže máš napr dve, tak v podstate na OČR ešte aj pracuješ aj sa staráš o deti, lebo veď 2 týždne v mesiaci zopár krát v roku z teba nerobí zamestnanca roka a musíš si to miesto udržať, lebo takých zamestnancov radi nemajú.
A ak si na manažérskej pozícii, zabudni na OČR. Máš si vybaviť starých rodičov stovky kilometrov vzdialených od tvojho bydliska, ktorí ešte stále pracujú.
Akože čo všetko ma podľa teba žena zvládať? Nemá ešte aj podnikať a byt živiteľom rodiny ona??? Čo ak sa do toho ženy ešte starajú aj o svojich nevládnych rodičov???
Tak, ako sa kedysi bojovalo za to, aby sa ženy mohli rozhodnúť, či chcú/stihaju pracovať popri starostlivosti o rodinu, tak by sa v dnešnej dobe malo bojovať aj za ženy, ktoré sa rozhodli o tu rodinu starať.
Ak sa žena nudí, ma vzorne a šikovne deti, čo nepotrebujú opateru, nech robia aj 24 hodín denne. Nikto ti/im nebráni. Ale halooooo, je kopec žien, ktoré to majú v živote komplikovanejšie a je to na nich ako si život zariadia. Mame stať pri sebe. Nie byt na seba hnusne…..
- ranné zabezpečovanie rodiny (ranné chystanie raňajok a desiat pre deti, budenie)
- 18:00 - 20:00 príprava deti na ďalší školský deň, rýchla večera, hry, čas s deťmi, pranie, nakup, iné povinnosti
- 21:00 - 22:00 zvesanie pradla, vyberanie pračky, vyvesenie pradla, upratovanie a keď náhodou nie sú povinnosti, tak aspoň starostlivosť o seba, čítanie
- víkend - rodinný program, celkove upratovanie, cestovanie za rodinou alebo návštevy
A teraz si predstav že dieťa ma nejaku diagnózu, v noci poriadne nespis, namiesto povinnosti riešiš stavy dieťaťa, poprípade je napr 1 dieťa choré a keďže máš napr dve, tak v podstate na OČR ešte aj pracuješ aj sa staráš o deti, lebo veď 2 týždne v mesiaci zopár krát v roku z teba nerobí zamestnanca roka a musíš si to miesto udržať, lebo takých zamestnancov radi nemajú.
A ak si na manažérskej pozícii, zabudni na OČR. Máš si vybaviť starých rodičov stovky kilometrov vzdialených od tvojho bydliska, ktorí ešte stále pracujú.
Akože čo všetko ma podľa teba žena zvládať? Nemá ešte aj podnikať a byt živiteľom rodiny ona??? Čo ak sa do toho ženy ešte starajú aj o svojich nevládnych rodičov???
Tak, ako sa kedysi bojovalo za to, aby sa ženy mohli rozhodnúť, či chcú/stihaju pracovať popri starostlivosti o rodinu, tak by sa v dnešnej dobe malo bojovať aj za ženy, ktoré sa rozhodli o tu rodinu starať.
Ak sa žena nudí, ma vzorne a šikovne deti, čo nepotrebujú opateru, nech robia aj 24 hodín denne. Nikto ti/im nebráni. Ale halooooo, je kopec žien, ktoré to majú v živote komplikovanejšie a je to na nich ako si život zariadia. Mame stať pri sebe. Nie byt na seba hnusne…..
@akje Nejako mi v tom celom rozvrhu chyba partnerov diel. Napisala si to tak, ako keby to bol zivot samozivitelky. Ci muz ma len tu cast do 16:30 a tym to prenho konci?
Žena, ktorá sa ani po svadbe nedokáže o seba postarať je obyčajná prostitútka, ktorá dokáže iba rozťahovať nohy, aby prežila a mala sa čo najesť. Úbohé, taká si zaslúži opovrhnutie každým.
Ja som doma na rodičáku a nechystám sa ísť nazad do práce. Nedôverujem školskému systému a budem moje deti vdelávať doma (+samozrejme robiť veci čo doma treba, odviezť dieťa do ZUŠky a podobne). Potom sa možno/asi vrátim do práce. Uvidím podľa toho, čo bude naša rodina potrebovať.
Nezdá sa mi to hanba, ani nemám nervy o peniaze. Kto sa bojí, mal lepšie vyberať manžela.
@mauduska Aby si sa neprerárala...nehovor hop, kým nepreskočiš, že?
@akje Ty si vadná? Každá druhá má decko zavesené na mobile a nestará sa o nič! Vidím to denne. Žiadny režim, nič...a Tvoj muž robí čo, keď ty robíš týchto 999 činností? Ty dokonalosť😂

@anonym_autor Nemyslím. Moje skúsenosti hovoria niečo iné. Každé dieťa potrebuje svoj čas a dozrie, keď je pripravené. Ak mu dáš tu možnosť, môže lepšie využiť svoj potenciál a bez zbytočných stresov, problémov. A že tých problémov v dnešnej dobe deti majú požehnane.
A život je taký, aký si ho urobíš a nie ako ho iní od teba očakávajú.