Ako získať prácu konzultanta na vysokej škole?
Ahojte, vedeli by ste mi poradiť, prosím? Ako postupovať, keď by som mala záujem o prácu na vysokej škole ako vysokoškolský učiteľ, resp.konzultant. Ide mi o to, že už 10 rokov pôsobím v súkromnej sfére, mám dobre rozbehnutú kariéru. Mám ukončené štúdium PhD. Nakoľko sa nám, žiaľ, nepodarilo mat s manželom deti, upla som sa na prácu. Kariérne sa mi darí, ale už mi to nestačí. Cítim, že by som chcela odovzdať svoje vedomostí a skúsenosti študentom. Jednoducho učiť na vysokej škole. Ako odbornému asistentovi sa mi to asi nepodarí, nakoľko sa vyžaduje publikačná činnosť, čo mi výrazne chýba, naposledy som publikovala pred 10 rokmi, keď som si robila doktorát. Možnosť vidím v externej spolupráci, viem že zvyknú chodiť prednášať na vysoké školy odborníci z praxe. Mám už aj pripravené prednášky, čo by mohli zaujať študentov. Ale ako postupovať, je vôbec šanca sa na takéto miesto konzultanta dostať? Ak áno, prosím viete mi dať rady, ako postupovať, kde sa hlásiť, resp kam poslať žiadosť. Ďakujem.
@anonym_autor Choď sa spýtať najlepšie k vedúcemu katedry, o ktorú by si mala záujem. U nás to niektorí kolegovia urobili takto, keď si hľadali miesto. A miesto sa našlo. Ako sa píše vyššie, po novom bude aj pozícia lektora. Ale myslím, že by nemusel byť problém aj na iné miesto, ak si ochotná začať robiť aj výskum.
Priprav sa však aj na to, že to učenie nie je dnes už celkom čo bývalo. My u nás momentálne máme čo robiť s AI, ktorá nám vypracováva domáce zadania a záverečné práce a k tomu majú študenti dosť pokročilé vybavenie na úrovni špiónov - miniatúrne slúchadlá, kamery a mikrofóny, ktoré nemáš šancu uvidieť a pomocou ktorých sa snažia urobiť písomky a skúšky. Podvádzania je viac ako kedykoľvek predtým a je to niekedy boj.

@anonym_autor ahoj, áno, môžeš pracovať ako externý lektor - odborník z praxe, ale neviem, ako to tam je s úväzkom, teda či v takýchto pozíciách zamestnávajú na trvalý pracovný pomer alebo len platia od hodiny na dohodu. Oslov normálne fakultu (vedúceho katedry, dekana), kde by si mala záujem takto učiť a ponúkni sa im. Okrem toho existuje na univerzite aj pozícia lektor, ktorý na rozdiel od odborného asistenta nemusí publikovať, len učí (viac hodín) a je normálne zamestnanec univerzity.