icon

Ako získať prácu v štátnej správe bez vysokoškolského vzdelania?

summer23456
14. jan 2026

Alebo do nejakého štátneho úradu ako kataster, mestský úrad atď? Mám pocit, že tieto miesta sú fakt len po znalostiach. Nemám vš, ale tiež tam vidím ľudí bez vš. Sme malé mesto. Má zmysel poslať len tak životopis na slepo, či je to úplne bez šance?

anonym_e002cf
17. jan 2026
@summer23456

@anonym_e002cf škoda, že to takto funguje všade. Potom hocikde robia neochotni ľudia, len si tam odsefia svoje.
@anonym_73104f presne toto mi vravela sestra, že jedna pani z BA si hocikde dosadí svojich ľudí, myslím mimo BA, vylúčené čašníčky s maturitou a zrazu robia na sociálke...

@summer23456 vies co, u nas asi ani nepoznam neochotneho cloveka. mali sme jedneho, ten mal fakt nastavenie "plat mi ide" a ten ma ozaj hneval. tahali sme casto zanho, opravovali jeho chyby. ale dalsi taky u nas uz nastastie nie je. ale keby bol, tazko sa je takych ludi zbavit. ani jeho nikto neplanoval prepustit. odisiel do dochodku.

summer23456
autor
17. jan 2026
@anonym_e002cf

@summer23456 vies co, u nas asi ani nepoznam neochotneho cloveka. mali sme jedneho, ten mal fakt nastavenie "plat mi ide" a ten ma ozaj hneval. tahali sme casto zanho, opravovali jeho chyby. ale dalsi taky u nas uz nastastie nie je. ale keby bol, tazko sa je takych ludi zbavit. ani jeho nikto neplanoval prepustit. odisiel do dochodku.

@anonym_e002cf nie všetci sú neochotni. Ale stalo sa mi, že som šla riešiť niečo na nejaký úrad a mala som viac vedomostí ako pracovník. Alebo minule vyslovene drzá pani, hovorím si, bože čo by som ja dala za takú prácu. Mňa baví administratíva, aj práca s ľuďmi, rýchlo sa učím... Úplne by som sa v tom našla...

anonym_e56374
17. jan 2026
@summer23456

@anonym_e002cf ja mám gramatiku myslím v malíčku... Len naozaj, keby to bolo o tom, že je inzerát, reagujem na ponuku a prídem na pohovor a reálne spravodlivo to vyhodnotia...

@summer23456 no u nas su vsetci predpokladam po znamosti a vsetci su ochotni,sikovni. Sme casto pochvaleni dokonca riaditelom. Aj z inych uradov volaju k nam casto aj ked nie sme v ich posobnosti. Dve kolegyne maju vystudovane pravo,dve ekonomicku univerzitu,jedna ucitelstvo anglictiny. Ziadne pofiderne sukromne VŠ. Su tam roky a fakt su odbornicky. Cize to ze si tam niekto niekoho dosadi neznamema ze nie je sikovny. Aj ja som isla cez znamost ale podmienka bola VŠ, bola som na dvoch stretnutiach s riaditelom,nasledne s veducou odboru. Vyputovali sa ma dost na predchadzajuce pracovne skusenosti atd. Zas uplneho debila tam nezoberu. A co sa tyka ochoty tak vsade sa najdu aj prijemni aj neprijemni ludia. Aj v obchode,zdravotnictve....

andreagartnerova
17. jan 2026
@dota6

@summer23456 ja som pracovala na úrade práce a len tak som mrkla a nie všade sa vyžaduje VŠ.
https://www.upsvr.gov.sk/volne-pracovne-miesta/...
Pozri sa, či nie je voľné niečo v tvojom mieste bydliska. Ja som sa dostala na úrad bez akejkoľvek známosti. Zas nie je to nejaké terno, neviem načo by sa niekto pchal na úrad práce dobrovoľne a ešte cez protekciu. Veď tie platy sú na zaplakanie. Ale mňa tá práca bavila a pracovný čas mi vyhovoval. Celkovo ma bavilo s tými ľuďmi komunikovať a aj tá administratíva.

@dota6 môžem sa spýtať aká platová trieda je na upsvar?
Ja robím na katastri, roboty veľa a my tu máme 3,4 paletové triedy

summer23456
autor
17. jan 2026
@andreagartnerova

@andreagartnerova a na kataster kde bývajú zverejnené pracovné ponuky?

dota6
17. jan 2026
@andreagartnerova

@andreagartnerova ahoj, keď som roku pána robila cez projekt, bola som platová trieda 8. Momentálne však je ten konkrétny projekt platová trieda 4 a nevyžaduje sa ani VŠ vzdelanie. Ale na pozíciu, o ktorú sa uchádzam, na inom oddelení je platová trieda 4 tiež.

zirafkasaska
17. jan 2026

@summer23456 ja som v štátnej správe na projekte, dostala som sa cez ponuku na Profesii, bez známosti. Zmluvy nám končia o polroka, a napriek tomu, že sme "makači", zostanú pravdepodobne iba kolegovia v stálej štátnej službe. Väčšina z tých v dočasnej pôjde späť do súkromnej sféry odkiaľ sme prišli.. Do nového projektu zoberu nových ľudí, aby im nikto nepozeral na to co robia a mohli robit co chcu a zlikvidovali know how. Kolegovia v stálej štátnej službe nemajú všetci VŠ

anonym_2744b8
17. jan 2026
@summer23456

@hopsas áno, ďakujem. Tuto stránku som už objavila, hoci nič voľné u nás teraz nie je. A máš vš? Lebo keď aj je, tak väčšinou požadujú vš...

@summer23456 to nie je pravda, na obyčajné miesta netreba VŠ. Pozeraj aj vetejnú, nielen štátnu. Ale inak to nie je žiadne terno, konsoluduje sa, ja robím za minimálku všetko od sekretárky po účtovníčku.

anonym_e002cf
17. jan 2026

zamestnanie v statnej sprave ma pre zenu vyhodu podla mna len vtedy, ak muz dobre zaraba. ano, vtedy vyuzije vyhody ako viac dovolenky, relativne flexibilne prichody a odchody(tam kde maju pohyblivu pracovnu dobu), navstevy lekara so sebou alebo s detmi atd. toto problem nie je. ocr ci pn u nas tiez nie je velky problem ak nie su casto. ale tu pracu za mna musi niekto odrobit. takze absolutne mi ani nenapadlo riesit v lete zavretu skolku cez ocr. na pn chodim ozaj ak sa inak neda. bezne nadchy si riesim dovolenkou a pod. dieta tiez pri chorobe riesim najprv cez rodinu, az ked sa inak neda tak ocr. mame pomerne novu kolegynu ktora prisla zo sukromneho sektora a bola zaskocena platom a mnozstvom prace. z jej reci sme vycitili, ze je sklamana. dokonca neviem ci sa az necitila oklamana clovekom, ktory ju k nam dostal.
ano, mame odmeny 2x rocne ale my nemame 13. ani nebodaj 14. plat. tie odmeny daju dokopy cca 13. plat, ale pekne nam ich zdania. tento rok to dokonca vyzeralo, ze vianocne ani nebudu. nakoniec nastastie boli.

anonym_b133cb
17. jan 2026

@summer23456 ty máš teraz prácu a chces dať výpoveď kvôli tomu aby si prešla do štátnej správy? Z dlhodobého hľadiska to môže byť dosť zlé rozhodnutie. Miesta v štátnej správe už nie sú na celý život ako to bývalo, často sa rušia, takže žiadna istota. A akonáhle ťa prepustia, tak je to v životopise niečo, čo ťa inde odpíše. V komerčných firmách sa na ľudí zo štátnych flekov pozerajú ako na lenivcov a na pohovor ťa ani nezavolajú keď budeš mať toto v životopise. Ak si dobrá v administratíve a práci s ľuďmi, možno by ti lepšie sadlo napr miesto na backoffice v nejakej korporácií. Tam riešiš administratívu ale väčšinou nie úplne jednotvárnu a občas treba napr volať zákazníkovi a niečo s ním doriešiť, je super keď je tam niekto empatický koho to baví. A korporácie majú dnes skvelé zamestnanecké výhody, lepšie možnosti na homeoffice, bez problémov ti dajú napr 80% úväzok čiže super pracovná doba a pritom za ten čas zarobis toľko čo v štátnej sfére na 100% úväzku.

anonym_bee099
17. jan 2026
@summer23456

@summer23456 osobný úrad je personálne oddelenie. V budove úradu je vyvesena tabuľa nájdeš personálne a máš tam napísané poschodie a číslo dverí... Napr u nás v meste sú 2budovy úradu práce, personálne je len v jednej...tak si len pohľadaš alebo spýtaš sa dakoho kde je personálne 🤷

anonym_bee099
17. jan 2026
@summer23456

@summer23456 a teda ja robím na úrade bez známosti. Bola som na výberko prešla som testom, bola som na pohovore a vzali nás až troch, jedného čo bolo originál výberko a dvom ponúkli miesto na zástup lebo im dve išli na materskú. Ale teda všetci sme mali VŠ. Nevyskúšaš - nezistíš

dota6
17. jan 2026
@anonym_e002cf

zamestnanie v statnej sprave ma pre zenu vyhodu podla mna len vtedy, ak muz dobre zaraba. ano, vtedy vyuzije vyhody ako viac dovolenky, relativne flexibilne prichody a odchody(tam kde maju pohyblivu pracovnu dobu), navstevy lekara so sebou alebo s detmi atd. toto problem nie je. ocr ci pn u nas tiez nie je velky problem ak nie su casto. ale tu pracu za mna musi niekto odrobit. takze absolutne mi ani nenapadlo riesit v lete zavretu skolku cez ocr. na pn chodim ozaj ak sa inak neda. bezne nadchy si riesim dovolenkou a pod. dieta tiez pri chorobe riesim najprv cez rodinu, az ked sa inak neda tak ocr. mame pomerne novu kolegynu ktora prisla zo sukromneho sektora a bola zaskocena platom a mnozstvom prace. z jej reci sme vycitili, ze je sklamana. dokonca neviem ci sa az necitila oklamana clovekom, ktory ju k nam dostal.
ano, mame odmeny 2x rocne ale my nemame 13. ani nebodaj 14. plat. tie odmeny daju dokopy cca 13. plat, ale pekne nam ich zdania. tento rok to dokonca vyzeralo, ze vianocne ani nebudu. nakoniec nastastie boli.

@anonym_e002cf toto je veľká pravda. Ľudia majú skreslený pohľad na prácu v štátnej správe. Myslia na kávičku, pohodu a debaty s kolegyňami. A potom príde realita. Aj tam sa pracuje. 🫠 Nám tiež tak prišla a odišla kolegyňa, lebo sa jej zdalo nefér, že musí toľko pracovať, za tak málo peňazí. Odišla do súkromnej sféry.

anonym_052e40
17. jan 2026

Pracujem vo verejnej správe na samosprávnom kraji v oblasti školstva ja síce mám VŠ, ale dve kolegyne nemajú. Jedna má pozíciu niečo ako asistentka, rieši prideľovanie pošty, registratúru, obskakuje návštevy a spracováva nejaké výkazy. Druhá má na starosti takú jednoduchšiu administratívu v oblasti školstva, metodické usmernenia pre školy. Neviem o tom, že by boli prijaté po známosti, ale mali predtým nejaké skúsenosti z tejto oblasti. Jedna bola sekretárka riaditeľa na škole a druhá predtým robila na MPC. Mám aj ďalších kolegov na iných oddeleniach, kde netreba vš kvalifikáciu. Napríklad podateľňa, recepcia, správa archívu. Treba skúsiť.

lucik194
17. jan 2026

toto neplati vsade. nie je spravne tvrdit, ze ked robis v statnej/verejnej sluzbe tak je to velke minus. sama robim v samosprave, ale o vo špecifickom odbore, so specifickym sw. v sukromnej sfere si ten sw maloktora firma zakupi, pretoze je naozaj drahy, skôr ho maju verejne organizácie, lebo ho v podstate bez problemov zaplatia a sluzi pre verejnost. súkromná firma kupi jednu dve licencie a dost.
takže netreba to uplne zovšeobecniť.

uplne v pohode by ma zamestnali v sukromnej firme , hlavne kvoli znalostiam. bolo by im jedno je uz xx rokov robim v statnej/ verejnej. hlavne mam skúsenosti s tym co potrebuju. a preco nerobim v sukromnej? no lebo nechcem. mam rada svoju slobodu, svoj volny cas, co by som v sukromnej urcite nemala .... a k tomu nemáme tabulkovy plat.... takze nie je o com.....

summer23456
autor
17. jan 2026
@anonym_b133cb

@summer23456 ty máš teraz prácu a chces dať výpoveď kvôli tomu aby si prešla do štátnej správy? Z dlhodobého hľadiska to môže byť dosť zlé rozhodnutie. Miesta v štátnej správe už nie sú na celý život ako to bývalo, často sa rušia, takže žiadna istota. A akonáhle ťa prepustia, tak je to v životopise niečo, čo ťa inde odpíše. V komerčných firmách sa na ľudí zo štátnych flekov pozerajú ako na lenivcov a na pohovor ťa ani nezavolajú keď budeš mať toto v životopise. Ak si dobrá v administratíve a práci s ľuďmi, možno by ti lepšie sadlo napr miesto na backoffice v nejakej korporácií. Tam riešiš administratívu ale väčšinou nie úplne jednotvárnu a občas treba napr volať zákazníkovi a niečo s ním doriešiť, je super keď je tam niekto empatický koho to baví. A korporácie majú dnes skvelé zamestnanecké výhody, lepšie možnosti na homeoffice, bez problémov ti dajú napr 80% úväzok čiže super pracovná doba a pritom za ten čas zarobis toľko čo v štátnej sfére na 100% úväzku.

@anonym_b133cb ani, nad tým uvažujem, zo súkromnej sféry do štátnej. Korporáty u nás nie sú v meste, sme malé mesto. Proste teraz u nás v práci je to také na figu vzťahy, roboty veľa, v lete mi končí zmluva, tak by som chcela dovtedy niečo nájsť, ak sa podarí...tu som už na prášky z kolegýň...

summer23456
autor
17. jan 2026
@anonym_bee099

@summer23456 osobný úrad je personálne oddelenie. V budove úradu je vyvesena tabuľa nájdeš personálne a máš tam napísané poschodie a číslo dverí... Napr u nás v meste sú 2budovy úradu práce, personálne je len v jednej...tak si len pohľadaš alebo spýtaš sa dakoho kde je personálne 🤷

@anonym_bee099 ďakujem.je mi to aj trápne ísť tam osobné, nepozerajú sa na človeka ako na blbca, že so životopisom príde osobne?

andreagartnerova
17. jan 2026
@summer23456

@summer23456 tiež na openslovensko

summer23456
autor
17. jan 2026
@anonym_052e40

Pracujem vo verejnej správe na samosprávnom kraji v oblasti školstva ja síce mám VŠ, ale dve kolegyne nemajú. Jedna má pozíciu niečo ako asistentka, rieši prideľovanie pošty, registratúru, obskakuje návštevy a spracováva nejaké výkazy. Druhá má na starosti takú jednoduchšiu administratívu v oblasti školstva, metodické usmernenia pre školy. Neviem o tom, že by boli prijaté po známosti, ale mali predtým nejaké skúsenosti z tejto oblasti. Jedna bola sekretárka riaditeľa na škole a druhá predtým robila na MPC. Mám aj ďalších kolegov na iných oddeleniach, kde netreba vš kvalifikáciu. Napríklad podateľňa, recepcia, správa archívu. Treba skúsiť.

@anonym_052e40 no ja mám skúsenosti s administratívou aj účtovníctvom...teda na pozícii junior. Už dom sa fakt na hocičo v živote zaručila a myslím, že razy extrémny nával práce ako mám teraz, už snáď nikde byť nemôže. No a nerobí mi problém makať, ale k tomu strašne intrigy a blbé kolegyne, že fakt s nechuťou idem do roboty

summer23456
autor
17. jan 2026

Žienky a ako by ste stimulovali žiadosť, keď nie je vypísania žiadna pozícia? Ako to nazvať, že sa uchádzam o miesto administratívnej pracovníčky?

anonym_052e40
17. jan 2026
@summer23456

@anonym_052e40 no ja mám skúsenosti s administratívou aj účtovníctvom...teda na pozícii junior. Už dom sa fakt na hocičo v živote zaručila a myslím, že razy extrémny nával práce ako mám teraz, už snáď nikde byť nemôže. No a nerobí mi problém makať, ale k tomu strašne intrigy a blbé kolegyne, že fakt s nechuťou idem do roboty

@summer23456 to sú ale veľmi slabo platené pozície. Ja som kvalifikovaná s VŠ, mám aj dohodu popri práci a teraz poberám aj tehotenský príspevok, bez toho je môj plat len okolo 1200€. Tieto nekvalifikované kolegyne majú ešte menej, niečo okolo 900€ a to už majú po 50tke. Vo verejnej správe sú všade tabuľkové platy, ale zase bývajú fajn odmeny. Ale zas psychicky je to pre mňa lepšie ako keď som predtým robila učiteľku, aj máme fajn kolektív.

mateson2004
17. jan 2026
@summer23456

Žienky a ako by ste stimulovali žiadosť, keď nie je vypísania žiadna pozícia? Ako to nazvať, že sa uchádzam o miesto administratívnej pracovníčky?

Na aký úrad chceš ísť?

summer23456
autor
17. jan 2026
@mateson2004

Na aký úrad chceš ísť?

@mateson2004 no rozmýšľam si poslať len tak na slepo žiadosť napr na úrad práce, možno sociálna poisťovňa..kľudne ešte ak by ťa dačo napadlo, kde by som mohla takto poslať...

summer23456
autor
17. jan 2026
@anonym_052e40

@summer23456 to sú ale veľmi slabo platené pozície. Ja som kvalifikovaná s VŠ, mám aj dohodu popri práci a teraz poberám aj tehotenský príspevok, bez toho je môj plat len okolo 1200€. Tieto nekvalifikované kolegyne majú ešte menej, niečo okolo 900€ a to už majú po 50tke. Vo verejnej správe sú všade tabuľkové platy, ale zase bývajú fajn odmeny. Ale zas psychicky je to pre mňa lepšie ako keď som predtým robila učiteľku, aj máme fajn kolektív.

@anonym_052e40 vieš čo, viem sa uskromniť, tu kde dom teraz, je to fakt už na prášky... Ide mi tiež o to,mať dovolenku keď potrebujem, ideálne mať svoju agendu, a ak sa dá, keď zavriem dvere, prácu nechať za nimi.

anonym_b6fa0d
17. jan 2026
@podbel2512
Odpoveď bola zmazaná

@podbel2512 že zrovna ty si to chvális🤣veď si sa s tým nevedela zmieriť, že pracujes na úrade a cestuješ.Preco zrovna vypichnes Lidl?

Na vyšších radcov potrebuješ VS, vedieť zákony.U nás okrem podateľne a pár sekretárok čo su tam roky majú všetci VS.

@summer23456

anonym_e56374
Autor odpoveď zmazal
anonym_610f52
17. jan 2026
@anonym_b6fa0d

@podbel2512 že zrovna ty si to chvális🤣veď si sa s tým nevedela zmieriť, že pracujes na úrade a cestuješ.Preco zrovna vypichnes Lidl?

Na vyšších radcov potrebuješ VS, vedieť zákony.U nás okrem podateľne a pár sekretárok čo su tam roky majú všetci VS.

@summer23456

@anonym_b6fa0d presne..... a anonym_e56374 je tiež ona- naša stará známa podbel/bodka11

mateson2004
17. jan 2026
@podbel2512
Odpoveď bola zmazaná

@podbel2512 na to aby si skoncila štvrtok , piatok o druhej musíš mať ale nadrobene. Neviem ako ti vychádza ist po,ut,st o tretej a v št, pia o druhej.
Ak som teda spravne pochopila, ze robis na Upsvar.

mateson2004
17. jan 2026
@anonym_b6fa0d

@summer23456

@anonym_b6fa0d robim na Upsvar na ekonomickom a nemam VŠ

anonym_e002cf
18. jan 2026
@mateson2004

@podbel2512 na to aby si skoncila štvrtok , piatok o druhej musíš mať ale nadrobene. Neviem ako ti vychádza ist po,ut,st o tretej a v št, pia o druhej.
Ak som teda spravne pochopila, ze robis na Upsvar.

@mateson2004 u nas je to tak ako pises. nerobim na upsvar ale inde. na konci mesiaca musim mat odrobenych 8 hodin na den, ci idem v piatok o 14 alebo o 12. cize potom musim niektory den zostat v praci dlhsie ako 8 hodin aby mi to spolu sedelo.