Ako zvládať zastupovanie kolegýň počas častých PN?
Idem sa tu trosku postazovat a mozno aj poradit, ako by ste postupovali v mojom pripade. Robim v jednej vacsej firme, kde som nastupila v januari 2023. Na mojom oddeleni sme boli zo zaciatku 4 kolegyne, plus dve v Bratislave. Bohuzial pocas roka sa robili dost velke cistky vo firme a poprepustali ludi, nam tym pribudla robota. Mam dve kolegyne, ktore sa striedaju v pnkovani. Nech sa na mna nikto nehneva, ale byt na pnke do roka aj 4-5x? Do toho lekari, vyberanie dovoleniek. Na zaciatku roka sme si planovali dovolenku na cely rok. Tie dve kolegyne hned vyzjapovali, ze oni su tam dlhsie, ako ja, ze oni medzi sviatkami do prace nepojdu :D tak som si povedala, ze dobre, nejako to prezijem. Ale situacia sa zmenila a nas tam poriedili, tak som im povedala v onyobri, ze nech si rozdelime pracu medzi sviatkami po jednom dni. Jedna pojde v stredu, druha stvrtok a tretia v piatok, aby to bolo spravodlive. Vobec sa k tonu nevyjadrovali, ale riesila som to s mojou veducou, ze chcem, aby to takto bolo a ona suhlasila. V decembri jedna kolegyna pnkovala zas dva tyzdne vkuse, ze ma covid a ked sa vratila sa chvastala, ako si ona všetko poupratovala. Ja som vkuse v praci, neustale za niekoho taham a uz ma to fakt nebavi a rozmyslam, ze ani nepodpisem predlzenie zmluvy . A najviac ma dorazila druha kolegyna, ked pred sviatkami zacala, ako je jej syn chory a ona musi ist s nim na pnku. Podotykam, jej syn ma 14 rokov rokov, ma oboch rodicov a sestru na strednej skole, ktora mala predlzenie zmluvy.
@mk1111111111 a ved o tom píšem, vedenie, nie ohováranie kolegýň.
Vychcané - prefíkané .... rob to, čo ony
PN a OCR riadi lekár, do toho sa vôbec nemontuj. Rob si svoju robotu a keď bude chýbať kolegyňa robota ju počká. Maximálne môžeš ísť za šéfkou, že pracovať za dvoch nestíhaš a budeš robiť len nutné veci, nech si to zariadi ona ďalej.
@kikushaa na OCR môžeš ísť aj s manželom, či rodičom. Neviem čo sa stále niekto oháňa vekom. Rozhoduje o tom lekár. Moja dcéra má 16 a v októbri mala kiahne, dosť ťažký priebeh, bola som s ňou na OČR (a predtým s 5-ročným synom, ktorý mal predtým ešte aj hnisavú angínu). Bohužiaľ, nebola som v práci mesiac a tiež za mňa ťahali kolegyne v škôlke. A tá výplata.. tiež závideniahodná 😞 nepoznám človeka, ktorý si chodí na PN oddýchnuť. Finančne je to pecka. @darkswan
@cacianka prečo nie? Deti nedostanú virusové ochorenie s teplotami? Tam môžu byť aj tie OCR pre staršie deti, aj tie choroby sú hnusne a rôzne. A ako som písala, tým nechcem nikoho obhajovať, len som reagovala na to, že autorka napise,že nejaká viroza,z ktorej sa dostane niekto za dva dni alebo tak nejako. To kde sme, aby ona určovala, kto sa ako vylieči a co komu je?
@nikaeli a preco na jednu OCR nesiel manzel?
Jejej a to kde je taky tolerantny zamestnavatel?
Lebo u niektorych sukromnikov po jednej OČR letis...
Ludia tam chodia s horuckami kaslajuc, aby nemali PN.
Odišla by som.
To su tie typicke zenske, co by presedeli doma s detmi aj do 18tky a ked uz ozaj musia ist do prace, tak vyuzivaju system a kazdu chvilu su PN a OCR. Aj tu na MK takych najdes dost. Tiez mam podobnu skusenost s jednou kolegynou, co bola na OCR, ale pri tom fotky z dovolenky pridavala na internet ako o dusu.
Dokonca sa mi aj priznala (v tom case, sme dost dobre vychadzali), ze ako je to super mat deti (ja som nemala, bola som v tej praci rovno po skole), lahko si vybavi HO, kedykolvek potrebuje (pred covidom sme mali povolene iba par dni do mesiaca), staci, ze povie, ze ma dieta soplik a musi s nim zostat doma alebo aj u lekarky, ze bez problemov dostane OCR, kedy len chce. Ze tych par dni dovolenky je velmi malo a ona si chce zivot uzivat, nie denne trcat v praci. Vtedy som na nu dost zmenila nazor, aj ked som sice ja za nu dorabat veci nemuseli, ale prislo mi az zle z takehoto zmyslania. Podla mna je ale vela takych zien, len sa verejne nepriznaju.
@lukbe tak asi to nebolo nic vazne, ked jej sym hned siel po tej tazkej viroze po vikende na zapas :D ty stale ides to svoje. Vsetci pnkujuci ludia maju smrtelne virusy. Ja som mala pasovy opar dva roky dozadu na hlave, tak viem, ake su virusy hnusne. Ale prepac, bezna angina mi nepride nemoc, kde potrebujem byt so 14 rocnym synom dva tyzdne doma, hlavnee, led prvy den po skoncdni pn uz hra zapas. Nie som hlupana
@babulkomale na Slovensku bezne :D
@lonely66 ďakujem pekne 🙂 super zhrnute a urcite si z toho vela vezmem 🙂 milujem zeny, ktore nemaju potrebu nadvysovat sa nad druhymi a tvarit sa ako pupok sveta 🙂 dakujem za vas
@viky173 samozrejme, ze je takych extremne vela. Je smutne, ze napriklad slobodne mamicky kolkokrat tahaju do umoru a vychcane zenske, ktore maju aj rodicov, co sa postaraju, aj muzov, tak tie to najviac zneuzivaju. Ja mam v rodine taku, kde si obaja rodicia beru pnky na deti :D jeden na jedneho, druhy na druheho a takto sa spolu doma pelesia:D
Moja byvala kolegyna si brala očr aj na dceru po cisarskom, aby jej pomohla. Vselijako ludia rozmyslaju, ale zas so sebou pn nikdy nebola, s malymi detmi ocr nikdy nebola, mala opatrovatelku.
@lonely66 poznam to velmi dobre. V rodine mame tiez raku osobu, ktora pnkovala pol roka kvoli vyhoreniu z prace. Ale ona zazivala sikanu zo strany kolegyne a nastastie to malo dobry koniec 🙂
Ahoj,
tak k tvojmu zaveru, ze kolegyna ma oboch rodicov - babka s dedkom nie su povinny starat sa o chore vnúčatá!
K zvysku temy - predstav si, nie kazde dieta je maly zazrak, ktore ma len raz do roka nadchu.
Mam kamaratku s dvoma detmi, kolegyne ju neznášajú. Ona je ten najmilsi clovek na svete. Ale nema jej kto byt pro chorych deťoch, muz je zivnostnik, on memoze odmietat zakazky.
A poviem ti, ze KAZDY rodic by radsrj robil a mal zdrave dieta.
Dalsia kamoška mala 2x vazny uraz po sebe, samozrejme pred vianocami. Ten druhy sa jej stal tyzden pred nastupom do prace. V robote cely den chodi, takze ani pro naj voli nemohla nastúpiť.
Ani jedna z nich nie je vychcana mrcha.
Ty s tym noc nedpravis a ak si tvoje kolegyne vychcane, mas tym duplom smolu. Pokial mala kovid s lahkym priebehom, tak si upratovala a co? Bola by si radsej keby ta nakazila a tvoj priebeh by bol mozno tazsi?
Ak chces mat aku taku soravodlivist, chod do korporatu. Tam sa ta praca prerozdeli viacerym a hotovo. Nie je tam pol cloveka na 3 roboty ako v mini firmách. Vyskusaj, teda ak mas moznost.
@nela01 na OČR môžeš ísť aj so svojou matkou, mužom, otcom. Do 11 rokov je OČR v zmysle napr. chrípkové prázdniny, iné pandémie, ak zriaďovateľ zatvorí ZŠ kvôli niečomu a pod.
Ja by som to uplne radikalne neriesila a nedavala si ani ultimata. Lebo sa moze stat, ze to dopadne presne opacne. Autorka prispevku poleti, oni najdu dalsiu osobu, co bude za tie dve nadhery robit a karavana ide dalej. Z prispevkov sudim, ze autorka nema este vela pracovnych skusenosti, v kazdej firme sa najdu ludia, ktori klamu, podvadzaju, kradnu /cokolvek/, hadzu robotu na inych. Toto sa deje fakt ze vsade, je jedno, ci je to mala firma, korporat, statna sprava. Takze je mozne, ked odide z tejto prace, tak pojde do dalsej, kde bude to iste v zelenom. Treba zajst za sefom a vysvetlit veci, ze jednoducho agendy je vela a primarne musim riesit vlastne veci. A nie je v casovych moznostiach zastup aj za dalsie 2 osoby pocas pracovnej doby.
Neviem ako na Slovensku, ale v UK sa zavolat clovek z agentury, ked niekto vypadne.
Ja som sestricka, vies si predstavit, ked mame byt 8 v sluzbe a sne 2, ale je to o hubu.
Ja som vzdy pisala incident report, lebo ked vyhoris, aby si mala podklad. Plus som napisala oficialne email.
Velmi, ale velmi zavisi od sefky.
Ale spolucitim s tebou. V takych podmienkach velmi rychlo vyhoris.
V UK , v NHS zdravotnictve je pnka monitorovana, a teda pojdu ti po krcku koli hentakym debilinam. OCR neexistuje. Mas 5 dni carers leave, a aj to, ked to to nadriadeny schvali, inak si beries volno.
Mna velmi prekvapuje to pnkovanie na Slovensku, lebo v zapadnom svete je vychodna Europa predstavovana ako nikdy sme neni chori a makame ako sroby.
@oslo1 tuto to uplne tak nefunguje, ze zavolas na zastup cloveka z agentury do firmy, ked Ti vypadne administrativna sila. Jednak je to drahe a za druhe, treba toho cloveka zaucit, kym niekoho najdu, trva to tyzdne. Takze je to celkom kontraproduktivne, ze kym zaucis cloveka, druhy sa moze vratit. Nebavime sa samozrejme o nepritomnosti niekolko mesiacov, ale par dni/tyzden/dva. Na Slovensku je velmi vela ludi, ktori si vedia PN vybavit, aj dlhodobo, len aby nemuseli pracovat. Len sa o tom nehovori.
@oslo1 to tiez asi zalezi od lekara, moja lekarka bezdovodne pn ky napriklad nevypisuje. A ked som bola minuly rok prvy krat v zivote vobec na pnke, po operacii, lekarka tam mala 2x kontrolu posudkovej lekarky a volala mi domov a musela som nieco dokladat. Cize zakonite aj ten lekar musi byt kontrolovany. A nasa pediatricka tiez na bezne sople nevypisovala nikdy očr po 11 tom roku dietata.
Cize cudujem sa aj ja.
@muchotrafka298 presne, tu na svk sa vybavuje aj invalidka po znamoati,.co je smutne, pretoze skutocne chori ludia niekedy ani nedostanu a taki, co si vybavia po znamosti este najviac vyskakuju. Takze netvarme sa, ze na Slovensku sa nevydrbava a vo velkom
@0silvia0 ja praveze poznam doktorky, ktore bez problemov vypisu. Samozrejme, ze sa najdu aj take, co tu pnku nechcu dat, ale povacsine to boli este take tie stare lekarky. Poznam pripad, kedy si jedna osoba prerabala dom a vzala si pnku na chrbticu ze ju seklo:D pritom kazdy vedel, ze si prerabaju, len nemal kto robotnikov obskakovat :D a dalsia moja kamoska mala taku kolegynu, ktora jej pred letom oznamila, ze ona ide so synom na pn, lebo ma zlomenu ruku :D chalan 13 rocny a v tom case aj jeho sestra bola doma, lebo mala prazdniny :D neprešlo jej to, lebo kamoska sla v momente za sefom :D nakoniec si este vybavila home office. Dva tyzdne mala tato a druhy moja kamoska. A ze henta krasavica sa s nou odvtedy nebavila :D
Autorka, ja ťa ľutujem. My máme tiež kolegyňu, čo aj keď je v práci tak nič nerobí, všetci jej musia pomáhať a potom sa hodila na pnku na pol roka. A teraz že hups, ja už vôbec neprídem lebo z tejto pnky idem rovno na rizikove tehotenstvo. A pritom nerobí nič ani stresujúce any fyzicky ťažké - sedí za Pc a posiela maily. Teda už osem mesiacov nerobí že vôbec nič xD
@mk1111111111 pretože aj on kiahňoval a ležal v teplotách 😞 my sa na OČR pravidelne striedame, bohužial syn býva chorý každý mesiac, hoc chodí do kolektívu už 4.rok. Pointa môjho príspevku bola v tom, že aj s dieťaťom starším ako 11 rokov môže byť rodič na OČR.

@lukbe ale, na to je zastup, ma to riesit vedenie