icon

Aký je optimálny plat pre ženu na Slovensku?

Včera o 19:43

Ahojte, chcem sa spýtať na Vás názor - aky je podľa vás plat pre ženu “tak akurát” na dnešnú dobu? Alebo pri akom čísle by ste si povedali že áno, teraz pekne zarábam a som spokojná. Nemyslím vysnivany niekde do výšin :D (lebo áno, každá si vieme predstavit plat ministerky že :D) ale take reálne cislo, na slovenské pomery, pri ktorom by ste boli spokojne.
Chápem že každá robíme nieco iné, mame iné úväzky a pracujeme v iných mestách. Ale pýtam sa tak zo zaujímavosti, lebo poslednou dobou v mojom okoli čo počúvam ľudí koľko zarábajú, a čo nakupujú, v akých sumách niektorí lietaju, ja si prídem pomaly neschopne🙈 Pritom bola som v tom že zarábam slusne na ženu, len teda ani zďaleka nemám pocit pri porovnávaní s okolím(hlavne ženami), že to je naozaj dost

anonym_36b970
Včera o 22:01

Keď budem vychádzať z mojej momentálnej situácie- 1 maličké dieťa, pracujúci manžel, s našimi nákladmi na chod domácnosti by som v tejto chvíli chcela zarábať 2000 v čistom, aby sme mali vyšší štandard, alebo teda nižší nadštandard s vidinou investovania a sporenia na dom v okolí BA. Ale my sme v podstate jednorožci tejto doby, lebo naše výdavky a záväzky sú veľmi nízke na túto dobu a pritom máme základné potreby pokryté plus máme (mám) slušnú finančnú rezervu.

anonym_c834cf
Včera o 22:12
@anonym_autor

@anonym_032c85 Áno jasne, ale my to mame dohodnuté doma že ja sa staram o domácnosť, deti, ale nemienim ešte mat aj 100% úväzok. Samozrejme aj muž ide niekedy po deti,keď chce a ma chuť s nimi ist na ihrisko, ale väčšinou to robím ja, keďže pracujem menej ako manzel.

@anonym_autor tak ja som doma povedala,do roka maleho budem teda doma a potom sup do prace,mala som v plane sa vratit aj do svojej aspon na niekolko dni v mesiaci,ako vtedy kolegyna.Ale realita este lepsia,podarilo sa mi dostat do roboty,co som velmi chcela.Aj na smenu aku som chcela.Takze mame opacne smeny,pri detoch sme rovnocenny Otec a matka,cize maju rodicov 2.Vzdy 1 je doma,2hy v praci alebo aj obaja doma cez vikend.Taka bola u nas doma dohoda.

kocuris
Dnes o 03:54

Sa preberte, priemer na SK je nejakých 1500, plus keď sú dvaja... nech majú 3000 s prídavkami, aj to s odretými ušami. A to je ešte brutto. Sociálna vláda vezme 45% na odvodoch a daniach. Ak sa dostane priemerná rodina na 2500 netto gratulujem. Za uspokojivý plat považujem tak nad 2000 brutto na osobu.

anonym_044684
Dnes o 05:28

@anonym_autor su ženy samoživitelky, ktore si nemozu dovolit pracovat na zmeny a sú radi, že na rannej zarobia okolo tych 1000€.. a sú ženy, ktoré so radi plnia ciele a zarobia okolo 1600€ a sú ženy, ktorým nestačí plat 2000€ a potrebuju viac peňaži, tak zapredaju aj svoje telo na OF ... čiže otázka aký plat je pre ženu vhodny ? Vhodný je taký aky si moze dovolit, je to spravodlive?

luccys
Dnes o 06:37
@anonym_068e16

@anonym_80f9ec podľa mňa to, že od žien sa prirodzene očakáva, že budú pracovať znižuje nároky na mužov a potom tu máme 35 ročné chlapčatá, ktoré nie sú schopné sa zaprieť a makať. Žena môže pracovať, ak chce a potom je to o dohode s manželom.
Každopádne, nepoznám ženu, ktorá by mala školopovinné deti + plný úväzok a nebola by skapatá.

@anonym_068e16 35-rocne chlapcata nemame preto, ze zeny pracuju, ale preto, lebo je kult dietata a helikopterovi rodicia a "dieta nech sa samo rozhodne" a pod.

anonym_48c6ff
Dnes o 07:43

Zaujímavé, tu na MK je luxusný nadstandard. Lebo určite tie cifry, čo tu dávate, nie sú bežný priemer na Slovensku. Potom rovno napíšte pozíciu.

anonym_1ca516
Dnes o 08:19

@anonym_autor ako citam ak si tu presne pri tom istom co si nechcela byt 🙂...nejako sa tu vyrojili dve skupiny zien: bud tie co nepracuju a ziju pekne z financii manzela alebo nejake top manazerky ci programatorky....ako osobne nechapem kde na tie platy tu chodia (asi vsetky pracuju v Bratislave/zahranici kde pecene holuby lietaju priamo do...). V mojom okoli je tak real 1300-1500e v cistom pre zenu na nizssej manazerskej pozicii s jednym/dvoma jazykmi. A tiez samozrejme viem ze moji muzsky kolegovia maju o stovku/dve vyssi plat - ziadna rovnost nie je a nikdy nebola vo firme kde pracujem. Ja by som chcela tiez plat 2000e v cistom, no za 10r co som vo firme som sa k tomu este zdaleka nepriblizila a pritom ako zvysuju platy to tak bude mozno o 5r ked uz hodnota penazi bude niekde uplne inde.

lucik194
Dnes o 08:59

za mna je uplne jedno ci chlap alebo zena, okolo 3700- 4000€ v hrubom je OK zarobit

lucik194
Dnes o 09:00

v 4 kvartali 2025 bola priemerna mzda v hospodarstve okolo 1750€

petronelag
Dnes o 09:03

Ale zarobiť môže či už žena alebo muž toľko, aký výkon urobil, akú má zodpovednosť, a ešte ak má skrátenu prac.dobu - nemôže niekto bez odbornosti zarábať okolo 2000€, to ani tu, ani v zahraničí.

lanlan
Dnes o 10:01
@anonym_068e16

Za mňa v každej dobe 0 eur. Chlap má tahať financie, žena domácnosť. Žena by mala pracovať len ak chce. Je mi ľúto každej ženy, ktorá pracuje, lebo musí..
A to mám 25 rokov a VŠ diplom z matematiky, takže nie, nie som ani finančne negramotná, ani stará.

@anonym_068e16 Si si vedoma, ze sirenim aj takychto nazorov podporujes platovu nerovnost medzi muzmi a zenami? Pretoze presadzujes praveku myslienku, ze muz ma byt zivitel rodiny, a teda ma zarabat viac, kdezto zena ma byt ta ktorej hlavnou ulohou je starat sa o domacnost a staci jej menej.

anonym_cee49c
Dnes o 10:14

za mňa by bolo ok mať 2000€v čistom. zatiaľ to mám v hrubom. ale ako sa poznám, kebyže mám tých 2000€ chcela by som viac 🙂 momentálne mám prácu, kde nemusím byť dovečera. je v mojom odbore. nemáme sa s mužom zle.

anonym_d5e5ac
Dnes o 11:36

Pracujem v školstve. Nemám ani 1000 v čistom. Manžel má v čistom asi 1500,ako kedy. No jasné,že by trebalo mať oveľa viac Máme dve deti.

reanda
Dnes o 11:39
@anonym_d5e5ac

Pracujem v školstve. Nemám ani 1000 v čistom. Manžel má v čistom asi 1500,ako kedy. No jasné,že by trebalo mať oveľa viac Máme dve deti.

@anonym_d5e5ac mala si sa lepsie ucit 😀

anonym_dcb056
Dnes o 11:51
@anonym_d5e5ac

@anonym_d5e5ac Použitie slova trebalo vysvetľuje tvoj plat. Verím, že neučiš a robíš v školstve len nejakú nízkokvalifikovanú prácu ako upratovačka, kuchárka pripadne si asistentka bez vzdelania.

brendaa
Dnes o 13:12

@anonym_autor tak sme sa minule s kolegyňou v práci bavili koľko by bolo fajn zarábať aby bolo že aj si dovolíš aj odložiš, okrem bežných výdavkov ako je inkaso, hypo, poistky...
Zhodli sme na sume žena 2000 € v čistom muž 3500€ .
Žena v práci od 7 do 14 hod
Muž od 7 do 16 hod...
Môže byť? 🤣😂😅....
Sci-fi pre nás 😁 aspoň sme si posnívali🤩🤩🤩

meminka
Dnes o 13:32

ja sa nestíham čudovať, ako ľudia na Slovensku výborne zarábajú...ja žijem asi na inej planéte...keď čítam tie príspevky, je mi ľúto žien, ktoré to čítajú a nemajú ani tých 1000 EUR...a myslím, že ich je veeeľmi veľa. Čistá depresia...:(

anonym_01c88b
Dnes o 13:43
@brendaa

@anonym_autor tak sme sa minule s kolegyňou v práci bavili koľko by bolo fajn zarábať aby bolo že aj si dovolíš aj odložiš, okrem bežných výdavkov ako je inkaso, hypo, poistky...
Zhodli sme na sume žena 2000 € v čistom muž 3500€ .
Žena v práci od 7 do 14 hod
Muž od 7 do 16 hod...
Môže byť? 🤣😂😅....
Sci-fi pre nás 😁 aspoň sme si posnívali🤩🤩🤩

@brendaa preco by mal muz za +2 hodiny denne oproti zene zarabat skoro dvojnasobok?

anonym_032c85
Dnes o 13:45
@anonym_01c88b

@brendaa preco by mal muz za +2 hodiny denne oproti zene zarabat skoro dvojnasobok?

@anonym_01c88b Lebo Slovensko🤷‍♀️

domix147
Dnes o 13:49

To ozaj všetky máte 2000 eur a viac plat ???
A čo také robite???
No zaujímavé...a že nie sú peniaze na Slovensku 🤣🤣🤣

brendaa
Dnes o 13:51
@anonym_01c88b

@anonym_01c88b lebo nemajú rovnakú prácu? Nikde som nepísala o pracovnej pozícií a vzdelaní...

sulavikova
Dnes o 13:56

@anonym_autor so svojím platom som určite spokojná. Zarobené peniaze si vážim. Pracujem aj mimo HPP, aj keď nemusím.

anonym_92cb23
Dnes o 13:59

wow, mna zas prekvapuju tieto komentare ohladom vyplaty… ja neviem kde som spravila chybu, ale robim ako projektovy koordinator v jednej medzinarodnej firme, anglictina denne, ma plny HO, a plat 1200 v cistom. ak vie niekto o lepsom plate v podobnej sfere,
ozvite sa mi prosim 🙂

anonym_f133a0
Dnes o 14:00

No my s mužom obaja zarobíme 2000 v čistom. Áno je to fajn plat, ale treba si uvedomiť, že náklady v BA sú o dosť vyššie, už len hypo nás stojí neskutočné peniaze v porovnaní s inými mestami. Takže aj keď sa môže zdať príjem 4000€ na domácnosť pre niekoho luxus, v Bratislave je to mierny nadštandard.

anonym_92cb23
Dnes o 14:00
@domix147

A čo také robite???

@domix147 tiez sa riadne cudujem 👀

anonym_048e56
Dnes o 14:05

Vieš čo si myslím že každý tají plat a by sme sa čudovali ako to je vo firmách ohodnotené...ja mám tabuľkový plat bez priplatkov 1100 eur v čistom 80%uvazok...
Muž má 1800 so vsetkym....a normálne sa čudujem že vôbec netrieme biedu máme sa skvele...nič nám nechýba.mame dom,hypo,dve deti....
Takže to čo nevedia prežiť nech porozmýšľaju kam dávajú prachy...ale nemám hypo 700eur a hlavne nemám lízing za ďalších 400....

anonym_c834cf
Dnes o 14:07
@domix147

A čo také robite???

@domix147 my napr mame kazdu chvilu odmeny, za januar 600eur,za februar nebola tam ta vyplata bola slabsia aj kratky mesiac,za marec 674eur, za april 700eur, za maj opät nic ale zase viac hodin,v july 13ty plat,august tiez nic,september 200eur na vitaminy,oktober nic ale kopec hodin,november 600eur,december 14ty plat.S odmenami je to okolo 2000eur,vyroba.

anonym_048e56
Dnes o 14:10
@anonym_c834cf

@domix147 my napr mame kazdu chvilu odmeny, za januar 600eur,za februar nebola tam ta vyplata bola slabsia aj kratky mesiac,za marec 674eur, za april 700eur, za maj opät nic ale zase viac hodin,v july 13ty plat,august tiez nic,september 200eur na vitaminy,oktober nic ale kopec hodin,november 600eur,december 14ty plat.S odmenami je to okolo 2000eur,vyroba.

@anonym_c834cf ale aka výroba ? Keď už tak ti to so srdca prajem 🙏🙏🙏🙏naozaj !!!!
Ja mám zase prácu ok, a áno mohla by som ísť robiť inde napríklad na oddelenie a makať a zarobiť aj 2200 ale mne sa nechce...lebo ja mám rada život a nie peniaze 😅

anonym_c834cf
Dnes o 14:10
@anonym_048e56

@anonym_c834cf ale aka výroba ? Keď už tak ti to so srdca prajem 🙏🙏🙏🙏naozaj !!!!
Ja mám zase prácu ok, a áno mohla by som ísť robiť inde napríklad na oddelenie a makať a zarobiť aj 2200 ale mne sa nechce...lebo ja mám rada život a nie peniaze 😅

@anonym_048e56 ja vozim material,zasobujem

anonym_477cee
Dnes o 14:17

@anonym_autor znakom normalnej krajiny/spolocnosti/prac trhu by bolo keby jedina otazka bola: Aky je optimalny plat pre CLOVEKA (na pohlavi nezalezi) v odbore X s titulom Y a praxou Z?