icon

Aký je optimálny plat pre ženu na Slovensku?

18. mar 2026

Ahojte, chcem sa spýtať na Vás názor - aky je podľa vás plat pre ženu “tak akurát” na dnešnú dobu? Alebo pri akom čísle by ste si povedali že áno, teraz pekne zarábam a som spokojná. Nemyslím vysnivany niekde do výšin :D (lebo áno, každá si vieme predstavit plat ministerky že :D) ale take reálne cislo, na slovenské pomery, pri ktorom by ste boli spokojne.
Chápem že každá robíme nieco iné, mame iné úväzky a pracujeme v iných mestách. Ale pýtam sa tak zo zaujímavosti, lebo poslednou dobou v mojom okoli čo počúvam ľudí koľko zarábajú, a čo nakupujú, v akých sumách niektorí lietaju, ja si prídem pomaly neschopne🙈 Pritom bola som v tom že zarábam slusne na ženu, len teda ani zďaleka nemám pocit pri porovnávaní s okolím(hlavne ženami), že to je naozaj dost

Strana
z4
anonym_068e16
21. mar 2026
@anonym_c1d758

@anonym_068e16 Dom aj byt predsa kúpil tvoj manžel. Veď ty nezarábaš. Len si sa vydala. To je celé.

@anonym_c1d758 haha, to nie je pravda 😂 ja som robila niekoľko rokov. Teraz som doma s dieťaťom a do práce sa nechystám vrátiť, kým bude pre našu rodinu lepšie, aby som bola doma. Či to bude 10 rokov alebo 25, to neviem, ale nevadí mi to. Ja si nepotrebujem nič dokazovať tým, že som si zarobila sama, alebo našetrila sama. Mne to na sebavedomí či hodnote ani nepridá ani neuberie. Skôr sa mi zdá smutné, že ty vidíš svoju hodnotu v tom, čo si dosiahla po finančnej stránke - hodnotu máš nespočítaľne vysokú, lebo si človek.
A navyše, všetky peniaze, ktoré môj manžel zarobí, sú naše, nie jeho. Sme manželia, všetko čo príde niektorému z nás dvoch na účet je naše. Ja mám rovnako veľa peňazí ako on, rovnaký podiel na byte. On sa u nás stará o financie, ja o pohodu. Neviem, prečo by moja práca mala byť horšia ako tvoja, neviem, prečo by moje rozhodnutie malo byť horšie ako tvoje. Ja som rada, že môžem slúžiť mojej rodine, že môžem zostať doma a byť tu pre nich. Raz príde deň, keď budú deti veľké a ja sa vrátim do práce.. ale stále to nebudú moje peniaze, ale naše.

anonym_c1d758
21. mar 2026
@anonym_068e16

@anonym_c1d758 haha, to nie je pravda 😂 ja som robila niekoľko rokov. Teraz som doma s dieťaťom a do práce sa nechystám vrátiť, kým bude pre našu rodinu lepšie, aby som bola doma. Či to bude 10 rokov alebo 25, to neviem, ale nevadí mi to. Ja si nepotrebujem nič dokazovať tým, že som si zarobila sama, alebo našetrila sama. Mne to na sebavedomí či hodnote ani nepridá ani neuberie. Skôr sa mi zdá smutné, že ty vidíš svoju hodnotu v tom, čo si dosiahla po finančnej stránke - hodnotu máš nespočítaľne vysokú, lebo si človek.
A navyše, všetky peniaze, ktoré môj manžel zarobí, sú naše, nie jeho. Sme manželia, všetko čo príde niektorému z nás dvoch na účet je naše. Ja mám rovnako veľa peňazí ako on, rovnaký podiel na byte. On sa u nás stará o financie, ja o pohodu. Neviem, prečo by moja práca mala byť horšia ako tvoja, neviem, prečo by moje rozhodnutie malo byť horšie ako tvoje. Ja som rada, že môžem slúžiť mojej rodine, že môžem zostať doma a byť tu pre nich. Raz príde deň, keď budú deti veľké a ja sa vrátim do práce.. ale stále to nebudú moje peniaze, ale naše.

@anonym_068e16 Niekoľko rokov si pracovala 😂😂😂 Veď píšeš,že máš 25 a si doma s dieťaťom. Si toho odrobila ozaj neskutočne veľa 😂😂😂

terina25
21. mar 2026

@anonym_autor 2000 v cistom

terina25
21. mar 2026

Este doplnim,ze nemam zial ani polovicu z toho. ☹️

anonym_068e16
21. mar 2026
@anonym_c1d758

@anonym_068e16 Niekoľko rokov si pracovala 😂😂😂 Veď píšeš,že máš 25 a si doma s dieťaťom. Si toho odrobila ozaj neskutočne veľa 😂😂😂

@anonym_c1d758 a je nejaký problém robiť od maturity počas celej VŠ na čiastočný úväzok v rôznych zamestnaniach?
A to je fakt všetko čo si si zobrala z toho čo som napísala? To je smutné. Je mi ťa úprimne ľúto, dúfam, že pochopíš, že tvoja hodnota je niekde inde, ako v peniazoch, ktoré zarobíš.

anonym_c1d758
21. mar 2026
@anonym_068e16

@anonym_c1d758 a je nejaký problém robiť od maturity počas celej VŠ na čiastočný úväzok v rôznych zamestnaniach?
A to je fakt všetko čo si si zobrala z toho čo som napísala? To je smutné. Je mi ťa úprimne ľúto, dúfam, že pochopíš, že tvoja hodnota je niekde inde, ako v peniazoch, ktoré zarobíš.

@anonym_068e16 Mne je veľmi ľúto teba.

anonym_d5e5ac
21. mar 2026
@anonym_068e16

@anonym_068e16 ale spomínaš slovo ,,slúžiť,,. Naozaj to myslíš doslovne?

anonym_c1d758
21. mar 2026
@anonym_d5e5ac

@anonym_d5e5ac S takým mentálnym nastavením určite.

anonym_d32540
21. mar 2026

Wau ženy. To naozaj máte také platy na Slovensku? Ja som zdravotná sestra. Dorábala som si VŠ . Robím víkendy, sviatky, nočné 12ky. Hodinu cesty spolu do a z práce. A so všetkými príplatkami mám v čistom 1350 eur. Keď si odratam cestu.. Rada by som vedela čo sa oplatí v dnešnej dobe študovať aby sa človek tak veľa neurobil , mal pekný príjem a mal čas aj na rodinu..

anonym_068e16
21. mar 2026
@anonym_d5e5ac

@anonym_d5e5ac a čo je zlé na slove slúžiť? Nie som otrokyňa. Sama od seba dávam svoj čas a energiu mojej rodine, je to predsa služba druhým ľuďom. Aj o lekároch hovoríme, že slúžia, keď majú nočnú alebo víkend a nemám pocit, že by ich toto slovo dehonestovalo.

Vôbec ma nemusíš ľutovať. Ja oproti tebe mám manžela, ktorý ma miluje. Nehľadám svoju hodnotu v tom, čo dosiahnem vlastným úsilím ani sa nesnaží niekomu dorovnať. Verím, že raz pochopíš, že si viac, ako tvoj výkon a prajem ti, aby si našla niekoho, kto ťa bude ľúbiť.

anonym_13c09e
21. mar 2026

@anonym_autor

Optimalny prijem pre zenu a muza na Slovensku je 2000€ cisteho.

Minimalna mzda uz mala byt na urovni 1550€ mesacne.

Co poznam podnikatelov, tak kazdy z nich place ale maju uz nakupene aj elektroauta v hodnote 80 000€ a viac, za rok viac luxusnych dovoleniek, zlate naramky na rukach, znackove handry, iPhony, MacBook-y, pritom ale stale od nich pocuvam ako to uz nedavaju, ze to ukoncia, jasne, vzdy ina bachorka, ludi zdieraju z koze...

Slovensky podnikatel = nenazranec, ako nasi politici, vlada a prezident.

Kto dnes zaraba 1000€ cisteho, je chudak.

grimnir
22. mar 2026

Ja si niekedy pripadám, že žijem úplne v inom štáte. Každý tu zarába niekoľko tisíc eur v čistom, a vysmievajú sa tím, ktorý zarábajú menej ako 2k v čistom. Ako keby taká výplata bola bežná na SK.
A ja neviem či sú tu iba samé zlatokopky, alebo proste ženy s nízkym EQ, ale po tomto, čo som tu čítal, tak sa radšej ani nechcem oženiť. Kto zarába 1k v čistom je chudák? Že učiteľ sa mal lepšie učiť? Muž, čo nezarába aspoň 3k v čistom nie je skutočný chlap? Viete vy vôbec, že priemer na SK je niečo cez 1600 v HRUBOM?

anonym_a4830a
22. mar 2026

Ako som uz pisal,mam 1100 plus stravne listky 150,manzelka podobny prijem.Tu na vychode je to este slusny prijem.Ludia tu bezne maju cca 800 v cistom.Mame vlastne byvanie bez hypoteky a poziciek.Zijeme slusne,mame vsetko co potrebujeme.Akurat sa stravujeme vyhradne doma.Jednak je to zdravsie,vieme co jeme a v neposlednom rade je to omnoho lacnejsie.A z toho este 500e mesacne investujeme.Takze vobec sa netrapim tym,ze malo zarabam,alebo zeby som mal zarabat viac.

marcela1611
23. mar 2026
@anonym_90399f

V hrubom mám 2400, keď rozpočítam aj odmeny tak v priemere 3200 brutto mesačne. Manžel zarába tiež slušne, cca 3 tis. v čistom. Žijeme si komfortne- máme dom, dve autá, koníčky, krúžky, sporenie, dovolenku, ale nie nejaké extra luxusné.
Takže podľa mňa ten príjem 4000-5000 je fajn na život pri 4 členej rodinke.

@anonym_90399f môžem sa spýtať na akej profesií pracujeme keď tak zarábate? A z akého kraja? Lebo nne sa zdá že žijem asi na inom Slovensku keď tu píšete tie cifry. A ešte teraz keď polka Slovenska žije z ruky do huby

anonym_82c961
24. mar 2026

Nechapem uplne to delenie na zenu a muza, plus kazda domacnost ma ine vydavky...

Ak by som bola single, na byvanie a normlany zivot so sporenim bez odtrhania si od huby by som so sucasnym majetkom potrebovala podla mna tak 2500-3000 cistom. Mesacne z mojej vyplaty ide teraz 1600 co sa vsetko minie. Z muzovej vyplaty asi 2000.

Dokazali by sme sa uskromnit, nakoniec nenarodili sme sa so zlatou lyzicou, ale vsetko si vybudovali. Lenze ked raz clovek vela zaraba, nakupi si velku nehnutelnost s velkou hypo, zvyknuty na auto, bez ohladu na to, kolko stoji benzin, zvyknuty na kulturu minat, pripadne financne narocnejsi sport, deti v sukromnej skole, tazko sa mu uz potom ide dole...

Strana
z4