Aký je optimálny plat pre ženu na Slovensku?
Ahojte, chcem sa spýtať na Vás názor - aky je podľa vás plat pre ženu “tak akurát” na dnešnú dobu? Alebo pri akom čísle by ste si povedali že áno, teraz pekne zarábam a som spokojná. Nemyslím vysnivany niekde do výšin :D (lebo áno, každá si vieme predstavit plat ministerky že :D) ale take reálne cislo, na slovenské pomery, pri ktorom by ste boli spokojne.
Chápem že každá robíme nieco iné, mame iné úväzky a pracujeme v iných mestách. Ale pýtam sa tak zo zaujímavosti, lebo poslednou dobou v mojom okoli čo počúvam ľudí koľko zarábajú, a čo nakupujú, v akých sumách niektorí lietaju, ja si prídem pomaly neschopne🙈 Pritom bola som v tom že zarábam slusne na ženu, len teda ani zďaleka nemám pocit pri porovnávaní s okolím(hlavne ženami), že to je naozaj dost
@anonym_032c85 Áno jasne, ale my to mame dohodnuté doma že ja sa staram o domácnosť, deti, ale nemienim ešte mat aj 100% úväzok. Samozrejme aj muž ide niekedy po deti,keď chce a ma chuť s nimi ist na ihrisko, ale väčšinou to robím ja, keďže pracujem menej ako manzel.
@anonym_autor tak ja som doma povedala,do roka maleho budem teda doma a potom sup do prace,mala som v plane sa vratit aj do svojej aspon na niekolko dni v mesiaci,ako vtedy kolegyna.Ale realita este lepsia,podarilo sa mi dostat do roboty,co som velmi chcela.Aj na smenu aku som chcela.Takze mame opacne smeny,pri detoch sme rovnocenny Otec a matka,cize maju rodicov 2.Vzdy 1 je doma,2hy v praci alebo aj obaja doma cez vikend.Taka bola u nas doma dohoda.
Sa preberte, priemer na SK je nejakých 1500, plus keď sú dvaja... nech majú 3000 s prídavkami, aj to s odretými ušami. A to je ešte brutto. Sociálna vláda vezme 45% na odvodoch a daniach. Ak sa dostane priemerná rodina na 2500 netto gratulujem. Za uspokojivý plat považujem tak nad 2000 brutto na osobu.
@anonym_autor su ženy samoživitelky, ktore si nemozu dovolit pracovat na zmeny a sú radi, že na rannej zarobia okolo tych 1000€.. a sú ženy, ktoré so radi plnia ciele a zarobia okolo 1600€ a sú ženy, ktorým nestačí plat 2000€ a potrebuju viac peňaži, tak zapredaju aj svoje telo na OF ... čiže otázka aký plat je pre ženu vhodny ? Vhodný je taký aky si moze dovolit, je to spravodlive?
@anonym_80f9ec podľa mňa to, že od žien sa prirodzene očakáva, že budú pracovať znižuje nároky na mužov a potom tu máme 35 ročné chlapčatá, ktoré nie sú schopné sa zaprieť a makať. Žena môže pracovať, ak chce a potom je to o dohode s manželom.
Každopádne, nepoznám ženu, ktorá by mala školopovinné deti + plný úväzok a nebola by skapatá.
@anonym_068e16 35-rocne chlapcata nemame preto, ze zeny pracuju, ale preto, lebo je kult dietata a helikopterovi rodicia a "dieta nech sa samo rozhodne" a pod.
Zaujímavé, tu na MK je luxusný nadstandard. Lebo určite tie cifry, čo tu dávate, nie sú bežný priemer na Slovensku. Potom rovno napíšte pozíciu.
@anonym_autor ako citam ak si tu presne pri tom istom co si nechcela byt 🙂...nejako sa tu vyrojili dve skupiny zien: bud tie co nepracuju a ziju pekne z financii manzela alebo nejake top manazerky ci programatorky....ako osobne nechapem kde na tie platy tu chodia (asi vsetky pracuju v Bratislave/zahranici kde pecene holuby lietaju priamo do...). V mojom okoli je tak real 1300-1500e v cistom pre zenu na nizssej manazerskej pozicii s jednym/dvoma jazykmi. A tiez samozrejme viem ze moji muzsky kolegovia maju o stovku/dve vyssi plat - ziadna rovnost nie je a nikdy nebola vo firme kde pracujem. Ja by som chcela tiez plat 2000e v cistom, no za 10r co som vo firme som sa k tomu este zdaleka nepriblizila a pritom ako zvysuju platy to tak bude mozno o 5r ked uz hodnota penazi bude niekde uplne inde.
za mna je uplne jedno ci chlap alebo zena, okolo 3700- 4000€ v hrubom je OK zarobit
Ale zarobiť môže či už žena alebo muž toľko, aký výkon urobil, akú má zodpovednosť, a ešte ak má skrátenu prac.dobu - nemôže niekto bez odbornosti zarábať okolo 2000€, to ani tu, ani v zahraničí.
Za mňa v každej dobe 0 eur. Chlap má tahať financie, žena domácnosť. Žena by mala pracovať len ak chce. Je mi ľúto každej ženy, ktorá pracuje, lebo musí..
A to mám 25 rokov a VŠ diplom z matematiky, takže nie, nie som ani finančne negramotná, ani stará.
@anonym_068e16 Si si vedoma, ze sirenim aj takychto nazorov podporujes platovu nerovnost medzi muzmi a zenami? Pretoze presadzujes praveku myslienku, ze muz ma byt zivitel rodiny, a teda ma zarabat viac, kdezto zena ma byt ta ktorej hlavnou ulohou je starat sa o domacnost a staci jej menej.
za mňa by bolo ok mať 2000€v čistom. zatiaľ to mám v hrubom. ale ako sa poznám, kebyže mám tých 2000€ chcela by som viac 🙂 momentálne mám prácu, kde nemusím byť dovečera. je v mojom odbore. nemáme sa s mužom zle.
Pracujem v školstve. Nemám ani 1000 v čistom. Manžel má v čistom asi 1500,ako kedy. No jasné,že by trebalo mať oveľa viac Máme dve deti.
Pracujem v školstve. Nemám ani 1000 v čistom. Manžel má v čistom asi 1500,ako kedy. No jasné,že by trebalo mať oveľa viac Máme dve deti.
@anonym_d5e5ac mala si sa lepsie ucit 😀
@anonym_d5e5ac Použitie slova trebalo vysvetľuje tvoj plat. Verím, že neučiš a robíš v školstve len nejakú nízkokvalifikovanú prácu ako upratovačka, kuchárka pripadne si asistentka bez vzdelania.

Keď budem vychádzať z mojej momentálnej situácie- 1 maličké dieťa, pracujúci manžel, s našimi nákladmi na chod domácnosti by som v tejto chvíli chcela zarábať 2000 v čistom, aby sme mali vyšší štandard, alebo teda nižší nadštandard s vidinou investovania a sporenia na dom v okolí BA. Ale my sme v podstate jednorožci tejto doby, lebo naše výdavky a záväzky sú veľmi nízke na túto dobu a pritom máme základné potreby pokryté plus máme (mám) slušnú finančnú rezervu.