icon

Aký je plat v jazykovej škole pre lektora?

Včera o 05:17

Zdravím, je tu niekto, kto pracuje ako lektor vo veľkej jazykovej škole typu The Bridge/Empire? Niekoľko rokov pracujem v inom odbore (HR), rada by som sa však vrátila k práci lektora anglického jazyka (mám vyštudované učiteľstvo AJ v kombinácii s dejepisom). Ako sa reálne pobyhuje plat na plný úväzok v jazykovke tohto typu? Premýšľam aj nad súkromnými lekciami, ale okolo toho je veľa marketingu, bude potrebné mať web stránku, atd. a toto ma až tak neláka, to je už podnikanie...

anonym_9c94fb
Včera o 05:51

@anonym_autor porovnavas dve uplne odlisne skoly, co sa tyka vyuky. Pretoze Empire uci Callanovou metodou, The Bridge klasickym systemom. Momentalne je velky dopyt po zahranicnych lektoroch, lebo vacsina studentov chce takych. Jedna sa o pracovne pomery na zivnost, cize kolko hodin oducis, tolko zarobis. Niekto ma viac uvazkov, niekto menej. Poznam lektorku, ktora ucila v jednej z tychto skol a mala 8 hodin denne vyuku, co bol jej kvazi hlavny pracovny pomer (ucila realne od rana do vecera, kedze bolo treba aj presuny medzi jednotlivymi uceniami). Okrem toho prekladala, chodila na maturity. Zarobila vcelku obstojne, ako mi hovorila, ale uz odisla, lebo ucila vela rokov a uz ju to neuspokojovalo.

autor
Včera o 06:23
@anonym_9c94fb

@anonym_autor porovnavas dve uplne odlisne skoly, co sa tyka vyuky. Pretoze Empire uci Callanovou metodou, The Bridge klasickym systemom. Momentalne je velky dopyt po zahranicnych lektoroch, lebo vacsina studentov chce takych. Jedna sa o pracovne pomery na zivnost, cize kolko hodin oducis, tolko zarobis. Niekto ma viac uvazkov, niekto menej. Poznam lektorku, ktora ucila v jednej z tychto skol a mala 8 hodin denne vyuku, co bol jej kvazi hlavny pracovny pomer (ucila realne od rana do vecera, kedze bolo treba aj presuny medzi jednotlivymi uceniami). Okrem toho prekladala, chodila na maturity. Zarobila vcelku obstojne, ako mi hovorila, ale uz odisla, lebo ucila vela rokov a uz ju to neuspokojovalo.

@anonym_9c94fb "zarobila vcelku obstojne" neznie úplne najlepšie... ja mám teraz krízu v práci, uvažujem nad zmenou. Ale platovo som na tom dobre, takže to ma tu ešte drží. Skôr mám pocit, že po rokoch by to chcelo zmenu.

melanta
Včera o 06:26
@anonym_autor

@anonym_9c94fb "zarobila vcelku obstojne" neznie úplne najlepšie... ja mám teraz krízu v práci, uvažujem nad zmenou. Ale platovo som na tom dobre, takže to ma tu ešte drží. Skôr mám pocit, že po rokoch by to chcelo zmenu.

@anonym_autor lektori v jazykových školách nemajú plat, nie sú zamestnanci. Fakturujú si sumu podľa toho, koľko majú v zmluvách (ako SZČO alebo s.r.o.) dohodnutý príjem za hodinu a koľko odučili. Čiže ak budeš napr. chorá celý mesiac, tvoj príjem bude nula. Odvody za ten mesiac ale zaplatiť musíš napriek nulovému príjmu tomu.

autor
Včera o 06:48
@melanta

@anonym_autor lektori v jazykových školách nemajú plat, nie sú zamestnanci. Fakturujú si sumu podľa toho, koľko majú v zmluvách (ako SZČO alebo s.r.o.) dohodnutý príjem za hodinu a koľko odučili. Čiže ak budeš napr. chorá celý mesiac, tvoj príjem bude nula. Odvody za ten mesiac ale zaplatiť musíš napriek nulovému príjmu tomu.

@melanta sú aj JŠ so zamestnancami. Ale o to nejde. Keď pozriem na Profesii ako sa pohybuje hodinovka za odučenú hodinu cca 15€/hod a ak na živnosť, tak je to na zváženie...

melanta
Včera o 06:59
@anonym_autor

@melanta sú aj JŠ so zamestnancami. Ale o to nejde. Keď pozriem na Profesii ako sa pohybuje hodinovka za odučenú hodinu cca 15€/hod a ak na živnosť, tak je to na zváženie...

@anonym_autor neviem, aká naozaj dobrá JŠ má lektorov zamestnancov a akí sú to lektori. Osobne som názoru, že naozaj dobrí lektori sa nikde neviažu na pracovný pomer, ale učia cez JŠ ako aj klientov mimo JŠ. Čo sa tak skúsiť popri práci učiť a zháňať klinetov, či už na online výučbu alebo hoci aj face to face. A odporúčam ísť do dobrej jazykovky sa porozprávať s manažérom, ako to u nich funguje, akú sú úväzky, najmä čo sa týka AJ, keďže tej je veľa, čiže konkurencia veľká. Prípadne oslov aj lektorov, či s tebou pokecajú o tom, ako sa darí angličtinárom.

anonym_a73ce5
Včera o 07:13

Len tu sa treba pozastaviť, či si ok s tým, že pravdepodobne budeš učiť max po B2 úroveň, zvyšok učia v JŠ zvyčajne native speakers (lebo to vyžadujú aj študenti). Za mňa the bridge je super poznám tam ľudí aj z inej strany, ako len lektorov, nie je tam veľká fluktuácia, takže asi je tam dobre + majú aj lektorstvo pre seniorov (Kogneo), takže je tam veľká škála ľudí, ktorých môžeš učiť.

aurelia2000
Včera o 07:19
@anonym_autor

@anonym_autor 15€/hod v čistom je v štátnom školstve, ak počítam len oducene hodiny.

anonym_9c94fb
Včera o 07:28
@anonym_autor

@anonym_autor zalezi na tom, ake mas naroky a co ponukas. Lebo iba z ucenia "par hodin denne" nevyzijes. Ja nepoznam osobne jazykovku, kde by boli lektori interni zamestnanci. Vsade mas zivnost, fakturujes si oducene hodiny. Oni vacsinou robia aj ine veci ako su preklady, tlmocenie, participuju na roznych ucebniciach, chodia na maturity a pod. Kolko si myslis, ze by si denne oducila hodin?

abbey1
Včera o 07:47

@anonym_autor Dobre ti píšu. Osobne nepoznám lektora, ktorý by bol zamestnancom.

autor
Včera o 08:20

Ďakujem za postrehy. Takže živnosť je nutná a najlepšie začať popri práci. Tam je ale otázka či sa mi to finančne oplatí. Zameranie som zvažovala Business English resp. Engl na pracovné pohovory (keďže pracujem v HR). Aktuálne mám priestor na maximálne 20 hodín/mesiac popri práci. Určite nie deti ani začiatočníkov... Detské kurzy sú dobre platené, ale to na 100 % vylučujem... To sa mi oplatí ostať v terajšej práci na full time

anonym_b80873
Včera o 13:45
@aurelia2000

@anonym_autor 15€/hod v čistom je v štátnom školstve, ak počítam len oducene hodiny.

@aurelia2000 a ty v statnom skolstve len oducis ci aj opravujes pisomky a pripravujes sa na hodiny?

tehulka2011
Včera o 13:56

toto je uz mrtve. Dnes sa da zadarmo rozpravat s AI a ak by som trvala na cloveku, tak si urcite najdem native speakra, napr na preply za par eur na hodinu

autor
Včera o 20:17
@tehulka2011

toto je uz mrtve. Dnes sa da zadarmo rozpravat s AI a ak by som trvala na cloveku, tak si urcite najdem native speakra, napr na preply za par eur na hodinu

@tehulka2011 jeden pohľad. Koľko jazykov sa takto učíš? Áno, samostudium je super, ale väčšina ľudí nemá takú disciplínu. A navyše, AI nenahradí ľudský kontakt v niektorých profesiách. Učitelia a lektori sú menej ohrození AI ako niektoré HR pozície alebo kolegovia z účtovného oddelenia. Native speaker je fajn pri vyšších úrovniach, B2 a vyššie. Aj to nie je zárukou dobrej výučby, gramatiky, writingu alebo odbornej časti (ak sa na to nespecializuje - ale tak je aj suma opäť niekde inde.. ).

anonym_09813a
Včera o 20:32
@anonym_autor

@tehulka2011 jeden pohľad. Koľko jazykov sa takto učíš? Áno, samostudium je super, ale väčšina ľudí nemá takú disciplínu. A navyše, AI nenahradí ľudský kontakt v niektorých profesiách. Učitelia a lektori sú menej ohrození AI ako niektoré HR pozície alebo kolegovia z účtovného oddelenia. Native speaker je fajn pri vyšších úrovniach, B2 a vyššie. Aj to nie je zárukou dobrej výučby, gramatiky, writingu alebo odbornej časti (ak sa na to nespecializuje - ale tak je aj suma opäť niekde inde.. ).

@anonym_autor neucim sa, anglicky uz viem, ale pracujem s AI a skusala som, co dokaze, AI dokaze s clovekom konverzovat na akukolvek temu lepsie ako lektor. Krasne opravuje chyby, vysvetluje, no parada. Iba neznaly clovek bude platit zivemu lektorovi, alebo nejaky zasadovy, par takych sa vzdy najde.
Ucitel bude mat vyznam hlavne pre deti - v zmysle, ze na nich treba davat aj pozor, ale pri dospelych s motivaciou ucit sa je to podla mna jasne.