Aký máte plat, kde a ako ste si našli prácu?
Ahojte, rada by som vedela skúsenosti aj iných ľudí, že koľko máte plat, alebo koľko zarábajú vaši muži? A ako ste sa dostali k terajšej práci? Ste nútení odchádzať do zahraničia, alebo máte dobre školy a pracujete spokojne tu...
@eeffka Nie sme milionari, dokonca vela nasich kamaratov zije velmi podobne, a aj keby sme boli, nikdy by ma to nezmenilo, pomaham kolko mozem a kedy mozem tym co to potrebuju, a ver mi, ze teraz najlepsie viem, ze zdravie je to najdolezitejsie, aj rodina, manzel, ludia ktorych lubim. Ale takto, prist na MK, a s prepacenim s*at, ze niekto na SK je chuda, len preto, ze ona bola a musela odist, tak to mi prislo mimoriadne komicke a snobske z jej strany. A povedzme si to narovinu, vsetci vieme, ze ani v AT to nie je med lyzat, ze hned mas strasne dobry standard a peniaze oberas zo stromoch, aj tam treba driet aby si len mal ten byt, daleko je to od luxusneho zivota.
@guinevre Prepáč, možno ti krivdím - nie nie som osoba, ktorá používa dve kontá.....Tak ak som to zle pochopila - prepáč. Nemám si prečo tlieskať. Ale z tvojho posledného príspevku vyplýva, že ty tlieskaš sama sebe - ale prečo nie.....😉
Ja len k tomu "problému" ohľadne rodinných prídavkov - proste ak raz pracuje jeden z rodičov v AT či DE a je na to nárok a platí tam dane a odvody nevidím dôvod prečo by nemal o tie peniaze požiadať, to je všetko. Myslím, že aj ty ak si pracovala - pracuješ a tvoj manžel tiež v AT tak určite si si nenechala prídavky od AT ujsť ak máš nárok...to je všetko. Nemienim sa tu hádať alebo riešiť nejaké "žabo-myšie vojny". A nebodaj sa chváliť ako sa mám dobre. Nemám to v povahe a ani za potrebu....😉
@evittam Ty si neprecitala moje prispevky pred tym, ja tiez nemam nic proti tomu, ked jeden rodic pracuje v AT aby poberal pridavky ked ma deti na SK, ved to nie su tisice eur, preboha, praveze su to take sumy, ake by aj na SK mali byt. Samozrejme, ak maju vela deti, a evidentne zneuzivaju AT budget, tak samozrejme to nie je v poriadku. O svojej situacii som napisala len preto, ze (nebudem ju menovat, aby mi zase nevyliezla na krk) ta jedna co tu pisala sa citi ukrivdena, ze zije v Rakusku a ze Slovenske deti cucaju z jej dani, a este ze ako nema co zavidiet ludom na SK, lebo ona sa ma bohovsky, lebo zije v nejakom dvoizbaku vo Viedni, a my sme vsetcu ubohi, tak to som ju chcela dat do obrazu, to je vsetko.
@evittam V poriadku, appology accepted. 🙂 Ona tvrdi, ze deti ktore ziju na SK a ci otec pracuje v AT a tam plati dane nemaju poberat AT pridavky, lebo ona tam zije a plati dane, tak to patri asi len jej. A mimochodom, ona ako imigrant v Rakusku vraj sa ma lepsie ako hocikto na SK. No, nevadi, uz som povedala co som mala.
@guinevre Aha - takže "dvojitý meter"? Ona ak tam žije a platí tam dane tak na to nárok má a ten kto tam "len" platí dane a býva väčšinu roka tak ten na to nárok nemá? Fakt úbohý názor. Veď ona je možno častejšie doma ako ten čo tam chodí pracovať napríklad 5 týždňov tam a týždeň doma.....No tak to potom fakt beriem späť čo som ti napísala a ešte raz prepáč....😉
A slovenské deti, za ktoré platí rodič dane cicajú jej dane - hmmmm-no to je fakt také inteligentné...
@ramzes1980 Prepáč, ale no "poserme sa zo super Rakúšanov". Tu nejde o "posranie sa do gatí" - ale ak raz podpíšeš pracovnú zmluvu kde máš jasne napísané aké informácie nemáš podávať tretím stranám, tak je to pre teba záväzné a zamestnávateľ ťa môže za to prepustiť prípadne ťa pokutovať. Ja mám napríklad profesiu kde nejde len o napríklad zverejňovanie výšky platu ale o oveľa závažnejšie veci - to akože ak ti ich nepoviem, lebo nemôžem na základe mojej pracovnej zmluvy - tak som pustila do gatí a som teľa, lebo som Slovák a Rakúšan by to určite povedal? 😀
@guinevre a vies ze ja ti to prajem?bola by som fakt hrozne rada keby sa viac ludi na slovensku malo tak dobre ako ty!Ale bohuzial vieme ze realita je ina! Ps: wecka mi chodi umyvat upratovacka do vlastneho domu na ktory som si polovicku sama zarobila vdaka mojmu VS vzdelaniu a nie koli dobremu vydaju 😉 Na lyzovacke sa mne osobne paci viac Ischgl ako Kitzbühl.Stubaital,Kaunertal ci Zillertal tiez nie su zle 😉
@ramzes1980 A v čom nahrávam firme ak nepoviem neznámej osobe na internete koľko zarábam a podpísala som takú klauzulu? Prosím ťa, sa upokoj. Mne je maximálne jedno kto koľko zarobí a nepotrebujem si robiť o tom anketu. Len som reagovala na tvoje blbé reči o tom aký sú Rakúšania úžasní a odvážni a my Slováci sme teľce a posratí - asi hovoríš o sebe. Chcem vidieť rakúskeho zamestnanca, ktorý podpíše v zmluve ,že nesmie podávať určité informácie tretím stranám ako ti ich tu položí na tanieri....To je všetko. Takže ty si nechaj svoje múdre reči.
@pragmaticka Aj ja tebe prajem aj viac ako mas teraz, ale nie preto aby si sa mohla porovnavat s niekym inym, ale kvoli sebe. A tiez to prajem aj ludom na SK.
@evittam
@guinevre ja sa už do tejto témy zapájať nebudem a ďakujem Vám baby,ze ste si ma zastali a zdieľate ten istý názor ako ja. Uvidíme čo schvália rakušania,ale kôli rodinným ani ridičáku naše deti nebudú trpieť núdzou ani ak ich budeme poberat nižšie,a kebo z SK. Koli tomu sme si deti naozaj nerobili 😂 Veď s pragmaticka máme skoro rovnaký termín pôrodu ,tak sa potom pripomeniem ako moje decká cucaju rakusky sociálny systém,kde ich otec odvádza dane! Pekný zvyšok dňa.
Nuz, aby som to uviedla na pravu mieru: Rakusania skutocne nechcu viac vyplacat dorovnavanie rodicaku a rodinnych pridavkov do zahranicia. Ci to prejde, neviem, ale mne osobne sa tiez nezda ok platit pridavky na deti, ktore v zivote do tejto krajiny nevkrocili. Rodinne pridavky zohladnuju aj naklady na zivot v tej-ktorej krajine a tie su na Slovensku jednoducho nizsie. Nebudu tu (rodicia) platit skolku, nebudu kupovat potraviny, platit najomne alebo hypoteku, neposlu dieta do skoly, nebude (to dieta) raz prispievat do statneho rozpoctu. Proste platit pridavky na deti v zahranici je pre stat cista strata a zda sa mi logicke, ze sa stat brani. Rovnako ako sa tomu brania ludia, ktori tu ziju, pracuju a odvadzaju dane, platia DPH, nakupuju tovar a krvacaju pri sumach za akekolvek sluzby a vidia, ako si stat to ci ono nemoze dovolit. Som zvedava, ake supy by sa zleteli, keby vyslo najavo, ze Slovensko je nutene platit x milionov zo statneho rozpoctu na deti v Madarsku ci Polsku (kde su rodinne pridavky nizsie). To by uz zrazu nebolo "fer". A ze tu muz odvadza dane - nuz, aj moj tu odvadza dane a (sviniari jedni rakuski) trvaju na tom, ze ich musim odvadzat aj ja. Napriek tomu dostavame rodinne pridavky len jedenkrat a nie dva 😉, to tiez nie je fer....
@dada200, muza na Sk neposielaj. Neviem, kolko zaraba, ale odvody do cca 2500€ mesacne su na Slovensku VYSSIE nez v Rakusku (toto povazujem za uplnu perverznost, ale je to tak)
@guinevre no prave ze sa mi nezda ze hovoris o statnej. Ale potom je porovnanie trosku neprimerane. Lebo pises ze AT prídavky su aj na SK tak akurat, a ze len tie slovenske su prilis nizke. Ale ver tomu ze aj AT prídavky su pre deti zijuce v AT nizke a nie akurat. Ja platim za dieta v statnej skolke od 7:30 do 12:00 bez stravy sumu vyssiu ako su cele pridavky. Takze ak by som mala mat deti v AT v sukromnej s celodennou dochadzkou a so stravou tak by som sa tu citila tak trosku ako kral 🙂.
Neprecitala som este ani vsetky komentare ale akurat pri tomto som sa trochu zarazila, lebo ozaj mi to prirovnanie prislo divne...
@vroni síce v Rakúsku nežijem, ale súhlasím. Je to absolútne nelogicke platiť prídavky na deti, ktore v krajine nežijú a to ze niekto platí dane a tým pádom ich musí mat? Tiež dobry príklad, ze prídavky nepoberajú obaja rodičia, aj ked obidvaja platia dane, takze tým by som sa neohanala.
My s mužom platíme dosť veľké dane a čuduj sa svete - nemáme nárok na prídavky na deti, lebo zarábame priveľa.
@marcah nie, v Kanade.
Toto uz nepatrí tebe, ale neda mi:
Nie kazdy v zahranici robí upratovačku ci umýva riady ( nič osobne voči takejto práci nemam a keby som musela tak to robím) ako si mnohí myslia a ako sa to často vyťahuje napr. aj v tejto téme. To, ze v zahranici zarábajú Slováci veľa iba na slovenské pomery, inak tam krkaju beriem ako zbožné prianie, ktorým sa ľudia radi ukľudňujú.
@marcah V Bratislave neni sanca dostat dieta do statnej, tu chybaju statne skolky, bohuzial. Vacsina rodicov nema na vyber. A inak, dve koleyne Rakusanky sa vobec nestazuju na cenu skolky vo Viedni, nepamatam si kolko platia, ale viem, ze sa mi to zdalo dost malo, a menej vlasten ako v BA. Ale netvrdim, opytam sa ich a potom sem napisem 🙂
@ramzes1980 no verim ze si moja starsia sestra na pasi.
A ako tela si predstav zarabam sama na seba a davam pracu niekolkym ludom.
@dada200 uz som písala, ľudia pracujú, platia dane a aj tak prídavky nepoberajú, odvádzať dane musia aj ľudia, ktori deti nemaju. Takze sorry, ale mne to príde naozaj nelogicke, aby stat platil na deti, ktore v danom state ani nežijú, rodičia ich tam nestravujú, nesatia, neplatia škôlky a pod. Mne to príde divne, tebe by bolo pravdepodobne tiež, keby sa ta to netýkalo a tieto dávky si nepoberala.
@ramzes1980 sorry, ale nesuhlasim. Okrem toho ze samozrejme aj ja mam podpisane nezverejnovanie svojho prijmu je tu skor ina vec. MENTALITA nasho naroda a ludi v nom, v skratke - zavist. Robim v IT sektore. Raz sa kolegyna dozvedela moj plat (resp. odvodila ho z nesifrovanych vykazov v databaze). To si mal vidiet. Nezalezalo na tom, ze na rozdiel od nej v robote travim o XY viac casu, mam viac rokov praxe, stale sa skolim atd atd. To bolo jedno. Podstatne bolo, ze mala o XY eur menej. Lebo zavist sice u nas funguje, ale sebareflexia akosi nie :D

@evittam
@guinevre
jedina krajina kde su vyssie pridavky a rodic. prispevok je AT. Inde je materska napriklad 6 tyzdnov alebo ziadna pripadne ak je nejaka tak 3 roky urcite nie. Netreba zit v klame ze vsetko co je mimo slovenska je lepsie lebo to tak nie vzdy je 🙂