icon

Chcem opustiť školstvo

3. sep 2025

Začal sa školský rok a už mám hneď znovu myšlienky na to úplne z toho blázinca odísť.

Po 8 rokoch v školstve chcem prácu, kde sa za deň stretnem tak s 10 ľuďmi, v kľude si urobím svoje veci a idem domov.

V práci som v strehu každú sekundu, nie je tam ani pauza ísť poriadne na záchod, prídem domov a robím plno administratívy, ktorú jednoducho nie je možné stihnúť v práci.

Plat 1100€ (dnes mi prišla výplata 1042€), vysokoškolské vzdelanie + neustále nejaké ďalšie aktualizačné a inovačné vzdelávania, ktoré by mali navýšiť plat o 3% (vraj každé jedno), ale maximálne môže byť navýšenie o 12%.

No nič...ani neviem, čo očakávam.

anonym_da08b4
3. sep 2025
@katrin21

@anonym_autor atestaciu preco nemas pp 8 rokoch a tie inovacne? Hned by ten plat isiel hore...
Ja som.sa zas do skolstva po x rokoch vratila.kedysi som.odisla , aj kvoli peniazom a poklesu tried vtedy, spajali sa skoly, bola neistota.. ..a vsetko ma svoje plusu aj minusy... ucim teraz po navrate 7.rok a minuly rok som si atest.spravila...
Vzdelavam sa , aj inovacne..ono to dost pomoze tomu platu....
Akou takou vyhodou je prac.doba , aj ked praca ta pocka doma, ale pri detoch ideal. Mna to bavi. Robila som v medzin.firme, tiez to malo vyhody , aj nevyhody, mozno ma je v skolstve trochu skoda,ale robim to rada.
Odist mozes , aj da vratit..ale necakaj hned zazraky. Ja som vedela jazyky, to mi pomohlo k praci, ale nie kazdy ma chut ucit cloveka bez praxe, co ma robit. Musis mat stastie .

@katrin21 nie na kazdej skole ti schvalia inovacne aj ked si to ucitelia platia.

polarnaziara25
3. sep 2025

Sesternica zarába 2100 e v hrubom.Má odrobených 20 rokov a viem, že si dorábala niečo na tie percentá, ale to bola jednodňovka zakaždým .O 13:20 odchádza zo školy na bus a ucí prvý stupeň.Ona by napr.v živote nemenila.

katrin21
3. sep 2025
@anonym_da08b4

@katrin21 nie na kazdej skole ti schvalia inovacne aj ked si to ucitelia platia.

@anonym_da08b4 pozor,viem o tom ale, toto nie je uplne pravda. Totiz...
Ak si inovacne das do planu prof.rozvoja a ten ti riaditel schvali, tak potom ti musi uznat aj to inovacne ,ked ho spravis 😉.
Aj ja som bola na skole, kde sa stavalo,ze nie. Bohuzial, jak keby daval zo svojho🤯🤯.Ale riaditel vyzadoval ,ze take inovacne, ktore sa pre skolu zide. Nie to,co uz maju 3 kolegyne atd...cize cesta je, poradit sa vopred, spravit si prieskum trhu a potom to dat do planu rozvoja a riaditelovi na schvalenie.
Inak to nejde.

anonym_01dbef
3. sep 2025

@anonym_autor tak tvoja ideálna práca je asi byť pani na štúdijnom oddelení niektorej z fakúlt VŠ 😂

hopsas
3. sep 2025

@anonym_autor ja som učila len jeden jediný rok ..v pomatení mysle nejako mi raz napadlo že to bude good job...doteraz mám nočné mory z toho

anonym_da08b4
3. sep 2025
@katrin21

@anonym_da08b4 pozor,viem o tom ale, toto nie je uplne pravda. Totiz...
Ak si inovacne das do planu prof.rozvoja a ten ti riaditel schvali, tak potom ti musi uznat aj to inovacne ,ked ho spravis 😉.
Aj ja som bola na skole, kde sa stavalo,ze nie. Bohuzial, jak keby daval zo svojho🤯🤯.Ale riaditel vyzadoval ,ze take inovacne, ktore sa pre skolu zide. Nie to,co uz maju 3 kolegyne atd...cize cesta je, poradit sa vopred, spravit si prieskum trhu a potom to dat do planu rozvoja a riaditelovi na schvalenie.
Inak to nejde.

@katrin21 je samozrejmostou, ze skolenie vhodne pre skolu a v ramci osobneho rozvoja ale stale su skoly, ktore chcu “lacnych ucitelov” cize bez inovacnych aj atestacii. Potom je riesenim zmenit skolu len nie kazda ma guraz a vsade sa najde nieco…

autor
3. sep 2025
@polarnaziara25

Sesternica zarába 2100 e v hrubom.Má odrobených 20 rokov a viem, že si dorábala niečo na tie percentá, ale to bola jednodňovka zakaždým .O 13:20 odchádza zo školy na bus a ucí prvý stupeň.Ona by napr.v živote nemenila.

@polarnaziara25 a to je to, že má odrobených 20 rokov.
Ja som už 8 rokov v pracovnom živote a stále nemám vlastné bývanie napríklad. Inovačných mám 3, teraz bude ďalšie.

siska53
4. sep 2025
@polarnaziara25

@polarnaziara25 a to prosim ta sa jej ako podarilo mat taky plat? Nasla som tsbulku platov ped.pracovnikov od 1.9.2025 a tam mi, aj ked pripocitam.ten bonus, to na tu sumu nevychadza. Nerypem, len ma to zaujima.

polarnaziara25
4. sep 2025
@siska53

@polarnaziara25 a to prosim ta sa jej ako podarilo mat taky plat? Nasla som tsbulku platov ped.pracovnikov od 1.9.2025 a tam mi, aj ked pripocitam.ten bonus, to na tu sumu nevychadza. Nerypem, len ma to zaujima.

@siska53 Tak to ti naozaj neviem povedať.Na Vianoce viem , že dostala odmenu 700 e v Decembri a v Januári opäť ako 700 e.Robi na normálnej štátnej škole s učí prvý stupeň.A ešte k tomu mala za cestovanie, ale to neviem či ešte dávajú.Robi 9 km od školy.Ak ešte dávajú ,tak ešte plus.

kacka6
4. sep 2025

Inovačné (12%) vie pekne zvýšiť plat, aj triednictvo, napr. osobný príplatok tiež. Ale ak práca nebaví, tak vyššia mzda zalepí oči na chvíľu, ale ten pocit nespokojnosti na danom mieste sa po čase prederie opäť na povrch.

katrin21
4. sep 2025
@siska53

@siska53 moze mat priplatky za nejaky kruzok, osobme ohodnotenie a 2 atestacie, vtedy ti to na 2 tis vyjde po 20r v pohode

nelka93
4. sep 2025

Ja som presne pre toto nešla do školstva. Najmä ta mizerná mzda. Učiť mozem, ale radsej robím vyskum, plat mam vyšší o niekoľko stoviek a niektoré dni nestretneme ani živú dušu. Skus hľadať vedecky odbor tvojho odboru, ak nemáš primárne vzdelávanie

johanka21
4. sep 2025

@anonym_autor No musíš len hľadať, sama od seba ti nepríde žiadna práca...

maya_hi
4. sep 2025

@anonym_autor dnes som tiež z roboty odchádzala s tým, že tam riaditeľke prásknem výpoveď. Trčím tam.10 hodín, vkuse v papieroch, doma bordel, vlastné deti nestíham riešiť a potom ti cinkne so všetkými príplatkami po 20 rokoch, vrátane toho za riadenie ledva 1350eur.

maya_hi
4. sep 2025
@kacka6

Inovačné (12%) vie pekne zvýšiť plat, aj triednictvo, napr. osobný príplatok tiež. Ale ak práca nebaví, tak vyššia mzda zalepí oči na chvíľu, ale ten pocit nespokojnosti na danom mieste sa po čase prederie opäť na povrch.

@kacka6 ja mám aj 12%, aj priplatok za riadenie a ledva 1350 v čistom. 🫤

anonym_ba40bb
4. sep 2025

@anonym_autor aj moja kamoška nastúpila do tohto sektoru, no nie ako učiteľka, ale ako druhá kuchárka. To čo zažíva, je hotové peklo. Nemyslím tým prácu, tá ju baví, rada to robí. Myslím ten teror od hlavnej kuchárky, to ani nie je normálne. Ona príde domov a v kuse plače, že takto sa nedá robiť, čo s ňou tá žena robí počas dňa. Ja osobne by som to nahrala na mobil, nech mám dôkaz, ako sa správa. No ja jej neviem pomôcť. Nechápem, že sa dospelá žena dokáže takto správať voči inej žene, kolegyni v práci.

anonym_ea3d0e
4. sep 2025
@maya_hi

@kacka6 ja mám aj 12%, aj priplatok za riadenie a ledva 1350 v čistom. 🫤

@maya_hi to mas nejako malo, ja mak tolko a nemam priplatok za riadenie a menej praxe..mas atestacie a danovy bonus?

anonym_48e2c1
4. sep 2025

@anonym_autor Ja ucim na strednej, odist chcem uz 6 rokov, ucim 20...cim dalej tym viac roboty...ak niekto uci na zakladke, verim tomu, ze ma ovela viac volneho casu, ked pride domov a konci v praci skor...chcela som si najst pracu na ZS, ale bez sance...byvam v hladovej doline, kde sa praca len tak neopusta a tak trpim...mam aj kvalifikacnu a plat 1140 v cistom. V kuse daco doma chystam, opravujem, dorabam...praca s detmi coraz narocnejsia...domov chodim najskor o tretej, do prace odchadzam o siedmej...keby nebolo tych 6 tyzdnov dovolenky v lete, uz by som isto skoncila.

martin96321
4. sep 2025
@petracandle

Toto je zase tá učiteľská naivita ako všetci ostatní majú super prácu - nemajú stres, ako sa za nimi zatvoria dvere na prácu vôbec nemyslia, kolektív je úžasný, na záchode sedia aj hodinu, obed ešte dlhšie, 40 dní dovolenky a vysoké platy.

Ako takto, ak sa takto cítiš - zmeň prácu, veď prinajhoršom sa vždy môžeš vrátiť. A možno ti v inej práci bude 100x lepšie ako v tejto. Ja len narážam na to neustále sa sťažovanie sa učiteľov ako keby len oni mali všetko najťažšie.

@petracandle Urcite to nieje najtazsia praca na svete. Ani najhorsie platena. Ale aby clovek s vysokoskolskym vzdelanim zarabal len tolko a mal zodpovednost za deti v triede? Aby im odobzdal nejake vedomosti v tomto prehnitom skolskom systeme? Ved je to na zamyslenie. Niekto si povie,ze maju prazdniny,volno.........musia to tak isto s dovolenkou vykryt,nemaju volna do bludu. Nikomu z nas co niesme ucitelia sa nechodia rodicia stazovat,nepocuvame cudzie drze deti a potom ich premudretych rodicov. Nepinda nam dennodenne niekto ako si mame robit svoju pracu a uz vobec teda aspon vacsina si neberie pracu domov na ukor svojej rodiny. Pani v pokladni v lidli ma 1100 na mesiac,pani na urade kde robia dokopy 3a pol dna v tyzdni ma taky plat. Potom sa cudujeme,ze skolstvo ide dolu vodou,ved za tie peniaze mozu byt radi,ze tam daju pozor na deti aby sa nepozabijali

maya_hi
4. sep 2025
@anonym_ea3d0e

@maya_hi to mas nejako malo, ja mak tolko a nemam priplatok za riadenie a menej praxe..mas atestacie a danovy bonus?

@anonym_ea3d0e nemam atest

anonym_aa2b65
4. sep 2025
@polarnaziara25

@polarnaziara25 Nie je možné, aby mala taký plat.

anonym_4171cc
4. sep 2025

Veď nikto ťa tam nedrží. Ako nechápem ten výlev. Môžeš ísť kľudne do lesa sadiť stromčeky. A mimochodom v dnešnej dobe má už VŠ skoro každý , takže nie si ničím výnimočná.

mandrewa
4. sep 2025

Ja som bola v školstve 5 rokov, pred 6 rokmi som odišla. Mala som 1200€ v čistom. Akože práca to podľa mňa nie je zlá, no ja som robila na strednej, 7:30-15:15 som bola v robote a cca 25km z domu. S dieťaťom sa mi to už nedalo, keďže som dochádzala, založila som si jazykovku a robím za lepšie peniaze asi polovicu hodín 😂. Manžel podniká v strojarine, je od 5:30 v robote, behá na služobky, niekedy maká aj manuálne. Niekedy je doma už od obeda a niekedy príde po tme.
Mňa na práci v skolstve lákalo hlavne dlhé voľno a dobrá pracovná doba. No rýchlo som vytriezvenie. Byrokracia a vzťahy na pracovisku prebili akékoľvek pozitíva. Chcela som prácu, kde mi pravidelne pípnu peniaze. Moji rodičia boli podnikatelia a videla som od malého decka, aké to je podnikať na Slovensku a povedala som si, ze nikdy. No a chvíľa v školstve mi stačila a už aj som bežala podnikať 😂.

anonym_d67a5c
4. sep 2025

@anonym_autor Som učiteľka 14 rokov (z toho 2x materská) na ZŠ, učím náročný predmet, mám VŽDY náročne triednictvo s počtom žiakov 28. Nemenila by som. Som vďačná za svoje pracovisko,kolektív a zmluvu na neuurčito. Som vďačná za pracovný čas,kedy sa môžem venovať vlastným deťom a som s nimi cez každé prázdniny.

polarnaziara25
4. sep 2025
@anonym_aa2b65

@polarnaziara25 Nie je možné, aby mala taký plat.

@anonym_aa2b65 Ale určite je to možné.Veľa veci čo sa vypláca závisí od školy.Sama hovorí, že na škole kde robila pred tým 15 rokov nemala taký plat ako na tej kde je teraz 5 rokov a keďže som jej niečo pozerala vo výplatnej páske tak sumu 2100 e a nejaké drobné som videla na vlastné oči.Plus o mesiac na to spomínala , že dostáva ešte na cestovanie.To ale neviem či ešte platí.Pracuje v dedinke pri Bratislave.

zuzx
5. sep 2025

Veď daj výpoveď a nájdi si inú prácu. Keď my ostatní to máme také fasa.

akje
5. sep 2025

@anonym_autor ahoj, v dobrom to napíšem, ak chceš opustiť školstvo, opusti ho čo najskôr. Prednedávnom tak urobila učiteľka jedného z mojich deti a ani si nevieš predstaviť, ako sa všetkým uľavilo. Určite aj jej. Tak z nej bolo cítiť, že tam už nechce byt, že keď ju nahradila iná učiteľka, tak som neverila vlastným udiam, koľko veci bolo zrazu úplne inak ako nás celú dobu presviedčala, že je.

Naozaj, chod robiť niečo iné, neostávaj tam, ak si nešťastná a nevyhovuje ti to. Nájdi si niečo iné a buď tam šťastná a spokojná 🤗 aj ja som takto vymenila miesto a naozaj je to na nezaplatenie, keď človek robí na mieste, ktoré je pre neho.. 🤗🍀

lauricka
5. sep 2025

Za mňa, pokojne vyskúšaj inú profesiu, do školstva sa môžeš vrátiť, ak to tak budeš cítiť. Určite je super, keď učiteľ zažije aj iný svet, než len školu. K prospechu jeho aj žiakov. Alebo ti sadne iná práca a bude vyriešené.

petracandle
5. sep 2025
@martin96321

@petracandle Urcite to nieje najtazsia praca na svete. Ani najhorsie platena. Ale aby clovek s vysokoskolskym vzdelanim zarabal len tolko a mal zodpovednost za deti v triede? Aby im odobzdal nejake vedomosti v tomto prehnitom skolskom systeme? Ved je to na zamyslenie. Niekto si povie,ze maju prazdniny,volno.........musia to tak isto s dovolenkou vykryt,nemaju volna do bludu. Nikomu z nas co niesme ucitelia sa nechodia rodicia stazovat,nepocuvame cudzie drze deti a potom ich premudretych rodicov. Nepinda nam dennodenne niekto ako si mame robit svoju pracu a uz vobec teda aspon vacsina si neberie pracu domov na ukor svojej rodiny. Pani v pokladni v lidli ma 1100 na mesiac,pani na urade kde robia dokopy 3a pol dna v tyzdni ma taky plat. Potom sa cudujeme,ze skolstvo ide dolu vodou,ved za tie peniaze mozu byt radi,ze tam daju pozor na deti aby sa nepozabijali

@martin96321 čakala som kedy príde argument s Lidlom😃😃 robil si niekedy v Lidli? Ja áno, síce len brigádne počas vš a už to bolo pár rokov dozadu, ale bola to katastrofa! Nonstop lietaš ako špinavá handra, absolútne sa nezastavíš, nosíš ťažké krabice, zohýnaš sa, vykladáš, blokuješ, kde po tebe vrieskajú zakazníci😉 a toľko ako učitelia majú jedine keď nasekajú hodiny a robia víkendy, sviatky (kedy učitelia sedia doma). Aby nedošlo k nedorozumeniu - ja by som učiteľom rozhodne prilepšila platy dvojnásobne. Len sa smejem na tom ako závidia ľuďom v Lidli, a pritom by to robiť nevydržali ani týždeň 😃 dodnes obdivujem každého predavača a som vďačná za prácu akú mám

akje
5. sep 2025
@petracandle

@martin96321 čakala som kedy príde argument s Lidlom😃😃 robil si niekedy v Lidli? Ja áno, síce len brigádne počas vš a už to bolo pár rokov dozadu, ale bola to katastrofa! Nonstop lietaš ako špinavá handra, absolútne sa nezastavíš, nosíš ťažké krabice, zohýnaš sa, vykladáš, blokuješ, kde po tebe vrieskajú zakazníci😉 a toľko ako učitelia majú jedine keď nasekajú hodiny a robia víkendy, sviatky (kedy učitelia sedia doma). Aby nedošlo k nedorozumeniu - ja by som učiteľom rozhodne prilepšila platy dvojnásobne. Len sa smejem na tom ako závidia ľuďom v Lidli, a pritom by to robiť nevydržali ani týždeň 😃 dodnes obdivujem každého predavača a som vďačná za prácu akú mám

@petracandle toto je pravda. Poznám dvoch ľudí, ktorí pracujú v L a teda namakaju sa poriadne. Nehovoriac o úrazoch. Tiež ich obdivujem.