icon

Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?

Včera o 20:43

Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?

V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.

Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.

Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.

Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.

Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?

Vďaka.

Strana
z3
anonym_16388c
Včera o 20:54

Začínam teraz 5. rok v škole od roku 2022. Od začiatku po VŠ ma hodili do vody a bola som triedna učiteľka. Vysnívala som si túto prácu. Bavila má prvé 3 roky. Dala som všetko do nej, pre tie deti. Až sa cítim zle, že tak krátko som vydržala. Chcem skončiť a najradšej by som dala výpoveď teraz v auguste. Neteším sa už. Ale v školstve si za blbca, keď chceš dať výpoveď na konci prázdnin, lebo ako k tomu prídu deti a rodičia. Aj tak potom zistíš, že im je to jedno. V inej práci výpoveď môžeš dať kedykoľvek. Veľmi to zvažujem.

anonym_9bbce7
Včera o 21:22

Tiež som už raz odišla zo školstva. Po 20.tich rokoch som sa vrátila, ale bol to omyl.😵‍💫😭 sme žobráci, mame priveľa povinnosti a miesto vďaky dostávame kopance od rodičov🫣 radšej sa budem z kapusty usmievať, ako trpieť.

chocolate_cake
Včera o 21:43

Ja som skončila tento rok. Bude mi chýbať učenie, aj humor na hodinách a pokec s kolegami, ale za posledné roky sa toho nakopilo a ta zábavná časť toho byť učiteľom sa extrémne zmenšila a výrazne prevažujú všetky nevýhody. Teraz pracujem na svojom vlastnom biznise, čo bude chíľu trvať, ale aspoň mám kľud a neriešim každých päť minút dačo. A večer namiesto príprav trávim čas so svojou rodinou, príjemná zmena 🙂

anonym_5609f5
Včera o 22:20

@anonym_autor reálne mala som to tak super v kancelárii, ale teraz robím u iného sukromnika a sedím za PC 8 hodín.Ano, mame kávovar, môžem odbehnúť na wc, ale reálne ich mám stále nad sebou a ten plat mám úbohý cca 1000 EUR. Stále to porovnávam z predchádzajúcimi prácami v kancelarii a mám chuť odísť, len mám 48 rokov a už ani na CV neodpisuju.Ja zase v dobrom závidím učiteľkám, prázdniny, voľno .Vsade dobre, kde nás nie je.Ale učiteľstvo je na psychiku pri dnešných podmienkach.Ja pri OC rozmýšľam nad hocičím 🙃

anonym_fecfe1
Včera o 22:55

@anonym_autor prečo míňaš svoje peniaze?

anonym_de2169
Autor odpoveď zmazal
dodosimak
Včera o 23:41

anonym_autor Neodišiel som síce zo školstva, ale opíšem ti druhý extrém. Mám korporátny bullshit job. Všetko, čo za deň spravím nemá absolútne žiadny zmysel. Robím veľmi málo (pár klikov, pár riadkov kódu). Všetci sú umelí a vymýšlajú si, že dačo robia len aby to pekne vyzeralo. Výplata je fajn. Robím na 100% z domu v totálnej izolácii. Nad hlavou všetkým visí Damoklova AI.

A teraz si vyber.

To, že odídeš zo školstva neznamená, že pôjdeš do lepšieho. Plus kvalifikácia. Ako presvedčiť pipky na HR? Musíš vedieť ojebávať. Nikde to nie je ružové. Tá tvoja kamka sa možno chváli, ale jej príspevok pre spoločnosť je 0,0000. A ona to vie a preto sa tajne dopuje benzami.

anonym_99d79f
Dnes o 03:58
@anonym_fecfe1

@anonym_autor prečo míňaš svoje peniaze?

@anonym_fecfe1 toto ani ja nechápem. Nedávno tu bola taká téma kde sa v komentároch rozoberalo učiteľstvo a tiež baba písala že kupuje zo svojho. Som sa jej slušne opýtala že prečo, tak som mala pocit že trochu vyskočila na mňa že ja určite nepracujem v školstve keď sa také pýtam. Akurát že mi príde odveci že kupuje/kupujú zo svojho. Nikto im nekáže. Ja by som nekupovala a ak kvôli tomu bude niečo chýbať tak to nie je moja vina.

anonym_6bbc3e
Dnes o 03:59

Ked mate prestavky medzi hodinami preco si neurobis kavu?Ved po kazdej hodine je prestavka,potom velka a obedova.Neprehanas tak troska,?V kamcelarii robia ludia od 7-15:30 a cniekedy aj dlhsie.Ved vy ste doma uz na prvom atupni o 12:30 13:00.Podla mna si jednoducho slabisa psychicky,mozno by sa ri hodila praca v automobioke lebo ťam by si nemala zaidnubzataz len fyzicku.Este si to dobre rozmysli lebo take volno ako maju ucitelia nikde nenajdes,aj praca v kanci ma svoje nevyhody plus rivalitu medzi kolegami.

anonym_5c1bfe
Dnes o 04:29

@anonym_autor z mojho pohladu - idem s korporatu do skolstva si to predstavujes v tych korporatoch ako pracu na urade pred 30r. Nie je ziadne kavickovanie. Presne si pipas, splnas normy, ak mas "stastie" musis kazdu minutu presne nauctovat, lebo nikto ta za nic platit nebude. Cas ti personalista/dochadzkar striehne ako ostriez. Robis ako ti zamestnavatel piska - takze ked si na nemeckom projekte zacinas od deviatej lebo tak to tvojim kolegom vyhovuje, ak si na cinskom tak si rano o stvrtej pripojena...amici zasa vstavaju o pol druhej naseho casu. Takze co je na tom vyhoda prosimta? Nevies si nic dobre naplanovat, den mas cely rozbity. Ako ano, jednotlivcovi bez zavazkov sa to oplati, ale akonahle mas uz rodinu si v keli...a to nehovorim este podmienky odmien: odmenu dostanes len ak neprekrocis polovicu tvojho casu na lekarov (takze ziadne 7 a 7, ale 3,5 a 3,5)...na PN som bola za 12r co som v korporate skutocne len raz - to som nevedela chodit a mala obrovske bolesti - inac s nadchou ci zlomenou nohou robis v pohodicke z domu. A dovolenku sice mas 25 dni, no polovicu ti moze kludne nariadit zamestnavatel a druhu si tiez nemas velmi kedy vybrat lebo nie je toho "certa" kto by ta zastupil, aj ked denne pocuvas ze pred firmou stoja zastupy co ta nahradia...a vzdelavanie? Musis robit blbe kurzy/skolenia - detto ako v skolstve, presne si pisat smerovanie buducej profilacie - aj ked je to uplne k nicomu lebo kto sa uz dostane na teple miestecko sa ho nevzda a to ze je nejaka rotacia je len na papieri. Jazykovy kurz mas v praci, no cas co na nom stravis si musis nadrobit (nehovorim ze jeden/dva jazyky su must). Mzda v korporate je od 1400 v hrubom po 2000 v hrubom co sa zien tyka aby si mala predstavu.

anonym_78044d
Dnes o 04:52

@anonym_autor Dve kolegyne odisli, rozne dovody. Obe sa chceli po case vratit. Jedna sla na inu skolu a druha si hlada miesto, kedze u nas uz boli ich pozicie obsadene.
Ja ucim na strednej skole, kde je to vyraznejsie jednoduchsie ako na ZS s malymi detmi. U mna ma tato praca viac pozitiv ako negativ, proste ked si porovnam pracovny cas, benefity, stale u mna skolstvo vyhrava.
Ja sa tejto roboty drzim ako kliest. Mam 1500 v cistom po prvej atestacii, mnozstvo prazdnin, ano, studenti daju niekedy zabrat, ale vacsinou su to mili mladi ludia a praca s nimi je obohacujuca. Cestujem, lebo chodime na poznavacie - jazykove pobyty. Ano, maturitne rocniky a slohy su narazovo narocne, ale nie je to nic nezvladnutelne.
Ved vyskusaj inde, inu pracu, uvidis sama. Alebo stredna skola, mne vyhovuje viac ako ZS.

basullinka
Dnes o 04:57

Ja som robila aj v súkromnom sektore a teraz som učiteľka na ZŠ. Za mňa každá skúsenosť má svoje výhody a aj nevýhody, úskalia. A zároveň si myslím, že náročné, je to všade, ak človek si svoju prácu snaží robiť poctivo.

anonym_3bca23
Dnes o 04:58

Ja len nechapem, ze ludia su z prace v skolstve sokovani. Vsak plus/minus vie asi kazdy, ako to je, ze sa tam zaraba malo, ze deti su, ake su, a ze rodicia sa hned chodia stazovat atd. Zase take prekvapenie to byt nemoze.

lukbe
Dnes o 05:01
@anonym_6bbc3e

Ked mate prestavky medzi hodinami preco si neurobis kavu?Ved po kazdej hodine je prestavka,potom velka a obedova.Neprehanas tak troska,?V kamcelarii robia ludia od 7-15:30 a cniekedy aj dlhsie.Ved vy ste doma uz na prvom atupni o 12:30 13:00.Podla mna si jednoducho slabisa psychicky,mozno by sa ri hodila praca v automobioke lebo ťam by si nemala zaidnubzataz len fyzicku.Este si to dobre rozmysli lebo take volno ako maju ucitelia nikde nenajdes,aj praca v kanci ma svoje nevyhody plus rivalitu medzi kolegami.

@anonym_6bbc3e niektoré prestavky maju 5 minút, to ledva stihne napr. z 2. poschodia na prízemie vymeniť si veci na ďalšiu hodinu, počas 10 minutovej moooozno stihne wc, počas veľkej mooozno niečo zje a vypije, ak nie je napr. krátka porada, ak neprídu ziaci ci rodicia. Ak nid si v školstve, nemudruj.

anonym_0d2b78
Dnes o 05:32

Zase tieto nezmyselné porovnávačky zamestnaní. A tiež ma vie pobaviť, keď niekto napíše nezmyselný výraz: " práca v kancelárii". To je akože čo? To je nejaká automaticky dobrá práca? Dobre platená práca? Alebo ľahká práca? Ako už som si všimla, že hlavne manuálne pracujúci ľudia s slabším vzdelaním (aj tu na MK) píšu o "práci v kancelárii" ako o niečom, kde sa veľa nenamakáš a funguješ si tam tak nejako pohodlnejšie za lepšie peniaze. Áno, nemusím tam nosiť ťažké palety hore dole ako oni niekde v sklade alebo kauflande, ale maká sa tam tiež, len človek sedí za počítačom. Samozrejme tiež záleží od danej spoločnosti, či je tam naozaj veľa roboty a termínov alebo je to lahšia pozíicia kde naozaj stačí poslať pár mailov za deň a koniec. Rovnako aj platovo. No asi inak zarába seniorný analytik a inak zarába nejaká referentka niekde na úrade (a obaja robia "v kancelárii"). Rovnako môže šikovný remeselník (napr. stolár alebo obkladač, nie poskok niekde pri linke vo fabrike) zarábať aj 3000 eur mesačne, čo nejaká tetuška "z kancelárie" nedosiahne ani za 15 rokov.

Preto tvrdím, že písať všeobecne o nejakej "práci v kancelárii" je NEZMYSEL.

anonym_685973
Dnes o 05:37

Rozrátaj si ročný plat na hodiny, ktoré reálne odpracuješ a ver tomu, že korporát ti nič navyše neponúkne. Pauza na kávu? Ok ale aj to potom ti chýba z odpracovaného času. Skončila zlatá doba administratívy, kedy sa pár krát ťuklo a bol obed. Ako píšu hore, ak robíš v medzinárodnom korporáte, tak zapneš počítač o 9.00, už tam máš kopec emialov z východu, ktoré musíš okamžite riešiť, okolo obeda sa dostávaš k svojej práci a už ťa otravujú kolegovia z Európy, okolo 17.00 si myslíš, že sa vypínaš ale práve začína riešiť niečo Amerika. Aby si si všetko stihla porobiť, treba potiahnuť do večera, niekedy aj víkendy a pod. Ja nehovorím, že je úplne zle, cez deň si viem odbehnúť k lekárovi, nemusím riešiť potom paragraf a pod. Ale teda mám vo svojom okolí učiteľky, dobré kamošky a už aj tam existujú sick days, možnosť zobrať dovolenku mimo prázdnin ak chcú, akceptované PN, OČR a paragrafy. Doma sú okolo 14:30, kedy mne v korporáte ešte len druhá polovica dňa začína. Neustále vzdelávanie - aj v administratíve a korporáte nutné, ak nechceš skysnúť na základnej pozícii - a tie nahradí AI o chvíľu. Tak ešte raz, rozrátaj si všetky výplaty na skutočne odpracované hodiny, vrátane domácej prípravy a ver tomu, že v administratíve na tom lepšie nebudeš. Ja práve uvažujem o vzdelaní smerom ku školstvu, pretože to, čo robím "v kancli", sa dlho zvládať nedá (vyhorenie, mentálna záťaž, stres).

anonym_919276
Dnes o 05:40

@anonym_autor po šiestich rokoch na veľkej škole som vyhorela... z rodičov. Nie všetkých, mala som veľmi milých, spolupracujúcich rodičov, ale stale sa nájde pár takých, čo budú vyvolávať konflikty, ich dieťa je nedotknuteľné. Dala som výpoveď. Po šiestich rokoch učiteľstvo matematiky na druhom stupni začínam v materskej škole. Uvidím ake to bude tam, ak to bude rovnaké tak budúci rok končím so školstvom úplne.

simsalabim
Dnes o 05:50
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e toto myslis vazne? Ja sice v skolstve nerobim, robila mi tam vsak sestra (odisla z dovodov, ako pisane vyssie) a suseda. A navyse, tiez som kedysi chodila do skoly. Prestavka je ledva na presun z triedy do triedy, realne ani wc sa vzdy neda stihnut. Ucitelia maju okrem toho na chodbach aj dozory, detto v jedalni a podobne. A ze su doma 12.30? To ma byt vtip?
A k tomu kupovaniu do tried - nedavno mi suseda vravela, ze kupila vlastnu tlaciaren/kopirku do kabinetu, lebo skola ma iba jednu v zborovni pre (tusim?) 50 clenny zbor. To ako si ma ucitel stihnut nieco pripravit a ako to ma ten stroj vydrzat? A skola jej do tej jej kopirky nechce ani papier poskytnut. Ono je lahke sa pytat, naco to ten ucitel kupuje zo svojho - ale ak chce ucit inak ako z hroznych ucebnic, inovativne, putavo, sam si chysta materialy - niekde ich musi vytlacit. A priznajme si, ktora z nas nechcela pre svoje deti zanietenych ucitelov?

anonym_ed53f7
Dnes o 05:51

Tak ja mám prácu v kancelárií. Nenechaj sa oslepiť tou kamoškou. Vôbec, ale naozaj vôbec nie je pravidlo, že vždy v kancelárií máš čas spraviť si pauzu na kávu kedy chceš a už vôbec nie 6x. A že občas ťukne do pc. To ja do neho ťukám toľko, že ďateľ sa môže schovať 😂 Ale veľmi Ťa chápem. Mne je učiteľov tak ľúto. Vy by ste spolu s lekármi mali mať najvyššie platy v krajine. Pretože zabezpečujete to, aby mala krajina vzdelaných ľudí z čoho profituje celá republika (ale práveže vláda asi nechce mať moc vzdelaný národ, ale to je na inú tému...) A to nehovorím o tom aké sú dnešné deti. Resp. dnešní rodičia 😨
Držte sa učitelia 🍀

anonym_ed53f7
Dnes o 05:54
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e Ale napríklad v kancelárí položím pero o 16:00 a dovii, tým sa to pre mňa končí. Kdežto na Edupage mi chodia notifikácie od učiteľov aj o 21:00. Napríklad známky. Teda tá učiteľka evidentne opravuje písomky po večeroch kedy napríklad ja trávin čas s rodinou a na moju kancelársku prácu ani nepomyslím (ale autorka toto tiež nie je pravidlo - mala som aj takú prácu v kancelárií, že som po večeroch doma pracovala)

anonym_78044d
Dnes o 05:59
@simsalabim

@anonym_6bbc3e toto myslis vazne? Ja sice v skolstve nerobim, robila mi tam vsak sestra (odisla z dovodov, ako pisane vyssie) a suseda. A navyse, tiez som kedysi chodila do skoly. Prestavka je ledva na presun z triedy do triedy, realne ani wc sa vzdy neda stihnut. Ucitelia maju okrem toho na chodbach aj dozory, detto v jedalni a podobne. A ze su doma 12.30? To ma byt vtip?
A k tomu kupovaniu do tried - nedavno mi suseda vravela, ze kupila vlastnu tlaciaren/kopirku do kabinetu, lebo skola ma iba jednu v zborovni pre (tusim?) 50 clenny zbor. To ako si ma ucitel stihnut nieco pripravit a ako to ma ten stroj vydrzat? A skola jej do tej jej kopirky nechce ani papier poskytnut. Ono je lahke sa pytat, naco to ten ucitel kupuje zo svojho - ale ak chce ucit inak ako z hroznych ucebnic, inovativne, putavo, sam si chysta materialy - niekde ich musi vytlacit. A priznajme si, ktora z nas nechcela pre svoje deti zanietenych ucitelov?

@simsalabim akože, už z nás nerobte martýrov. Veď normálne idem na záchod cez prestávku, za 10 minút stihnem aj v kabinete veci zobať aj na wc ísť. Alebo zvoní, vychádzam z kabinetu a cestou do triedy behnem na malú. Dozor mám raz za týždeň.
Kopírku máme v kabinete, je nás tam 6, papier do nej dostaneme vždy.
Písomky ja rada opravujem v kľude doma cez víkend, po večeroch, mne to nerobí problém, keďže zo školy môžem ísť trebárs o druhej, keď mi skončia hodiny.
Niekedy sa pousmejem, akých utrápených ubitých učiteľov z nás robíme my sami - ja to tak nevnímam.

basullinka
Dnes o 06:06
@anonym_78044d

@simsalabim akože, už z nás nerobte martýrov. Veď normálne idem na záchod cez prestávku, za 10 minút stihnem aj v kabinete veci zobať aj na wc ísť. Alebo zvoní, vychádzam z kabinetu a cestou do triedy behnem na malú. Dozor mám raz za týždeň.
Písomky ja rada opravujem v kľude doma cez víkend, po večeroch, mne to nerobí problém, keďže zo školy môžem ísť trebárs o druhej, keď mi skončia hodiny.
Niekedy sa pousmejem, akých utrápených ubitých učiteľov z nás robíme my sami - ja to tak nevnímam.

@anonym_78044d vieš, ale to záleží veľa aj škola od školy - vy dostanete papier vždy, my jeden balík na osobu na celý školský rok, ty si mala na týždeň 1 dozor ale u nás sú to 3, a takto môžem pokračovať. Podmienky sú na rôznych školách rôzne, a to, že na našej škole to funguje nejako, tak na druhej to možno funguje inak. Nehovoriac o tom, že je rozdiel učiť na strednej škole alebo základnej, či na gymnáziu alebo na trojročáku

simsalabim
Dnes o 06:08
@anonym_78044d

@anonym_78044d ja opakujem to, co mi povedala suseda, v skolstve sa neorientujem. U nich to je tak - nie je skvele, ze v tvojej skole to tak nie je? A - dokazes pripustit, ze som to lisi od skoly ku skole? Ved tu naozaj zalezi na skole a vedeni... suseda z jednej skoly odisla prave kvoli podmienkam (spominam si, ze zo skoly mohla odist az po 16, aj ked neucila, notebook mala vlastny, nie skolsky, a mali iba zborovnu, nie kabinety (z tych sa urobili triedy), teraz je na inej skole, kde su zas ine negativa (ta kopirka), ale ine pozitiva...
A napr tie prestavky - jedna moja dcera na ZS mala naozaj iba 5 minutove prestavky, stale sa to riesilo na rodicku, ze deti ani nemaju cas na wc - to asi nestihnes ist do kabinetu nieco pozobat, ak potom ucis na opacnom konci skoly, ci?

anonym_6bbc3e
Dnes o 06:11
@anonym_ed53f7

@anonym_6bbc3e Ale napríklad v kancelárí položím pero o 16:00 a dovii, tým sa to pre mňa končí. Kdežto na Edupage mi chodia notifikácie od učiteľov aj o 21:00. Napríklad známky. Teda tá učiteľka evidentne opravuje písomky po večeroch kedy napríklad ja trávin čas s rodinou a na moju kancelársku prácu ani nepomyslím (ale autorka toto tiež nie je pravidlo - mala som aj takú prácu v kancelárií, že som po večeroch doma pracovala)

@anonym_ed53f7 Naozaj ,inak najviac placu ucitelia,moj muz robi v kancli,ale robi aj cez vikendy a chodi do prace na 9,no doma je o 19 velakrat,ziadne volna ako ucitelia cez prazdniny .Suseda robi tiez za PC robi od rana do 17,ziadne take prazdniny neexistuju.A v skolstve robite do 12:30 -14:00 a stale placete.Boze ved je tam tolko prestavok na kavu a wc ,kludne si caj mozu ucitelia nosit aj na hodiny.Ako za mna pracu v skolstve si vyberaju psychicku slabi jedinci.

anonym_186ca6
Dnes o 06:12
@anonym_5609f5

@anonym_autor reálne mala som to tak super v kancelárii, ale teraz robím u iného sukromnika a sedím za PC 8 hodín.Ano, mame kávovar, môžem odbehnúť na wc, ale reálne ich mám stále nad sebou a ten plat mám úbohý cca 1000 EUR. Stále to porovnávam z predchádzajúcimi prácami v kancelarii a mám chuť odísť, len mám 48 rokov a už ani na CV neodpisuju.Ja zase v dobrom závidím učiteľkám, prázdniny, voľno .Vsade dobre, kde nás nie je.Ale učiteľstvo je na psychiku pri dnešných podmienkach.Ja pri OC rozmýšľam nad hocičím 🙃

@anonym_5609f5 dufam, ze nie si ucitelka, lebo napisat z predchadzajucimi...

anonym_76d86e
Dnes o 06:14

môj muž učí, v škole sa stihnú s kolegyňami vykecávať každý deň, vie všetky podrobnosti o každom takže tých prestávok musí byť dosť, oni/ony stihnú aj kávu aj WC, áno majú aj dozor, aj prípravu do školy, ale všetko je to o nastavení seba samého
a kde je práca, že párkrát ťukneš do klávesnice a máš super plat? teda okrem nejakého ministerstva?

anonym_e8d1e2
Dnes o 06:20
@anonym_78044d

@anonym_78044d ale ako vzdelany clovek by si mohla vediet, ze vsade je to inac. Ze ty stihas, iny nestiha, lebo ako bolo spomenute vyssie, ty mas 1 dozor do tyzdna, niekto tri. Ja mam v triede agresivneho autistu, takze triedu neopustam ani cez prestavku. Pijem co najmenej, aby som nepotrebovala ist na WC.
Niekde odchadzaju po oduceni, niekde musia byt v skole do stvrtej. Niekde maju 4 kopirky a papier neobmedzeny, niekde dostavaju na pridel, napr. my dostaneme balik na polrok. To neviem, co skor s nim urobit.
Tak ako tu bolo spomenute - jeden druh prace = mnozstvo roznych skusenosti, zalezi predsa od zamestnavatela a podmienok zamestnania. Tak sa netvarme, ze niekde to naozaj nemoze byt martyrstvo.

anonym_78044d
Dnes o 06:22
@anonym_e8d1e2

@anonym_78044d ale ako vzdelany clovek by si mohla vediet, ze vsade je to inac. Ze ty stihas, iny nestiha, lebo ako bolo spomenute vyssie, ty mas 1 dozor do tyzdna, niekto tri. Ja mam v triede agresivneho autistu, takze triedu neopustam ani cez prestavku. Pijem co najmenej, aby som nepotrebovala ist na WC.
Niekde odchadzaju po oduceni, niekde musia byt v skole do stvrtej. Niekde maju 4 kopirky a papier neobmedzeny, niekde dostavaju na pridel, napr. my dostaneme balik na polrok. To neviem, co skor s nim urobit.
Tak ako tu bolo spomenute - jeden druh prace = mnozstvo roznych skusenosti, zalezi predsa od zamestnavatela a podmienok zamestnania. Tak sa netvarme, ze niekde to naozaj nemoze byt martyrstvo.

@anonym_6bbc3e ja neplačem a o moje psychické zdravie obavy mať nemusíš.

Áno, netreba paušalizovať a generalizovať. Každá škola je iná, nie všetci učitelia sú zrobení a nešťastní, tak ako nie každá práca v kancelárii je rovnaká.

@anonym_e8d1e2 áno, preto píšem, že to nie je všade rovnako. Len sa tu zvykne vyplakávať ako nám je všetkým učiteľom zle, mala som potrebu napísať, že to neplatí paušálne.

Tak si teda idem užívať ďalší deň z mojich 6 týždňov voľna.

letfenixa
Dnes o 06:22
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e k tej káve, síce si ju možno cez tú prestávku spravis, ale nevypijes.

anonym_73ad0e
Dnes o 06:24
@anonym_99d79f

@anonym_fecfe1 toto ani ja nechápem. Nedávno tu bola taká téma kde sa v komentároch rozoberalo učiteľstvo a tiež baba písala že kupuje zo svojho. Som sa jej slušne opýtala že prečo, tak som mala pocit že trochu vyskočila na mňa že ja určite nepracujem v školstve keď sa také pýtam. Akurát že mi príde odveci že kupuje/kupujú zo svojho. Nikto im nekáže. Ja by som nekupovala a ak kvôli tomu bude niečo chýbať tak to nie je moja vina.

@anonym_99d79f Lebo ak stravim denne pol dna v tej triede, chcem, aby nejako vyzerala nielen pre mna, ale aj pre ziakov.
lebo skola mi neda ani papier na tlacenie, takze vsetky testy tlacim na mnou kupeny papier. Esteze toner do tlaciarne kupi skola 😖 A ja napr nemam srdce na to, aby som pytala rodicov, nech posielaju papier do skoly, ako to robia niektore kolegyne.

Strana
z3