icon

Čo prefotiť z tehotenskej knižky pre zamestnávateľa?

modra_cucoriedka
17. jan 2024

Ahojte, viem, ze mam tehotenstvo zamestnavatelovi oznamit podla zakonnika prace pisomne a aj dolozit lekarskym potvrdenim. Ked som sa na to pytala u Dr, tak mi sestricka povedala, ze staci dat nahliadnut do tehotenskej knizky. Aby som vsak bola zakonom kryta a povazovana za tehotnu zamestnankynu, zakonnik prace hovori o pisomnom oznameni a dolozeni potvrdenim. Skoro vsade sa v clankoch spomina, ze ako potvrdenie sa moze prilozit prefotena tehotenska knizka - a tu je moja otazka: co vsetko z tehotenskej knizky mam prefotit a dolozit? Ake info by tam mali byt uvedene? Predpokladam, ze tie strany, kde su zaznamy a hodnoty z vysetreni su zbytocne. Viete mi prosim poradit? Dakujem 🙂

ivuska027
•
17. jan 2024

Už samotná tehotenska knižka je dokazom o tom, že si tehotná. Odfot stranu, kde máš meno, aby bolo zrejmé, že si to ty. Hotovo.

saxana000
•
17. jan 2024

Staci prednu stranu tam mas meno priezvisko adresu aj peciatku lekara. Ine ho ozaj zaujimat nemusi..

kris_tin257
•
17. jan 2024

Tehotensku knižku som nikdy nedávala, doktor mi dal potvrdenie o tehotenstve, zamestnávateľ nemusí vedieť ostatné údaje ktoré na prvej strane sú 😊

zuzanka.zuzu
•
17. jan 2024

kópiu knižky a kľudne všetko okrem mena a predpokladaného termínu pôrodu začierni, ťažká veda to nie je 😉

petamich
•
17. jan 2024

kazda firma ma nejake standardy u nas staci poslat email (povazuje sa za pisomne oznamenie), s prednou stranou knizky odfotenou a odhadovanym terminom odchodu na MD

ale lekar ti moze dat aj potvrdenie, niektori to robia tak

petronellla87
•
17. jan 2024

@modra_cucoriedka ja som napísala iba oznámenie žiadnu tehotenskú knižku ani potvrdenie som neprikladala

annalubuska
•
17. jan 2024

Zákon presne neupravuje, akým spôsobom sa tehotenstvo oznamuje zamestnávateľovi. Ale pre vlastné dobro je to potrebné oznámiť preukázateľným spôsobom: doporučeným listom s doručenkou/mailom s potvrdením o doručení a prečítaní/pečiatkou z podateľne ... skrátka aby človek vedel preukázať, že tehotenstvo oznámil. Je logické, že zamestnávateľ má právo požadovať preukázateľný doklad o tehotenstve. V našej firme máme na to oficiálny formulár kde sa uvádza meno priezvisko, predpokladaný termín pôrodu a priložila som foto prednej strany tehotenskej knižky. Je dobré si dať na tom záležať v prípade že pracuješ pre zamestnávateľa, ktorý by mohol robiť ťažkosti. Môže dôjsť napr. k situácii, že lekár ťa nevypíše na PN, ale dá ti potvrdenie na nejakého obmedzenie, týkajúce sa napr. pohybu, max. dvíhanej hmotnosti, atď.... a zamestnávateľ ti musí zo zákona prispôsobiť náplň práce, čo sa niektorým nepáči, takže môžu vznikať trenice.

zazrakysadeju
•
17. jan 2024

Oznámenie tehotenstva je uznané iba písomnou formou. Najlepšie je listom doporučene, aby ste mali istotu a potvrdenie o tom, že to prevzali. Nerozmýšľajte nad tým čo treba prefotiť. Spravte si kópiu tehotenskej knížky z tej strany kde máte uvedený termín otehotnenia a termín pôrodu a meno s priezviskom. Samozrejme ak to nebude stačiť, tak nech Vám napíše lekár o tom vyhlásenie(potvrdenie). Avšak nerozumiem, prečo je to taký problém Vám iba vydať o tom potvrdenie. Prajem všetko dobre.

13riska13
•
17. jan 2024

Ja som napisala iba oznamenie nic ine zamestnavatel nechcel

gab1sol
•
17. jan 2024

@modra_cucoriedka ja som napísala oznámenie s jednou vetou, doložila kópiu prvej strany knižky a jednu kópiu pre seba, ktorú som dala podpísať s dátumom prevzatia. Ako som to odovzdávala, opýtala som sa, či stačí tak, alebo treba dodatočne niečo priložiť. Môjmu zamestnávateľovi to tak stačilo…

modra_cucoriedka
autor
•
17. jan 2024

Oki, dakujem dievcata za odpovede 🙂

gvenduska
•
18. jan 2024

Nič take som nedávala
Povedala som to vedúcej a ta to vyriesila