Čo robiť, keď vás v práci okrádajú?
Dobrý deň,
Vlastne ani neviem ako začať...
Pracujem ako vedúca v papiernictve už vyše 2 rokov , od jeho samého otvorenia.
Už od otvorenia sme tu mali veľký problém s krádežami a rómskymi spoluobčanmi . Nesúdim a nehádžem ich do jedného vreca , nie sú všetci rovnakí ale títo spadajú do kategórie tých najhorších.
Prvý rok sme mali a vlastne za necelý rok manko cca 2000 eur, minulý rok to bolo manko takmer 3000 eur. Už od otvorenia som žiadala nadriadených o kamerový systém nakoniec nám sem dali atrapy. Keďže sa predajni moc nedarí , nevynáša, viac sme stratoví ako v zisku. Povedali mi že predajňa si na kamerový systém musí zarobiť. Sme v OD ktorí bol dlho zatvorený , ľudí sem chodí naozaj striedmo. Darí sa nám akurát iba počas školskej sezóny.
Ale k veci ...
Ako som už vyššie spomínala , kvôli malým tržbám nám upravili smeny tak že počas víkendov musí bývať po jednej.
Pred cca 3 týždňami v nedeľu som bola na predajni sama a do predajni mi nabehli títo cigáni boli traja v mladom veku cca od 10-16 rokov. Išlo o to že už sa poznáme a už neraz som na nich volala políciu , nebojím sa ich , nemám z nich strach naozaj vôbec. Vzbudzujú vo mne iba hnev ale žiaden strach .
Ako už býva zvykom , rozpŕchli sa po predajni a po niekoľkých upozorneniach ako som ich videla že kradnú jeden ( ten najhorší y tých 3) išiel na koniec predajne tak som išla za ním. V tom ako som po ňom kričala mi z krku strhol 2 strieborné retiazky. Ani som to nezaregistrovala len som niečo počula spadnúť na zem a keď som sa pozrela na boli na zemi retiazky , schmatol ich a ušli preč. Nebudem Vám to tu opisovať celé do podrobna lebo by sme tu boli asi do zajtra.
Nuž ale prečo sem vlastne píšem , chcela by som poznať Váš názor.
Ja tu robím v júli 3 roky , za tie tri roky nás sem denne chodia okrádať cigáni, kradnú od školských tašiek po drobnosti za pár eur. Doslova do písmena tu s nimi bojujeme, prešli sme si aj obdobím kedy sme sa báli chodiť do práce, Deň čo deň sem chodia a kradnú , rabujú.
Zamestnávateľ nemá žiadnu snahu dať sem nejaké zabezpečenie, nechať nás po dve aj cez víkend aj týždeň, dať kamerový systém jednoducho nič. Mám pocit že ich to netrápi absolútne . Keď nastane deň inventúry zrazu majú všetci z firmy oduté ústa a krútia hlavou nad sumou manka. Tak teraz sa mne naskytá otázka že či vlastne stojí táto robota za to všetko, za ten stres a nervy ktoré tu musíme zažívať, za urážky ktoré tu každý deň počúvame a pod. Samozrejme volávame aj políciu ale nakoľko vo väčšine prípadov sa jedná o maloleté osoby proti ním nezmôžu nič.
Prečo by som sa ja mala vláčiť po polícií , a "bojovať" tu proti krádežiam keď ten , komu to tu patrí sa nad tým očividne ani len nenamýšľa. Už mám aj také v hlave že keď sem ďalší krát prídu tak ich nechám tak nech si teda zoberú čo chcú a odídu preč prečo keď ja alebo kolegyne to tu musíme znášať ale na firme to očividne nikoho netrápi .
Ešte keď kradli tovar ktorý mi nepatril povedala som si no budiš asi si už nepomôžem ale keď si už dovolili okradnúť mňa tak to prekročilo všetky hranice. Ani teraz tri týždne po incidente nikto z firmy nezavolal, nemal starosť dať sem kamery , nechať nás tu dve pre väčšie bezpečie jednoducho nič. Viete si predstaviť ako moc by pomohlo keby je tu aspoň jedna kamera alebo keby sme tu dve vôbec nič by sa nemuselo stať . Som doslova nasratá a neviem kde robím chybu či mi neškodí tá prehnaná starostlivosť o tovar ktorý mi nepatrí alebo to že začínam mať strach o seba aj kolegyne. Dala by som si aj vlastné náklady sem kameru kvôli nášmu bezpečiu . Myslíte si že by to zamestnávateľ povolil ?
Ani neviem čo tu čakám od Vás , možno štipku pochopenie a názor čo by ste v danej situácii robili vy .
@tiika
@candii
predajňa na papierníctvo je podľa mňa naozaj veľká, v meste sme snáď rozlohou najväčší. Ja keď v zadu obsluhujem zákazníkov do predu nevidím, nemám oči aj chrbte oni si poberú čokoľvek chcú a ja to ani nezahliadnem keď ma v predu nevidia prídu ticho ako myšky a ostane po nich akurát manko a smrad. Ja som neni rambo a darmo po nich kričím a nechcem ich vpustiť dnu oni proste prídu , nemajú zábrany. V relácii Reflex sa o nich objavilo množstvo reportáži . Oni sú organizovaná skupina na nich je aj zákon prikrátky. Nič ich nezastaví . Ich je toľko ako mravcov a keď som ja sama , telefón pri sebe nemôžem mať, máme to zakázané . Veď ja proti ním ani moje kolegyne nezmôžeme nič. a utekať za nimi , pozerať ktorí čo kradne a ešte aj telefonovať pri tom alebo respektíve ísť si pre telefón je nemožne . Na toto som ja prikrátka . Kamera by v tomto pomohla aspoň pri usvedčení z krádeže. Ja keď to aj nahlásim nemám na to žiaden dôkaz iba slovo proti slovo
A potom sa budu este stazovat, ze sa im porusuju ludske prava, ved stale je nedorieseny ten pripad s tymi malymi ciganmi, ze ich policajti zbili, resp oni sa mali navzajom fackovat. Policajti mali z toho problemy a sud, komu sa to chce riesit potom?!
@la_dolce_vita nikomu,každý dáva od nich ruky preč. Aj keď teda musím povedať že vtedy kedy ma okradli , policajti reagovali naozaj ukážkovo . Soc.kuratela by to mala riešiť keďže ide o deti ale každí sa od toho dištancuje. Títo rómovia sú iba banda zlých ľudí .
Presne tak. Nic dobre z nich nevyrastie a budu rovnako zbytocne existencie ako ich rodicia, ktorych tiez nie je ako potrestat.
bola som presne v identickej situacii. bizuteria, ale mali sme aj striebro. cela banda mi naraz prisla kym som stihla zavolat uz aj prec boli. dala som vypoved ked ma sotili na zem a ukradli mi telefon
Vidíš sama, ked to bude nadalej tak ako doteraz, konanie tých mladých chalanov nemá žiadne následky, neviete im v ničom zabrániť, nič sa nezmení. Môžeš jedine tak odísť.
Chápem, že ti SBS majú toho vela, no bolo by dobre sa nejako spojiť a zamerať sa na tuto skupinku, ak ich tam mat nechcete. Veď, ak je jeden na kamere a vidi, že sú v OD, tak ich majú hneď vykázať a nie čakať. Ak zavolas, že niečo ukradli, mohli by ich tiež prehladat, ukradnuté veci zobrať a bez mihnutia vykázať von. Nerozumiem tým telefónom, pokial by ste ich používali len na privolanie pomoci ani vtedy ich mat nemôžete? Pýtali ste sa?
@tiika chytím do rúk telefón ešte aj ten mi ukradnú, už doma nechávam aj náramky prstene , pred nimi by som sa snáď mobilu ani nechytila už po tomto. Ale rozumiem ťa čo sa mi snažíš povedať. z môjho uhla pohľadu som už vyčerpala všetky možnosti ako s nimi bojovať. Ten kto nezažil asi sa tak do tejto situácie nedokáže vžiť. Kým SBS privolám k sebe cigáni sú dávno preč . Len sa po nich zapráši
@rozculena áno mám ale v zmluve mám bod ktorý hovorí že pokiaľ nahlásiť že na predajni sa kradne nám manko nesmú dať zaplatiť, pokiaľ by sme to nehlásili tak áno . Ale čo viem tak ani u nás a ani na iných predajniach nedali ešte zaplatiť inventúru aj keď teda na iných predajniach je nižšia ako u nás
Tieto organizované skupiny majú všetko premyslené. Nič s tým nezmôžeš. Ak 15. marca nadobudne účinnosť „veľká novela“ Trestného zákona, ver tomu, že začnú kradnúť ešte viac. Žiaľ, tie deti sú obeťami zlých sociálnych podmienok, v ktorých vyrastajú.
Ja by som nežila ani v takom meste a nie ešte robiť v takom obchode. Pre boha 😨

Ked nabehne tlupa a ona je chudak sama, ako im zabrani vojst? Co ked vytiahnu noz? Už si trufli na retiazku. Oni nemaju ziadnu zodpovednost pred zakonom a velmi dobre to vedia.. ☹