Čo robiť, keď vás v práci okrádajú?
Dobrý deň,
Vlastne ani neviem ako začať...
Pracujem ako vedúca v papiernictve už vyše 2 rokov , od jeho samého otvorenia.
Už od otvorenia sme tu mali veľký problém s krádežami a rómskymi spoluobčanmi . Nesúdim a nehádžem ich do jedného vreca , nie sú všetci rovnakí ale títo spadajú do kategórie tých najhorších.
Prvý rok sme mali a vlastne za necelý rok manko cca 2000 eur, minulý rok to bolo manko takmer 3000 eur. Už od otvorenia som žiadala nadriadených o kamerový systém nakoniec nám sem dali atrapy. Keďže sa predajni moc nedarí , nevynáša, viac sme stratoví ako v zisku. Povedali mi že predajňa si na kamerový systém musí zarobiť. Sme v OD ktorí bol dlho zatvorený , ľudí sem chodí naozaj striedmo. Darí sa nám akurát iba počas školskej sezóny.
Ale k veci ...
Ako som už vyššie spomínala , kvôli malým tržbám nám upravili smeny tak že počas víkendov musí bývať po jednej.
Pred cca 3 týždňami v nedeľu som bola na predajni sama a do predajni mi nabehli títo cigáni boli traja v mladom veku cca od 10-16 rokov. Išlo o to že už sa poznáme a už neraz som na nich volala políciu , nebojím sa ich , nemám z nich strach naozaj vôbec. Vzbudzujú vo mne iba hnev ale žiaden strach .
Ako už býva zvykom , rozpŕchli sa po predajni a po niekoľkých upozorneniach ako som ich videla že kradnú jeden ( ten najhorší y tých 3) išiel na koniec predajne tak som išla za ním. V tom ako som po ňom kričala mi z krku strhol 2 strieborné retiazky. Ani som to nezaregistrovala len som niečo počula spadnúť na zem a keď som sa pozrela na boli na zemi retiazky , schmatol ich a ušli preč. Nebudem Vám to tu opisovať celé do podrobna lebo by sme tu boli asi do zajtra.
Nuž ale prečo sem vlastne píšem , chcela by som poznať Váš názor.
Ja tu robím v júli 3 roky , za tie tri roky nás sem denne chodia okrádať cigáni, kradnú od školských tašiek po drobnosti za pár eur. Doslova do písmena tu s nimi bojujeme, prešli sme si aj obdobím kedy sme sa báli chodiť do práce, Deň čo deň sem chodia a kradnú , rabujú.
Zamestnávateľ nemá žiadnu snahu dať sem nejaké zabezpečenie, nechať nás po dve aj cez víkend aj týždeň, dať kamerový systém jednoducho nič. Mám pocit že ich to netrápi absolútne . Keď nastane deň inventúry zrazu majú všetci z firmy oduté ústa a krútia hlavou nad sumou manka. Tak teraz sa mne naskytá otázka že či vlastne stojí táto robota za to všetko, za ten stres a nervy ktoré tu musíme zažívať, za urážky ktoré tu každý deň počúvame a pod. Samozrejme volávame aj políciu ale nakoľko vo väčšine prípadov sa jedná o maloleté osoby proti ním nezmôžu nič.
Prečo by som sa ja mala vláčiť po polícií , a "bojovať" tu proti krádežiam keď ten , komu to tu patrí sa nad tým očividne ani len nenamýšľa. Už mám aj také v hlave že keď sem ďalší krát prídu tak ich nechám tak nech si teda zoberú čo chcú a odídu preč prečo keď ja alebo kolegyne to tu musíme znášať ale na firme to očividne nikoho netrápi .
Ešte keď kradli tovar ktorý mi nepatril povedala som si no budiš asi si už nepomôžem ale keď si už dovolili okradnúť mňa tak to prekročilo všetky hranice. Ani teraz tri týždne po incidente nikto z firmy nezavolal, nemal starosť dať sem kamery , nechať nás tu dve pre väčšie bezpečie jednoducho nič. Viete si predstaviť ako moc by pomohlo keby je tu aspoň jedna kamera alebo keby sme tu dve vôbec nič by sa nemuselo stať . Som doslova nasratá a neviem kde robím chybu či mi neškodí tá prehnaná starostlivosť o tovar ktorý mi nepatrí alebo to že začínam mať strach o seba aj kolegyne. Dala by som si aj vlastné náklady sem kameru kvôli nášmu bezpečiu . Myslíte si že by to zamestnávateľ povolil ?
Ani neviem čo tu čakám od Vás , možno štipku pochopenie a názor čo by ste v danej situácii robili vy .
Čo by som ja spravila na Tvojom mieste, už po prvom roku by som odišla. Určite by som to tam neťahala tri roky a dobrovolne sa vystavovala nebezpečiu, že raz mi kvôli pár eurám v pokladni ublížia.
ahoj, začni si hľadať novú robotu, toto ti za to nestojí. Asi je to len otázka času, kedy sa rozhodnú zavrieť firmu, prípadne nebude ani na výplaty a ty zostaneš bez príjmu. Čo sa týka tej kamery, tak podľa mňa ani kamera nepomôže, ako píšeš, nie sú plnoletý a ak by ich aj na kamere bolo vidieť, tak im to je jedno
Uff, som v soku a lutujem ta. Toto asi nikto nepochopi, kto nezazije. Mne staci tychto spoluobcanov stretavat v Kauflande a mam dost. Pri samobsluznych pokladniach musia byt zatarasy kvoli nim. A bude to len horsie ☹. Nemozes si najst inu pracu? Ako predavacka by si nemala mat problem, ci? Oni budu viac a viac dovolovat a ty si tam sama..
Za prve dat vypoved. A za druhe mala si volat policajtov, ked ti strhli tu retiazku z krku, to uz je lupez.
Samozrejme že existuje aj iná práca , ja sa roboty nebojím ale tu mám skvelý plat, fyzicky sa nenarobím a smeny prispôsobujem sama sebe , to je jediné čo ma tu drží naozaj . Zas ale na druhý stranu je tu to čo som vám napísala .... Políciu som samozrejme volala a už sa vo veci začalo trestné stíhanie.
Keď to tak cítiš, odíď. Z nejakého dôvodu si tam ale ostávala, prečo? Teraz sa v tebe objavil i strach o seba a kolegyne?
V tom OD nie sú nejakí SBSkari? Veď podľa toho, čo opisuješ asi nie ste jediný obchod, ktorý vykrádajú. Oni by do toho OD nemali mat povolený vstup vôbec. A pretože sú maloletí, môže sa to riešiť a problémy budu mat možno ich rodičia.
Odid odtial co najskor, pretoze toto je cez prilis. A urcite nedavaj do obchodu nic na vlastne naklady, ziadne kamery tam neplat. Mne sa nechce verit, ze v celom nakupnom centre nie su SBSkari, ktori by s takymito zlodejickami urobili poriadok raz a navzdy. To manko predpokladam ze strhavaju z platu tebe a ostatnym predavackam. Naozaj Ti toto stoji za to, ze tam mas skvely plat a prisposobujes si smeny podla seba? Neustale byt v strehu a celit agresorom???
Pozri, ked zavolas policiu, a oni s tymi maloletymi aj tak nic nespravia, tak co myslis, ze by kamera pomohla?
Nic, treba sa obrnit, ak mate pochodzkarov v okoli, popros ich nech sa par dni pravidelne zastavia v obchode.
Ak poznas tych, co tam kradnu pravidelne, tak im treba nakricat. Zober metlu a vyprasit ich. Oni nemaju respekt, len pred krikom a silou. Ukazat ze sa ich nebojis.
Ale to chce nervy, lebo sa ti to moze vratit, ked pridu naspat s kamosmi. Preto, treba sa spoznat s miestnymi straznikmi (sbs?) a hned volat, pri kazdom incidente. Ak mate sbs, tak sa dohodnut, ze ked ich ohlasis, nech hned nabehnu.
Aj keby mali 7 rokov , majú predsa niekde rodičov. Je mi to veľmi ľúto hned by som odišla . Ja by som dostala z toho nejaký psychicky sok keby mi niekto strhol retiazku z krku alebo hocičo iné . Niečo horšie ale aj toto je strašne zle a že si to dovoľujú opakovane sa vracať, ja na tvojom mieste v momente volám políciu na reprak 158 popisy “osôb” nech to počujú , alebo by som tam už nikdy neprišla . Nenechaj si to , odíď . Celé zle a hanba , že toto robia v takom malom veku. Čo budú robiť za 10 rokov ? Zabíjať ľudí ? A prejde im to za to že sú “romovia”? No otras . Mne keby toto spravil biely čierny či fialový moj muž si ich počká a vybaví si to s nimi . Utekaj odtiaľ čo najskôr ! Hocikde inde si nájdeš prácu a aspoň v nejakom poriadnom nákupnom centre kde sú kamery sbskari a budeš sa citit aspoň trochu bezbepcnejsie .’lebo toto je strašne čo si dovolili a na teba dovoľujú . Držím moc palce a vykasli sa na celu taku firmu
Presne preto som dala vypoved v potravinach. Uz ma to nebavilo,makat,vstavat skoro,pocuvat nadavky,vyhrazky za smiesne peniaze a este platit manko. Uz by som tam robit nesla. A mali sme aj kamery,ale boli prd platne
Ďakujem vám všetkým za pochopenie, som rada že sa tu našiel niekto kto to chápe. Naozaj verte keď máte na krku hypotéku a výdavky ktoré musíte mesačne zaplatiť , tak si musím všetko poriadne premyslieť. Zatiaľ mi to tak nevadilo celé kým sa má to osobne netýkalo.
Môj muž chodiť do roboty aby mi tie retiazky mojom kúpiť a zarábal na ne poctivo a príde cigán ktorý nevie čo to práca a strhne vám ich z krku a ujde a má zarobené a vy ste prišli o niečo na čom vám veľmi záležalo . Ďakujem za úprimne názory všetkým
Niektory z tých veľkých reťazcov lidl ci ktorý asi zvýšil platy a tam stále hľadajú ľudí mohli by ste to radšej tam skúsiť
Ako vedúca si sa pýtala nadriadených ako to idú riešiť?vieš...ani tie kamery nič moc nepomôžu, keď budú maloletí.Urcite by som nebranila vlastným telom tovar niekoho iného, kde je predajňa pomaly v krachu.Ja by som hľadala prácu vedúcej v inej firme raz vytiahnu nôž?
1. Nechápem zamestnávateľa, že pri takomto manku má vôbec ešte otvorené.....
2. Nechápem teba, že si ešte tam, zrejme nemáš hmotnú zodpovednosť a neplatíš manko
@babulkomale v strate sme , plat mám naozaj na prácu predavačky výborný a nemôžem sa sťažovať. ja nie som majiteľka a ani účtovníčka neviem ako mi kto robí mzdu ale chodí mi vždy riadna a podľa zmluvy ,pravdepodobne dopĺňajú z iných predajni
@daniela2202 1. majú zmluvu s OD na 5 rokov , keby sa teraz rozhodnú zavrieť platili by obrovskú pokutu , podľa mňa udržia otvorené počas zmluvy a potom až zatvoria
2. hmotnú zodpovednosť máme ale v zmluve máme bod v ktorom sa píše že pokiaľ krádeže hlásime nesmú nám ich dať k úhrade , zatiaľ sa tak chvála Bohu ani nestalo to by ma tu potom už naozaj nič nedržalo a aj na plat by som sa mohla vykašlať
Tiež som to zažila v takom malom tescu, kde došli takýto výrastkovia. Chuderka predavačka na nich nahucala a tiež som sa jej pýtala, Vi nemajú sbskara a že nie, je to hrozne.
@tramtada31 sbs máme , ale sbs je tu na stráženie objektu , budovy , pomôžu aj pri krádežiach ale aj oni sa musia držať na uzde, nesmú po nich kričať a ani sa ich dotknúť, ani ich zadržať . jednoducho si to sbs nesmie dovoliť. Všetko mi to z ich strany bolo vysvetlené . A keď má OD 3 podlažia a jeden na kamerách a druhý sa prechádza tak sa nevedia rozkrájať a byť všade a kým im ja zavolám že ma okradli tak chudáci ani nestihnú prísť dole . v tomto smere si ich musím zastať , robia čo môžu aby nám pomohli .Aj to vedia že dnes som v práci po prvý krát od incidentu a snažia sa byť tu pri mne celý deň
@tramtada31 chudera tá pani čo spomínate vy , že nemala žiadnych , my máme aspoň niečo, pri cigáňoch ani pekné slovo ani krik nepomôže
Ked to je tak ako pises, tak v buducnosti zrejme aj tak predajnu zavrie a budes si musiet hladat novu robotu.
@domkakvet pravdepodobne áno, išli by proti sebe keby nasilu držia otvorenú predajňu ktorá neprosperuje
Kradnú i v iných obchodoch? Nemôžete sbs nahlásiť, že sú tam a kde sa nachádzajú, nech ich žiadajú opustiť OD prip. nech oni volajú políciu, aby ich vykázali?
Ja tomu nechápem. Predpokladám že to nie je veľká predajňa. Prečo nevoláš SBS hneď keď sa objavia a prečo ich vlastne vpusis do predajne? Keď vieš že tak kradnu a nerobia žiadne trzby. Tak isto nechápem SBS.. na čo tam je potom keď ich nemôžu zadržať, vykázať a ani s nimi nič spraviť. Podľa mňa tí cigáni nekradnú len u teba.. ale podľa mňa chodia a kradnú kde sa dá. To sa nikto iný na nich nesťažuje ? Vsak oni ich nemusia vpustiť ani do objektu.. my čo máme SBS v OD tak cigáni si nedovolia tam ani vojsť keď ho vidia. Radšej stoja vonku

A čo iná práca neexistuje?