Čo znamená 8. máj pre zamestnancov?
Dobry den, kto sa v tom vyzná?
Podla tohto:
https://www.ip.gov.sk/aktuality/sviatky-8-maj-1...
Citujem:
Vzhľadom na to, že dni 8. máj a 15. september 2026 sú pre zamestnanca obvyklým pracovným dňom, nie je možné na tieto dni aplikovať zákonné obmedzenie ustanovené v § 112 ods. 3 Zákonníka práce, podľa ktorého sa deň sviatku nezapočítava do dovolenky. Ak zamestnanec v tieto dni nechce vykonávať prácu, môže požiadať zamestnávateľa o čerpanie dovolenky rovnako ako v iný bežný pracovný deň.
Co to znamena?
Ak je zamestnanec v praci, dostane priplatok 100%.
Ak bude v tento “sviatok” cerpat 1 den dovolenku, odrata sa 1 den z dovolenkoveho naroku?
Dakujem za objasnenie.
Vraj sa nemoze cerpat HO. Neviem preco, ale vraj sa nesmie.
@anonym_autor môže, ale napríklad u nás je zakázané aj zajtra, aj 7. 5. Brať. Aj keď 8 ideme do práce.
No skrátka asi si myslía že si predĺžis vikende lebo keď si na HO robíš prd.
@anonym_autor môže, ale napríklad u nás je zakázané aj zajtra, aj 7. 5. Brať. Aj keď 8 ideme do práce.
No skrátka asi si myslía že si predĺžis vikende lebo keď si na HO robíš prd.
@bykaterina ja si neberiem HO vobec, ale ti, co si to cerpaju, dostali zakaz na 8.5.
ja robim v statnej sprave. 8.5. ideme do prace a bez akehokolvek priplatku... dieta dostalo v skole riaditelske volno, takze si beriem dovolenku...
ja robim v statnej sprave. 8.5. ideme do prace a bez akehokolvek priplatku... dieta dostalo v skole riaditelske volno, takze si beriem dovolenku...
@anonym_5ff8fe to je sila. Tak niekde s priplatkom, niekde bez neho, niekde volno bez odratania dovolenky, niekde prekazka,… ohromné.
@anonym_5ff8fe vám nedali na výber 💯 príplatok alebo deň voľna?
@anonym_5ff8fe vám nedali na výber 💯 príplatok alebo deň voľna?
@bykaterina nie, my vraj ideme podla ineho zakona. verejna sprava priplatok ma, statna sprava nie.
@bykaterina nie, my vraj ideme podla ineho zakona. verejna sprava priplatok ma, statna sprava nie.
@anonym_5ff8fe ja som šs a nám dali na výber. 8. Ideme do práce, ale máme sto percent. Kto nechce môže si zobrať deň náhradného voľna, alebo tak nejak to nazvali. Ja si beriem dovolenku, máme iné plány.
@anonym_5ff8fe ja som šs a nám dali na výber. 8. Ideme do práce, ale máme sto percent. Kto nechce môže si zobrať deň náhradného voľna, alebo tak nejak to nazvali. Ja si beriem dovolenku, máme iné plány.
@anonym_ff970c tak mozno je este rozdiel financna sprava. neviem, ale dnes nam to veduca oznamila takto. keby nema dieta riaditelske, idem do prace a vyberiem si dovolenku kedy sa to hodi mne. ale niekedy mam pocit, ze skolu vobec nezaujima, ze rodicia maju len urcity pocet dovolenky. ak nemali tento rok skolsky rok riaditelske uz 5x, tak ani raz...
@ekira1
@anonym_ac13d6
nie je to normalny pracovny den
https://www.ip.gov.sk/aktuality/sviatky-8-maj-1...
a este raz. je to vydzubanie so zamestnancom. Zamestnanec nemoze predsa za to ze to pokaslali...
@bykaterina tak nie je to deň pracovného pokoja. Takže pracovný deň i keď je to sviatok. Platia naň pravidlá bežného pracovného dňa, len prekvapivo, to naša vláda zas nedomyslela... To nič nemení na tom, že zamestnavateľ môže nariadiť čerpanie dovolenky, čo cez dní pracovného pokoja nemôže.
@anonym_ff970c tak mozno je este rozdiel financna sprava. neviem, ale dnes nam to veduca oznamila takto. keby nema dieta riaditelske, idem do prace a vyberiem si dovolenku kedy sa to hodi mne. ale niekedy mam pocit, ze skolu vobec nezaujima, ze rodicia maju len urcity pocet dovolenky. ak nemali tento rok skolsky rok riaditelske uz 5x, tak ani raz...
@anonym_5ff8fe maš nárok na očr keď je škola zatvorená. Len to potvrdzuje škola, nie pediater.
Podľa mňa to treba chápať tak, že 8. máj 2026 zostáva sviatkom, ale nebude dňom pracovného pokoja. Preto sa bude v pracovnoprávnom režime správať podobne ako bežný pracovný deň.
Ak zamestnanec v tento deň pracuje, podľa stanoviska má mať nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok podľa § 122 Zákonníka práce.
Ak však zamestnanec v tento deň nechce pracovať, musí si zobrať dovolenku a v takom prípade sa mu odráta jeden deň dovolenky, keďže nejde o deň pracovného pokoja, počas ktorého by mu práca automaticky odpadla. https://www.zones.sk/studentske-prace/kultura/4...

Vraj sa nemoze cerpat HO. Neviem preco, ale vraj sa nesmie.