icon

Diskriminovaná po rodičovskej dovolenke

diskriminovana
5. sep 2013

Chcela by som vás poprosiť o radu, resp. sa opýtať či nemáte podobnú skúsenosť a ako sa v nej zachovať. Na MD+RD som bola do troch rokov malej. Po nástupe do práce na moje predchádzajúce miesto po predchádzajúcej cca 10 ročnej praxi som bola nemilo prekvapená. Mala som asi týždeň na adaptáciu a potom chtiac nechtiac, tým, že nás je na oddelení málo vhupla som hneď do pracovného tempa ako pred rokmi, plním úlohy vcelku zložité, ktoré by nováčik bez praxe nemal šancu riešiť, nemám žiadne úľavy ani nepracujem menej ako ostatné kolegyne a napriek tomu, mi bolo povedané, že prvé 3 mesiace nedostanem osobné ohodnotenie, ktoré predstavuje cca 1/3 môjho platu. Keď som sa pýtala na dôvod, tak vraj máme taký vnútorný predpis - vrámci šetrenia financií. Dosť sa ma to dotklo, nepracujem menej ako kolegovia, nepotrebujem sa zaúčať, pracujem samostatne, nespravila som žiadny priestupok ohľadom pracovnej disciplíny, alebo nejaký prešľap za čo sa zvyčajne osobné ohodnotenie odoberá. Považujem to za diskrimináciu matiek po materskej dovolenke, totiž takto sa zachovajú voči všetkým mamičkám ktoré do práce po MD a RD nastúpia.
Ako sa mám zachovať? Mám to prijať a zmieriť sa tým, alebo je tento ich krok protiprávny? Vie mi niekto dať právnu radu? Ďakujem 🙂

turistka
5. sep 2013

viem ze ta ta se...., ale asi s tym nic nenarobis... viem ze to znie ako klišé, ale bud rada ze pracu mas a po urcitom case ti to ohodnotenie daju, ja som sa mala vratit do prace po MD a RD a sef mi oznamil ze so mnou nerata, takze sa nemam kam vratit a dal mi vypoved.....tie 3 mesiace nie su podla mna az tak dlha doba.

anatalia77
5. sep 2013

@diskriminovana podla mňa sa jedná o vnútorné smernice zamestnávateľa,a je na tebe,či sa prisposobíš 3 mesiace,alebo oduješ a budeš robiť "právnu antidiskriminačnú kampaň"
Nie,nie je to správne,ale to je asi tak všetko čo s tým urobíš.Ešte možeš zahájiť hladovku.

diskriminovana
autor
5. sep 2013

@anatalia77 Odutie mi zrejme nič nepomôže 😅 nemienim bojkotovať prácu, ani niečo flákať, len ma to hnevá, ide tu o cca 180€ čo nie je malý peniaz a vzhľadom k vyžmýkanosti rodinného rozpočtu po rodičovskom príspevku by sa tie peniaze hodili ako soľ. Hlavne teraz na začiatku šk. roka. Tiež netuším či naozaj niečo také v tých vnútorných predpisoch je, alebo je to krycí manéver ako šetriť na iných a dopriať sebe-vedeniu.

turistka
5. sep 2013

@diskriminovana pozri ja mam 3 mesacnu vypovednu a ty 3 mesiace bez osobneho ohodnotenia, ja by som menila,, ale ty asi nie a to este cestujem 2 hodiny denne do prace, v ktorej som prakticky uz skoncila...a financne sme na tom tiez velmi biedne

anatalia77
5. sep 2013

@diskriminovana menyslela som bojkotovať prácu,ale dať výpoveď,a tým to bojkotovať,že akože -fúúj,tak toto nie,radšej budem nezamestnaná 😀

diskriminovana
autor
5. sep 2013

@anatalia77 no tak to by som si už vôbec nepomohla 😀
tu ide skôr o to, rovnaká práca a rozdielne platy, len preto, že som si dovolila ten luxus mať deti...smutné 😒

anatalia77
5. sep 2013

@diskriminovana to nemá s detmi nič spoločné,proste si bola mimo 3 roky...a po 3 mesiacoch budeš mať plný plat,tak to len prečkať.

sharmana
5. sep 2013

@diskriminovana bohužial osobné ohodhotenie je väčšinou nepovinná položka v plate, takže ti ju zamestnávatel môže kedykolvek zrušiť a to nie len po RD... je to svinstvo, ale pokial ti túto položku skutočne vráti po 3 mesiacoch, tak to bud ešte rada, lebo to je v skutku docela rýchla doba... ak ta práca baví, naplna a skúsiš tie 3 mesiace vydržať a hlavne budeš podávať výkony, že si to zamestnávatel všimne, možno ti aj zvýši plat viac než o osobné... prípadne sa po čase poobzeráš po inom mieste...
ak to máte zaužívané, tak to čaká aj kolegyne, ktoré sú teraz u vás krátko, či ich materstvo ešte len čaká... takže tiež ich to neminie 😉

klincek
6. sep 2013

@diskriminovana
kedze pises, ze takto sa zamestnavatel sprava voci vsetkym zenam po RD, tak to diskriminacia nie je..uplatnil totiz rovnaky pristup ku vsetkym zamestnancom splnajucim rovnake podmienky (vsetky zeny po RD). problem by bol, keby to urobili len tebe a ostatnym zenam v tvojej situacii nie-co sa zjavne nedeje.
a ak je osobne ohodnotenie nenarokovatelna zlozka mzdy (podla toho, ako to mas dohodnute v pracovnej zmluve), tak nemozes robit nic.
ak je inak zamestnavatel ferovy, skus to brat ako taky mensi test, ci si po RD stale "vo forme" 😉. podla toho, co si napisala, ta po troch mesiacoch snad zase caka normalna vyplata🙂

katrinka8
6. sep 2013

@diskriminovana - osobne hodnotenie je z pravneho hladiska nenarokovatelna polozka - bolo mi povedane. Z toho vyplyva, ze zamestnavatel nie je povinny ju nikomu priznat, resp. prizna ju na zaklade vlastneho uvazenia. Ak sa jedna o setrenie financnych prostriedkov, da sa to celkom pochopit z jeho strany - jednoducho nema na to. Je to smutne, ale s tym sa asi neda nic robit. Zrejme je vnutorny predpis, ze prve 3 mesiace zamestnanci ohodnotenie jednoducho nedostavaju z financnych dovodov. Podla toho, co pises, by som to chapala tak, ze po tych 3 mesiacoch Ti osobne ohodnotenie priznane bude.

zara13
6. sep 2013

@diskriminovana - pokial ide o osobne priplatky, zvacsa je to pravo zamestnavatela ako ich bude zamestnancom udelovat. podstatne je co mas napisane v pracovnej zmluve - ci je narok na dany priplatok/hodnotenie, alebo nie. vacsina firiem to ma osetrene tak, ze sice nejake osobne hodnotenie poskytuje, ale nie je nan pravny narok, cize moze sa rozhodnut kedy ho vyplati a kedy nie.
druha vec je spominana smernica - urcite by som si ju na tvojom mieste precitala, interne smernice firmy by mali byt pristupne vsetkym zamestnancom a malo by tam byt jasne definovane kedy mas narok na osobne a kedy nie.
ak to nemas osobne garantovane v zmluve, a smernica to upravuje tak ako spomina sef, nic s tym nespravis, ani by si to zrejme nevysudila.
chapem ze peniazky by sa zisli, ale asi by som sa potom zamerala na buducnost a to, aby si osobne po 3 mesiacoch dostala. takze sa porozpravat so sefom, o tom ci ti po 3 mesiacoch osobne prizna, alebo ako dalej.

maruska24
8. sep 2013

@diskriminovana buď rada že prácu máš a nedali tvoje miesto niekomu inému a tebe diskriminačnú výpoveď v rámci šetrenia, alebo že ti neznížili plat. Vieš, dieťa ti ochorie, budeš na OČR alebo niečo a potom ti šéf veľmi rýchlo vysvetlí prečo nie je adekvátne byť naštvaná pre nejaké ohodnotenie.

diskriminovana
autor
9. sep 2013

@anatalia77
@sharmana
@klincek
@katrinka8
@zara13
ďakujem za odpovede 🙂 normálne mi to pomohlo sa s tým zmieriť, ešte že je človek zvyknutý po rodičáku na šetrenie 😅
@maruska24 zamestnávateľ nikdy nepocítil moju neprítomnosť s dôvodu očr detí a to mala staršia dcéra dosť problémy po nástupe do škôlky, stále chorá, našťastie ochorela vždy na víkend a potom pomohla babka, manžel keďže robí na smeny. Dúfam že ani pri druhej nebudeme mať s týmto problém. dík 🙂