Dobrovoľne žena v domácnosti - skúsenosti
Je tu niektorá, ktorá je doma a stara sa len o rodinu a dom?? skusenosti??
@anabeth Aj ja si robim MS, no tam to s tym platom nebudes mat lepsie 🙂 Tiez som robila v statnej sprave a teraz popri RD si robim skolu, aby som nemusela cestovat, lebo to bol velky zrut casu
@katuska19 www.socpoist.sk
vlavo dole najdes odkaz na tabulku platnu pre 2017. najdi si v nej Dobrovolne poistenu osobu. je to tusim cca 155 eur mesacne ako minimum.
ak to vyhovuje danej dvojici po vsetkych strankach tak kludne... poznam par zien kt. su zenami v domacnosti a vyhovuje im to tak ....
@ziwa1 ano, presne,..aj u nas je to teraz tak napriklad, ze manzel je na PNke dlhodobejsej, a co...nemusime sa strachovat, ze pride o prijem, sama som mu povedala, nech sa da dokopy, potrebuje si poriesit iste zalezitosti zdravotne co dlhe roky sa kopili a nie je problem..taham ja...jeden vypadne, druhy zabezpecuje...vzdy je to lahsie ked su v tom dvaja...
@m.i.r.i ale vieš to je presne o tom ako si pisala...je to neuveritelny natlak na toho muza tiez a to uz tiez poznam pripady z okolia, ze muz je na liekoch , nabrate hypoteky, 3 deti, 2 auta, dovolenky, vsetko na splatky a on v praci a nedajboze ak by ho vyhodili,,
Ok, byvanie zial to je vec hypoteky ak náhodou ,,nezdedili,,. Ale dnes vela Slovákov zije nad pomery.Naberu si pozičky, hypoteky lebo ved ,,neni trochár,, snad sa nebude vozit na škodovke a byvat v 2 izbách ze? A nemaju realne na to aby to zo svojich platov utiahli ledva im to vychadza. Tak potom ano, to je ťažky zivot, robit len na pozičky.
Iny muzi velký ,,podnikatelia,, v zivote nič nenapodnikali,viac v minuse ako v pluse, skratka do normalnej roboty na 8 hodin to nepojde ani ,,za Pána,, lebo si odvykli ,,poslúchat,, iných a potom neplatia odvody, dlhy na zdravotnom, sociálnom ...jeeeeej...takých tu je na mraky.
Skrátka ,,sečteno a podtrženo,, treba zit v ramci svojich schopností a možností. A nemyslím si ze sa treba stale len bát o to ,,čo bude,,. Ja od mojho muza stale počuvam ako hladaju firmy ludi a nemaju...do akej fabriky ide od tial pocuva ako nema kto robit, hocikto a kazdeho zaučia ...takze ja to beriem tak, ze keby sa niečo nedajboze stalo, tak zoberiem pracu aka bude. Nejaka vzdy bude. Nebudem teraz uvazovat štylom, či sa vobec zamestnam. Jasne ze sa zamestnam ak bude treba, mozno to nebude práca snov, ale skratka praca sa vzdy najde. Tu v BA nepracuje len ten kto nechce pracovat.
@katuska19 momentalne nic,lebo do juna,Kym bude mat syn 3 roky,som na RD,potom (pri starsom som bola takmer 2 roky dobrovolne nezamestnana) das vyhlasenie na socially,ze sa staras o dieta do 6 rokov,tym padom nepoberas nic,no stat plati odvody.Ak by som ho chcela dat do skolky na cely den,musela by som si platit odvody do zdravotnej,ak by bol v škôlke len na 4 hod.,tak nic.A samozrejme,ked ma dieta viac ako 6 a je zdravé a si doma,platíš aj do socialky.No neviem,ci sa tam odvtedy niečo nepomenilo.Najlepsie sa je spýtať sa na najbližšej sociálke.
@katarinapekna prepac, ale trapna si ty. Uznavas jediny model a to ten, ktory vyhovuje tebe. No zrejme nebudes vo svojom zivote az taka spokojna a stastna, ked mas stale potrebu navazat sa do zien, ktore si to v zivote zariadili inac. Alebo ze by to bola zavist? Ze existuju zeny, ktore maju muza, co si uvedomuje, akym prinosom je pre jeho rodinu zena, ktora prebera vacsinu starostivosti o deti, dom a bez problemov to financne utiahne? Dokonca sam navehne, aby si zena zobrala vacsi financny obnos, ked deti podrastu na rozbehnutie svojej firmy zo spolocneho, ktore v podstate zaeobil on? Niektory muz si totiz uvedomuje, ze sa neda financne docenit to, co jemu a detom poskytuje tym, ze je s nimi doma. Nie su toriz medzi muzmi len chrapuni, su medzi nami aj ozajstni muzi. Opakujem, ze nie som a nebola som roky s detmi doma, mam pracu, ktoru som v pohode so starostlivostou o rodinu sklbila. Ale absolutne respektujem rozhodnutie zeny ostat s detmi doma. Je to totiz jej rozhodnutie. Jej a jej manzela. Len tak na okraj, aj zenami roka sa stali zeny, ktore boli roky s detmi doma a ked deti podrastli, zacali sa realizovat. Preco vsetky hadzes do jedneho vreca, ze sa im nechce pracovat?
Nech uz sa na to pozerame ako chceme zeny...niet zmysluplnejsej prace pre zenu,ako je porodit a vychovat zdrave a krasne deti...samostatne,slobodne a laskave bytosti😘
A este vacsi obdiv si zasluzia zeny,ktore sa celozivotne staraju o sovje chore deticky❤
@sardinka336 len ten problem je ze tvoj plat bude len zdaleka pokryvat to co pokryval plat tvojho muza ktory si nejaku karieru budoval a na sebe pracoval - ked sa zamestnas ako predavacka v tescu tak tazko potiahnes rodinu a k tomu nejaku hypoteku:-/
@cajomila absolutne suhlasim s poslednou vetou. No nie s tym, co si napisala pred tym. Neplati to pre kazdu zenu, respektujem aj to, ze sa zena celozivotne venuje kariere a deti sa rozhodne nemat. Nie je to zmyslom zivota kazdej zeny, aby sa iba starala o deti, preto treba nechat rozhodnutie na nej.
@dai my hypoteku už nemáme a platime poistku v zmysle keby sa niečo nedajboze stalo. Aj ked sme mali hypoteku, tak sme platili poistenie, vyškou ktoreho by sa pozička ,,vyplatila,, neviem či to spravne opisujem, jedine čo si dovolime su drahšie dovolenky, v buducnosti skor do vzdelania detí, inak zijeme ,,skromne,, ziadne drahe mobily, počitače, cigarety, značkove handry a nakupovanie kravin na splatky, alebo nakupovanie pre to aby som dostala nejake hrnčeky s Májou a Vilkom v Lídli......takze bezny štandard máme nastaveny ,,nizko,,. Rodina nemusi mat všetko - teda deti kazde ,,ajfon,, tablet, značkove handry...je rozdiel v tom čo rodina potrebuje a čo si myslí ze musí mat. My sme tolko veci vyhodnotili ako zbytočné žruty penazi...dokonca ja mam telefon stale na kredit ...
@sardinka336 potom fajn - zial vaecsina rodin takto nerozmysla... u nas napr. moj muz vie utiahnut financne domacnost ale ja viem ze je to pre neho dost velka zataz ktoru nechcem nechavat len na nom...
Myslim, ze dochadzat nasilu do zamestnania, len aby ludia nieco nepovedali, pokial vsetkym v rodine vyhovuje situacia, ze je zena doma, je blbost. Napriek tomu, ze som pracujuca matka velkej rodiny, viem, ze deti a manzel boli spokojnejsi, ked som pracovala ovela menej a viac sa starala o dobru atmosferu v rodine. Kazdu zenu, co ostane doma by som vsak povzbudzovala, aby nesklazla k nicnerobeniu, klebetam a serialom. Treba si klast pred seba vyzvy a pravidelne posuvat hranice toho, co dokazeme. Inak zakrpatieme. Moze to byt prijatim funkcie v skolskej rade a angazovanim sa v ramci skoly, zvladnutim programu na navrhovanie interierov, zalozenie zahrady, pecenie tort na profi urovni, handmade vyrobky, vedenie tanecnehko kruzku v skolke. Cokolvek, co sa naucime robit na vynikajucej urovni su nase zadne vratka a moze nas to niekedy zivit. Cesty k stastiu a spokojnosti su rozne. Ak je niekto prirodzene aktivny, zvyknuty pracovat na sebe, ten sa nestrati a "nezakrnie" ani pocas 12 rokov doma. A hol, aj v praci sa da vegetovat a chradnut...
No a ked predsa len odíde zo zamestanania treba ist hned na urad prace tam moze byt vedena 6 mesiacov napr. ??
@cajomila preco zas pises vzdy? to ze tvoj muz to nepocuje neznamena ze iny to tiez nepocuje🙂 ten moj chalan napr. normalne v noci vstava, vecer vari jedlo aby zena nemusela cez den - nosi si to sam na druhy den do prace , detto kolaciky - je tak nadstaveny dlhodobo ze on sa stara u nich o vela podla mk klasickych zenskych prac - jeho zena koji tak je doma s dietatom, keby nekojila tak verim ze uz aj teraz by ju vedel plne zastupit vo vsetkom...
@cajomila moj muz dokaze urobit doma uplne vsetko a mozno aj viac ako ja ...a v noci ssa vzdy zobudil na plac dietata, dokonca velakrat vyletel z postele skor ako ja.... to ze to tvoj muz nevie neznamena to hned ze ziadny muz to nevie...
ono su aj zeny kt. napriek tomu ze sa stali matkami neprestali byt aj tym cim boli pred tym...

tiez si myslim, ze je to velmi individualne, hlavne kvoli tomu, ze aj nas zeny naplna kazdu nieco ine..niekto sa musi viac socializovat, iny je rad viac doma a aj takto matky sa vedia vyzivat v tom, ze s detmi cele dni tvoria, vypekaju, upratuju..ine k tomu vztah nemame..preto by som tiez neskatulkovala, ze socik nas prinutil robit a neviem co, pretoze si myslim, ze zas je demokracia a mne sa paci, ze si aj my zeny mozeme vybrat, ci sa chceme realizovat v praci alebo uprednostnit tradicny model a venujeme a detom a manzelovi.
Kazdopadne z mojho pohladu by som to ja nedokazala hlavne z dovodu zabezpecenia do buducnosti..ak uz odhliadnem od toho co ma naplna...pretoze ak nie je zena dcerou bohatych rodicov, ktori ju nejako dotuju a zabezpecuju alebo ak ona sama si nejako super nezarobila predtym, tak je zavisla od manzela a toto sa u mna uz stretava s hazardom..akokolvek je to tradicny model, tak staci si citat obcas temy tu na MK a to je len chaba vzorka, kde zeny skoncia same s detmi, manzel si najde milenku, alebo je proste rozdchod aj z ineho dovodu a zena ma 3 deti, len sa starala o domacnost a o pohodlie manzela, ktory zarabal a potom jej ostava uz len sud a snazit sa aspon nieco ziskat...uteka k rodicom, zhana peniaze na FB a neviem co...do prace ju nik nechce, ved kto by sa potrhal..ziadna prax, ziadne zadne dvierka..to by som ja nemohla...ja som si odjakziva asi ako som zacala rozmyslat nad buducnostou hovorila, ze prve co bude pre mna smerodajne je byt samostatna a nezavisla od muza...keby sa mu nedajboze nieco stalo alebo sa nahodou raz rozideme, zbalim si haky paky, dieta/deti a dokazem sa postarat o seba aj o dieta a nie som v existencnej krize...ja viem, samozrejme, zijeme pre dnesok, pri svadbe nemyslime hadam na rozvod a ked si vytvarame rodinu, nemyslime na to, ze sa rozpadne a ze sa niekomu nieco stane...neda sa zit len planovanim a s pochybnostami "co ak"..ale vidime vsetci co sa deje v nasom okoli, jeden par za druhym sa rozchadza, mamicky velmi doplacaju na to ak nepracuju/nepracovali...krizove centra, Modre z neba a podobne su uz tie top extremy, ale medzi tym je toho este dost...tiez je to krasne, ze vela muzov je takych co to od zien aj viacmenej ocakava, ze on bude zivit rodinu, je to jeho uloha a zena nech je doma...najlepsie je mat viac deti....vela muzov este aj v dnesnej dobe neznesie ze zena robi, nedajboze by zarabala viac ako on...trpi ego..a tak si nakladu na svoje plecia tu zodpovednost za fianancie rodiny ...a tu je ten druhy kamen urazu -- manzel podnikatel ma financne problemy, pripadne manzela manazera vyhodia z prace, nedajboze vyhori, ma uraz..kadeco...a iny prijem doma nie je...je to neuveritelny natlak na toho muza tiez a to uz tiez poznam pripady z okolia, ze muz je na liekoch , nabrate hypoteky, 3 deti, 2 auta, dovolenky, vsetko na splatky a on v praci a nedajboze ak by ho vyhodili...jednej znamej sa dokonca stalo to najhorsie co sa mohlo -- 4 deti, manzel podnikatel, super job, dom, vsetko, ona doma s detmi a manzel sa zial zabil pri autonehode...nechcite vediet ake ma teraz existencne problemy...
Stat sa moze cokolvek, mozno mysliet az na dochodok sa zda teraz prehnane, hlavne pri sposobe aky mame teraz, ze sa vsetko meni a mozno nas dochodok od statu bude horsie zivorenie ako maju dochodcovia teraz...preto ale treba mysliet na ine sposoby a aj zadne vratka a na toto podla mna zeny casto zabudaju...je krasne byt doma s detmi, nikto ten cas nevrati, ale deti nebudu male vecne a my produktivne stale...potom je neskoro na vyplakavanie