icon

Dobrovoľne žena v domácnosti - skúsenosti

ada99
13. mar 2017

Je tu niektorá, ktorá je doma a stara sa len o rodinu a dom?? skusenosti??

vetthy
13. mar 2017

@mrkvicka060 je mi to velmi luto.jediny zivot musime zmyslom naplnit.jedine to je dolezite nie prachy kariera ale robit co nas bavi a tesit sa kazdej minuty.samozrejme clovek ma aj povinnosti voci svojej rodine ale sam sa rozhodol ze tu rodinu chce mat ano? Jedna z mojich deti vybrala profesiu silne podhodnotenu ale co mam robit bavi ju to na to sa narodila.takze tak.kazdemu volaco ine je dobre.len aby bolo dobre naozaj...

moonlight1210
14. mar 2017

Pokial má žena zabezpečené zadné vrátka, nech teda je doma a venuje sa svojim záľubám. Ak to chce aj jej muž a majú na to.
Ale ak ich nemá, je to ruska ruleta s osudom.
Byt doma je ok, ak sú úspory na zle časy a ak žena vie, ako by ona udržala štandard (alebo aspoň prežitie), ak by už muž zrazu viac nemohol alebo zrazu viac nechcel (pre rôzne dôvody).

Veci sa zvrtnú v sekunde. Mat poistenú samostatnosť a schopnosť prežiť je najdôležitejšia vec pre každého. Obzvlášť pre maminu (resp. Rodinu) s viacerými deťmi.

Takze ak toto rodina vyriešené má a majú na to, niet dôvodu, preco by žena doma neostala.

eliska13
14. mar 2017

@dkethe hovoris mi z duse🙂vela x kto ako videl u nich doma, tak zije.Moja mama bola s nami doma do 11 r mala doobeda pracu z domu a my sme nepoznali druzinu kluc na krku a prazdny byt, taku istu cestu som si aj ja vybrala

sardinka336
14. mar 2017

Ono to všetko závisí od človeka samotného ako si ten čas naplanuje, zorganizuje a od jeho doslednosti. Tiez poznám takých čo doobeda seriály a den im pretečie pomedzi prsty a ešte nariekaju ako ,,je zle,,. Mnohí tu v BA dokonca dobrovolne nepracuju a ani sa nejako netrhaju si pracu najst a finančne im to velmi nevychadza, a určite sa netrápia nad nejakým dochodkom, ziju tu a teraz. Aj take som zažila, ze trčí doma, pracu nezhana a nadava na to aku ma malu sociálku, ze len 60 eur a to nevychádza ani na cigarety...skorom som odpadla.

womankc
14. mar 2017

@anjelicek26 no to máš vynikajúco nastavené a skvelú možnosť na SVK o takom dačom ženy môžu vo väčšine miest len snívať

maslenka
14. mar 2017

@moonlight1210 uplne s tebou suhlasim. Ak je zena, aj cela rodina spokojna a stastna, okolie jej moze byt ukradnute. No napriek vsetkemu by som myslela na zadne vratka aj ja. Nie zriovna na dochodok, ale napr. na to, ze po rokoch stravenych doma sa moze stat, ze ostanem sama. Viem, ze na to sa tazko mysli, ale 50% manzelstiev sa rozvadza, to je smutny fakt. A o zenu, ktora desat rokov nepracovala a ma dve, tri male deti, sa zamestnavatelia nepotrhaju. Je tu bohuzial vela tem, kde pisu zeny, ktore boli roky doma, starali sa o deti, manzel sice zivil celu rodinu, ale mal moznost pistupovat po kariernom rebricku, po rokoch si nasiel mladsi model a zena sa ocitla vo velmi zlej situacii. Takze ako pises - mat poistenu samostatnost a schopnost prezit.

womankc
14. mar 2017

ja napríklad posledné roky doslova pociťujem, že by som potrebovala zostať doma a viem , že napríklad môj muž dlhé roky rozpráva o tom, že by bol šťastný , keby zarobil takú hranicu financií , aby som ja nemusela do práce chodiť a venovať sa len domácnosti a deťom. Žiaľ zatiaľ si to vôbec nemôžeme dovoliť a moja aj keď veľmi chabá výplata by nám v rozpočte citeľne chýbala... mala som už aj nejaké tie projekty vymyslené , ale nenašla som odvahu ísť do toho ... takže zatiaľ fungujeme ako obaja pracujúci, ale už som dosť unavená a cítim sa v súčasnej práci vyhoretá ....

cajomila
14. mar 2017

Inak mna to celkom irituje...ze praca v domacnosti je v dnesnej dobe povazovana za MENEJCENNU.Ked si pamatam,tak moja starka mala v rodnom liste mojej mamy napisane ako povolanie=zena v domacnosti.Co aj bola...a vobec sa doma nenudila.
A ani MATERSKU DOVOLENKU nepovazujem,az za taku super skvelu oddychovku...nechapem kto vobec toto obdobie,nazval dovolenkou😲😅 (mysli,ze sa snazili zeny presvedcit o tom,ze to dovolenka proste je a basta)
Kazda zena dobre vie,kolko je to prace,starat sa o domacnost a deti+napr.ja mem doma este velku zahradu,pozemok,zvierata...to vsetko potrebuje starostlivost.
Myslim,ze keby si vyskusal aj taky ocko MATERSKU DOVOLENKU ,tak by muse uznat...ze je to zaber.

V menej rozvojovych a tradicnych krajinach,je praca v domacnosti povolanim zeny...a dostava sa jej za to aj respektu...a tak to ma byt.

sardinka336
14. mar 2017

@cajomila mas pravdu, praca v domacnosti sa necení, je braná za podradnú....
zapadny svet otrhol matku od rodiny - musi do roboty. OK, ktora chce nech ide, ved zase reťazami sa neda nikoho doma drzat a prečo nie ak to chce. Ale ak je mama naozaj k dispozicii detom, rodine, vytvara to zazemie, tak to je velka deviza pre deti. Jadro rodiny - domova tvorí mama. Ked zomrie mama tak rodina zvyčajne ,,končí,,. Nehovorim, ze otec je niečo menej skratka nepochopte ma zle, ale vidim to aj v rodine, ze tam kde zomrela prvá žena, tak chlap sa uz nevedel tak pozviechat, udržať tu rodinu, domacnost...
Samozrejme poznám aj zeny čo len doma bedakajú a vypaluju zobaky...takze je to pripad od priapadu.

andy03
14. mar 2017

pokial som nemala deti tak aj ja som pozerala na zeny v domacnosti ako na "prizivnicky" zeny co sa im nechce pracovat ........ ale casy sa menia, teraz mam sama dve krasne deticky a rozmyslam ci sa aj ja nestanem tou "prizivnickou" 😅
absolutne som si neuvedomovala co vsetko tieto zenusky musia stihnut, zariadit, velakrat aj vynahradit otca ktory je v praci.. vlastne od ranajok je vsetko jedna velka sichta :D upratat, umyt, oprat, po detoch povysavat, lekar, zubar, pediatricka,nakup, pokosit travnik, vycistit bazen, navarit nieco na vecero-obed a medzitym robit detom rozhodcu, prebalovat, kojit v noci stavat....cez leto zavarat, oberat ovocie...proste opatrovatelka, zahradnicka, upratovacka, nocna sluzba ...
manzel to tiez vidi a vazi si to ze ked pride domov tak si moze aspon na chvilu vylozit nohy a povenovat sa detom a nie sa hned nahanat a sam hovori ze na tento standart si uz zvykol a sam mi navrhoval aby som doma zostala.. LENZE tu su presne na rade tie otazky co ked raz..... co ked ma opusti..co ked sa mu nieco stane - je jediny zivitel rodiny, co ked ......co ked...... tak sme to vzali takou zlatou strednou cestou a asi zvolime nejaky ciastocny uvazok na par dni do mesiaca a spravime kompromis..ja sa budem citit nezavislejsie a on bude tiez spokojny a neposlednom rade ten cas s detmi sa nikdy nevrati

michaelkanr
14. mar 2017

Podla mna je fajn, ak matka -najma viacdetnej rodiny moze ostat dlhsie doma. Ze to otec utiahne. Ale urcite by som to v dnesnej dobe nenatahovala na desatrocnice. Tu nejde len o to, ze clovek uplne vypadne z pracovneho zivota, on vacsinou vypadne aj z kolektivu, pc sa meni len na modry konik a mozog zakrpatieva, ja to zial na vsetkych zenach dlhodobo doma vidim.
Maloktora zena ma naozaj aktivne konicky ci sa vyrazne angazuje v nejakej dobrovolnickej cinnosti a pod.
Takze za mna je to riesenie kratkodobe max strednodobe. V minulosti sa spolocnost a technologie nemenili tak rychlo, tlak na ludi ist s dobou (a to teraz nemyslim ze je len pozitivne) nebol taky silny.

dkethe
14. mar 2017

@maslenka ktovie kde je tych 50% rozvodov.mozno tam kde pracou zeny je byt manzelka je to % malicke 🙂 ale ja fakt hovorim o praci manzelky. Nie o lenivej hnide :D :D no, idem vstat, sichta zacina :D na mk dnes nejdem som sa rozhodla prave a budem gruntovat :D

katarinapekna
14. mar 2017

A to čo Robite toľké roky doma????? Mlade zeny medzi 4 stenami pol života,to už je balans medzi psychoteterapiou a psychiatriou.

maslenka
14. mar 2017

@dkethe naopak, islo prave o zeny, ktore boli roky doma, ked sa pohrabes v starsich temach, takych pribehov tam najdes viac, ako by si predpokladala. Tiez ma to zaskocilo. Myslela som si, ze aj muz je spokojny, deti mu nebehaju s klucom na krku. Msnzelka sa postara o domacnost, kruzky deti, vybavovanie po uradoch, nie je v strese zo nedostatku casu, ale zial je novodobym sportom ked ma manzel zenu upratanu doma, on moze nerusene studovat, pracovat na svojej kariere, aj na plate, najst si milenku. Netvrdim, ze je to pravidlo, ale staci sa rozhliadnut okolo seba.

mima4
14. mar 2017

@maslenka pokial je muz hnoj, moze byt zena aj princezna so zlatou hviezdou na cele 😉
No kazdopadne by mali byt obaja manzelia stotozneni s tym ako chcu fungovat a ako im to bude vyhovovat

zuju2
14. mar 2017

@womankc Podobne ako u mňa. Nepracujete náhodou v školstve? Lebo aj ja k tomu spejem.

sardinka336
14. mar 2017

@mima4 presne ako pišeš, musi to byt volba oboch...a nie ze muz si robi karieru, zena mu vytvara zázemie a on si zije pomaly ako slobodný mladenec lebo sak doma ma full servis, potom sa uz nudi tak nahána frajerky.
Tak predpokladam, ze pribehy z konika boli na 90% o takých zenách - rodinách.

maslenka
14. mar 2017

@katarinapekna chapem, ze je to pre teba tazko pochopitelne, ale poznam zenu, ktora ma pat deti, styri svoje, piate si adoptovali. Je doma asi patnast rokov, kym boli deti male - klasika, varenie, ale jedla, ktore ona povazuje za spravne, nie ktore ponuka skolska jedalen. Cize aj zbieranie bylin, mrazenie, susenie a pod. Roky sa popri detoch venovala vzdelavaniu v urcitej oblasti, pred par rokmi si zalozila firmu, ktoru teraz, ked deti odrastli rozsiruje. Takze byt doma roky s detmi nemusi nutne znamenat rozumovo zakrniet pri pozetani TV a vymienani si receptov na polievky. Okrem toho to, ze po prichode zo skoly zjest to, co mamina navarila a ist s nou a so surodencami na bicykloch k vode je pre tie deti ovela vacsim prinosom, ako mat najnovsi model smartfonu a mamu, ktora nestiha prvy komcert dcery, nevidi sportovy uspech syna, lebo nestiha. Mimochodom, nie som zenou v domacnosti, MD som si maximalne uzivala, ale potrebujem sa realizovat aj v praci. Vzdy je to o tom, co danej rodine vyhovuje.

maslenka
14. mar 2017

@mima4 samozrejme. No vies, ked spolu zacinaju a on ma plat technika, je to ine, ako ked sa po rokoch vysvihne vyssie, pripadne najvyssie. Peniaze vacsinou menia pohlad na svet, bohuzial. Ale najdu sa aj skutocni muzi, ktori si uvedomuju, ze tym, ze je zena doma, maju to ovela lahsie a podporuju ju.

womankc
14. mar 2017

@zuju2 nie štátna správa. práca, ktorá ťa nikam neposunie...... ale nemala som moc čas nad tým meditovať , mala som žiaľ dosť zložité životné štartovacie pole a z toho to celé vychádza , nemohla som si dovoliť nejaké osobnostné budovanie, inak by som to celé nezvládla . Ale po tých rokoch sa cítim už dosť unavená na nejaké nové začiatky i keď cítim hrozne silný pocit v tomto smere vykonať radikálnu zmenu. Len zas muž ma veľmi podporuje a teda hocičo by podporil , dokonca ma nabáda, ale zas si nemôžeme dovoliť finančný výkyv momentálne a to ma zas odráza... taký začarovaný vyhoretý kruh

andy03
14. mar 2017

@katarinapekna aj ja som sa tomu cudovala a tuto istu otazku som sa pred par rokmi pytala, ale maly chodi do skolky, sice ma dobru imunitu a iba raz bol chory ale skolka bola uz 3 krat zavreta.. rodicov pri sebe nemam a svokrovci su v praci...kde dam dieta kebyze som este neni na materskej ?? to este nehovorim o vianocnych 2 tyznovych prazdninach. a by si zamestnala niekoho co ti v pribehu 3 mesiacov je skoro mesiac doma s detmi a nechodi do roboty??? no ja urcite nie.. a ked uz tak sa ho este v skusobnej dobe zbavi..kruta realita dnesnej doby a slovenska.. a podotykam ze to neni moj pripad lebo som s malym babtkom na materskej ale uz teraz sa desim ako to bude - ci mi malu zoberu do skolky, lebo kapacita v skolke je 30 deti a len v rok ked sa mala narodila sa narodilo dalsich 14 deti.. tak so skolkou ani pocitat nemozem lebo je posledna decembrova a uprednostina skor narodene deticky .. zasa som toto nechapala ale ked si to clovek prezije tak pochopi.. a samozrejme viacej deti - viacej starosti....
niekedy to je o tom ze nie ze zeny nechcu ist do roboty ale vlastne ani nemozu lebo ich nikto nezamestna a pokial nemaju rodicov-svokrovcov-babky-detkou okolo seba tak sanca je nulova, lebo si casovo obmedzena a maloktora ma to stastie ze ma robotu od 8 do 16 a toleruju jej vsetky OC .
tak uz aj to chapem ze rodiny co si to mozu dovolit sa vykaslu na celu robotu a zena je o par rokov dlhsie doma - nemam na mysli desatrocie :D :D
ja som sama dost aktivny clovek a zivot bez roboty - financnej nezavislosti - som si nevedela predstavit ale co uz.. vymenla som to za dve deti co nelutujem a nikdy nebudem.. kto chce pracovat bude.. ci uz len na dva dni do tyzdna alebo po veceroch, alebo cez vikendy chodit upratovat..praca ako praca -
a sama medzi 4 stenami urcite nie.. :D :D

suchonovam
14. mar 2017

ja som 8. rok doma a som spokojna, starsi ma takmer 8 a mladsi v juni 3..Nemyslim si, ze by som sa nezamestnala, no verim, ze ak by som povedala ze mam 2 deti na 1. st. ZS, mozno by mi to skor pritazilo..Preto sme sa s manzelom dohodli, ze pokial to pojde a utiahneme to z jeho platu, ostavam doma. On si z prace nemoze dovolit ostavat doma, ked budu deti chore a starych rodicov nechceme a nemozeme stale vytazovat, tiez si neviem predstavit, ze by som napr. prvaka nechavala sameho doma,kym pridem z prace... Pocas RD som si nasla hobby, ktore funguje aj ako psychohygiena, aj nieco privyrobim, myslim, ze je dolezite, ze aj ked je zena doma, aby mala aj inu napln prace ako "co uvarim a treba dat oprat"..Ale tiez zalezi, byvame v meste,takmer v centre, ine by to bolo na dedine..Vzdy si treba zvazit vsetky pre a proti..Pre nas je momentalne top, aby na deti doma niekto cakal, ked pridu domov..

limoncino
14. mar 2017

Ja som bola ženou v domácnosti 13 rokov 🙂 zo začiatku sme mali firmu, kde sme sa obaja aktívne podieľali, potom podnikal len manžel a ja som sa starala o deti, dom atď.
teraz pracujem a hoci mám dobrú prácu, výborný plat, je mi za tým všetkým smutno. Mňa bavilo ráno vstať, odniesť deti do školy, nakúpiť, navariť, upratať a ísť po deti a tráviť s nimi čas. Nemusieť sa trápiť každé prázdniny, kam ich dať, sadnúť v lete do auta a ísť sa kúpať.
teraz prídem domov medzi 15.-30 - 16.00 a neviem kam skôr skočiť. A čas, ktorý nemôžem byť s deťmi mi nikto nevráti, ani nezaplatí.
Tiež som bojovala s rečami môjho okolia, bohužiaľ aj najbližších, že som lenivá a prečo nejdem pracovať a podobne. Bolelo to, hnevalo ma to, no naučila som sa s tým bojovať s úsmevom na tvári, hoci vnútri ma vždy zabolelo, ako ma každý hodil do vreca príživník, hoci som si zdravotné poistenie platila sama 🙂

takže keby som mala tú možnosť, a nemusela a nebola závislá na svojom príjme, alebo by som bola nútená pracovať za minimálnu mzdu, hneď by som sa kľudne zaradila medzi tie "lenivé nepracujúce ženy v domácnosti"

katarinapekna
14. mar 2017

Trápne a otrepane vyhovorky,chcelo by to viac kreativity...

meusicka
14. mar 2017

@ada99 momentalne som doma.... starsia ma 8 a dvojicky 5. zijeme v zahranici, bez nejakej pomoci, skolka nema obed, chodia domov, poobede tiez len 2x v tyzdni. starsia chodi tiez domov na obedy. skolu ma poobede 1x v tyzdni- pokial by sme chceli deti dat do skolky, kde mozu byt cely den, tak sa nedoplatime, a starsej by som muslea tez platit za skolu poobede. a ked su deti chore tak aj tak nemam inu moznost len s nimi ostat doma.
ci som spokojna... no nie som. studovala som, mala som pracu, ale finacna tiesen, ktora nas priklincovala ked mali dvojicky rok, nas prinutila vziat ponukanu moznost a zarobit si na zivobytie v zahranici. doma mame rozostavany dom, splacame uver a zaroven dalej investujeme do domu. chceme sa vratit domov, ale kym sme tu, tak zial, zatinam zuby a hoci s vysokoskolskym vzdelanim a titulom pred menom, hram zienku domacu.
uvazovala som aposn o praco doobeda, ale kym sa dopracujem ku koncu myslienky, jedno z mojich 3 deti ochrie a potom to ide ruka v ruka, vystriedaju sa vsetky, do toho nejaka navsteva zubara, a pod, a ja nakoniec zistujem, ze ak nemas na pomoc babku, ktora pride a postrazi, tak tazko sa niekam pohnes, lebo zamestnavatel od teba predsa len chce aby si robila a nie doma sedela pri chorych detoch.
moj manzel to financne vie potihanut, keby to neslo, tak by sme to riesili, som si vedoma, ze len co sa vratime na SVK, pojdem pracovat, aj sa na to uz tesim, aj ked na druhej strane bude obava, kde sa vobec zamestnam. ale zase aspon deti uz budu mat nablizku starkych a nebude problem, ked ich bude treba postrazit.

katuska19
14. mar 2017

@suchonovam Prosím ťa , ak si dobrovoľne nezamestnaná, čo si treba sama platiť? Dik

anabeth
14. mar 2017

@katuska19 zdravotné poistenie určite a ak chceš aby sa ti počítali roky do dochodku tak socialne- potom si možeš normalne uplatniť pn

katuska19
14. mar 2017

@anabeth ok Vďaka a aká približne suma to vychádza mesačne, vôbec netuším. Pri 2 deťoch hľadám skrátený úväzok, ale začína sa mi to zdať po niekoľkých mesiacoch nerealne☹ tak sa zatiaľ informujem 🙂

anabeth
14. mar 2017

@katuska19 fu to neviem, to sa mení od výšky minimálnej mzdy, ja som si platila asi 10 rokov, teraz už5 robím, pohladaj na google,

vetthy
14. mar 2017

Ak dovolite uvediem tu priklad mojej byvalej svagrinej byvalej karieristky. Ked sa druhykrat vydala (s bratom naschval nemali deti to bol aj kamen urazu) a narodili sa jej dvojicky uz pocas MD sa stala pestunkou nahradnou mamickou a ona kt.predtym nevedela kt.stranu varesky treba chytit zacala hackovat hracky a predavat cez internet idu na dracku. Je stastna vyrovnana pritom ani muz nie je bohvieco je policajt.