icon

Dobrovoľne žena v domácnosti - skúsenosti

ada99
13. mar 2017

Je tu niektorá, ktorá je doma a stara sa len o rodinu a dom?? skusenosti??

cajomila
14. mar 2017

peace please 💃

elizita
14. mar 2017

Ja na tom nevidim nic zle pokial zenska nevala doma sunky a samozrejme je s tym stotozneny aj partner a dotycna nema potrebu sa inak realizovat.

sense
14. mar 2017

@cajomila no mna si tym nevytocila....

celasapremenim
14. mar 2017

@elizita kludne nech si aj zenska vala doma sunky a nic nerobi, kazdy nech si robi co uzna za vhodne :D
a kludne nech s tym partner nie je stotozneny a trpi tym cely ich vztah, alebo netrpi :D kludne
my si robme hlavu z nasich rodin, nech su ok :D

majkeel
14. mar 2017

@maslenka "Niektory muz si totiz uvedomuje, ze sa neda financne docenit to, co jemu a detom poskytuje tym, ze je s nimi doma. Nie su toriz medzi muzmi len chrapuni, su medzi nami aj ozajstni muzi. "
Trocha som sa zasmial. Cize vsetci muzi, ktori dlhodobo nezivia zeny v domacnosti, su chrapuni. Krasne zovseobecnenie. 😀
Este pochopim, ked ma rodina 5-7 deti, ze naozaj jeden musi zostat doma a robit back office. Alebo sa jedna o bohateho podnikatela, co si v praci namaha max.tak usta.
Bavme sa o priemernej rodine, kde su obaja zamestnanci. Je to ako s opiciou laskou. Ked urobis vsetko pre svoje deti, zoderies sa pomaly v praci. Ony to neocenia, budu to povazovat za samozrejmost a budu to chciet vzdy a viac. Ty sa znicis, ony sa budu nudit a nebudu sa vediet nikdy postarat samy o seba. Nema ziaden vyznam, aby sa jeden clovek zodral v praci a druhy oddychoval. A dobre skutky byvaju dnes po zasluhe potrestane, dobre vily aj rytieri sa malokedy dockaju vdaky. 😉 Kym zabijaju draka (na tyzdnovke), casto im doma znudenu a "zanedbavanu" princeznu prasi nejaky Loktibrada. 😉 A dobrej vile, co sa obetovala, vyfukne princa nejaka mrcha. 😉
Nie som ziaden rytier a nevidim svoje poslanie obetovat svoj zivot v praci na nejakom pomyselnom oltari. Chcem zit, davat a dostavat. Nie iba davat. Byt s rodinou, slusne zit a byvat, venovat sa tiez detom, vidiet svet, zit na dochodku ako clovek ... a to pojde tazko skoro cely zivot z jedneho platu. preco vychadzas z toho, ze muz nechce travit cas so svojimi detmi a radsej ho bude travit v praci. I ked, aj taki patroni sa najdu. Ale naco mali potom deti.
Viem si ale predstavit, ze je kopec chlapov, co sa vyhybaju domacim pracam ako cert krizu a radsej nechaju zenu doma, aby nemuseli pomahat. 😉

sardinka336
14. mar 2017

@majkeel podla mna si nepochopil tento ,,lifestyle,, 😉 nejedná sa ani o opičiu lasku, ze skačeš ako jójo čo si deti zmyslia, lebo si doma, ani to, ze ,,jeden sa ničí a druhý doma oddychuje,,. Ak je to v rodine nastavene takto, tak to nie je vyvážené a su z toho len nedorozumienia, frustrácia.
A ako pišeš, z jedneho priemerneho platu naozaj nejde aj cestovat a vidiet svet, aj venovat sa nejakym koničkom, aj mat hypoteku na priestranny dom - byt aj ty auto, aj zena auto, aj deti kružky ,kazde svoju ,,ibzičku,, s PC, telkou ...pripadne nejake tie cigaretky rodičia...a ešte sporit na dochodok. To je fakt nerealne...to ani dvaja podla mna neutiahnu, resp. uštvú sa obaja v robote ako muly a z toho zivota nemaju zhola nič.

dorottka
14. mar 2017

ooooch, nie kazdy sa ide zodrat v praci na to, aby zarobil. Su ludia, ktori vedia zarobit nadstandardne v normalnej pracovnej dobe a s rovnakym vydajom energie, ci zena chodi do roboty, alebo nie. To je ten rozdiel. Nie, ze muz ma tri roboty, aby zena nemusela robit...

alaguema
14. mar 2017

@dai len ty stále rozmýšľaš tým okliešteným spôsobom, v ktorom predpokladáš, že peniaze sa dajú zarobiť len v tescu za pokladňou (a pod.), alebo na stredných a vyšších postoch v nejakých korporáciách a tie sú pochopiteľne pre ľudí s praxou. Ale medzi tým je x iných možností. Zásadou by malo byť len to, čo písala @rutie - aby človek na sebe pracoval či je doma, alebo chodí do zamestnania. Poznám žienku, ktorá začala po rozvode šiť. Dnes má firmu, zamestnáva ľudí, živí dve deti a seba celkom slušným spôsobom, milionárka asi nie je, ale darí sa jej a majú všetko, čo potrebujú. Predpoklad k tomu, aby človek v niečom uspel, je talent, vôľa a disciplína. Ten talent každý nejaký má, len ho treba v sebe objaviť. Čím viac sa človek chce vtesnať do nejakej šablóny a konať podľa konvenčne zabehnutého vzorca, alebo postupu, tým menšia šanca, že ten svoj talent objaví.

dai
14. mar 2017

@majkeel tak na zenskom fore pre matky si teraz podla mna otvoril pandorinu skrinku🙂 hej... tiez by ma zaujimalo ako by sa zeny k tomu postavili keby zrazu muz zahlasil ze on vidi svoje naplnenie v strikovani svetrikov a vareni torticiek a popri tom bude doma zabezpecovat rodinu a nech zena ide do prace a zaraba na rodinku😉

dai
14. mar 2017

@alaguema ale co by... ja sama riesim aj podnikanie, moj muz, bratia podnikaju - neboj, moja predstava zdaleka nie je ako ty pises 😉 len hold na vytvorenie toho podnikania potrebujes cas ktory obycajne nemas ked zo dna na den vypadne prijem muza😉 ucty obycajne musis platit rovnake ako predtym ale hold bez prijmu chlapa ...
ta moja pripomienka bola len reakcia na spravy kde si myslim ty pisala ze v ba si urcite pracu najdes - ja verim ze ano a suhlasim s tym - akurat spochybnujem ze zena bez praxe si najde tak isto platenu pracu ako muz ktory budoval nejaku tu karieru cely zivot😉

k vybudovaniu businessu potrebujes presne nadstavenie co si popisala, zial moja osobna skusenost je ze vaecsina ludi hlada istoty v zamestnani a nie su ochotni ist do rizika podnikania ( najmae ak su sami na deti a pod. )

dai
14. mar 2017

@dorottka ak som spravne pochopila jeho prispevok - skor mu islo o spochybnenie toho co je tu stale pisane - ze za teplo domova je zodpovedna len matka...podla mna ak muz nema pracu ktora ho aspon trochu naplna a bavi tak skor alebo neskor k tej frustracii ze zena je naplnena a spokojna doma a on pracuje ( je jedno ci drie ako kon fyzicky alebo psychicky ) aby jej nato zarobil a pritom je sam nespokojny dostane... nech sa k tomu pridruzi aj laska otca k detom a pocit ze s nimi aj on chce travit tolko casu ako zena a uz mas problem na svete... som tu v poslednom case citala 2 take temy - 1. zena chce 2he dieta a nemaju peniaze ( ona samozrejme doma ) 2. zena pise o muzovi aky je v praci nestastny a nevie s tym nic spravit lebo ona je doma a on sa boji nieco robit keby to nevyslo... v oboch tychto pripadoch uplne jednoduche riesenie - zena sa ma zachovat ako partner a ist do prace podrzat chlapa - obe tieto zienky to ale odmietaju lebo oni su v pohode a spokojne:-/

alaguema
14. mar 2017

@dai tak konkrétne v tomto prípade, ten príjem manžela vypadol zo dňa na deň. Muž odišiel k milenke a všetko ostalo na nej. Šiť začala najprv len sama doma, jasné, že nezakladala hneď mega firmu. Ale postupne sa vypracovala, zamestnala prvé pomocníčky a podnik jej funguje. To len na margo toho, čo si písala, že žene môžu chýbať tie roky praxe a kariéra, ktorú nebudovala a môže ísť akurát tak do pokladne. Táto pani bola doma 6 rokov. Celý ten čas sa ale popri rodine venovala aj vymýšľaniu strihov a šitiu. To je to nezakrpatievanie. Neležala 6 rokov na gauči, ale rozvíjala svoj talent 😉 Ja som nepísala nič o BA. Ale len o tom, že každý si môže zarobiť, ak je usilovný a niečo vie.

tenerifka
14. mar 2017

"Doma" som uz 8 rokov, odkedy mame s manzelom firmu, v ktorej je on majitel (kedze je odo mña starsi a je predpoklad, ze on bude moct "zazit" dochodok, co ja sudiac podla sucasnej politiky asi to stastie mat nebudem), a taksto vzhladom k tunajsim zakonom ma ako manzelku zamestnat nemoze. Predtym sme boli obidvaja normalne zamestnani na plny uvazok, zarobili sme slusne. Lenze dostal moznost podnikat v tom, co ho velmi bavi a v com je velmi dobry, ja som k tomu pridala moje kvality a uz 8 rokov sa nam dari s tym, ze on sa robote venuje cca 10-12 hodin denne a ja zhruba 2-3, niekedy 4 hodiny denne. Ostatny cas venujem svojim uz pubertalnym detom, pre ktore som takmer stale tu, a sebe-mojim zalubam a oddychu. Nemam nijaky stres, na deti caka po prichode zo skoly cerstvy obed, usmiata a spokojna mama, ktora im pomoze a poradi vo vsetkom, co treba a venuje im cas.
Tu, kde byvame, sa kariera velmi robit neda, je to turisticka oblast a 99% ludi pracuje v turizme (upratovanie,obchody, bary, restauracie, hotely), a ak by znovu prisiel moment, kedy by som sa musela vratit do prace, pravdepodobne by som s tym nemala najmensi problem, zatial vsak nelutujem ani jednu jedinu chvilu, ktoru mozem vyuzit tym, ze na niekoho neotrocim. S manzelom sme s nasim zivotom spokojni a zatial na tom nemienime nic menit

dai
14. mar 2017

@alaguema pozeram dozadu - to o ba pisala sardinka... potom sa ospravedlnujem ...
mas pravdu - kludne sa to takto da pokial su zavaezky v rozumnej miere - ak je tam ale velka hypo a nejake dalsie tak je to uz o dost tazsie...

alaguema
14. mar 2017

@dai a na margo toho, keby môj muž chcel ostať doma a venovať sa (štrikovaniu radšej asi nie 😂), ale napr. by sa chcel stať umeleckým kováčom - ja by som ho len podporila. Spojili by sme hlavy dokopy a nejak to celé vymysleli. Život nie je až taký vážny a naozaj toho až toľko nepotrebujeme, dôležitých vecí, je len pár a za peniaze ich nekúpiš 🙂

dai
14. mar 2017

@tenerifka myslim ze takyto model by bol asi idealny pre mnohe rodiny, zial pokial zeny nerobia pre svojich muzov ci rodinu velakrat nerealizovatelny...

tenerifka
14. mar 2017

@dai ano, nie vzdy sa to da. Ak by to bolo u nas inak, asi by som sa zariadila inak

dai
14. mar 2017

@alaguema ak nie su velke zavaezky opaet tak sa to da... aj ked sama si myslim ze vaecsina zien co su doma nerobia ziadnu realnu cinnost ( sem tam nieco postrikuju, postaraju sa o zahradu a pod. - aj tu to tak popisovali...) - cize to co som popisovala bol skor ze muz jednoducho zostane doma - tak ako zeny v domacnosti🙂 bude sa starat o domacnost, kruzky, zahradu... skor o to mi islo - ci zeny by nasledne boli ochotne prevziat financnu zodpovednost... nie ze on z domu bude opaet zabezpecovat domacnost financne - lebo to co si popisala je vlastne normalne remeslo / praca...

alaguema
14. mar 2017

@dai tak asi by to bolo opäť vecou dohody, ako aj v prípadoch, keď je to vice versa, nie? Neviem, ako by ženy reagovali. Ja osobne mám rada činorodých ľudí a pokiaľ by doma robil čokoľvek kreatívne, alebo užitočné, tak by mi to nevadilo. A že sa to dá speňažiť, by nemal byť problém, nie? 😉 Skôr naopak. Ak by chcel ostať doma a robiť ženské domáce práce, asi by mi to pripadalo trochu čudné a nie veľmi sexi 😀

dai
14. mar 2017

@alaguema 🙂 ved to... nie je velmi sexi... preco? myslis ze chlapom sa zda sexi ze zena vari a upratuje?🙂 zenske prace... v dnesnej dobe... neviem - nahadzat veci do umyvacky a vybrat ich, detto do pracky, susicky - vela zien uz nezehli... poznam chlapov co varia lepsie ako vaecsina zien ( moj brat napr. ) - vo vychove ma podla mna slovo otca rovnaku rolu ako matky a je dolezite aby vychovavali spolocne... co su to tie zenske prace v dnesnej dobe? ( aj vela prac na zahrade je podla mna rovnako muzskych ako zenskych...)
ja stale vnimam okolo seba viac a viac chlapov ktori by tiez prijali pauzu vo forme starat sa o rodinu, byt doma s detmi ...

siska53
14. mar 2017

@ada99 zena mojho krstneho je. Sice teraz uz ma asi invalidny (nie sme velmi v kontakte),ale dlho bola doma len tak,platia si zdravotku sama. Ale ona skor len varila a venovala sa dcere, do toho jej prisli zdravotne problemy, takze vela v domacnosti robil moj krstny a tak je to doteraz. Moj nazor je,ze aj to,ze bola len doam,bez podnetov, u nej vyvolalo mnohe choroby.

Dalsia,ktora bola cca do 8.-9.roku deti,bola svag

dorottka
14. mar 2017

@dai jasne, to je uplne iny pripad a zalezi, ako pises, od chlapa a ako ho bavi to, co robi. Uprimne, moj ex zarabal slusne prachy (dost cez 10k mesacne), ale stale vravel, ze by zenu doma nepodporoval, pretoze mu to pride nefer, jeho praca vobec nebavila, ale robil ju, lebo mal prilis rad peniaze, ako sa vyjadril. Ked som mala sabbatical, vyslovene mu to vadilo, aj ked som zila uplne z vlastnych penazi :D. Sucasny samozrejme az tolko nezarobi, ale tvrdi presny opak, prenho je praca konickom, nema pocit, ze by vobec pracoval, skor naopak, ze sa bavi, a preto prenho zarobit nie je ziadnou narocnou ulohou a zene by tym padom doprial tiez robit to, co ju bavi, aj keby to malo byt ostat doma a hoci len varit alebo malovat abstraktne obrazy pre potesenie :D.

siska53
14. mar 2017

@ada99 dokoncenie - svagrina mojho ex - ale ta sa ukazkovo starala o domacnost a deti, potom sa zamestnala.

Vacsina takychto zien sa ale venuje aj niecomu inemu -charite napr. ( byvala spoluziacka a dalsia zzs kamoska mojej segry), ine su zas na kratky uvazok zamestnane vo firmach svojich muzov,cize aj pracuju,ale maju cas postara sa o domacnost a deti.

Osobne si neviem predstavit byt zenou v domacnsoti stylom deti v skolach,ja dom dlhy cas. Prechodne na par mesiacov ano..
Skor sa mi paci predstava, ze robim niekde nz kratky uvazok.

alaguema
14. mar 2017

@dai bolo to myslené konkrétne na môjho muža, ktorého naturel je úplne iný. Nemá potrebu robiť si pauzy vo forme materskej dovolenky. Nie, nepripadalo by mi sexi, keby sa venoval len vyberaniu umývačky a sušičky a prípadne štrikovaniu. Rovnako sa nevenujem výlučne týmto veciam ani ja. Čo sa týka toho, čo pripadá mužom sexi, som si takmer istá, že to s profesiou ženy nemá vôbec nič spoločné. Myslím, že to má veľa spoločné so sebavedomím, vzhľadom, vyžarovaním. Ambiciózna a emancipovaná nie sú vlastnosti, ktoré by muži spájali s pojmom "sexi". Ale ženy vo vzťahu k mužom áno, alebo nie 😉 Ignorovať pôvodné veci v rámci pohlaví sa síce navonok dá (akože super duper rovnocennosť a muži nech štrikujú a ženy bagrujú), ale v našich bunkách je zapísaná celkom iná informácia. Ak muž vidí krásnu ženu variť, tak je to sexi. Ak vidí variť nepríťažlivú matrónu, tak to sexi nie je. Činnosť proste nehrá úlohu. Keby môj muž po večeroch štrikoval, nepripadalo by mi to sexi. Keď rúbe drevo, pozerám sa naňho rada 😉 To sú tie rozdiely medzi ženou a mužom.

celasapremenim
14. mar 2017

@sardinka336 ked to takto clovek rozpise tie statky, tak to vyznieva fakt srandovne, ze za cim sa kto vlastne nahana :D:D:D:D

dorottka
14. mar 2017

@alaguema konecne to dakto takto povedal (o tej emancipacii a co je v podvedomi), lebo mam pocit, ze ked take nieco nahlas vyslovim, som za antifeministicku kravu, co vobec nedrzi s vlastnym pohlavim 🙄 Mam pocit, ze vela zien len verklikuje naucene frazy o tom, co oni povazuju za emancipaciu, nezamysli sa nad nimi, chcu striktne jedno, ale ked na to pride, vlastne aj druhe (presny opak ich vnimaniu emancipacie), a potom nariekaju, ked im to "nahodou nevychadza" 🙄

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
dai
14. mar 2017

@alaguema tak opaet - nehadzme muzov do jedneho vreca - jasne ze preafektovana karierna muzatka pre muzov sexi asi nie je, emancipovana zena ale myslim ze ano... pod emancipovanou si ja predstavujem nazorovo slobodnu nezavislu zenu. Tiez mam rada v svojej spolocnosti dzentlmanov a som rada ze moj muz taky je ... u chlapov si myslim ze ked je muz pevny a sebavedomy tak presne take zeny aj vyhladava , take za ake sa nebude hanbit ani na vernisazi ci v spolocnosti vzdelanych ludi - a jasne, ak zena nieco zmysluplne robi popri bytiu doma tak kludne taka moze byt ... ja beriem len vzorku zien v domacnosti ktore mam v okoli z roznych majetkovych a spolocenskych pomerov a z toho mi vyplyva ze len male percento zien nieco realne robi mimo tu domacnost... skor opaet vidim tu vitalitu u pracujucich zien ktore dokazu popri praci a rodine najst cas aj na charitu, skolu deti etc. ...

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal